Szoros és látványos meccsekkel zárult az előszezon

Három találkozó is csak a legvégén dőlt el, öt meccsen is kétszáz összpont fölé jutottak a csapatok. 

 

A legszebb és legfontosabb jeleneteket videós cikkünkben megtaláljátok!

Orlando Magic - Dallas Mavericks 92-117

Hol a védelem? A Magic védekezését - már ha volt ilyen - könnyen szedte ízekre a Mavs. A kinti dobásaikat hatékonyan (40%) értékesítették, 42 mezőnykosarukra 30 gólpassz jutott. A cserék közül (11) egyedül Crowder és Lamb zárt pont nélkül, a pad összesen 54 pontot tett a közösbe.

Ennél csak jobb jöhet. A szezonkezdetig van még javítani való az Orlando játékán, legfőképpen a támadásszervezés szorul jelentős pontosításra. Ellenben a 46%-os mezőnyszázalék miatt nem lehet megróni őket.

Kegyes Mavs. Jóval nagyobb különbséggel is nyerhetett volna a Dallas, hiszen 29 ponttal is vezettek, de nem csak a pozitív, a negatív előjelű mutatókban is versenyeztek a hazaiakkal. A Magic 26, a Dallas 19 eladott labdát jegyzett, utóbbi mellé párosult 55%-os mezőnymutató.

A Magic legjobb dobói: Harris 14, Fournier 12/6, O'Quinn 12/3
A Mavericks legjobb dobói: Parsons 24/6, Nowitzki 16/12, Aminu 13/9

Toronto Raptors – New York Knicks 83-80

Larkin eladta, kikapott a Knicks. Shane Larkin került be a kezdőbe irányítóként – dobott is tíz pontot 4/5-ös mezőnymutatóval. Az utolsó támadást is ő vezethette egálnál, pár mp-cel a vége előtt, de elhagyta a labdát, amiből megszerezte a győztes pontokat a Raptors.

Anthony nem bonyolította túl. A New York sztárja már az első negyedben 14 pontot szórt, végül 24-gyel zárt 28 perc alatt – 8/17-es mutatója mellé egyetlen lepattanót jegyezhettek fel, gólpasszt viszont egyet sem adott. Rajta kívül viszont mindenki borzalmas volt, JR Smith 1/11, Hardaway Jr 3/11, Shumper 0/6 – összességében tragikus, 32,6%-os mezőnymutatót szenvedtek össze. Egy jó meccsre egy (vagy több) katasztrófát hoz elöl eddig a Knicks…

Hátvédek, de nem kintről. A Torontónál ismét a Lowry-DeRozan-Lou Williams trió hozta elsősorban a pontokat, utóbbi a padról versenyezhet a legjobb hatodik ember díjáért, Lowry pedig három pattanóra és két gólpasszra volt a tripla-duplától, főleg a büntetővonalról dolgozva. Hárman együtt azonban egyetlen hármast sem dobtak, sőt a teljes csapat csupán kétszer talált be a vonalon túlról – ellenben kiharcoltak 34 büntetőt.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 15, Valanciunas 13, Lowry 12, Williams 12
A Knicks legjobb dobói: Anthony 24/9, Stoudemire 11, Larkin 10/3

Chicago Bulls – Minnesota Timberwolves 112-113

Anthony Bennett remekelt. Húsz perc alatt 17 pontot és 6 lepattanót szerzett a tavalyi 1/1-es, szép mozdulatokkal operált a festékben, ha ezt tudja hozni stabilan, a Legtöbbet fejlődött játékos díjnál is említenünk kell őt. Két perccel a vége előtt az ő kosarával fordított a Wolves, majd jobban jöttek ki a büntetőzésből és megnyerték a meccset.

Noah szenzációs. A center mindössze hat pontot szerzett, de leszedett tizenhét lepattanót, amiből kilenc támadó volt – ráadásul kilenc gólpasszt is kiosztott, zseniálisan játszott. Mellette Pau Gasol is csak hat egységig jutott, de leszedett nyolc pattanót és kiosztott négy sapkát is – a hét eladott labda viszont sokat ront az összképen. A rotáció harmadik aktív tagja, Taj Gibson viszont masszív dupla-duplát hozott 17 ponttal és 11 pattanóval.

A két irányító húzta a csapatát. Derrick Rose a harmincpontos  este után most 27-ig jutott 12/23-as mutatóval, kiharcolt büntető nélkül, de három  triplával, öt gólpasszt kiosztva és mindössze egy labdát eladva – igazi vezérként funkcionált. Ricky Rubio is meglepően jól dobott, 8/13-as mezőnymutatóval 19 pontig jutott és remekül irányította a Minnyt – igaz, Barea 4, Williams 5 asszisztot adott csereként beszállva, egyesben mostanában mindenki jó a Wolvesnál. Nagyrészt ennek köszönhető, hogy 57%-kal tripláztak – Thaddeus Young egymaga 4/5-öt dobott a vonalon túlról.

A Bulls legjobb dobói: Rose 27/9, Dunleavy 17/9, Hinrich 14/9, Gibson 14
A Wolves legjobb dobói: Rubio 19, Young 17/12, Bennett 17

Memphis Grizzlies – Miami Heat 98-104

Wade és Bosh is nagy formában. A Heat támadójátéka kezd összeállni, a két sztár pedig hozza a pontokat – a floridaiak ikonja parádésan játszva 16 pontot szórt az első félidőben (7/9 mezőnyből), míg Bosh 13-ig jutott. Ő végül 21-gyel zárt, a Miami pedig 54%-kal tüzelt mezőnyből és 44%-kal a triplavonalon túlról – ebben nagy szerepe volt annak, hogy Chalmers és Cole is hozta, amit kell. James Ennis és Shawn Williams is bizonyított ma, ha McRoberts visszatér, utóbbival meg kell küzdenie a kezdőtagságért.

Ismét pihenőn voltak a kezdők. Ugyan az alapötösével állt ki a Memphis, egy bő negyednyi időt kaptak csak Gasolék (Randolph egy félidőnyit) és inkább a második sor játszott. Jon Leuer és Vince Carter csipkedte is magát, előbbi 21 pontot szórt betörésekből operálva, VC pedig tizenhármat a periméterről dolgozva. Randolph azért igyekezett, de Conley és Tony Allen is hasznosan töltötte az idejét a pályán, a kezdőcsapat remekül működött.

A Grizzlies legjobb dobói: Leuer 21, Carter 13/9, Adams 12/3
A Heat legjobb dobói: Bosh 21, Wade 16/3, Cole 14/3

Houston Rockets - San Antonio Spurs 96-87

Csőd a második negyedben. Jól nyitotta, ám rémesen folytatta a második negyedet a Spurs. A hazaiak egy 22-5-ös rohammal léptek el, bő tíz perc alatt csupán egyetlen kosárra futotta a bajnoktól. 

Popovich lélektana. Alaposan gatyába rázta a tragikus második játékrész után játékosait a mester. Mindezt bizonyítja, hogy míg az első két negyedben 13, addig a következő kettőben már csak 3 eladott labdát vétett a Spurs.

Haláli Harden a harmadikban. 9-ből 2-vel nyitotta a mérkőzést a pontgyáros, a térfélcsere után azonban robbantott. Egyedül tartotta a lépést a Spurs-szel, 20 pontot (7/10 mezőnyből) rámolt be a harmadik negyedben, majd a teljes záró játékrészt kiülte.

A Rockets legjobb dobói: Harden 25/15, Canaan 18/15, Ariza 11/3, Jones 11
A Spurs legjobb dobói: Belinelli 19/9, Green 14/9, Duncan 11

Utah Jazz – Phoenix Suns 100-105

Most Hayward és Burks szabadult el. A Jazznél mindig van valaki, akinek nagyon megy a játék, most ők ketten szállították a pontokat. Nagyon hatékonyak voltak mezőnyből is, de párban húsz büntetőt harcoltak ki és végül 44 (24-20) pontot szórtak – jól kiegyenlítették Kanter és Burke gyenge dobóformáját, akik együtt 9/28-at szenvedtek össze mezőnyből.

Mélyebb volt a Phoenix. Amíg a Jazznél ezen a két emberen kívül nem nagyon lehetett kire bízni a labdát (Gobert még hasznos volt a padról beszállva), a Sunsnál Dragic és Bledsoe újabb pazar meccset hozott, remekül osztották el a feladatokat és egészítették ki egymást – ugyanakkor Thomas is rendkívül agresszíven (9/11 büntető) jutott el 18 pontig a kispadról. Emellett ráadásul Markieff Morris is megbízható volt, nyolc dobásból tizenhét egységet kapart össze, egyszerűen több fegyvere volt ma a vendégeknek.

A Jazz legjobb dobói: Hayward 24/3, Burks 20/6, Burke 12/3
A Suns legjobb dobói: G. Dragic 18/6, Thomas 18/3, Mark. Morris 17

Los Angeles Lakers – Sacramento Kings 92-93

McCallum nyerte meg. Három másodperccel a vége előtt ugyan elrontotta a dobást, de Reggie Evans visszatette – az újabb lecsorgót pedig már a helyére küldte a hátvéd. Így, bár összesen négy percet töltött csupán parketten, mégis az ő nevéhez fűződik a győztes dobás – a négy perc alatt egyébként hét pontot szerzett, Reggie Evans pedig 23 perc alatt 16 lepattanót húzott le, amiből hét támadó volt.

Lin kedvére irányíthat. A Houstonnál Harden árnyékában szenvedő egyes itt valószínűleg Kobe Bryanttel lesz hasonló viszonyban – de amíg a Lakers legendája nem játszik, szabad a terep. Ezt ma is remekül használta ki, 19 pontot rámolt be, kiosztott hét gólpasszt, fickándozott a védők között, de azért két hármast is beemelt.

Cousinst nem lehetett tartani. A center azt csinált a palánk alatt, amit akart, 26 perc alatt 21 pontot és tíz lepattanót szedett össze, mezőnyből alig hibázott és 13 büntetőt harcolt ki, teljesen dominálta a festéket. Ugyanakkor amikor nem ő uralkodott, akkor Ed Davis, a Lakers magasembere is dupla-duplát szállított 15 ponttal, 13 lepattanóval és 6/9-es mezőnymutatóval – sőt, Randle is egyetlen pattanóra volt a tíztől, tizenkét pont mellett

A Lakers legjobb dobói: Lin 19/6, Davis 15, Sacre 12, Randle 12
A Kings legjobb dobói: Cousins 21, Williams 14/6, Sessions 13

Golden State Warriors - Denver Nuggets 119-112

Járt a labda. A hazaiaknál kis túlzással Bogut és Igoudala is megtapasztalhatta, hogy milyen irányító szerepkörben játszani. Előbbi 8, utóbbi 7 gólpasszt vállalt magára abból a 35-ből, melyet a teljes csapat kiosztott. Ezt nem mondhatta el magáról a Nurkic (16 pont, 8 pattanó) által húzott Denver, melyben csak 21 passz vezetett kosárhoz.

Dobóedzést tartott a Splash Brothers. Összesen 86 mezőnykísérletet jegyeztek fel a hazaiaknál, melyből Curry 15-öt, ám Thompson még ennél is többet, 26 dobást vállalt magára, úgy jutott el 35 pontig.

Holiday az aktív rotációban. A kezdők masszív percei mellett öt csere kapott megfelelő mennyiségű játékidőt. Köztük ott volt az ex-szolnoki Justin Holiday, aki 8/3 ponttal (7-ből 3 mezőnyből, 2-ből 1 tripla), 1-1 lepattanóval, szerzett labdával és eladott labdával zárt. Valószínű, hogy ott lesz a Warriors alapszakaszbeli keretében.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 35/12, Curry 17/9, Barbosa 15/6
A Nuggets legjobb dobói: Nurkic 16, Foye 13/3, Green 12/6

Los Angeles Clippers - Portland Trail Blazers 89-99

Chris Kaman jó helyettes volt. LaMarcus Aldridge ágyékhúzódás miatt nem léphetett pályára, így a Clippers egykori centere kezdett. Kaman kihasználta a lehetőséget, 21 perc alatt dobott 13 pontot, szedett 9 pattanót, és kiosztott három sapkát is. A másik cserecenter, Meyers Leonard a triplákat gyakorolta, hetet is ráemelt – mérsékelt hatékonysággal (2/7).

A triplákkal még gondok vannak. A Portland egyik erőssége a hármas, ma ebből nem sokat mutattak. Leonard dobásairól már volt szó, de nála is rosszabb volt Nicolas Batum (0/6) és Steve Blake (0/3). Damian Lillard hétből négyet bevágott, Matthews négyből kettőt – ennek ellenére nagyot kell javulniuk a következő pár napban, különösen ha Aldridge nem jön rendbe.

Blake Griffin komolyan vette, Chris Paul nem annyira. Az erőcsatár 10/17-es mezőnnyel (de 1/3-as büntetőzéssel) ért el 21 pontot, az irányító viszont kiosztott ugyan 11 gólpasszt, de alig nézett a gyűrűre (2/7, nyolc pont) – igaz, 22 percet sem töltött a pályán.

Alakul a rotáció. Az előszezon nagy vesztese Chris Douglas-Roberts, aki kiscsatárként kezdő volt október elején, de fokozatosan csökkennek a percei és a dobáslehetőségei (ma 15 perc, 2 kísérlet). A nyertes Jared Cunningham, aki viszont egyre jobban beépül a csapatba, és ma Jamal Crawford távollétében újra bizonyította, hogy bármikor be lehet vetni a hátvédsorban. A Clippers hátvédjei eleve sérülékenyek (tavaly Redick és Paul is hagyott ki hosszabb időt), így ez megnyugtató lehet Doc Rivers számára.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 21, Redick, Cunningham 12/6-12/6.
A Trail Blazers legjob dobói: Lillard 21/12, Leonard 14/6, Kaman 13.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus