Thompson NBA-csúcsot döntött, Harden meccset nyert

A GSW dobógépe ligarekordot hintett a 3. negyedben, Harden buzzerével nyert a Rockets, gálázott a Cavs, a Thundert is átlépte a Hawks

Klay Thompson történelmi estéjébe 52 pont, 11 tripla és egy ligarekord is belefért, James Harden pedig dudaszóra elengedett dobásával hozta a győzelmet a Houstonnak az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) pénteki játéknapján. Ismét gálázott a Cleveland, a Thundert is átlépte az Atlanta, a Bulls rangadót nyert Dallasban, zsinórban harmadszor is győzött a Knicks – lássuk a nem akármilyen játéknap részleteit!

A játéknap legfontosabb jelenetei állandó vides rovatunkban megtekinthetők!

Philadelphia 76ers – Toronto Raptors 86-91

Lefagyott a Sixers. Fél perccel a vége előtt még egy ponttal a hazai csapat vezetett, majd üresen hagyták Vasquezt, aki dobott egy ziccert, a következő támadásnál eladták a labdát, végül Sims triplakísérlete a gyűrűt sem érte el – ezzel a bő húsz másodperccel elbukták a meccset. Carter-Williamsék egyébként 15-0-val kezdtek, később vezettek 16 ponttal is, de az utolsó öt és fél percnek még mindig kilenc egységnyi fórral vágtak neki, megtartani viszont nem sikerült ezt a hajrában.

Lowry volt a vezér. Nagyon gyengén játszott a Raptors támadásban, egyedül Patterson (14 pont, 13 pattanó) játszott hasznosan, nem csoda, hogy a Philly vezetett szinte végig. Az utolsó negyedben aztán jött az addig csak szenvedő Lowry, egymaga berámolt 17 egységet, főleg büntetőkből – ezzel kulcsszerepet vállalt a győzelemben. Az irányító végül 21 ponttal zárt, de csak 41%-kal dobott mezőnyből a Raptors, igaz, a Sixers 40% alatt maradt. A hazaiaknál 12 ponttal és 14 pattanóval dupla-duplázott Noel, de Carter-Williams (12 pont, 7 pattanó, 9 gólpassz, 4 labdaszerzés) is nagyon hatékonyan kosarazott.

A 76ers legjobb dobói: Covington 18/12, McDaniels 14/6, Carter-Williams 12/3, Noel 12
A Raptors legjobb dobói: Lowry 21/9, Patterson 14/6, Vasquez 12

Atlanta Hawks – Oklahoma City Thunder 103-93

Fokozatosan őrölte fel ellenfelét az Atlanta. Óriási energiával kezdett mindkét oldalon a Thunder, gyorsan futottak is egy 10-0-s etapot és 30 pontot szórtak az első negyedben. A második tizenkét perc közepén azonban fordult a kocka, egyre inkább fogyott a szufla a vendégekből, Kyle Korver zsákolásával (két meccs, két zsákolás) már az Atlanta járt előrébb a nagyszünetben. A második félidőben gyakorlatilag az történt, amit a hazaiak akartak, Millsap (22 pont, 10 pattanó), Horford (14 pont, 12 pattanó) és Teague (17 pont, 9 gólpassz) is remekelt, 48%-kal dobtak és 40%-kal tripláztak – gond nélkül nyerték a rangadót és húzták be zsinórban 15. meccsüket.

Westbrook és Ibaka összeveszett. A Thunder két klasszisa egy engedett támadópattanó után szólalkozott össze, érezhető volt a frusztráció a vendégek részéről. Legnagyobb erősségük a pattanózás, ezt viszont 47-36-ra megnyerte az Atlanta, nem tudtak mit kezdeni Millsapékkel belül, ugyanakkor csak 41%-kal dobtak, a festékben 54-40-re kaptak ki – Durantet megfogták Carrollék, a Thunder képtelen volt játszani saját játékát.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 22/6, Teague 17/3, Horford 14/3
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 22/6, Durant 21/9, Ibaka 13/6

Cleveland Cavaliers – Charlotte Hornets 129-90

Megsemmisítő győzelem. Egészen zseniálisan játszott a Cleveland, mindenki tökéletesen tette a dolgát, járt a labda és szebbnél szebb játékokkal ugrasztották talpra a közönséget. LeBron 25 pontot, JR Smith pedig hét triplát szórt be úgy, hogy egyikük sem játszott fél órát – ahogy senki sem a hazaiaknál. Már az első negyedben kiütötték a Charlotte-ot, 33-13-ra hozták ezt a játékrészt, félidőben már 75-40-re vezettek, később volt, hogy 49 (!) ponttal jártak előrébb, ízekre szedték a vendégcsapatot.

Legalább Jefferson belendült. A sérülése után egyelőre a padról érkező center teljesítménye volt az egyetlen, aminek örülhettek a Charlotte-nál, Big Al 22 pontot, 11 lepattanót és 3 blokkot jegyzett 23 perc alatt. Ezt leszámítva nem emlékeztettek kosárlabda-csapatra, az utóbbi hetek sikerét a védekezésüknek köszönhették, aminek ma még az emléke sem volt meg – Steve Clifford szerint mintha itt sem lettek volna. A Cleveland zsinórban ötödik győzelmével a második leghosszabb aktuális sorozatot futja a 15-nél járó Atlanta mögött.

A Cavaliers legjobb dobói: James 25/6, Smith 21/9, Irving 18/9
A Hornets legjobb dobói: Jefferson 22, Kidd-Gilchrist 15, Biyombo 10, Stephenson 10

Miami Heat – Indiana Pacers 89-87

Megmenekült a Miami. A hazaiak remekül játszottak az első félidőben, a Bosh-Deng páros vezérletével tükörsimán, 17 ponttal vezettek a nagyszünetben. A fordulás után azonban elkezdte ledolgozni a hátrányát a Pacers, a hajrában pedig egyetlen pontra zárkóztak. Az utolsó bő másfél percben aztán csak egy Chalmers-kettes született, Watson pedig a teljesen tiszta tempót elrontotta a dudaszó pillanatában, így a Heat idén először tudta megverni a sorozatban hetedik vereségét elszenvedő Indianát.

A cseresor majdnem kikaparta a gesztenyét. CJ Miles nyolc pontot szórt az első hét percben, majd megsérült és nem tért vissza – rajta kívül pedig nagyon gyengén muzsikált a kezdő ötös. A padról a visszatérő George Hill, Stuckey, Mahinmi és Scola is remekelt viszont, az ő vezérletükkel dolgozta le a hátrányát a vendégcsapat – a végén ez is kevésnek bizonyult, a botrányos dobóforma megbosszulta magát. A Heatnél Deng remekelt (23 pont, 9/13 mezőnyből, 3/3 tripla), Wade viszont ismét nem teljesen egészséges, fejfájás miatt kihagyta a dobóedzést, végül 13 ponttal és 6 eladott labdával zárt.

A Heat legjobb dobói: Deng 23/9, Bosh 19, Wade 13
A Pacers legjobb dobói: Scola 14, Watson 13/6, G. Hill 13

New York Knicks – Orlando Magic 113-106

Ha egy üzlet beindul. Sorozatban 16 vereség után megtört a jég és most már idén először három egymást követő győzelmet jegyez a Knicks. Ebben ma a 25 pontig jutó Carmelo Anthony mellett a 19-et szóró Jason Smith-nek, illetve a két „tíznaposnak”, Lance Thomasnak (16 pont, 8/10 mezőnyből), valamint Langston Galloway-nek (15 pont, 8 pattanó) is nagy szerepe volt. Szoros volt a hajrá, három és fél perccel a vége előtt még a Magic vezetett, de itt futott egy 6-0-t a New York, amit lemenedzseltek a végéig – ezzel már nem ők állnak a liga legrosszabb mérlegével, hanem a Minnesota.

Vucsevics kevés volt. Az igazi center nélkül kiálló hazaiak nem tudtak mit kezdeni az Orlando középjátékosával, aki kis túlzással azt csinált a festékben, amit akart. Vucsevics végül 34 ponttal (16/22 mezőnyből) és 18 lepattanóval zárt, vezérletével 62-44-re nyert a festékben a Magic, ezeket azonban tempókkal és triplákkal tudta ellensúlyozni a Knicks. Az újonc Payton jól játszott ismét (9 pont, 11 gólpassz), Oladipo viszont borzalmasan dobott (6/20) – ennek ellenére jól működött a támadójátékuk, 50%-kal tüzeltek, viszont ahogy edzőjük fogalmazott: ha 113 pontot kapsz, a szomszéd teremben is megszenvedsz…

A Knicks legjobb dobói: Anthony 25/9, Smith 19/9, Thomas 16
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 34, Oladipo 15, Frye 14/12

Dallas Mavericks – Chicago Bulls 98-102

Hajszálnyira a győzelemtől. Nagyon belealudt a kezdésbe a Mavs, a különbség három perc után már közelítette, majd el is érte a tíz pontot. A folytatásban végig csak azért dolgoztak a Nowitzki által húzott hazaiak, hogy egyenlíteni, fordítani tudjanak. Hatalmas fölényben játszottak a vendégek lepattanózás terén (30-47), amit a gyorsindítások hatékony befejezésével (20-8) és hibátlan büntetőzéssel (18/18) kompenzált a Mavs. Az utolsó másodpercekben, Ellis felzárkóztató 2+1-es játéka után a hazaiak kivédekezték a Bulls támadását, de nem támadhattak az egyenlítésért, győzelemért, mivel a dobást hibázó Rose összekaparta a lepattanót, így bebiztosította a Bulls sikerét.

Bevették Texas-t. A Spurs felett aratott siker után egy napon belül a második texas-i gárdát is két vállra fektette a Bulls. Kizárólag a vendégek vezettek a találkozó folyamán, pedig nem kevesebb, mint 21 eladott labdát jegyeztek, de ezt bőségesen kompenzálták azzal, hogy mezőnyből 49%-os, a triplavonalon túlról pedig 56%-os pontossággal céloztak. A mérkőzés különböző periódusaiban mindig akadt valaki vendég részről, aki lendíteni tudott a csapaton, sorra megtörve ezzel a Dallas fordítási kísérleteit. 

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 24/6, Parsons 19/3, Ellis 17
A Bulls legjobb dobói: Rose 20/9, Butler 20, Gibson 15

Minnesota Timberwolves – New Orleans Pelicans 84-92

Két jó periódus hozta a győzelmet. A rossz kezdés ellenére hamar magára talált a Pelicans, mely csak a harmadik negyedben tudott először komolyabb előnyre szert tenni. A mérkőzés ezen szakaszában, valamint a negyedik negyed második felében egy-egy hatékonyabb etappal tudták hozni a mérkőzést a vendégek, pedig a záró játékrész elején még azt a szívességet is megtették a hazaiaknak, hogy négy perc alatt csupán két pontot szereztek. Két egymást követő siker után a Pelicans újra 50% felett áll.

Vereség emelt fővel. Jól indították a meccset a vendéglátók, a nyitó játékrészben tíz ponttal húztak el, de ezt az előnyt a negyed végére leadták. A második félidőben a Pelicans diktálta a tempót és a sorozatos felzárkózások, az eredmény tartása miatt elfogyott a hazaiak ereje. Amit bírt, megtett a Minnesota azért, hogy megnyerje a találkozót, hat játékos jutott el náluk tíz pontig, ám ami még ennél is fontosabb és szembeötlőbb adat, hogy 35 mezőnykosarukra 27 gólpassz jutott. 

A Timberwolves legjobb dobói: Young 15/3, Dieng 14, Wiggins - Pekovics 13-13
A Pelicans legjobb dobói: Davis 21, Gordon 20/6, Evans 17/3

San Antonio Spurs – Los Angeles Lakers 99-85

Gyors döntés. A Bulls elleni fiaskó után gyorsan javított és jól zárta a back-to-backet a Spurs. Már az első negyedben lerendezték a hazaiak az érdemi kérdéseket, ugyanis 16 egységnyi fórt építettek ki és szokásához hűen Popovich mester nagy figyelmet szentelhetett a játékidőknek. A legtöbbet Leonard töltötte a parketten, aki dupla-duplával zárt (6/12 mezőnyből, 15 lepattanó), az ő hathatós közreműködésével nyerte a lepattanócsatát is (52-40) a hazai alakulat, melynek egyáltalán nem kellett megszenvednie a győzelem megszerzéséért. 

Ismét Bryant nélkül. A Lakers sztárja kihagyja a szezon hátralévő részét, ami azt jelenti, hogy sorozatban harmadik szezonját futja úgy az arany-püspöklila mezes gárda, hogy hosszabb időre nélkülözni kényszerül Kobe Bryantet sérülés miatt. Rajta kívül Black és Lin sem lépett parkettre, a Spurs azonban ezekre a hátráltató tényezőkre nem volt tekintettel. Dobáspontosságban 40% alatt maradtak a vendégek, akiknél öt játékos is elérte a tíz pontos határt, de a mérkőzés folyamán egyszer sem vezettek és akadt olyan pontja a találkozónak, amikor a Spurs 23 pontos előnyben játszott. Youngnak úgy fest, hogy jót tesz, ha a padról érkezik, ugyanis 20 perc alatt jutott el 17 pontig (5/11 mezőnyből, 3/6 tripla).

A Spurs legjobb dobói: Green 17/3, Ginobili - Leonard 15/3-15/3, Duncan 14
A Lakers legjobb dobói: Young 17/9, Ellington 11/3, Clarkson 11, Boozer - Hill 10-10

Denver Nuggets – Boston Celtics 99-100

Egyetlen dobáson múlt minden. Az első és a harmadik negyedben egyaránt tízpontos előny birtokában játszhattak a hazaiak, akik az először kezdőcsapatba kerülő Nelson (9/20 mezőnyből, 4/7 tripla, 7 gólpassz) vezetésével masíroztak a győzelem felé. Viszont nem tudták feltartóztatni a fordításért, győzelemért hajtó Bostont, különösen a zöld-fehér mezesek külső dobásaira nem találtak ellenszert a vendéglátók. A végjátékban Afflalo kihagyta az egyenlítésért dobott triplát, de Hickson egy támadópattanó utáni duplával mentett. Viszont a Turner kimaradó büntetői után adódó lehetőséggel már nem tudott élni a Nuggets, mivel Nelson elhibázta a győzelemért elengedett középtávoli duplát, aki így nem örülhetett sikernek korábbi csapata ellen. Pedig uralta a festéket (44-32) és nyerte a lepattanópárharcot (48-41) is a Nuggets, de hazai pályán 41%-os mezőnymutatóval csak ritkán lehet meccset nyerni.

Újabb szoros meccs és győzelem. A legjobbkor, a záró negyedre hozta legjobb formáját a Boston, melyben Bradley (7/11 mezőnyből, 4/5 hárompontos, 6 lepattanót) jelentette a siker kulcsát. Az utolsó percekben két kulcsfontosságú triplát süllyesztett el, majd 25 másodperccel a lefújás előtt jegyzett középtávoli duplája hárompontos vendég előnyt hozott, de Turner rossz büntetőzése miatt Prince Nelsonon bemutatott védőmunkáját kellett segítségül hívni, hogy megnyerhesse a mérkőzést a Celtics.

A Nuggets legjobb dobói: Nelson 23/12, Afflalo 20/3, Hickson 15
A Celtics legjobb dobói: Bradley 18/12, Bass 17, Sullinger 14

Phoenix Suns – Houston Rockets 111-113

Kétszer kellett megnyernie a Houstonnak. A vendégek alaposan megnyomták az első negyedet és bár ekkor bokasérülés miatt elvesztették Dwight Howardot, egészen a negyedik negyed közepéig uralták a meccset. Harden szokásos 30 pont feletti teljesítménye (és 10 gólpassza!) mellett öten érték el a 10 pontos határt, a padról Josh Smith (bár volt hat eladott labdája) és Corey Brewer is komoly lendületet tudott adni. A Suns azonban 86-102-es állásból állt fel – hogy aztán a végén Harden dudaszó pillanatában, két védőről behintett tempója megakadályozza a hosszabbítást. A Houston hőse csak annyit mondott dobásáról: „egyenlő állás idegenben, az ember ezekért a pillanatokért él.”

Most csak másfél feje volt a főnixnek. A város nevéhez méltó feltámadást produkált a gárda, azonban ez sem volt elég – ma nem igazán működött a játékuk. Goran Dragic nagyon gyenge napot fogott ki (technikait is kapott), így Bledsoe hiába járt közel a tripla-duplához (25 pont, 9 gólpassz, 8 pattanó), Thomas is inkább csak tüzelt, nem töltött (7/20 mezőnyből). A Morris-ikrek igyekeztek segíteni, a felzárkózásból fontos kosarakkal vették ki a részüket – ez sem volt azonban elég arra, hogy zsinórban nyolcadik hazai győzelmét megszerezze a Suns.

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 25/3, Thomas 22/12, Mark. Morris 21.
A Rockets legjobb dobói: Harden 33/9, Motiejunas 15, Beverley 14/12.

Golden State Warriors – Sacramento Kings 126-101

NBA-rekord. Ez az év eddig a Warriorsról és Stephen Curry-ről szól, de ma Klay Thompson is jelezte: igényt tart az All-Star meghívásra. 52 pontot szórt be a Splash Brothers másik tagja, ebből 37-et (!) a harmadik negyedben – NBA-csúcsot felállítva ezzel. A csapattársai folyamatosan adták a kezébe a labdát, végül 11 (!) triplát szórt be – és még csak azt sem lehet mondani, hogy a dobásaira figyelt, mert 5 gólpasszal, 4 szerzett labdával és 2 blokkal zárt. Edzője, Steve Kerr elhelyezte a térképen a produkciót: „szerencsés voltam, hogy játszhattam együtt Michael Jordannel, Tim Duncannel, David Robinsonnal és másokkal. Michael is nagyon sok különleges dolgot csinált, de ilyet soha nem láttam tőle.”

Egy félidő. A nagyszünetben még lehettek reményei a Kingsnek a listavezető otthonában, mindössze 5 pontos hátrányban volt a Cousins (28 pont, 11 pattanó) vezette Sacramento. Ekkor azonban már a másik tüzér, a 0 ponttal végző Rudy Gay nem volt a pályán, ugyanis két technikaival kiállították a 2. negyedben - majd jött Thompson…

A Warriors legjobb dobói: Thompson 52/33, Speights 19, Green 11/9.
A Kings legjobb dobói: Cousins 28, Collison 15/3, Q. Miller 13/3.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus