Thompson újabb őrült negyedével nyert a Warriors

Thompson újra parádézott - az utolsó meccsen dől el a nyugati 8. hely - nyert a Clippers és a Houston - a Knicks elkapta az Atlantát

Klay Thompson elképesztő második negyede győzelmet ért a Golden State számára a Memphis ellen, a Clippers viszont nagy hajrával hozta a Denver elleni találkozóját az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) hétfői játéknapján. A New Orleans hozta a kötelezőt, de a 36 pontos Westbrook vezérletével az OKC is lenyomta a Portlandet, így az utolsó játéknapon fog eldőlni a nyugati nyolcadik hely sorsa. Nyert a Houston és a Miami, tripla-duplázott LeBron James, a Chicago átlépett a Brooklynon, a New York viszont meglepetésre győzelmet aratott Atlantában – íme a részletek!

Charlotte Hornets – Houston Rockets 90-100

Irány felfelé. Howard kihagyta a találkozót, McHale mester pedig (mint később kiderült) jól döntött, hogy pihentette a centert – igaz, a siker nem jött könnyen. Harden nem találta jó dobóformáját, de ismét sok pontot szállított a büntetővonalról (7/20 mezőnyből, 1/8 tripla, 14/16 büntető), s bár a hárompontosokkal erősen hadilábon álltak a vendégek (9/35), a harmadik negyedben sikerült olyan ritmust találniuk, melynek köszönhetően el tudtak lépni a szívósan küzdő hazaiaktól – onnan pedig már nem engedték ki kezükből a számukra oly fontos sikert.

Nem adta könnyen a Hornets. Messze álltak a hazaiak attól, hogy hatékonyan támadjanak, ugyanis ritka gyenge napot fogott ki Henderson (1/10 mezőnyből) és Walker (2/10) is. Szerencséjükre a padról jelentős támogatás érkezett, Daniels (6/10, 3/6 tripla) és az idei legjobb teljesítményét hozó Roberts (8/19) együttesen 38 pontot tettek a közösbe. Egészen a harmadik negyed közepéig komolyan szorongatta ellenfelét a Hornets és csak nehezen emelkedett felül a Rockets. Az elvárásokat abszolút felülteljesítették a hazaiak, hiszen legutóbbi három meccsükön alig 77 pontot átlagoltak.

A Hornets legjobb dobói: Roberts 23/15, Taylor 16/6, Daniels 15/9
A Rockets legjobb dobói: Harden 29/3, Smith 16/3, Terry 13/9

Cleveland Cavaliers – Detroit Pistons 109-97

Jótékony pihenő. Bár már nem volt szüksége az újabb győzelemre, morális szempontból nagymértékben használt a ma esti találkozó a Cavs-nek. A back-to-back záró találkozójára visszatértek a kezdők, igaz Irving játékidejét erősen minimalizálta Blatt mester. Bő öt perc alatt hatalmas előnyt épített ki a hazai csapat, hiszen 23-5-re lépett el, s a tripla-duplázó James (7/17 mezőnyből, 10 lepattanó, 11 gólpassz) vezetésével egészen 26 pontig duzzasztotta fórját. Mellette kiemelkedőt nyújtott Smith is, aki nagyon jól dobott távolról (8/13 tripla), Mozgov pedig gyorsan jutott el mély dupla-dupláig (24 perc, 16 pont, 13 lepattanó). A hatékonyan támadó Lovagoknak bőségesen belefért, hogy a záró negyedet már spórolósra vegyék.

Nem egyező kategória. Mintha nem tudta volna a Pistons, hogy melyik csapat otthonában lép pályára, úgy kezdte a mérkőzést a Detroit. Villámgyorsan kerültek Drummondék közel húszpontos hátrányba, ez a tény pedig alapjában határozta meg a találkozó további alakulását. Teljes csődöt mondott a vendégek periméter-védekezése, 53%-os hatékonysággal dobta ellenfelük a hármasokat. Drummond (10/13 mezőnyből, 9 lepattanó) és a vendéglátók dobóformáját egyedüliként másolni tudó Butler (6/9 tripla) sokat nem segíthetett, a végén már csak az eredmény kozmetikázásának örülhettek vendég oldalon.

 A Cavaliers legjobb dobói: J.R. Smith 28/24, James 21/9, Mozgov 16
A Pistons legjobb dobói: Drummond 20, Butler 19/18, Jackson 18/3

Philadelphia 76ers – Milwaukee Bucks 97-107

Carter-Williams villogott volt csapata ellen. A tavaly Philadelphiában az Év Újonca díjat elnyerő és az idei szezont is ott kezdő irányító az utóbbi mérkőzéseken elkapta a fonalat új csapatában is, ezt pedig most a Sixers ellen is bizonyította. Már az első negyedben robbantott, hiszen 14 pontot rámolt be, végül 30 egységgel beállította szezoncsúcsát (11/17 mezőnyből) – ő volt a Bucks vezére. A hazai publikum ovációval és videóval köszöntötte, Brett Brown pedig sok szerencsét kívánt neki a rájátszáshoz.

A második félidőben fordult a kocka. Hiába játszott remekül MCW, a Milwaukee védekezését ízekre szedte a több alapember nélkül kiálló Sixers. A nagyszünetig 56%-kal dobott a hazai csapat, Covington pedig 18 egységig jutott, így vezetett is a Philly – a harmadik negyed közepétől aztán megfordult a mérkőzés menete, szigorított a Bucks hátul, megfordította a találkozót, az utolsó negyedet pedig már simán nyerte.

A 76ers legjobb dobói: Covington 25/3, Thompson 19/9, Robinson 12
A Bucks legjobb dobói: Carter-Williams 30, Iljasova 13/6, Mayo 13/3

Atlanta Hawks – New York Knicks 108-112

Bombameglepetés. Paul Millsapet leszámítva minden kezdőjátékos játszott az Atlantánál, sőt, Mike Budenholzer nem is akarta elalibizni a mérkőzést – a második félidő elején 14 mp elteltével kért időt, mert nem tetszett, amit látott. Ennek ellenére szinte végig a New York vezetett, volt hogy 17 ponttal – a hajrában Kyle Korver nagy kosaraival zárkózott fel a Hawks. Az utolsó percnek szinte playoff-szaga volt, mindkét fél nagyot küzdött a sikerért, de a keleti listavezetőnek nem sikerült ledolgoznia a hátrányát, így óriási skalpot ejtett Derek Fisher csapata.

Galloway nem tudott hibázni. A Knicks nagy sikeréhez több extra egyéni teljesítmény is kellett, kezdve Jason Smith-hel (20 pont, 9 pattanó, 5 gólpassz), folytatva Hardaway Jr.-ral és kiemelve Langston Galloway-t: a dobóhátvéd 26 pontot hintett 10/12-es mezőnymutatóval, közte 6/6 hárompontossal. A New York 55,8%-kal dobott mezőnyből és 33 gólpasszt osztott szét, ezzel február 28-a óta először nyert sorozatban két mérkőzést.

A Hawks legjobb dobói: Korver 19/12, Teague 19/3, Horford 18
A Knicks legjobb dobói: Galloway 26/18, Hardaway Jr. 23/9, Smith 20/3

Brooklyn Nets – Chicago Bulls 86-113

Tökéletesen működött a Bulls. Joakim Noah nélkül is nagyon egyben volt most a Chicago, Rose (13 pont, 7 gólpassz) és Brooks 23-23 percet játszva irányították a gárdát, Pau Gasol természetesen dupla-duplázott (22 pont, 11 pattanó), Gibson 15 pontig jutott hat dobásból, Jimmy Butler 7/10-zel célzott, a padról pedig Nikola Mirotic rámolt be 26 egységet és lett a csapat legeredményesebb játékosa. Nem véletlen, hogy 113 pontig jutottak 50%-os hatékonysággal, ma minden úgy működött, ahogy kell – ráadásként a védekezésük is elszívta a levegőt a Nets-játékosok elől.

Bajban a Nets. Sorozatban másodszor kaptak ki nagyon simán Brook Lopezék, ezzel fél meccsel lecsúsztak a nyolcadik helyről az Indiana mögé. A korábbi remek széria után most mintha elvesztették volna a ritmust elöl-hátul, csupán 37%-kal dobtak, nem ültek a triplák, nem volt igazán faktor Lopez és Williams sem – bár a padról Bogdanovic és Jack hozott némi energiát, ez most nagyon kevésnek bizonyult. A harmadik negyedet tizenöt ponttal bukták el a vendégek, akiknek már nincs saját kezükben a sorsuk, de ha megverik az Orlandót zárásként, nagy nyomást helyeznek a nehéz meccsek előtt álló Indianára – ha egyszer kikapnak Hillék, a Brooklyné a rájátszás.

A Nets legjobb dobói: Bogdanovic 17/9, Jack 15, Lopez 13
A Bulls legjobb dobói: Mirotic 26/18, Gasol 22, Butler 17/6

Miami Heat – Orlando Magic 100-93

Whiteside volt a kulcs. A Miami centere nagy mérkőzést játszott, 10/14-es mezőnymutatóval beállította 24 pontos karriercsúcsát, leszedett mellé 13 lepattanót és kiosztott öt sapkát – nem mellesleg egyetlen mezőnykosáron tartotta Nik Vucsevicset, igaz, a Magic ötöse szűk húsz percet volt csak parketten. Whiteside-nak köszönhetően a hazaiak 50-41-re nyerték a lepattanózást és 66 pontot szereztek a festékből, ami idénycsúcs számukra – a center mellett Wade, Deng és Dragic is hozzátette a magáét a sikerhez.

A szokásos leolvadás. Teljesen simán zajlott a mérkőzés két és fél negyeden keresztül, ekkor a Miami 22 ponttal vezetett – azonban a sokat látott és sokba kerülő leolvadás ezúttal sem maradhatott el a floridaiak részéről. A 30 pontos Oladipo és a 26-ig jutó Harris vezérletével megindította a felzárkózást a Magic, az utolsó percre egészen hat egységre közelített, de Deng elsüllyesztette a találkozót eldöntő triplát – előtte sorozatban nyolc dobást hibázott a Heat. Ezzel a sikerrel matematikai esélye továbbra is van Erik Spoelstra csapatának a rájátszásra, de ha a Nets megveri ezt az Orlandót, azzal végleg elszáll az előző négy nagydöntő keleti résztvevője.

A Heat legjobb dobói: Whiteside 24, Wade 22, Deng 14/6
A Magic legjobb dobói: Oladipo 30/6, Harris 26/6, Payton 10

Minnesota Timberwolves – New Orleans Pelicans 88-100

Nem jött könnyen. A Pelicans játéka ma is eléggé akadozott a mérkőzés első felében, de még a félidő előtt robbantottak Davisék: egy 24-9-e futással állva hagyták a hazaiakat. Wigginsék azonban nem adták olcsón a győzelmet, végig tapadtak a vendégekre, akik egy pillanatig sem dőlhettek hátra – a felzárkózásra viszont nem maradt már ereje a Minnesotának. Davis (24 pont, 11 pattanó, 5 gólpassz, 6 blokk) mellett a 22-22 pontot beszóró Gordon-Evans páros vitte a prímet és bár nem játszott igazán jól a Pelicans, hozta a nagyon fontos győzelmet.

A kötelező megvan, most jön a nagy falat. A Thunder Portland elleni győzelmét követően továbbra is egálban van Westbrookékkal a New Orleans, így az utolsó mérkőzés fog dönteni a nyugati 8. helyről. Bár a tie-breaker Daviséknél van, ők a címvédő Spursszel játszanak, míg az OKC a Minnesotával találkozik – annak ellenére, hogy egy győzelemmel biztosan bejut a Pelicans, nem biztos, hogy ők vannak jobb helyzetben.

A Timberwolves legjobb dobói: LaVine 24/6, Budinger 18/3, Wiggins 15
A Pelicans legjobb dobói: Davis 24, Gordon 22/12, Evans 22/3

Oklahoma City Thunder – Portland Trail Blazers 101-90

Westbrook játszhatott, és ha már ott volt, villogott. A liga eltörölte az OKC sztárjának eltiltását, aki így győzelemre vezethette csapatát – egy picit visszafogottabb volt, mint tegnap, így „csak” 36 pontig jutott. Az ő folyamatos agressziójával tartotta az előnyét a Thunder (ráadásul Kanter is berámolt 27 egységet), de a 18 támadólepattanó volt a kulcs, a palánk alatt nagyon megverték a Portlandet – ezzel kompenzálták gyenge dobóteljesítményüket és „mérsékelt” csapatjátékukat a hazaiak.

A neheze megvan. Ezen a találkozón nem feltétlenül az OKC volt az esélyes, a Minnesota ellen viszont már mindenképpen ez lesz a helyzet – márpedig ha ott hozza a kötelezőt Scott Brooks csapata, joggal bízhat a még mindig nagyot küzdő Spursben a New Orleans ellen. A Portlandnél sokkal borúsabb a helyzet a már régen bebiztosított negyedik hely ellenére, ma nem lépett pályára Aldridge, viszont jóval nagyobb gond, hogy megsérült Batum és McCollum is – gyakorlatilag elfogyott a dobóhátvéd a csapatból a playoff rajtja előtt.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 36/6, Kanter 27, Waiters
A Trail Blazers legjobb dobói: Leonard 24/15, Freeland 16, Kaman 14

Utah Jazz – Dallas Mavericks 109-92

Az eredmény másodlagos. A Mavs pihentette Tyson Chandlert és Dirk Nowitzkit is, ennek megfelelően sok esélyük nem volt a palánkok alatt – bár a két húzóember helyén szereplő Stoudemire és Villanueva 30 pontot szórt be, a pattanóknál alulmaradtak, ez pedig különösen a második félidőben megbosszulta magát. A hátvédek sem igazán tudtak felpörögni, fordulás után nagyon érződött a vendégek játékán, hogy szeretnének már túl lenni a tét nélküli összecsapáson.

Rudy Gobert félelmetes. A fiatal francia center kezdőbe kerülése óta más szintet képvisel a Jazz, most sem lassította csapatát: 20 pontja és 17 pattanója mellé 3-3 blokkot és gólpasszt jegyzett. A pihenőt kapó Derrick Favors helyén Trevor Booker sem tétlenkedett (13 pont, 12 pattanó, 3 blokk), Joe Ingles 15 pontot szerzett, míg a kispadról az irányító Bryce Cotton hintett 21 pontot – ezeknek az extráknak köszönhetően a Utah azt is simán elbírta, hogy Favors mellett Hayward és Burke sem lépett pályára sérülés miatt.

A Jazz legjobb dobói: Cotton 21/3, Gobert 20, Ingles 15/6.
A Mavericks legjobb dobói: Barea 18/3, Villanueva 15/9, Stoudemire 15.

Sacramento Kings – Los Angeles Lakers 102-92

Közel a rekord. A Lakers már biztosan a 4. legrosszabb mérleggel végez, ennek megfelelően egy győzelem már nem kavart volna be a terveikbe – a Kings azonban három meghatározó játékosa nélkül is bedarálta őket a 4. negyedben. Jordan Clarkson szokás szerint extra volt (21 pont, 6 gólpassz, 5 pattanó, 5 szerzett labda!), a padról Davis és Boozer 24 pattanóval segített. Mindez azonban kevés volt, mert csapatszinten alig 41 százalékos pontossággal dobtak, és mindössze 13 büntetőt harcoltak ki – ez volt a csapat 60. veresége, ha az alapszakasz utolsó meccsén kikapnak szintén a Sacramentótól, akkor a franchise történetének legrosszabb mérlegével zárnak.

A szív diadala. Omri Casspi (26 pont, 9 pattanó, 6 gólpassz) és Derrick Williams (20 pont) volt a Kings sikerének fő letéteményese, de rajtuk kívül még négyen érték el a 10 pontos határt. A Sacramento szívósan játszott, de a veterán Miller is nagyon fontos pillanatokban hozott jó döntéseket. Az utolsó, LA-ben rendezendő meccs egyedül Ben McLemore-nak jelenthet némi kihívást: ha játszik, az egyedüli Kings-játékos lesz, aki minden meccsen pályára lépett a szezonban.

A Kings legjobb dobói: Casspi 26/6, D. Williams 20/3, Landry 14.
A Lakers legjobb dobói: Clarkson 23/6, Brown 18/3, Hill 18.

Golden State Warriors – Memphis Grizzlies 111-107

Óriási mélységből jött vissza a Memphis. Finoman fogalmazva sem játszott jól a Grizzlies az első negyedben, 36 pontot kaptak, félidőre már 22 pontos hátrányban voltak, a 3. negyed végén pedig 93-66 volt az állás. A kezdők nem is játszottak túl sokat – a cserék viszont nagyon meg akarták mutatni, Adams, Russ Smith és JaMychal Green vezetésével elkezdték ledolgozni a hátrányt. Az utolsó perc kezdetére 10 ponton belülre is kerültek, majd 13 másodperc alatt 3 mezőnykosarat is szereztek – ez sem volt azonban elég a fordításra, Justin Holiday ugyanis nagyon higgadtan büntetőzve tartotta az egy kosárnál nagyobb differenciát.

A Splash Brothers óriási estéje. Klay Thompson 42 ponttal terhelte meg a Grizzlies gyűrűjét (csak a második negyedben 6 hármast szórt be!), míg Curry hiába dobott jól (6/10 mezőnyből), inkább csapattársait igyekezett kiszolgálni (8 gólpassz). A két sztár egyike sem játszott 30 percnél többet, az első három negyedben elintézték a dolgukat, utána már a cserék játszottak, ennek is köszönhető a Grizzlies felzárkózása. A hazaiak 66. győzelmüket aratták az alapszakaszban, utolsó meccsükön a Denvert fogadják – gond nélkül meglehet a 67. siker is, ami a liga történetének (holtversenyben) hatodik legjobb produkcióját jelentené.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 42/24, Curry 15/9, Barbosa 9/3, Ezeli 9.
A Grizzlies legjobb dobói: Adams 19/6, R. Smith 16/3, Ja. Green, Randolph 10-10.

Los Angeles Clippers – Denver Nuggets 110-103

Dicséret a Denvernek. A Clippers kicsit félvállról vette a mérkőzés egyes szakaszait, ez azonban nem kisebbíti a Nuggets érdemeit: a 32 pontot hintő Wilson Chandler vezetésével igyekeztek meccsben maradni. Sajnos azonban rajta kívül csak Kenneth Faried dupla-duplája (19 pont, 17 pattanó) érdemel említést, hiába szedtek 25 támadópattanót és próbálkozhattak emiatt 101 dobáskísérlettel, nagyon pontatlanul céloztak (38%). Ha a kiültetett Lawson és Gallinari játszhatott volna, talán más eredmény születik – bár akkor valószínűleg a Clippers is máshogyan áll a történethez.

Kötelező behúzva. A Clippers óriási harcban áll a dobogó 2-3. fokáért, ehhez azonban mindkét meccsüket be kell(ett) húzniuk, így pihentetésről szó sem lehet. A LAC kezdői meg is tették a magukét, DeAndre Jordan óriási dupla-duplával (20 pont, 21 pattanó), Griffin tripla-dupla közeli teljesítménnyel (22 pont, 9 pattanó, 8 gólpassz) jelentkezett, de Redick és Paul is jól játszott. A cserék közül azonban mindössze Austin Rivers volt dicsérhető, a 4. negyed közepén pedig bealudt a hazai csapat, és mire felébredtek, 96-90-re vezetett a Nuggets. Az utolsó 3 és fél percben aztán megrázta magát Doc Rivers csapata, 20 (!) pontot szórtak be, eldöntve ezzel a győztes kilétét.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 22, Jordan 20, Redick 20/9.
A Nuggets legjobb dobói: Chandler 32/18, Faried 19, Foye 16/9.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus