Szétlőtte az OKC-t a Rockets, utolérte a Cavst a Boston

137 pont és húsz tripla Westbrookék ellen - óriási Clippers-blama - zsinórban hetedszer nyert a GSW - előzött a Portland.

Pontzáporos rangadót hozott a Houston és a Thunder idei negyedik csatája az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, amelyet Russell Westbrook 39 pontos tripla-duplája ellenére nagyon simán nyert meg a bámulatosan dobó Rockets. 18 pontos előnyt szórakozott el és az utolsó pillanatban kikapott otthon a Kingstől a Clippers, legyűrte a Memphist a Warriors, Milwaukee-ban győzött a Bulls, a Boston utolérte a Clevelandet, a Portland pedig a Denvert – nézzük, hogy mi történt hajnalban!

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Charlotte Hornets – Phoenix Suns 120-106

Lehajtott fejjel előre. Talán a szezon legjobb játékát produkálja az elmúlt időszakban a Charlotte, magabiztosan hozza a meccseit a gárda és ezúttal sem adott esélyt ellenfelének: néhány perc alatt eldöntötte a győztes kilétét. Kemba Walker (31 pont, 9 gólpassz), Nic Batum (18 pont, 10 gólpassz) és Marvin Williams (5/6 tripla) vezérletével egy 30-7-es rohammal indították az összecsapást a hazaiak, végig uralták a találkozót és tovább közelítettek a kicsit még így is messze lévő rájátszáshoz – lehet, hogy már kései ez a hajrá, Steve Clifford mindenesetre természetesen elégedett csapatával. Ezzel együtt érdekes, hogy bár öt perc alatt eldőlt a meccs, mégsem pihentetett, a kezdőcsapat minden tagja legalább 30, Walker például 38 percet játszott.

Játszotta a játékát a Suns. A borzalmas első negyed után összekapták magukat a vendégek, a padról érkező Dudley és Williams adott némi tartást a gárdának és onnantól már nem nőtt tovább a különbség – a fiatalok igyekezték saját játékukat játszani és nem törődni az eredménnyel. Ez többé-kevésbé sikerült is, Warren dupla-duplázott, a Booker-Ulis páros 39 pontot és 14 gólpasszt tett hozzá, a festékből pedig 50-30-ra nyert az együttes – megtették, amit lehetett, de a tetemes hátrány ledolgozására nem volt reális esélyük.

A Hornets legjobb dobói: Walker 31/12, Williams 21/15, Batum 18/9
A Suns legjobb dobói: Booker 23/6, Warren 21, Ulis 16/3

Atlanta Hawks – Brooklyn Nets 92-107

Nagyon mélyen van az Atlanta. Bár legutóbb úgy tűnt, hogy végre megmozdult valami a Hawksnál, most újabb demoralizáló vereséget gyűjtött be az együttes: hazai pályán kikapni a ligautolsótól finoman szólva sem elfogadható. Ezúttal három kezdőjátékos is hiányzott, ami némileg magyarázza az újfent egészen pocsék játékot, rögtön az első negyedben tíz pont feletti hátrányba kerültek, majd végig futottak az eredmény után, de "nem érték utol", minden próbálkozásuk gyengére sikerült – támadásban továbbra is borzalmasak voltak, így pedig nem volt túl sok esélyük fordítani. A zsinórban elszenvedett hetedik vereség után hármas holtversenyben állnak a keleti ötödik-hetedik helyen, szerda hajnalban a Phoenixet fogadják.

Kihasználta a lehetőséget a Nets. Az Atlanta enervált, pontatlan, elképzelés nélküli játékát tökéletesen megbüntette a jóval nagyobb akarattal kosárlabdázó Brooklyn, a hazaiak eladott labdáiból 31 pontot szereztek McDanielsék és végig vezettek a találkozó folyamán. A palánk alatt Brook Lopez hozta magát, a periméterről Jeremy Lin lépett elő, a kispad szenzációsan szállt be és meglepő módon szervezett, hatékony védekezést mutattak be, ez nagyon nem volt rájuk jellemző korábban – elbírták a 26 (!) engedett támadópattanót is, így sem forgott nagy veszélyben a győzelmük. Márciusban 7-8-ra állnak, nem lesznek esélytelenek következőleg a Philly ellen sem.

A Hawks legjobb dobói: Schröder 24/6, Howard 19, Prince 17/6
A Nets legjobb dobói: Lopez 23/6, Lin 19/3, Hollis-Jefferson 11, McDaniels 11

Los Angeles Clippers – Sacramento Kings 97-98

Óriásit harcolt a Kings. Az első félidőben remekül tartotta magát a hatékonyan védekező Sacramento, hátul nagyon fegyelmezett volt az együttes és így csak két pont volt a hátránya a nagyszünetben – a fordulás után aztán elrohant a Clippers, a negyedik negyedben pedig 18 egységre nőtt a különbség. Itt sem adták fel azonban a vendégek, a Collison-Tolliver-Hield trió vezérletével felkapaszkodtak, Hield három nagyon fontos triplát is elsüllyesztett és az utolsó pillanatokban kiharcolták a győzelmet: kihasználták a Clippers hibáit, majd Hield rontott kettesét Cauley-Stein visszatette a gyűrűbe két másodperccel a vége előtt. Ezzel pár perc alatt 18 pontos hátrányt tüntetett el és óriási idegenbeli sikert aratott a gárda, amelynél érthető volt az eufória a végső dudaszót követően…

Sokk. Chris Paul pályafutása legszörnyűbb alapszakasz-vereségének nevezte ezt a meccset, hiszen egyrészt kötelező volt számukra a siker, másrészt már a kezükben is volt – 18 pontos előnynél őt, Jordant és Griffint is levitte a pályáról Rivers a back-to-back miatt. Később aztán hiába hozta már vissza őket, a belendülő Sacramento sokkal nagyobb akarattal kosarazott a hajrában, a Clippers pedig az utolsó bő öt percben nem tudott mezőnykosarat szerezni, így szégyenteljes vereséget szenvedett – a végén több esélyük is volt nyerni, de hibát hibára halmoztak, így lenullázták az előző este megnyert Jazz elleni rangadót.

A Clippers legjobb dobói: Jordan 20, Griffin 17/6, Paul 17/9
A Kings legjobb dobói: Collison 19, Hield 15/9, Tolliver 15/15

Milwaukee Bucks – Chicago Bulls 94-109

Gyönyörűen játszott a Chicago. Idei legszebb játékát hozza mostanában a Bulls, ezúttal pedig a bombaformában lévő Bucks otthonában bizonyította Fred Hoiberg alakulata, hogy helye lenne a rájátszásban – sőt, ezzel a sikerrel fél meccsre meg is közelítette az ismét bukó Miamit. Jimmy Butler 20 pontja mellett karriercsúcsot jelentő 14 gólpasszal zárt, Rajon Rondo 18 pontjához 9-9 lepattanót és gólpasszt tett hozzá, az ő kettejük betörései és leosztásai megoldhatatlan feladatot jelentettek a Milwaukee-nak – Lopez (18 pont) és Mirotic (6/9 tripla) tökéletesen élt ezekkel a labdákkal, így a második félidőben már az ő akaratuk érvényesült. A negyedik negyedben már ráadásul a védekezésük is nagyon a helyén volt, remekül limitálták a Bucks játékát, így magabiztosan várhatják a Cavs elleni találkozót – idén eddig minden alkalommal legyőzték LeBron Jameséket.

Váratlan pofon. Az utóbbi hetekben ligaelit szintet hozott a Milwaukee és bár apró jelek voltak már, hogy „múlik a varázs”, az eredményeket eddig hozták – most viszont védekezésben nem tudták ellensúlyozni a már meccsek óta gyengébb támadójátékukat. Rendszeresen besegítettek Rondóra és Butlerre, akik mindig megtalálták az üres embert, a periméteren képtelenek voltak ezt a duót megfogni Brogdonék, a hajrában pedig elöl is összeomlottak – Middleton ismét nem találta a dobását, pedig egy playmaker még kellene Antetokounmpo mellé. Ez a meccs jelezte, hogy a bab mégsem hús Jason Kiddéknél, de így is az ötödik-hetedik helyen állnak holtversenyben – most két idegenbeli meccsük jön, kezdve a remek formában lévő Charlotte-tal.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 22, Monroe 16, Brogdon 14, Middleton 14/6
A Bulls legjobb dobói: Mirotic 28/18, Butler 20/3, Lopez 18, Rondo 18/3

Houston Rockets – Oklahoma City Thunder 137-125

Nem volt ellenszer a Houstonra. Bár a vége „csak” 12 pont lett a különbséget tekintve, ennél nagyobb volt most a szakadék a két együttes között – a Rockets ízekre szedte ellenfelét az első pillanattól kezdve. Rögtön egy 9-0-s rohammal nyitottak a hazaiak, félidőben 18 volt közte és a találkozó nagy részében húsz egység körül mozgott a texasi előny, köszönhetően elsősorban a triplaparádénak: Lou Williams 7/8, Trevor Ariza 6/8, Eric Gordon 4/9 hármast süllyesztett el, a gárda csapatként 20/39-cel zárt, brutális ágyúzás folyt még a meccset kihagyó Ryan Anderson nélkül is. Ehhez még hozzátehetjük, hogy összességében 63,3%-kal céloztak mezőnyből Hardenék, ezzel a tűzerővel pedig most nem lehetett tartani a lépést – ugyan a végén közelített az OKC, összességében gálameccsen aratott tükörsima győzelmet a D’Antoni-alakulat.

Westbrook nyert, Harden győzött. Mindent megtett a vendégek vezére, 39 pontos tripla-duplát hozott hatékony dobásmutatóval (13/24 mezőnyből), csapata mégsem tudta felvenni a kesztyűt a Houstonnal – James Harden ugyan visszafogottabb (22 pont, 12 gólpassz) számokat hozott, de tökéletesen irányította övéit, ritmusban tartotta a dobógépeket és mindig a legjobb opciót választotta. Bár kettejük külön csatáját a számok szerint Westbrook nyerte, összességében mégis Harden győzött: az OKC védekezésben mintha pályán sem lett volna és Westbrook idei 36. tripla-duplája csak arra volt elég, hogy végül elkerüljék a kiütést.

A Rockets legjobb dobói: Williams 31/21, Gordon 24/12, Ariza 24/18
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 39/9, Kanter 23, Oladipo 15/9

Indiana Pacers – Philadelphia 76ers 107-94

Turner kulcsfontosságú volt. Nagyon harapott most a Pacers magasembere, védekezésben is odaért mindenhova és a legutóbbi gyengébb teljesítménye után berobbant az összes lepattanóra – 16-ot meg is szerzett belőlük 17 pontja (7/9 mezőnyből) mellett és a liga harmadik legjobb dobásblokkolójaként két sapkát is kiosztott. Ő adott tartást az együttesnek elöl-hátul, de a meccsdöntő harmadik negyedben Paul George és Jeff Teague is rákapcsolt, innentől nem lehetett kérdés a győztes kiléte – húsz pont körülire hízott a hazai előny, sőt, később a 25-öt is elérte. Két vereség után így fontos sikert könyvelhetett el a gárda és holtversenyben az ötödik-hetedik helyen áll Keleten, bár rossz hír, hogy Al Jefferson súlyosnak tűnő bokasérülést szenvedett, egyelőre többet nem tudni az állapotáról.

Most nem működött a Philly. Dario Saric eléggé elveszett a Pacers védekezése ellen és a meccs nagy részében komoly hátrányban volt a gárda – ugyan voltak futásaik, amelyekkel visszajöttek pár pontra, összességében ez az Indiana estéje volt. A vendégek most támadásban nem nagyon találták a ritmust, ugyan a Rodriguez-McConnell páros mindent megtett, valamint dupla-duplát szállított a padról beszálló Long is, de ez most nagyon kevésnek bizonyult – 40% alatt maradtak mezőnyből és 15-tel kevesebb büntetőt harcoltak ki. Most a jó formában lévő Brooklynhoz látogatnak és ha a hátralévő kilenc meccsből hármat megnyernek, akkor megtriplázzák tavalyi győzelmeik számát.

A Pacers legjobb dobói: George 21/3, Turner 17, Teague 16/9
A 76ers legjobb dobói: Rodriguez 16/12, Long 15, Covington 15/9

Boston Celtics – Miami Heat 112-108

Egál! Ezzel a győzelemmel utolérte a keleti listavezető Clevelandet a Boston, sőt, a győzelmek számát tekintve meg is előzte, igaz, eggyel több veresége is van Brad Stevens csapatának – fogadják még a címvédőt, ha ott nyernek, a sorsolásukat is megnézve jó esélyeik lehetnek az első kiemelésre. Ezúttal nem jött könnyen számukra a siker, a nagyszünetben még a Heat vezetett, majd Isaiah Thomas vezérletével robbantottak a harmadik negyedben és a záró etapot már ők kezdhették tízpontos fórból – itt sem volt vége, egy 8-0-s rohammal megint felkapaszkodott a Miami, szoros lett a végjáték. A második félidőben húsz pontot jegyző, összességében harmincig jutó Thomas azonban a legjobbkor tolta meg a Celtics szekerét és a 25 egységgel záró Crowder is elsüllyesztett egy kulcsfontosságú hármast, így óriási csatában, de végül begyűjtötte a nagyon fontos győzelmet a hazai alakulat – most jön nekik egy kisebb pihenő, majd csütörtök hajnalban a Bucks ellen lépnek pályára.

Hátul fogyott el a Heat. Ugyan Goran Dragic nem játszott jól, de támadásban csapatként mégis pótolni tudták most Dion Waiterst, a probléma a pálya túloldalán jelentkezett a floridaiaknál – a megszokott harcos, fegyelmezett védekezésükből nem látszott sok, ezen úszott el a meccs. Ugyan a negyedik negyedben visszajöttek, sőt fordítottak tízpontos hátrányból, a végén képtelenek voltak megállítani a Bostont, így zsinórban második vereségükkel már csak fél mérkőzéssel előzik meg a Bullst – ha így folytatják, minden erőfeszítésük ellenére lemaradnak a rájátszásról.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 30/6, Crowder 25/9, A. Johnson 14/3
A Heat legjobb dobói: T. Johnson 24, J. Johnson 20, Whiteside 19

Golden State Warriors – Memphis Grizzlies 106-94

A védekezés és a triplák. A szoros első félidő után keményített a védekezésén a ligaelső, a nagyszünetet követően fegyelmezettebbek, agresszívebbek lettek hátul Greenék, ami megtette a hatását – a harmadik negyedben még talált erre ellenszert a Grizzlies, a záró etapban viszont már csak 13 pontot szereztek a vendégek. A jó védekezésekből még jobb támadások is születtek, Klay Thompson 21 pontot szórt a második félidőben, a negyedik negyedben két nagyon fontos hármast is bevert, majd a dupla-duplázó (21 pont, 11 gólpassz) Steph Curry is hozzátett kettőt – itt eldőlt a mérkőzés, megtört a Memphis ellenállása. A death lineup sebessége eddigre minden erőt kivett a vendégekből, így bár nem sziporkázott a GSW, hozta zsinórban hetedik győzelmét – egyúttal elindította a brutális bő egy hetet, amely során kétszer találkoznak a Houstonnal, egyszer a San Antonióval és egyszer a Washingtonnal is.

Elfáradt a Grizzlies. Marc Gasol nem léphetett pályára egy kisebb sérülés miatt, de nélküle is nagyot harcolt a Memphis – Zach Randolph igyekezett pótolni a spanyolt centerposzton, Mike Conley pedig nagyon sokat vállalt magára elöl-hátul. Ez és a Warriors alacsony szerkezete azonban a második félidőben felemésztette őket, fizikálisan és mentálisan is elfáradtak a negyedik negyedre, rendszeresen elváltották magukat védekezésben, támadásban pedig már egyáltalán nem ültek a dobásaik – ezt tetézte a négy Warriors-tripla, amivel becsukták a kaput a vendégek előtt. Randolph-ék most Sacramentóban zárják le négymeccses idegenbeli túrájukat és győzelem esetén még lehet esélyük megelőzni az OKC-t, amely most egy győzelemmel áll jobban.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 31/21, Curry 21/15, Iguodala 20/6
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 29/12, Randolph 15, Green 13

Denver Nuggets – New Orleans Pelicans 90-115

Ez nagyon sokba kerülhet. DeMarcus Cousins bokasérülés miatt nem léphetett pályára, innentől kezdve a hazaiaknak kötelező volt ez a győzelem, de úgy alakult, hogy közük sem volt a rendezvényhez. Az első negyedben még ültek a játékaik, a két középső játékrészben viszont 25 pontot vert rájuk a Pelicans, eldöntve ezzel a győztes kilétét. Nikola Jokics ma nem tudott irányítani, Anthony Davis kifejezetten készült ennek megakadályozására, így mindössze 18 percig lehetett pályán tartani – cseréje, Mason Plumlee ugyan jól dobott (8/10 mezőnyből), de a periméter teljesen használhatatlanná vált, nem jöttek a megszokott Jokics-passzok és a könnyű denveri kosarak, és fejben képtelenek voltak váltani Gallinariék. A vereség azt jelenti, hogy a Portland utolérte őket – szerda hajnalban éppen Portlandbe látogatnak, nagyon össze kell kapniuk magukat. 

Anthony Davis megoldotta. Az utolsó szalmaszálakba kapaszkodik már a Pelicans, és a mai meccs is megmutatta, hogy sokkal több van a csapatban, mint amit a tabella mutat. Davis amellett, hogy zseniálisan fogta le Jokicsot, támadásban is remekelt, erre építve az egész gárda remekül pörgött. Holiday (13 pont, 6 pattanó, 7 gólpassz) és Tim Frazier (11 pont, 8 gólpassz) parádézott a periméteren, a cseresorból pedig hárman (Motiejunas, Crawford, Moore) is elérték a 10 pontos határt, a második vonaltól 49 egység érkezett. Valószínűleg így sem lesz meg a playoff, de legalább emelt fővel mehetnek pecázni áprilisban…

A Nuggets legjobb dobói: Plumlee 16, Murray 13/6, Harris 13/3.
A Pelicans legjobb dobói: Davis 31/3, Holiday 13/9, Motiejunas, Crawford 13/3-13/3.

Los Angeles Lakers – Portland Trail Blazers 81-97

Kötelező letudva. Pontszegényre sikeredett az első félidő, a Trail Blazers mindössze 40-32-re vezetett, ám a harmadik negyedben majdnem ugyanennyit dobtak (37), itt sikerült megtörni a Lakerst  - a sima győzelem egyrészt azt jelenti, hogy felléptek a 8. helyre, másrészt a húzóemberek is pihenhettek a két nap múlva esedékes kulcsmeccs előtt: Lillard 30, McCollum 29 percet volt pályán. A kulcs ma a lepattanózás volt, 61-42-re oktatták a hazaiakat ebben a műfajban, temérdek második esélyt teremtettek. Ha megverik a Denvert, akkor jó eséllyel meg is van a rájátszás, hiszen utána 8 meccsükből hatot otthon játszanak – óriási csata lesz, plusz pikantériával, amit Jusuf Nurkic személye jelent…

A Lakers már a végét várja. Az újonc Brandon Ingram térdfájdalmak miatt nem játszhatott, helyette Corey Brewer került be a kezdőbe – a fakezű védőspecialista szerepeltetése talán magyarázatot ad a kevesebb kapott és a kevesebb dobott pontra is. Russell most kifejezetten jó volt támadásban, de Clarkson borzasztóan célzott (4/16), és bár Tyler Ennis kiválóan védekezett, ő sem nagyon találta el a berendezést (6/15 mezőnyből, 5 gólpassz, 4 szerzett labda) – és ez a trió el is használta a dobások nagy részét. A triplavonal mögül bemutatott 5/21 azt is jelentette, hogy esélyük sem volt felzárkózni, így "megerősítették" nyugati utolsó pozíciójukat. 

A Lakers legjobb dobói: Russell 22/3, Ennis 14/3, Clarkson 10/3, Zubac 10.
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 22/12, Crabbe 18/12, McCollum 13/3.

Az aktuális tabella itt elérhető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus