Tartalékosan aratott 49 pontos győzelmet a Golden State

Gálázott a bajnok - sorozatban hetedszer nyert a Cavs, ötödször a Pacers - kikapott az OKC a Pistonstól.

Kevin Durant és Draymond Green hiánya sem okozott gondot a címvédőnek az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali játéknapján, a Warriors 143-94-re győzte le a Chicagót, ezzel javított a Thunder elleni vereség után. Ha már Thunder: Russell Westbrookék tizenöt pontos előnyből kaptak ki a Detroit ellen, a Cleveland viszont LeBron James tripla-duplájával tovább nyújtotta győzelmi sorozatát, már hétnél jár az együttes. A Torontót is megverte a Pacers, könnyed sikert könyvelhetett el a Boston és a New Orleans, nem tudott nyerni a Knicks.

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

Brooklyn Nets - Portland Trail Blazers 125-127

Az utolsó másfél percben fordított a Portland. Izgalmas hajrával nyertek a vendégek, bő két perccel a vége előtt még hat ponttal vezetett a Brooklyn, de ekkor feljebb kapcsolt a Blazers, Lillard (34 pont 10/19 mezőnyből, 9 gólpassz), McCollum (26 pont, 10/19 mezőnyből, 5 gólpassz) és Nurkic (29 pont, 15 lepattanó, 4 blokk) mellett előkerült egy kulcsfontosságú 2+1-es játékkal Shabazz Napier is és a meccs kritikus időszakában tudott futni egy 8-0-t az együttes. A végén még Nurkicnak is volt egy 2+1-e, bár három másodperccel a vége előtt mindkét büntetőjét elrontotta, amivel adott még egy esélyt a Netsnek, de ezt végül megúszta Terry Stotts alakulata - clutch helyzetben húzták elő a legjobb védekezésüket és könyörtelenül támadtak, így fontos győzelmet jegyeztek idegenben. 

A végén kellett volna egy vezér. Jeremy Lin és D'Angelo Russell nélkül éppen egy olyan játékos hiányzott a végjátékban a Brooklynnak, aki higgadtan hoz döntést és jól oldja meg a helyzeteket - ugyan Spencer Dinwiddie ízlelgeti ezt a szerepkört, most ő is hibázott, nem tudta megnyerni a meccset csapatának. A hazaiak hiába dobtak 50%-kal, hiába süllyesztettek el 10/25 hármast, hiába osztottak ki 25 gólpasszt mindössze kilenc eladott labdával, védekezésben nem nagyon tudtak hozzászólni a meccshez, clutch helyzetben pedig elbuktak a végén - sorozatban harmadszor kaptak ki, 6-12-vel indulnak el idegenbeli túrájukra.

A Nets legjobb dobói: Dinwiddie 23/12, Hollis-Jefferson 17, LeVert 14/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 34/12, Nurkic 29, McCollum 26/3

Atlanta Hawks - New York Knicks 116-104

Nagyon akarta a Hawks. A rossz kezdés (15 ponttal elvesztett első negyed) sem törte meg az Atlantát, fokozatosan vették át az irányítást, rátaláltak a megfelelő védekezésre, támadásban pedig az ismét remeklő (26 pont, 8 gólpassz) Dennis Schröder vezetésével megvolt a ritmus. Akkor kerültek azonban igazán fölénybe, amikor a második félidőben már szinte minden 50-50-es labdát elhoztak a Knicks-játékosok elől, végül 24-5-re nyertek a második esélyből szerzett pontokat tekintve, a harmadik negyed közepétől kezdve pedig már nem is adták ki a kezükből a vezetést. A kispadról is érkezett extra teljesítmény és összesen heten érték el a tízpontos határt a Hawksnál, akik remek játékkal húzták be a meccset, ezzel idei negyedik győzelmüket jegyezték - most back-to-backet játszanak a Toronto ellen.

Idegenben több kell. Támadásban sokáig most is megvolt a Knicks játéka, a több extra dobást is elsüllyesztő Porzingis mellett hozta magát Hardaway, idei legponterősebb meccsét játszotta Courtney Lee, Jarrett Jack pedig dupla-duplázott, de ez végül nem bizonyult elégnek. A kiváló első negyed után egyre inkább előtérbe került a pocsék védekezés, Schröder kettő-kettőit képtelenek voltak megfogni, rendszeresen kapták ebből a kosarakat - nem rotáltak megfelelően, nem jöttek a besegítések, nem zártak ki a lepattanóknál. Porzingis szerint onnantól, hogy nem ültek a dobásaik, alárendelt szerepet játszottak, a negyedik negyedben ő maga is elég frusztráltnak tűnt, kapott is egy technikait - így vendégként csak 1-5-re áll a társaság, továbbra sem megy nekik idegen környezetben.

A Hawks legjobb dobói: Schröder 26/3, Dedmon 16/3, Belinelli 15/9 
A Knicks legjobb dobói: Porzingis 28/12, Lee 26/6, Hardaway Jr. 22/9

Boston Celtics - Orlando Magic 118-103

Egy félidő alatt eldőlt. Nem sokáig hagyta nyitva a kérdéseket a listavezető, az első negyed végén 14, félidőben 26 ponttal vezetett, gyakorlatilag itt el is dőlt a győztes kiléte - a nagyszünetben 73 pontnál jártak a hazaiak, borzasztó könnyedén szerezték a kosarakat. Brad Stevens innentől nem is erőltette a kezdőit, csak a kispadról beszálló Rozier (23 pont, 5/7 tripla) érte el a harminc percet, de Kyrie Irving például 25 perc alatt is beszórt egy harmincast - jutott idő pihenni is, hiszen jön a jó formában lévő Pacers elleni back-to-back.

Már hétnél jár a Magic. Ezúttal sem volt esélye az Orlandónak, értékelhetetlen védekezést mutattak be a vendégek, a Boston akkor szerzett kosarat, amikor akart, így félgőzzel is meglépett 25-30 ponttal - ugyan a záró etapban ezt elfelezte a Magic, Frank Vogel kedvét ez sem tette jobbá. Szerinte ezt a védekezést nem csinálhatják tovább, bár hozzátette, hogy a Celtics most könyörtelenül meg is büntette a hibáikat, nagyon jól játszottak Horfordék - ezzel együtt zsinórban hetedszer kaptak ki, egyértelműen komoly a probléma a csapatnál.

A Celtics legjobb dobói: Irving 30/6, Rozier 23/15, Brown 13/6, Baynes 13 
A Magic legjobb dobói: Simmons 14/3, Speights 12/12, Payton 12/3, Vucsevics 12

Cleveland Cavaliers - Charlotte Hornets 100-99

James extrája és a Hornets hibái. A hazaiak klasszisa ezúttal ellenállhatatlan volt, különösen a második félidőben (az elsőben csak hat pontot szórt), végül 27 ponttal, 16 lepattanóval és 13 gólpasszal tripla-duplázott (utóbbi kettő szezoncsúcs), ráadásul három blokkot is kiosztott, elöl-hátul szenzációs teljesítményt nyújtott. Ennek ellenére nem jött simán a győzelem, szinte végig fej-fej mellett haladtak a felek, így volt ez a végjátékban is, de a Charlotte többet rontott - 98-93 után jött James gyors hat ponttal, majd a végén a vendégek három triplát is mellédobtak, ami a meccsbe került nekik. Ugyan a Cavs is hibázott (Smith clutch büntetőt hagyott ki), de végül ők jöttek ki ebből jobban, kihasználták, hogy a Hornets leadta az előnyét és sorozatban hetedik győzelmüket is behúzták, ezzel harmadikak Keleten.

A végén hiányzott Walker. A teljes meccs során szenvedett a Charlotte irányítója, mindössze 6/21 dobását küldte a gyűrűbe 15 pontért, ráadásul mellette Lamb is csak 4/15-öt hajított, nagyon hiányzott egy megbízható fegyver támadásban a végjátékban. Mindkét hátvéd clutch hármast dobott mellé az utolsó másodpercekben, nem volt olyan, aki vezérré tudott volna előlépni, így elvesztették a meccset - egyébként is 40% alatt céloztak mezőnyből, elrontottak tizenegy büntetőt, hiába voltak komoly fölényben a palánk alatt, ezek a hibák nem fértek bele. 

A Cavaliers legjobb dobói: James 27/9, Smith 16/9, Korver 13/9
A Hornets legjobb dobói:  Howard 20, Williams 17/15, Kidd-Gilchrist 17

Indiana Pacers - Toronto Raptors 107-104

Stephenson hozta a végjátékot. Fordulatos meccs volt, az első negyedben az extrán dobó Pacers került előnybe, majd az eladott labdák és az ebből kapott rengeteg pont miatt átvette a vezetést a Toronto, hogy aztán a harmadik negyedben ismét a hazaiak kerüljenek fölénybe. Az utolsó öt percben végül előlépett vezérré Lance Stephenson és eldöntötte a találkozót, egymaga 13 pontot szórt ebben az időszakban, közte két támadásból bevert két triplával. Összesen 7/9-et dobott mezőnyből és 4/4 hármast süllyesztett el, ezzel a teljesítményével most ő volt az X-faktor - igaz, a végén még volt egy lövése a Raptorsnak, de VanVleet dobása a dudaszó pillanatában nem ért célt. A Pacers egyébként jelenleg vezeti a ligát triplaszázalékban és most is 42,3%-kal tüzeltek kintről Oladipóék, hatan jutottak el legalább 12 pontig és senki nem vállalt 16 dobásnál többet - zsinórban ötödször nyert a társaság és ott van a keleti élmezőnyben.

Hiányzott némi tűzerő. Egyszerűen kevés volt most támadásban a Raptors, DeMar DeRozant és Jonas Valanciunast is jól limitálta a Pacers, CJ Miles gyermeke születése miatt nem volt ott a találkozón, így pedig a kinti dobások is eléggé hiányoztak - csak 9/30-at dobtak a vendégek, ebből 5/9-et Kyle Lowry jegyzett. Az irányító teljesítménye (24 pont, 10 lepattanó, 8 gólpassz, 3 labdaszerzés) kiemelendő, de mellé egyedül VanVleet tudott felnőni, ez pedig most kevésnek bizonyult a több lábon álló Indianával szemben - sorozatban másodszor is kikaptak és hajnalban lezárják idegenbeli túrájukat. Érdekesség viszont, hogy Valanciunas most is csak 14 percet játszott és az utóbbi hét meccsből hatszor maradt húsz alatt.

A Pacers legjobb dobói: Oladipo 21/6, Bogdanovic 19/3, Stephenson 18/12 
A Raptors legjobb dobói: Lowry 24/15, VanVleet 16/6, Powell 16/3

Minnesota Timberwolves - Miami Heat 97-109

Ez a Heat meccse volt. Védekezésben tökéletesen működött az, amit Erik Spoelstra eltervezett, remekül limitálták a Minnesota fegyvereit, eközben Hassan Whiteside (16 pont, 10 lepattanó, 24 perc) tette a dolgát a palánk alatt és a periméterről a szezon eddigi legjobb teljesítményét produkálta a gárda: bevert 19 hármast és valósággal szétdobta a hazaiakat. Ebben élen járt Wayne Ellington (21 pont, 6/9 hármas), de Spoelstra alapvetően erőltette az alacsony szerkezetet, ahol csak egy magas volt fent, vagy ha kettő, akkor a kintről is veszélyes Olynyk-Johnson páros - sorra alakították ki a kiváló kinti helyzeteket és ezen az estén be is dobálták őket. Gyakorlatilag végig fölényben is voltak, bár a korábbi 14 pontos előnyük egyetlen egységre olvadt, kezelni tudták a helyzetet és végül nagyon fontos győzelmet arattak idegenben - ezzel 50%-on állnak és folytatják idegenbeli túrájukat.

Nem jó a Minnesota. Ezt a meccset nyernie kellett volna a hazai csapatnak, de ismét elöl-hátul gondban voltak Jimmy Butlerék, akik az utóbbi négy találkozójukból a harmadikat veszítették el. Védekezésben képtelenek voltak reagálni a Heat zárásaira és labdajáratására, rendszeresen maradt üres kinti dobó, de ezúttal támadásban is hiányzott az akarat - Karl-Anthony Townst például az egy fejjel kisebb Justise Winslow fogta, méghozzá szenzációsan, a center három negyeden keresztül két pontot tudott szerezni, képtelen volt olyan helyzetbe kerülni, hogy megkaphassa a labdát. Tom Thibodeau mérges is volt játékosára, hiába szórta aztán meg magát a záró etapban, az már nem számított és az Achilles-sérülés miatt hiányzó Jeff Teague nélkül újabb pofont kaptak - érezhetően dühösek voltak a meccs végén a Minny játékosai, talán ez az indulat visszatereli őket a helyes útra.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 18, Towns 18, Butler 18/3
A Heat legjobb dobói: Ellington 21/9, Dragic 20/15, Waiters 17/9

Oklahoma City Thunder - Detroit Pistons 98-99

Elerőlködte Westbrook és a Thunder. Két nappal azután, hogy lejátszotta a pályáról a bajnokot, ezúttal is remekül kezdett az OKC, védekezésben nagyon harapott az együttes, de támadásban is megvolt a ritmus - a nagyszünetben tíz, a harmadik játékrészben már tizenöt pont volt a hazaiak előnye. Itt azonban valami megtört és mint már idén annyiszor, ezúttal is összeomlott a gárda: ahogy feljavult és közelített a Pistons, úgy kezdtek el kapkodni és erőlködni a hazaiak, mindez az utolsó percben csúcsosodott ki és végül vereséget szenvedtek. A végén egy támadásból három dobást hibázott el a Thunder, majd három másodperccel a vége előtt Russell Westbrooké lehetett volna az utolsó szó, de ő is rontott - ez nem volt meglepő, ugyan idei hatodik tripla-dupláját szállította, de 27 pontját 10/29-es mezőnymutatóval és 1/10-es triplázással szenvedte össze, ő erőlködött legjobban. Ez már a nyolcadik olyan meccs volt, amikor tíz pont feletti előnyt rontott el Billy Donovan legénysége és úgy fest, hogy a GSW elleni siker nem indította el őket felfelé...

Nagy győzelem. Az előző négy meccséből hármat is elveszített a Pistons, nagy szüksége volt erre a sikerre, de sokáig úgy tűnt, hogy ez az OKC meccse lesz és nem most fog javítani Stan Van Gundy csapata. A második félidőre azonban feljavult az addig sokat rontó Andre Drummond (17 pont, 14 lepattanó, 2 blokk), a kispadról nagyon fontos játékokkal szállt be Ish Smith és Langston Galloway, sikerült lendületbe jönni, majd a Thunder rengeteg hibáját fegyelmezett és nyugodt játékkal kihasználni, ezzel megnyerni a mérkőzést. Összesen nyolcan jutottak el legalább nyolc pontig, mindenki hozzátette a magáét védekezésben, bedobtak 14 triplát és a fordulás után már sokkal inkább ők kontrollálták a tempót, így leküzdötték a Thundert - a fontos győzelem után továbbra is keleti másodikak és a listavezető Bostonhoz látogatnak.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 27/3, Anthony 20/6, George 16/6
A Pistons legjobb dobói: Drummond 17, Smith 15/3, Harris 13/3

Denver Nuggets - Memphis Grizzlies 104-92

Jokics extrája döntött. A Nuggets centere nagyon ficánkolt és Marc Gasol sem tudott vele mit kezdeni, végül 28 ponttal (11/17 mezőnyből), 13 lepattanóval és 8 gólpasszal zárt - a negyedik negyedben egymaga 14 egységet szórt és elvette az előtte felzárkózó Memphis kedvét. Az első félidőben egyértelmű volt a Denver fölénye, a harmadik negyedben egy 11-0-s rohammal viszont visszajöttek a vendégek, mielőtt Jokics ismét begyújtotta a rakétákat - összességében Millsap és jó kinti dobóteljesítmény (9/32, 28,1%) nélkül, valamint 21 eladott labdával is magabiztosan nyert a Nuggets, ezzel továbbra is ott van a nyugati élmezőnyben. 

Tovább süllyed a Memphis. Zsinórban hetedszer kaptak ki a vendégek, akiknél ezúttal gyakorlatilag Marc Gasol irányított centerként: a magasember 15 pontja és hat lepattanója mellett 14 gólpasszt osztott szét, ő próbálta meg mozgatni csapatát. Kiemelendő JaMychal Green hibátlan (9/9 mezőnyből, 2/2 tripla) dobóteljesítménye és 21 pontja, de összességében megint a tűzerő hiányzott a Grizzliesből, ráadásul Gasolból annyit kivett a támadójáték szervezése, hogy Nikola Jokics ellen nem nagyon tudott már védekezni, sőt, lepattanózni sem - utóbbi téren brutális fölénnyel, 50-23-ra nyertek a hazaiak, ezt nem lehetett mivel ellensúlyozni.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 28/6, Murray 15/3, Harris 15/3
A Grizzlies legjobb dobói: Green 21/6, Gasol 15/3, Evans 15/3

Phoenix Suns - New Orleans Pelicans 91-115

Kemény munka után édes a pihenés. A Spurs és az OKC legyőzése nem volt kis feladat, de teljesítette a Pelicans, így ma jöhetett a jutalom: a Sunst a simánál is simábban verték. Az első negyedben 12, a másodikban újabb 18 pontot tettek közé, az is belefért, hogy a második félidőben nem szereztek hárompontost (a Phoenix sem, két éve nem történt ilyen az NBA-ben…). Davis, Cousins és Holiday intézte a dobásokat, Rondo a játékszervezésre koncentrált, a végén pedig pihenőt kaphattak, mert a kispad is remekelt – 42 pontot tettek fel a táblára. A 11-8-as mérleg és a holtversenyes nyugati 4-7. hely mellett annak is örülhettek, hogy a török cserecenter, Ömer Asik elkezdhette a szezont, így régen látott mélységgel futhatnak neki a következő időszaknak. 

Értékelhetetlen volt a Suns. A hazaiak minimális erőkifejtésre késztették a vendégeket, védekezésben kezdettől fogva esélytelenek voltak. Ilyenkor jöhetne az extra dobóforma, de 12 gólpasszuk jól mutatja, mennyire szétesett a támadójátékuk is – hiába dobott majdnem hibátlanul Tyson Chandler és célzott pontosan Tyler Ulis és TJ Warren, ők nem tudják megnyerni az ilyen meccseket Devin Booker nélkül. A dobóhátvédet teljesen leszedte a Rondo-Holiday tandem, 4/13-as mezőnymutatója mellett eladott hat labdát, ráadásul a kispadról sem érkeztek a tüzérek, így nem csoda, hogy 13 hazai mérkőzésből a kilencediket bukták. 

A Suns legjobb dobói: Warren 18/3, Ulis 17/3, Chandler, Jackson 14-14.
A Pelicans legjobb dobói: Davis 23, Cousins 19/6, Holiday 18/6.

Golden State Warriors - Chicago Bulls 143-94

Retró est. Csak egy-két éve volt, de már szinte el is felejtettük, milyen szinten szedte szét a Splash Brothers az ellenfelek védelmét – ma Durant és Draymond Green is hiányzott, így újra szólt a hatlövetű Oaklandben: a Curry-Thompson duó 62 pontot pakolt fel a táblára. Vezetésükkel a két középső negyedet 81-34-re (!) nyerte a GSW, és tegyük hozzá, hogy mindketten alig 26-27 percet töltöttek ma a pályán – Curry egyébként a második negyedben 26 pontot szórt. A kispad felvette a ritmust, 57 egység érkezett tőlük, nagyszerű formában várhatják a szintén remek szériában lévő Pelicanst. 

Ha padlón vagy, nézz szét, és vegyél fel valamit onnan. Nagyjából ez az életbölcsesség jutott ma a Chicagónak, zsinórban negyedszer buktak, ezzel pedig továbbra is ott vannak, ahová várhatóak voltak: a liga utolsó helyén. Az első negyedben még megrángatták a GSW bajszát, 33-29-re vezettek, utána viszont számukra leoltották a villanyt. Nem érdemes senkit kiemelni pozitív vagy negatív felhanggal, rendszerszinten nem működött ma a gárda. Annyi örömük lehet, hogy végre befejezhetik a túrájukat és legközelebb a Heatet fogadják. 

A Warriors legjobb dobói: Curry 33/12, Thompson 29/15, Young 17/9.
A Bulls legjobb dobói: Grant 21/9, Markkanen 14/9, Blakeney 11/3.

A tabella ide kattintva megtekinthető!

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus