Texasi rangadó és Thunder-Grizzlies lesz a playoff első körében

Az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnalban zárta az alapszakaszt, mind a 30 gárda pályára lépett – jó néhányuk persze tét hiányában már nem vette túl komolyan a meccseket. Ám ahol tét volt, ott volt izgalom is: a Memphis a hektikus szezon végére csak elérte az 50 győzelmet, a Dallas ellen hosszabbításban győztek, így elkerülték az első kiemelt Spurst, és a tavalyi rájátszásban legyőzött Thunderrel kezdenek – a Mavericks viszont így elég rosszul járt. A Bulls is hosszabbításban kapott ki Charlotte-ban, ami azt jelenti, hogy nem előzték meg keleten a Raptorst, de az utolsó pillanatban a Nets elé kerülő Wizardsszal játszanak majd – nem biztos, hogy végül ők járnak rosszabbul.

 

Charlotte Bobcats – Chicago Bulls 91-86 hosszabbítás után

Al Jefferson megsérült. Az első félidőben jártunk, amikor a center odakapott a bal térdéhez és elhagyta a parkettet. Később vissza tudott térni, de pontokkal nem tudta segíteni a csapatát, viszont így is egy 10 pontos, 18 lepattanós, 2 blokkos teljesítményt rakott le az asztalra. Komolyabban ma vizsgálják meg.

Walker volt a mérleg nyelve. A hátvéd ugyan  kihagyta a győzelmet jelentő kosarat a rendes játékidő végén, de a hosszabbítás az ő négy pontjával kezdődött, itt pedig el is dőlt a találkozó. 22 ponttal, 7 lepattanóval és 8 gólpasszal zárt, de rajta kívül is még négyen érték el a tíz pontot.

Charlotte-Miami, Chicago-Washington. A Bulls ezzel a vereséggel elkerülte a Miami ágát, helyette, ha megverik a Washingtont, az Indiana lesz az ellenfelük. A Charlotte egy egészséges Jeffersonnal okozhat kellemetlen perceket a Heat számára.

A Bobcats legjobb dobói: Walker 22, Douglas-Roberts 13/6, Henderson 11
A Bulls legjobb dobói: Augustin 17/9, Noah 14, Boozer 14

Orlando Magic – Indiana Pacers 86-101

A második vonal hatásosabb. Egy héten belül a második meccsét nyert meg a Pacers a kezdői nélkül, bár ezúttal Hill és Hibbert is játszott nagyjából negyedórát. Copeland és Rasual Butler vitték a prímet, előbbi öt triplával, utóbbi 8/13-as mezőnymutatóval jutott el 19 pontig, de Evan Turner is nagyon hasznosan játszott. Az Orlando sem erőltette a dolgot, Afflalo csupán hat, Oladipo pedig csak 17 percet töltött a pályán.

Nelson megköszönte. Jameer Nelsont állva tapsolta a hazai közönség, mivel valószínűleg ez volt az utolsó meccse Magicként (pontosabban lett volna, mivel sérülés miatt nem játszott). Nelson első a csapat örökranglistáján gólpasszokban és második a lejátszott meccseket nézve.

Jöhet az Atlanta, majd egy rangadó. Első kiemeltként a Hawks lesz az Indiana ellenfele, ha rajtuk túljutnak, a Chicago-Washington párharc győztesét kapják.

A Magic legjobb dobói: Harkless 14, Moore 13, Lamb 11/9
A Pacers legjobb dobói: Butler 19/6, Copeland 19/15, Turner 14/3

Memphis Grizzlies – Dallas Mavericks 106-105 hosszabbítás után

Playoff-hangulat volt. A hetedik helyről döntött ez a találkozó, ennek megfelelően magas színvonalú kosárlabdát játszottak a felek. 93-90-es hazai vezetésnél Ellis kapta a labdát és egy triplával egalizált a rendes játékidő végén, így jöhetett a hosszabbítás. Itt sem maradtak el az izgalmak, Nowizki hármasával az utolsó percben hárommal a Dallas vezetett – de jött előbb Tony Allen és visszatett egy támadólepattanót, majd Ellis rossz dobása után Conley-t  1.1 mp-nél faultolták és bedobta mindkét büntetőt. Vezetett a Memphis, de Ellisnek volt még egy lövése – viszont elrontotta az üres tempót.

A palánk alatt volt a legnagyobb harc. Randolph 27 pontos, 14 lepattanós dupla-duplája mellé Gasolnak egy pattanó és egy assziszt hiányzott a tripla-duplához – a túloldalon viszont Nowitzki 30 pontot szerzett (igaz, ennek jó részét kintről) és kiosztott négy blokkot is. Így a Memphis az OKC-vel, a Dallas pedig a Spursszel csap össze az első körben.

A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 27, Conley 22/3, 19
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 30/9, Ellis 18/6, Harris-Wright 10-10

Milwaukee Bucks - Atlanta Hawks 103-111

Takarékos üzemmódban is győzelem. A Hawksnál nagyon vigyázták a húzóemberekre. Teague, Korver és Carroll perceit limitálták, Millsap pedig kiülte a találkozót. A gyengébb kezdés után úgy húzta be a találkozót a rájátszásra készülő Hawks, hogy 30-43 arányban elbukta a lepattanócsatát, de hat játékosa, köztük a precízen játszó Muscala (6/8 mezőny, 4 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk) lépte át a tíz pontos határt.

Nem jött össze a szép befejezés. Hiába kezdett 39 pontos első negyeddel a hazai gárda, s dobtak mezőnyből az első félidőben 63%-os pontossággal, az Atlanta sem maradt le saját 60%-ával. A folytatásban már csak 40 pont érkezett a Knight (12/18 mezőnyből, 7 lepattanó, 4 gólpassz) által húzott hazaiaktól, így elmaradt a siker. 15-67-es mérleggel az utolsó helyen zárták az évet – viszont új tulajdonosuk lesz jövőre.

A Bucks legjobb dobói: Knight 31/9, Henson 19, Middleton 16/6
A Hawks legjobb dobói: Scott 17/3, Muscala 15, Martin 14/6

Minnesota Timberwolves - Utah Jazz 130-136 - kétszeri hosszabbítás után

Dübörgő fiatalok. A szép jövő előtt álló Burke produktív estével (10/21 mezőnyből, 7 lepattanó, 9 gólpassz) vezette sikerre a Jazz együttesét. Rudy Gobert alig 14 perc alatt homorított szépet (8 pont, 9 lepattanó). Rajtuk kívül még a dupla-duplát teljesítő Hayward, Favors, Evans triót kell kiemelni.

Keserű ünnep. Ebben a szezonban sem sikerült az 50%-os mérleg elérése a T'wolvesnak. A rájátszásról való lemaradás után újabb csalódás érte a csapatot. Pedig Kevin Love lett az NBA történetének első játékosa, aki egy szezonon belül legalább 2000 pontot, 900 lepattanót, valamint 100 hárompontost jegyzett.

Hibák nyújtották a mérkőzést. A rendes játékidő végén közel egy perc, az első hosszabbításnál több mint 40 másodperc telt el pont nélkül. Ritka módon hiába vártak a szurkolók a meccsnyerő dobásokra.

A Timberwolves legjobb dobói: Martin 36/9, Love 19/3, Rubio 14/3
A Jazz legjobb dobói: Burke 32/6, Hayward 23, Favors 21

New Orleans Pelicans - Houston Rockets 105-100

Pihentetett a Rockets. A houstoniaknál Harden, Lin, Parsons és Asik sem játszott, Dwight Howard sem törte össze magát – a vendégeknek mindegy volt ez a meccs, mert a nyugati 4. hely már biztossá vált. Troy Danielst érdemes kiemelni, az újonc hátvéd eddigi pályafutása során 20 pontot szerzett az NBA-ben – ma 22-ig, közte 6 tripláig jutott. 

Tyreke Evans vezér volt. 25 pontja mellett 10 gólpasszt is kiosztott a Pelicans hátvédje, de Austin Rivers (18 pont, 8 gólpassz, 3 labdalopás) is kiválóan játszott, ennek köszönhetően az alapszakasz előtt a playoff-ért harcolók közé sorolt, de utána a sorozatos sérülések miatt erre esélytelenné váló New Orleans szép hazai sikerrel zárta az évet. Brian Roberts annak örülhetett, hogy elérte a 125 bedobott büntetőt – így felkerülhetett az év végi rangsorba, és a liga legjobb büntetőzője lett (94%-kal).

A Pelicans legjobb dobói: Evans 25/3, Rivers 18/6, Morrow 15/3.
A Rockets legjobb dobói: Daniels 22/18, Jones 17, Hamilton 14/12, Beverley 14/6.

Oklahoma City Thunder - Detroit Pistons 112-111

Végig szenvedett, de nyert a Thunder. A biztos nyugati 2. helyhez győzni kellett Durantéknak, ám védekezésben nem volt ma faktor az OKC, a Detroit három negyed után nyolc pontos előnyben volt. A végjátékra aztán összekapták magukat a hazaiak, Durant a végén előbb egy zsákolással megfordította az állást, majd védekezésben feldobást harcolt ki, ami után a Pistonsnak már nem maradt ideje – a Thunder húzóembere tehát nagyszerű játékkal zárta az alapszakaszt, csoda lenne, ha nem ő kapná az MVP-t. 

Kivették a fékeket a csapatból? Josh Smith és Rodney Stuckey sem játszott a Detroitban, az újonc Kentavious Caldwell-Pope viszont igen, és 30 pontos karriercsúccsal vezette a Pistonst – mellette pedig hárman (Drummond, Monroe, Singler) is elérték a 20 pontos határt. Brandon Jennings viszont (mint az egész szezonban) nagyon nem illett ebbe a képbe, az irányító rosszul dobott, és 7 gólpasszára 8 eladott labda jutott.

A Thunder legjobb dobói: Durant 42/3, Westbrook 22, Jackson 15/9.
A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 30/15, Drummond, Monroe 22-22.

San Antonio Spurs - Los Angeles Lakers 100-113

Popovichot nem érdekelte a csúcs. A 2005-06-os idényben franchise-rekordot jelentő 63 meccset nyert a Spurs (aztán sehová nem jutott a playoffban…), ez meg lehetett volna ma is – de Duncan és Belinelli át sem öltözött, a többieknél pedig csak az volt a szempont, hogy valamennyire játékban maradjanak. A harmadik negyedet a Lakers egy kicsit megnyomta, ennyi pont elég volt a Spurs vezetőedzőjének, hogy minden fontosabb játékosát lekapja a pályáról a negyedik játékrészben. 

Szépen búcsúztak el egymástól a társak. Kilenc játékosból nyolcan értek el legalább 10 pontot a vendégeknél, jól járt a labda – ám valószínű, hogy minden idők egyik leggyengébb Lakerséből elég kevesen lesznek itt a következő szezonban, kezdve a vezetőedzővel, Mike D’Antonival. A szezont két szép, de teljesen haszontalan győzelemmel zárta a LAL. 

A Spurs legjobb dobói: Leonard 14/6, Daye 13/3, Splitter, Joseph, Parker 12-12-12.
A Lakers legjobb dobói: Hill 18, Young 16/6, Marshall 15/12.

Boston Celtics - Washington Wizards 102-118

A Celtics nem bízta a véletlenre. Rondo, Humphries és Sullinger sem lépett pályára az idényzárón, a Wizards már az első negyed után 14 ponttal vezetett. A hazai nézők a tavalyi bostoni maratonon elkövetett terrortámadás túlélőinek tapsolhattak, más örömük nem nagyon akadt – viszont abban reménykedhetnek, hogy az idei vesszőfutás (és a szezonvégi 13 meccsből 11 vereség) két hónap múlva egy új fiatal sztárt hoz Bostonba. 

A Wizards a Bullst kapta. Az utolsó pillanatban lépett fel a keleti 5. pozícióba a fővárosi csapat, és a Chicagóval meccselnek majd a playoff első körében. A vendégek 2008 után készülhetnek újra a rájátszásra, és végre John Wall is megízlelheti a playoff örömét. A 2010-es év 1/1-ese annak is örülhet, hogy pályafutása során először semmi komolyabb egészségügyi gondja nem akadt, és mind a 82 alapszakasz-meccsen kezdhetett. 

A Celtics legjobb dobói: Olynyk 24, Green 20/6, Bradley 18/9.
A Wizards legjobb dobói: Beal 27/9, Booker 20, Wall 15/3, Gortat 15.

Cleveland Cavaliers - Brooklyn Nets 114-85

Leadta a meccset a Nets. Nem vette túl komolyan a rájátszásra hangolódó gárda a back-to-back mérkőzést. Mindössze hét játékos lépett pályára náluk, az aktív rotációból pedig hat ember hiányzott. Ennek ellenére a félidőben még csak két pontos hátrányban volt a Nets, a fordulás után döntötte el a Cavs a meccset.

Átalakulás előtt. A mozgalmas nyár előtt álló Cleveland a harmadik negyedben robbantott, s húzta be a találkozót, így győzelemmel búcsúzott egy újabb felejthető szezontól. Sorozatban negyedik alkalommal nem jutott rájátszásba, LeBron James távozása óta 97 győzelmet és 215 vereséget jegyeztek. 

A Cavaliers legjobb dobói: Zeller 22, Waiters 19/6, Irving 15
A Nets legjobb dobói: Thornton 20/12, Blatche 20/3, Gutierrez 13/6

Miami Heat – Philadelphia 76ers 87-100

Pozitívan zárt a Sixers. A borzalmas szezonjukat végül a címvédő elleni győzelemmel fejezték be, ráadásul a Miami ellen idén háromból kettőt is meg tudtak nyerni. Ma Thaddeus Young remekelt, 20 ponttal és 9 lepattanóval járult hozzá a sikerhez, de (bár a dobás nem ment neki) hasznos volt Carter-Williams is.

Próbált pihenni a Heat. James, Bosh, Andersen és Chalmers is kihagyta ezt a találkozót, Wade viszont 23 perc alatt 16 pontot szerzett – ennek ellenére nem tűnt egészségesnek. Battier és Haslem hasznosan játszott, visszatért Oden, de megsérült Beasley, nem tiszta még a rotáció. A Bobcats ellen kezdik a rájátszást, de elkerülték a Chicagót, ha továbbjutnak, a Toronto-Brooklyn párharc győztese lehet az ellenfelük.

A Heat legjobb dobói: Wade 16, Douglas 13/3, Allen 11/3
A 76ers legjobb dobói: Young 20, Carter-Williams 12/9, Davies 11/3

New York Knicks - Toronto Raptors 95-92

Szép szezonzárás. Sorozatban 4 mérkőzést nyert a Knicks az év végén, javarészt Carmelo Anthony nélkül, ma a második negyedbeli 21 pontos hátrányból jöttek vissza. A győzelmet kissé árnyalja, hogy miután kiderült, hogy a Bulls kikapott és ezzel biztossá vált a 3. kiemelésük, a Toronto alaposan behúzta a fékeket, minden fontos játékosát lekapta a pályáról. Ha lett volna tét, aligha sikerült volna a Knicksnek a győzelem. 

Jó formában, egészségesen fut neki a playoffnak a Raptors. Utolsó nyolc meccséből hatot megnyert a Toronto, és a mait is behúzták volna, ha fontos, így önbizalommal telve (és pályaelőnnyel) várhatják a Brooklyn Nets elleni elsőkörös csatát. 

A Knicks legjobb dobói: Smith 30/6, Hardaway Jr. 18/9, Murry 15/6.
A Raptors legjobb dobói: Lowry 22/9, Vasquez 13/9, De Colo 12/6.

Portland Trail Blazers - Los Angeles Clippers 110-104

Békés játszadozás. Az egyik oldalon Griffin eltiltás, Paul és Redick pihentetés okán nem játszott, a Portlandben LaMarcus Aldridge nem öltözött át. A többi portlandi húzóember ott volt a pályán – kerek 12 percet kapott Lillard, Batum és Matthews is. Persze még így is többet játszottak, mint DeAndre Jordan, akit másfél perc után lecserélt Doc Rivers. Willy Barton volt végül a hős, a vezetésével újabb győzelemmel örvendeztette meg a nézőket a Trail Blazers.

Ez a két csapat valószínűleg idén már nem találkozik. Különböző ágakra kerültek a gárdák, az 5. Blazers Houstonban kezdi meg a playoffot, a Thunder győzelmével végül 3. helyre befutó Clippers pedig a Golden State Warriorst fogadja a szombat-vasárnap kezdődő rájátszásban. 

A Trail Blazers legjobb dobói: Barton 23/9, Lopez 15, McCollum, Claver 12/3-12/3.
A Clippers legjobb dobói: Crawford 34/9, Barnes 19/6, Collison 19.

Sacramento Kings – Phoenix Suns 99-104

Dragics pihent, a cserepad szárnyalt. A hátvéd a bokájával szenvedett az utóbbi időben, nem erőltette ma Hornacek, ellenállhatatlan volt viszont az újonc Archie Goodwin, aki 29 pontos karriercsúcsot dobott 11/13-as mezőnymutatóval, ráadásul ebből 12-t a záró negyedben ért el. A meccs itt dőlt el egyébként, ezt 33-25-re hozták a vendégek. Goodwin mellett a Morris-testvérek is remekeltek, Markieff 15, Marcus 22 pontot szerzett (ebből tízet az utolsó negyedben) és mindhárman csereként beállva tették mindezt.

A Kingsnél is bizonyított az újonc. Ben McLemore-tól többet vártak a szezon előtt, az utolsó meccsen bőven felülírta az eddigi 18 pontos karriercsúcsát és 31-ig jutott. A hátvéd mindössze 37%-kal dobott ebben a szezonban, ha ezen tud javítani jövőre, még beválthatja a hozzá fűzött reményeket.

A Suns sajnálhatja. Dragicsék a 2008-as GSW után a második csapat, amelyik 48 győzelemmel sem jut be a playoffba, mióta azt 16 együttes vívja.

A Kings legjobb dobói: McLemore 31/9, Outlaw 15/3, McCallum 13
A Suns legjobb dobói: Goodwin 29/3, Marc. Morris 22/6, Mark. Morris 15

Denver Nuggets - Golden State Warriors 112-116

A Nuggets nagyon akart. Szépen szerették volna lezárni a szezont a hazaiak, ám hiába dolgoztak le kétszer is nagy hátrányokat, ez nem sikerült. A harmadik negyed közepén 5 pontra feljöttek, de ekkor Aaron Brooks dupla technikaival kiállítatta magát. A Warriors ekkor elhúzott, de újra sikerült utolérniük ellenfelüket, a végjátékban viszont nagyon hiányzott Brooks, aki hosszú ideje a Denver egyetlen egészséges irányítója. 

Apró fricska a végére. Néhány napja a Nuggets idegenben kellemetlenkedett a Warriorsnak, akiknek így kicsit több energiát kellett belefektetniük a 6. helybe – most viszont a vendégek visszaadták a kölcsönt. Curry, Iguodala és Lee sem játszott, ott volt viszont Jordan Crawford, aki karriercsúcsot jelentő 41 pontot szórt be, valamint az idén nem jó szezont futó Harrison Barnes, aki 30-at. Félidőben 14-gyel ment a Warriors, utána viszont kellett volna egy Curry, mert a Nuggets nem adta olcsón a bőrét – végül csak meglett az idei 51. győzelem, ami azt jelenti, hogy 1992 óta a legjobb mérleggel zárnak. 

A Nuggets legjobb dobói: Foye 32/9, Randolph 19/6, Faried 15.
A Warriors legjobb dobói: Crawford 41/6, Barnes 30/9, Speights 11.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus