Szintet lép-e a Thunder, folytatja-e a Hawks?

Duranték Curry-ékhez látogatnak, az Atlanta a Clippershez látogat, de rangadózik a Bulls és a Houston is

Sorra jönnek a rangadók ma hajnalban az NBA-ben, először összecsap a Chicago és a Houston, később a ligaelső Golden State-hez látogat a Thunder, majd a keleti listavezető Atlanta lép fel Los Angelesben – de lesz Nets-Mavericks, Pelicans-Wizards és Blazers-Lakers is. Nézzük, mit érdemes tudnunk a mai tizenegy találkozó előtt!

Philadelphia 76ers – Cleveland Cavaliers 01:00

A Cavs LeBron James hiányában komoly lejtmenetbe kezdett, tegnap sansz nélkül kaptak ki otthon a Dallastól, ráadásul Kyrie Irving sérülés miatt nagyon gyengén játszott, David Blatt nem is küldte pályára az utolsó másfél negyedben. Az irányító el sem utazik Philadelphiába, így nehéz helyzetben van a csapat – Kevin Love azonban hozza magát, a Sixers ellen pedig ő és a kiegészítők is jó esélyekkel indulnak harcba. A Philly ligautolsó szerzett pontban, mezőnyszázalékban és triplaszázalékban, ugyanakkor ők adják el a legtöbb labdát – ezek még a Cavs szellős és elég hiányos védekezése ellen sem túl biztatóak rájuk nézve. Érdekes lesz látni a Clevelandet három kezdőjátékosa nélkül, ennek ellenére ez a győzelem most kötelező számukra.

Boston Celtics – Charlotte Hornets 01:30

A Charlotte Al Jefferson nélkül is meg tudta verni az Orlandót, elsősorban feljavuló védekezésük miatt – erre nagy szükségük lesz ma is, hiszen a Boston 106 pontot átlagol hazai pályán. Másban nem is bízhatnak, csak a kemény védekezésben és a gyors indításokban, hiszen a center nélkül még 90 pontot sem szereznek átlagosan, a Celtics pedig Rondo elcserélése óta elég ingadozóan teljesít elöl. Jefferson hiányát nem feltétlenül tudja kihasználni Stevens csapata, hiszen igazi domináns ötösük nincs, lepattanózásban nem túl fényesek – szimplán csak nem kell aggódniuk annyira a borzalmas belső védekezésük miatt. Jameer Nelson hiányzott a Bulls ellen és nincs új információ róla, játéka minimum kérdéses.

Brooklyn Nets – Dallas Mavericks 01:30

A Dallas impresszív mérleggel bír keleti csapatok ellen, utoljára februárban kaptak ki ezen a parton – idén mind a tíz keleti találkozójukat megnyerték, átlagban több mint 11 ponttal. Rajon Rondo leigazolása óta 6-2-vel állnak, az irányító maximálisan beilleszkedett, élvezi új szerepkörét és nagyszerű párost alkot Monta Ellissszel – a nem túl acélos Nets-védekezés elsősorban tőlük félhet. A Brooklyn tegnap kissé meglepő vereséget szenvedett Miamiban azután, hogy a változások hatására belendültek, ez pedig megtörheti a lendületüket. A legnagyobb gondjuk a védekezés, tegnap is látszott, hogy egy-egyben nincsenek jó játékosaik, a Mavs támadójátéka pedig egyébként is a liga legjobbja -  a periméteren komoly bajban lehetnek Williamsék, de a Lopez-Plumlee duó létjogosultságát is felülírhatja a Dallas frontcourtja, ezzel pedig kihúzzák a hazaiak méregfogát.

Chicago Bulls – Houston Rockets 02:00

Ez a lesz a nap egyik legnagyobb rangadója, ahol minden poszton komoly párharcot nézhetünk majd. A Bullsnál jó eséllyel visszatérhet Jimmy Butler, de a hazai győzelemhez Derrick Rose javulására is szükség lesz - az irányító továbbra sem találja a dobását, Beverley mellett pedig nem lesz könnyű estéje. A Houston papíron brutális védekezést képes bemutatni, a gyakorlatban ezt egyelőre inkább csak időszakokra tudják hozni, konzisztensen nem képesek jól játszani. Butler és a liga idei pontkirálya, Harden nagy csatát vívhat, de a gyűrű alatt is élményszámba megy majd a finesz (Gasol, Noah) és az atletikusság (Howard, Josh Smith) küzdelme. Bár nincs túl nagy formában, mégis stabilabb jelenleg a Bulls, a Houston a New Orleans elleni hatalmas vereség után tönkreverte a Miamit és jelenleg megjósolhatatlan, hogy melyik este melyik véglethez állnak közelebb.

Memphis Grizzlies – New York Knicks 02:00

Nem látni a kiutat a Knicks számára, a negatív franchise-rekordot jelentő, sorozatban tizenegyedik vereség után kiderült, hogy lehet, hogy Carmelo Anthony-nak ki kell ülnie a teljes hátralévő szezont – ráadásul Shumpert és Stoudemire sem bevethető, a szurkolók pedig megunták Derek Fisher ténykedését. A Memphis sincs nagy formában, legutóbb Denverben kaptak hatalmas pofont és az utóbbi nyolc meccsükből ötöt elveszítettek – Zach Randolph kiesését a vártnál is jobban megérezte az együttes. Papíron nincs egy súlycsoportban a két együttes, de a Grizzlies már otthon sem olyan félelmetes, utóbbi négy meccsükből hármat buktak Gasolék. A New York főleg a triplák ellen képtelen védekezni, de ebben pont nem túl erős a Memphis – viszont nem is kell pontesőt hullajtaniuk, hiszen a Knicks 80 (!) pontot átlagol az utóbbi időben jóval 40% alatti hatékonysággal.

Minnesota Timberwolves – Denver Nuggets 02:00

Karácsony másnapján találkoztak a felek, akkor Kenneth Faried emlékezetes (26 pont, 25 pattanó) estéjével nyerni tudott a Denver – azóta viszont sorozatban kikaptak háromszor, mielőtt a hétvégén elkapták volna a Memphist. A Minnesotánál nincs változás, továbbra is esetleges a játékuk, bár Andrew Wiggins jó úton halad az Év Újonca cím felé – az utóbbi hat meccsen 21,2 pontot átlagol 51%-os hatékonysággal. Ennek ellenére az utóbbi 13 hazai meccsükből 12-t elbuktak, védekezésük gyakorlatilag nem létezik, különösen a betörő kisemberek mennek el könnyedén a gyűrűig – már dörzsölheti is a tenyerét a Lawson-Afflalo páros, különösen, hogy a palánk alatti leosztásokra Faried repül majd…

New Orleans Pelicans – Washington Wizards 02:00

Amíg jól védekezett a Washington, a keleti első helyért harcolt – amióta ezen a téren visszaestek, sorra jönnek a vereségek, igaz, a sorsolásuk is brutális az elmúlt időszakban. A korábbi 95,9 kapott pont és 43,7% után a vereségszéria alatt bőven 50% felett engednek ellenfeleiknek 108 pontot, amivel elég nehéz meccset nyerni. A New Orleans a Houston elleni óriási győzelem után lendületből érkezik, ráadásul zsinórban négy hazai győzelemnél tartanak. Amíg a Pelicans egyre masszívabb és Anthony Davis mellé egyre inkább fellép Anderson, Evans és Holiday is, addig a Wizards vezére, John Wall behúzta  a kéziféket – az ő játéka lesz a legnagyobb kérdés, hiszen 13 pontot átlagol csupán az elmúlt öt meccsen, csapata pedig majdnem tízzel dobott kevesebbet meccsenként ezeken a találkozókon.

Utah Jazz – Indiana Pacers 03:00

Az Indiana a harmadik találkozóhoz érkezett a négymeccses túrán, tegnap Kobe Bryant kosarával kaptak ki a Lakerstől – a védekezésük azon a meccsen is jól működött és ma is erre alapozhatnak. Az utóbbi kilenc meccsen 91,8 pontot engednek átlagban, amivel elsők a ligában, a Jazz elleni, november 10-ei meccsen is nagyon megfogták Haywardékat. Azóta azonban a Utah is bekeményített hátul és belső embereik vezérletével a legjobb támadócsapatok dolgát is megnehezítik – a Pacers  távolról sem ilyen. Kulcsfontosságú lesz a palánk alatti harc, novemberben Roy Hibbert 29 pontot szórt, de most Gobert-ék kordában tarthatják a centert – Kanter bokája megsérült, valószínűleg nem játszik. Érdekesség, hogy C. J. Miles korábban kezdőjátékos volt a Jazznél, jelenleg az Indiana hatodik embereként tevékenykedik.

Portland Trail Blazers – Los Angeles Lakers 04:00

Kobe Bryant parádés formában tért vissza rövid pihenője után, hatékony és sokoldalú játékot mutatott az elmúlt meccseken – a hírek szerint viszont ma ismét pihenhet, ami érzékenyen érintheti a Lakerst. Ugyan a Portland hazai sorozata megszakadt az Atlanta ellen, ettől függetlenül nagyon erős csapatnak számítanak Lillardék, hazai pályán pedig különösen – ugyan a belső védekezésük elveszítette Robin Lopezt és Freelandet is, a periméteren tudnak ezen kozmetikázni. A Lakersnél ráadásul Wesley Johnson sem lép pályára, akinek izomsérülése van, így alighanem Nick Young veheti kezébe a Los Angeles támadójátékát – rá viszont több jó opciója is lehet a Blazersnek. A Portland védekezése mellett illik azért kiemelni, hogy mind Lillard, mind Aldridge jó formában van, a liga egyik legjobb tripladobó és triplavédő csapatáról beszélünk, ami a sérülésektől sújtott Lakers ellen bőven elég is lehet.

Golden State Warriors – Oklahoma City Thunder 04:30

A Warriors továbbra is remekel otthon, 13-1-re állnak az Oracle-ben és miután Los Angelesben kétszer is kikaptak, ismét helyre állt a rend – sorozatban hármat hoztak hazai pályán. Az utóbbi négy oaklandi meccsükből háromszor a 120 pontos határt is elérték Curry-ék, nem számíthatnak könnyű estére Westbrookék. Annak ellenére sem, hogy az utóbbi két találkozón Kevin Durant is megidézte tavalyi MVP-formáját és újra a régi, megszokott Thundert láthattuk, akik bárkire veszélyesek – Adams vezetésével a liga egyik legjobb lepattanózó és Westbrook révén az egyik legjobban induló csapatává váltak. Hazai pályán mindenképpen a Warriors az esélyes, Iguodala és Barnes védekezése kulcsfontosságú lesz Durant ellen, de a vendégek palánk alatti fölényét még Bogut nélkül is ellensúlyozhatják, hiszen Speights óriási formában pótolja a kieső kezdő centert.

Los Angeles Clippers – Atlanta Hawks 04:30

Bámulatos szezont fut eddig az Atlanta, az utóbbi húsz meccsükből 18-at megnyertek, sorra verték a nyugati és keleti topcsapatokat, akár idegenben is – eközben már konferencia-elsők és odáig jutottak, hogy szinte esélyesként érkeznek Los Angelesbe. Azok után, hogy a Portland hazai sorozatát is megszakították, bármire képesek lehetnek, a Clippers védekezését a sokpasszos játék egyelőre könnyedén szétszedheti, a kiváló periméter-védekezés pedig lelassíthatja Pault – ha ezek megtörténnek, nem lesz esélye a hazaiaknak. Blake Griffinnek dominálnia kell Millsap ellen, bár az Atlanta erőcsatára támadásban szintén előnyben lesz. A kulcs mindenképpen a LAC védekezése lesz, nem elég egy-két embert kikapcsolni, rendszerszinten kell megfogni az Atlantát, plusz Paulnak remekelnie kell, hogy megnyerjék a mérkőzést.

A meccsekhez élőképes streameket ezen a linken találtok!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus