Stephen Curry elképesztő meccsét az OKC bánta

Curry dobásával túlórát nyert a GSW a Thunder ellen - lesimázta a Houstont a Spurs - a Boston lelépte a Miamit - kikapott a Memphis

Stephen Curry egy NBA-rekordot megdöntött, egyet beállított és újabb hihetetlen estével, valamint elképesztő győztes dobással vezette sikerre a Warriorst a Thunder otthonában az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. A San Antonio tükörsimán megverte a Houstont, a Boston az utolsó percekben lelépte a Miamit, a Portland Chicagóban talált vissza a győztes útra, a Pelicans viszont otthon kapott ki a Minnesotától.

A játéknap legjobb teljesítményeit Visszajátszás c. rovatunkban tekinthetitek meg.

 

Boston Celtics – Miami Heat 101-89

Az utolsó percek a Bostonról szóltak. Végig nagyon szorosan alakult a találkozó, hat perccel a vége előtt még egálban voltak a felek – itt azonban összeomlott a Miami, a Celtics pedig remekül használta ezt ki. A hazaiak egy 17-7-es rohammal zárták le a mérkőzést és zsinórban tizedik győzelmüket aratták saját közönségük előtt úgy, hogy Thomas és Bradley is nagyon szenvedett – a 12 labdaszerzés és az ebből dobott húsz pont, valamint a padról beszálló Turner-Smart páros lendülete azonban elégnek bizonyult a sikerhez.

Whiteside ismét dominált. A Heat centere igazi toronyként funkcionált a gyűrű alatt, a cserepadról beszállva zsinórban negyedik dupla-dupláját szállította – ezúttal 13 ponttal, 18 lepattanóval, ráadásul nyolc blokkal (!) megspékelve. Mellette kiemelendő Goran Dragic, de kettejüket leszámítva elég harmatos volt most a gárda elöl, az 1/13 tripla sokat elárul – az utolsó percekben a védekezésük sem tudott már gátat vetni a bostoni rohamoknak, így a floridaiak elvesztették a rangadót.

A Celtics legjobb dobói: Smart 15/3, Turner 14, Crowder 14
A Heat legjobb dobói: Dragic 21/3, Wade 19, Whiteside 13

New Orleans Pelicans – Minnesota Timberwolves 110-112

Towns és LaVine megalapozta, Wiggins megnyerte. Nagyot küzdött ezen az estén a Minnesota, a harmadik negyedben 14 pontos hátrányban volt a gárda, de a szenzációs estét produkáló Towns (30 pont, 13 lepattanó) és LaVine (25 pont, 11/17 mezőnyből) vezérletével visszakapaszkodtak és a záró etap közepén kiegyenlítettek. Innentől ment az adok-kapok a lefújásig, kosárra kosár volt a válasz, 12 mp-cel a vége előtt Gordon két büntetővel egalizált – azonban a mezőnyből szenvedő, de 10/10 büntetőt értékesítő Wiggins az utolsó pillanatban kiharcolt egy faultot és nem hibázott a vonalról. 

Davis hiányzott, végleg oda a playoff? Legjobb játékosa nélkül lépett pályára a hazai együttes, ez pedig erősen meglátszott rajtuk akkor is, ha a helyén Ryan Anderson, valamint a visszatérő Eric Gordon is 31-31 pontig jutott. Főleg utóbbitól volt ez váratlan és meg is volt a Pelicans előnye, de a negyedik negyedben elfogyott a tudomány, 36 pontot kaptak ebben a játékrészben és nem tudtak mit kezdeni a Minnesota fiataljaival – ezzel a vereséggel lehet, hogy végleg lemondhatnak a rájátszásról.

A Pelicans legjobb dobói: Anderson 31/9, Gordon 31/12, Holiday 20/3
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 30, LaVine 25, Wiggins 20

Chicago Bulls – Portland Trail Blazers 95-103

Vissza a győztes útra. A Houston elleni hatalmas leolvadás és vereség után ismét nyerni tudott a Portland, ezzel pedig ismét utolérték a Dallast a nyugati hatodik helyen. A második negyedben lépett meg a gárda ezen az estén, a nagyszünetre már tízpontos fórral mehettek McCollumék, ezt pedig a második félidőben is megtartották – ugyan később a Bulls három pontra közelített, egy perc alatt futottak egy 6-0-t és újra magabiztos előnyt építettek ki. Damian Lillard az utóbbi hét meccsből hatodszor érte el a harmincpontos határt és az is belefért, hogy az említett McCollum 1/12-es mezőnymutatóval hat pontot szenvedjen össze.

Pau Gasol szenzációs. A Chicago centere egymaga vette hátára csapatát Butler és Rose hiányában, ennek pedig egy hatalmas tripla-dupla lett a vége: 22 pontja mellé leszedett 16 lepattanót és kiosztott 14 gólpasszt, ráadásul három blokk is felkerült statisztikai lapjára. Ennek ellenére, bár többé-kevésbé sikerült megfogniuk a Portlandet, sokat faultoltak hátul és nem volt meg bennük a kellő erő a fordításhoz, így végig futottak az eredmény után – nem érték utol…

A Bulls legjobb dobói: Gasol 22, Moore 19/3, McDermott 18/6
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 31, Plumlee 16, Henderson 13/3

Houston Rockets – San Antonio Spurs 94-104

Nem volt kérdés. Már az első negyedben megadta a találkozó alaphangját a Spurs, hiszen villámgyorsan tíz pont feletti előnyt építettek ki a vendégek – a nagyszünet előtt ez a különbség pedig már a húszat is elérte. A Houston támadójátékát teljesen megfojtották Leonardék és végül +31-nél engedtek ki – a záró etapban már zárkózott a Rockets, de igazán közel azért nem engedte ellenfelét a San Antonio. A két ász ezúttal is Leonard (27 pont, 8/13 mezőnyből) és Aldridge (26 pont, 16 pattanó) volt, de érdemes megemlíteni Tim Duncant is: a veterán klasszis kiosztotta 3.000. blokkját, a lepattanókat tekintve pedig megelőzte Karl Malone-t és fellépett az örökranglista hatodik helyére.

Tehetetlen volt a Houston. Bármivel próbálkoztak a hazaiak, az történt a pályán, amit a Spurs akart – csak az utolsó negyedben tudott kozmetikázni a statisztikákon a Rockets. James Harden igyekezett, de ő is eléggé szenvedett a vendégek védekezése ellen (végül 27 ponttal zárt 25 dobásból), de rajta kívül más egyáltalán nem tudott fellépni – a Houston így ismét két meccsre van a Portlandtől és azonos mérleggel áll, mint a nyugati 9. Jazz.

A Rockets legjobb dobói: Harden 27/9, Brewer 15, Terry 15/9
A Spurs legjobb dobói: Leonard 27/9, Aldridge 26, Parker 15/6

Milwauke Bucks – Detroit Pistons 91-102

Egy félidő triplaparádé elég volt. A Detroit nagy formában kezdte a meccset kintről, első hét triplakísérletükből hat a gyűrűben landolt, a nagyszünetig pedig 11/19 volt ez a mérlegük – ugyan a fordulás után nagyon figyelt erre a Milwaukee, az előnyt így is kiépítették már a vendégek. Ezt követően leginkább a védekezésre figyeltek Reggie Jacksonék és a Bucks 21 eladott labdáját 26 pontra váltották, ami elégnek is bizonyult a győzelemhez – ugyan nem játszottak igazán jól, öt pontnál közelebb egyszer sem engedték ellenfelüket.

Rengeteget hibázott a Milwaukee. A két említett faktor volt az igazán kulcsfontosságú (engedett triplák, eladott labdák), de ezen felül is több komoly hibát vétettek a hazaiak – például ők egyáltalán nem tudtak rohanni és a festékben sem voltak olyan hatékonyak, mint általában. Ezeket nem lehetett ellensúlyozni Middleton jó meccsével (26 pont, 11/20 mezőnyből), mivel a többiek egyáltalán nem tudtak fellépni mellé, így hazai pályán is fájó vereséget szenvedtek.

A Bucks legjobb dobói: Middleton 26/6, Parker 13, Plumlee 10, Monroe 10
A Pistons legjobb dobói: Jackson 22/3, Morris 20/9, Drummond 15, Harris 15/6

Oklahoma City Thunder – Golden State Warriors 118-121 – hosszabbítás után

Stephen Curry-re nincsenek szavak. Kifogytunk a jelzőkből a Golden State MVP-jével kapcsolatban, az utóbbi elképesztő meccseit is felülmúlta ezen az estén. A negyedik negyedben 12 ponttal vezetett már az OKC, de Klay Thompson dobásaival és Andre Iguodala 0,7-del a vége előtt kiharcolt büntetőivel hosszabbításra mentett a címvédő. Itt aztán úgy tűnt, hogy következik az újabb ráadás, de öt másodperccel a vége előtt Curry kapta a labdát, felvezette és 0,6-del az órán, védővel az arcában elsüllyesztette a meccsnyerő dobást tíz méterről – a hihetetlen tripla számára 46. pontját és 12. hármasát jelentette, utóbbival beállította az NBA-rekordot. Az, hogy 12/16 triplát süllyesztett el, ismét csak értelmezhetetlen adat, ráadásul hozzá kell tenni, hogy a harmadik negyedben bokasérülést szenvedett, amely miatt hat percet ki is hagyott a meccsből. Curry ezzel saját triplarekordját már most, 58 meccs után megdöntötte, 288 hármast dobott eddig idén, ami félelmetes – csapata pedig 6-1-gyel lehozta a kőkemény idegenbeli túrát…

Nagyon közel járt a Thunder. Kevin Durant szenzációs estét produkált, 7/11 triplát süllyesztett el és 37 ponttal zárt – ugyan Westbrook többet hibázott most a megszokottnál (10/29 mezőnyből), így is vezetett a meccs nagy részében az OKC. A rendes játékidő végén Curry hatalmas tripláival azonban feljött a GSW és bár Durant is dobott egy clutch hármast, az utolsó másodpercben elbukta a győzelmet a hazai csapat. A hosszabbításban is főleg Ibakáék vezettek, de a címvédőnek mindenre volt válasza és Curry hihetetlen dobásával végül meg is nyerte a meccset – az OKC kétszer kapott ki az utolsó pillanatban idén a GSW-től. Örülhetünk, mert csütörtökön az Oracle-ben ismét megmérkőzik a két csapat…

A Thunder legjobb dobói: Durant 37/21, Westbrook 26, Ibaka 15
A Warriors legjobb dobói: Curry 46/36, Thompson 32/6, Iguodala 12

Phoenix Suns – Memphis Grizzlies 111-106

Megtört a jég. Sorozatban 13 vereség után tudott mérkőzést nyerni a Phoenix, méghozzá jól működő támadójátékának köszönhetően. Az ezúttal is jól termelő Mirza Teletovics és a 43 percet pályán töltő PJ Tucker mellett mindenképpen meg kell említenünk Alex Lent, aki 22 ponttal és 16 lepattanóval  jelentkezett – Tyson Chandlerrel párban jól limitálták Randolph-ot és nekik köszönhető, hogy a Suns nyerni tudott a festékből. A gárda már az első negyedben meglépett kissé, a záró etapot tízpontos fórból kezdhették Goodwinék és ha nem is könnyedén, de végül kiharcolták a sikert – az utóbbi 31 meccsből ez volt a harmadik győzelmük.

Kínos vereség. Phoenixben már hónapok óta kötelező a siker mindenkinek, az alapemberei kidőlése/távozása ellenére is jó formában lévő Memphisnek pedig különösen az lett volna. Azonban a festékben meglepetésre alulmaradtak (lepattanózást 56-34-re veszítették el), a védekezésük nem csak belül, de a periméteren is gyengén működött, ezt pedig most nem tudták ellensúlyozni a túloldalon – mindössze 40%-kal dobtak mezőnyből. A gyenge teljesítmény és meglepő bukás viszont nem kerül sokba számukra, hiszen így is simán tartják ötödik helyüket nyugaton.

A Suns legjobb dobói: Len 22, Teletovics 18/12, Tucker 17/3
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 19/3, Randolph 19, Barnes 16/9

Utah Jazz – Brooklyn Nets 96-98

Megtartotta előnyét a Nets. Meglepően kemény és szervezett védekezést, emellett pontos, koncentrált támadójátékot mutatott be a Brooklyn, amellyel az első negyed után fokozatosan sikerült ellépniük ellenfelüktől Lopezéknek. A záró etap közepén már 13 pont volt a különbség, amikor elkezdett hajrázni a Jazz, Brook Lopez zsákolása a legjobbkor jött a vendégek számára, majd bár a büntetőkkel esélyt adtak a hazaiaknak, Ingles triplája lejött, így megtartotta előnyét a Nets. Ki kell emelnünk a 21 pontig jutó és védekezésben is nagyot melózó Youngot, aki kulcsszerepet vállalt a sikerben.

Gyengén játszott a Jazz. Rengeteget hibázott a hazai alakulat, ezúttal a pálya egyik oldalán sem tudták korábban megszokott formájukat hozni Haywardék. Védekezésben nem tudtak mit kezdeni a Nets kontrollált és pontos játékával, a hibákat pedig nem használták ki – ugyan eladtak 19 labdát Bogdanovicék, a Utah 21 alkalommal veszítette el a játékszert. Emellett csak 41%-kal dobtak mezőnyből, nem ültek a tripláik és bár Gobert nagyon hasznosan (12 pont, 19 pattanó, 6 blokk), Hayward pedig ponterősen (27 pont, 11/21 mezőnyből) játszott, az utolsó dobás nem sikerült, így némileg meglepő pofonba szaladt bele a gárda.

A Jazz legjobb dobói: Hayward 27/9, Hood 15/6, Favors 13
A Nets legjobb dobói: Young 21/3, Lopez 19, Ellington 16/9

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus