Történelmi pillanat: megdöntötte Michael Jordan rekordját LeBron James

James már Jordan előtt, nyert a Cavs - az OKC-t verte a Denver - kis híján megégett a Houston - győzött a Philly, a Wolves és a Jazz is.

Legutóbb beállította, most pedig meg is döntötte Michael Jordan egyik komoly rekordját LeBron James az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, ráadásul győzelemre is vezette csapatát a New Orleans ellen. Kis híján megégett, de végül nyert a Houston, hosszabbításban győzött a Denver az OKC vendégeként, lenyomta a Clipperst a Portland, nem hibázott a Minnesota és a Jazz, a Philly pedig sorozatban kilencedszer is nyert. 

Visszajátszás: Paul Millsap megkezdte a szezont - kicsit későn?

Orlando Magic - Chicago Bulls 82-90

Milyen harmadik negyeddel nyert a Bulls? A mérkőzés színvonalát jellemzi, hogy a Chicago úgy aratott győzelmet, hogy mindössze kilenc pontot szerzett a harmadik játékrészben - 2/22-es mezőnymutatót produkáltak abban a negyedben Payne-ék, de mivel a másik háromban az ő akaratuk érvényesült, most ez is belefért. Érdemes kiemelni az újonc Ryan Arcidiaconót, aki mind a nyolc pontját a záró etapban dobta, vezetésével ekkor egy 14-0-s rohamot futott a Bulls (szinte azonnal a 9 pontos negyed után...) és viszavette a vezetést, innentől pedig már nem ingott meg többször - sorozatban hét vereség után arattak egy érdekes győzelmet, így viszont nőtt a különbség a két csapat között a tabellán. 

Túlerőltette az Orlando. Az első félidőben borzasztóan játszottak a hazaiak és 13 pontos hátrányba kerültek, aztán az említett harmadik negyeddel ugyan fordítottak, de hiába a Bulls vállalhatatlan teljesítménye, sosem volt öt pontnál nagyobb előnyük. Így aztán ez hamar el is tűnt, amikor a záró etapban ismét szétestek és Frank Vogel szerint egyszerűen türelmetlenek voltak ebben az időszakban, megpróbálták nagy hármasokkal, nagy játékokkal kiütni, megtörni ellenfelüket - ezek azonban nem jöttek össze és visszanyalt a fagyi. A Magic végül 33%-os mezőny- és 18%-os triplamutatóval zárt, ami jól jelzi, hogy mennyire nem működött a támadójáték, ennek pedig egy viszonylag sima hazai vereség lett a vége - holnap este Atlantában javíthat a gárda. 

A Magic legjobb dobói: Gordon 18/3, Augustin 15/3, Vucsevics 12
A Bulls legjobb dobói: Kilpatrick 13/6, Markkanen 13/3, Payne 11/9

Atlanta Hawks - Philadelphia 76ers 91-101

Embiid nélkül is megvan. Kicsit átalakult a Sixers játéka a center hiányában, többet rohant a gárda és támadásban sokkal inkább a periméter felé tolódott a hangsúly - az első félidőben azonban nagyon szenvedtek még a triplákkal, így hiába léptek meg 11 ponttal kétszer is, mindkétszer visszatáncolt a Hawks. A fordulás után aztán már nem volt kérdés, JJ Redick egymaga 11 pontot szórt a harmadik negyedben és itt eldöntötték a találkozót a vendégek, 39-18-ra húzták be ezt a játékrészt és a záró etapban már pihenőt is kaphattak a kezdők, hiszen lesznek még komolyabb feladataik is. Ben Simmons így is idei 11., az utóbbi tíz meccsen pedig az ötödik tripla-dupláját jegyezte (27 perc, 13 pont, 12 lepattanó, 11 gólpassz, 2 blokk), Ersan Ilyasova pedig 21 ponttal és szezoncsúcsot jelentő 16 lepattanóval szállt be a kispadról úgy, hogy sokszor ő játszott centert - Saric, Covington és Belinelli gyenge napja, valamint a 21%-os triplázás is belefért most, így is behúzta sorozatban kilencedik győzelmét a gárda, amellyel beállította a 2003-ban született franchise-rekordot. 

Schröder befejezte. A találkozó előtt nem sokkal kiderült, hogy a Hawks irányítója ebben a szezonban már nem fog pályára lépni sérülés miatt, ami persze nem akkora gond az 1/1-re hajtó társaság számára - jelenleg csak a Sunsnak van rosszabb mérlege, de jelen állapotukban Dedmonék sem nagyon fognak már meccset nyerni. Ezúttal Damion Lee 20 pontos karriercsúcsát érdemes megemlíteni, a többieket ne firtassuk, a 35%-os mezőnymutató elárulja, hogy nem álltak éppen a helyzet magaslatán támadásban - a viszonylag szoros végeredmény a 32-15-re megnyert negyedik negyednek köszönhető, ahol a Philly már csak le akarta tudni a mérkőzést. 

A Hawks legjobb dobói: Lee 20/6, Prince 12, Taylor 12
A 76ers legjobb dobói: Ilyasova 21/6, Redick 19/3, Simmons 13

Cleveland Cavaliers - New Orleans Pelicans 107-102

Hamar meglett a rekord. Legutóbb beállította, most pedig meg is döntötte Michael Jordan egyik legnagyobb rekordját LeBron James, hiszen sorozatban 867. mérkőzésén dobott legalább tíz pontot - nem is bízta a véletlenre, mert már az első negyedben eljutott tizenegyig, hamar megcsinálta, amit kellett. Ezt követően pedig győzelemre is vezette csapatát, 42 percet töltött a parketten, 27 pontja mellett 9 lepattanóval és 11 gólpasszal zárt, a gyenge második negyed után pedig az ő vezérletével jött vissza a Cleveland, James mellé felnőtt Jordan Clarkson (23 pont, 4/4 tripla), a csapatvédekezés régen látott szinten működött, így fordítani tudtak a harmadik-negyedik játékrészben. Az utolsó percekben aztán ismét James lépett elő és sorozatban négy támadást fejezett be ponttal (két büntető és három középtávoli), ezzel eldöntötte az összecsapást, a Cavs pedig megőrizte keleti harmadik helyét - holnap este a Dallas ellen folytathatják, szintén ebben a csarnokban. A sérültjelentés viszont mindig érdekes náluk, Kevin Love visszatért, bár gyengén játszott, George Hill pedig a harmadik negyedben kidőlt bokasérüléssel, egyelőre nem tudni, hogy mennyire komoly. 

Nem működött a Pelicans. Elsősorban Anthony Davis jó játéka hiányzott a vendégeknek, de Tristan Thompson és Larry Nance Jr. is kiválóan védekezett ellene, így AD alig 16 pontot tudott kiszenvedni magából, méghozzá 19 mezőnykísérletből, meg sem közelítette megszokott formáját. Rajon Rondo ugyan visszatért, de Davis gyengélkedése neki sem tett jót, Jrue Holiday beszórt 25 pontot, de főleg csak magát tudta játékba hozni és bár a padról Nikola Mirotic és Darius Miller hozzátett 7/11 triplát, ez nem volt elég a győzelemhez. Alvin Gentry szerint James verte meg őket, a hajrában pont olyan dobásokba kényszerítették, amelyekbe akarták, de egymás után süllyesztette el őket, míg Davis szerint azon múlt a meccs, hogy ő nem dobta be a helyzeteit - hirtelen már csak nyolcadikak Nyugaton, igaz, egyetlen meccs a hátrányuk a negyedik helyhez képest. 

A Cavaliers legjobb dobói: James 27, Clarkson 23/12, Hood 16/6
A Pelicans legjobb dobói: Holiday 25/3, Mirotic 20/12, Davis 16

Houston Rockets - Phoenix Suns 104-103

Green mentette meg a Houstont. Pocsék napja volt a hazai csapatnak, Chris Paul és Eric Gordon nem lépett pályára, James Harden pedig borzasztóan dobott, sőt, hiába harcolta ki folyamatosan a faultokat, rá nem jellemző módon most büntetőből is elrontott hatot, egyáltalán nem voltak ott fejben a houstoniak. Emiatt nagyon közel álltak ahhoz, hogy megégjenek, ugyanis két és fél negyeden keresztül annyira gyengék voltak, hogy 21 pontos hátrányba kerültek (!) a ligautolsó ellen, hazai pályán, ám innen fel tudtak állni, visszajöttek a meccsbe és 12 másodperccel a vége előtt Harden triplájával kiegyenlítettek - Szakáll 0/7-es kinti mutatóval állt bele a dobásba, de a legjobbkor talált be. Volt azonban még válasza a Phoenixnek, Josh Jackson 1,4 másodperccel az órán a gyűrűbe küldött egy kettest és úgy tűnt, hogy ezzel megnyerte a meccset a Sunsnak, de az időkérés után Trevor Ariza megtalálta Gerald Greent, aki a sarokból bevágta a Rockets-győzelmet jelentő dudaszós hármast. A vártnál tehát sokkal drámaibb úton, de hozta a kötelezőt és megnyerte sorozatban 11. meccsét is a ligaelső, a következő találkozóján pedig matematikailag is bebiztosíthatja az alapszakaszgyőzelmet - vagy akár az is elég, ha a Raptors nem nyeri meg a következő meccsét. 

Jackson jól zárja a szezont. A Suns újonca, Josh Jackson egyrészt kis híján megnyerte a meccset a sereghajtó számára, másrészt 27 pontjával (13/24 mezőnyből) ő volt csapata legjobb dobója, harmadrészt pedig ez lassan már elvárható lesz tőle - sorozatban kilencedszer jutott el legalább 15 egységig és 21,1 pontot átlagol ez idő alatt, közte a Golden State elleni 36 pontoes estével. Mellette Troy Daniels (23 pont, 7/12 tripla) kinti tűzereje, valamint Ulis (16 pont, 12 gólpassz) és Chriss (12 pont, 11 lepattanó, 3 blokk) játéka is kiemelhető náluk, de hiába uralták a meccset két és fél negyeden keresztül, hiába voltak egyetlen másodpercre a győzelemtől, végül nem tudták megoldani - Jay Triano szerint az ilyenekből kell tanulniuk és ettől lesznek erősebbek a jövőben. 

A Rockets legjobb dobói: Harden 28/3, Tucker 18/15, J. Johnson 16/3
A Suns legjobb dobói: Jackson 27, Daniels 23/21, Ulis 16/9

Oklahoma City Thunder - Denver Nuggets 125-126 - hosszabbítás után

A Nuggets felé billent a mérleg nyelve. Egyik fél sem volt ideális fizikai állapotban, mert a Denver egy hétmeccses idegenbeli túra utolsó állomásához érkezett, míg az OKC egy nehéz back-to-back második felén lépett pályára - egyik csapat sem igazán kívánta a hosszabbítást, de mindkettőnek borzasztóan kellett a győzelem. A rendes játékidő végén az OKC hajrázott és 13 ponttal megnyerte a negyedik negyedet, de a meccset behúzni nem tudta, mert Paul Millsap (36 pont, 13/18 mezőnyből) mindenre válaszolt, Paul George elrontott egy clutch büntetőt, Will Barton pedig kiegyenlített az utolsó másodpercekben. A hosszabbítás is kiélezetten alakult, de az utolsó másfél percben a Nuggets javára billent a mérleg nyelve, Murray triplájával fordítottak a vendégek és az OKC innentől rengeteget hibázott, a következő pont már öt másodperccel a vége előtt érkezett büntetőből és a Thunder nem tudott már válaszolni. A Denver ezzel nagyon fontos sikert aratott és életben maradt, de így is két meccs a hátránya a nyugati playoff-helyekhez képest és már csak hat mérkőzést játszik...

Nem biztos, hogy mindent Westbrooknak kell lezárnia. A Spurs ellen is két homállyal és egy eladott labdával jelentkezett a végjátékban a regnáló MVP és most sem igazán talált megoldást clutch helyzetben - a rendes játékidőben volt egy elrontott dobása, egy zsákolása, majd két másodperccel a vége előtt egy emberről eldobott és kihagyott hármasa, a hosszabbítás utolsó bő egy percében pedig szintén volt két rontott dobása és egy eladott labdája. Persze ezúttal nem csak ő (33 pont, 12/32 mezőnyből, 9 lepattanó, 13 gólpassz) hibázott ilyen szituációban, George és Adams büntetőt rontott, Grant blokkot kapott, ennyi hiba pedig nem fért bele, így újabb fájó vereséget könyvelhettek el - a playoffban valószínűleg ott lesznek, de a végjátékokat addigra le kell tisztázniuk. 

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 33/12, Anthony 23/15, Grant 16/6
A Nuggets legjobb dobói: Millsap 36/6, Jokics 23/3, Barton 18/3

Dallas Mavericks - Minnesota Timberwolves 92-93

Kiizzadta a Wolves. Nem jött könnyen ez a kötelező meccs a Minnesota számára, támadásban nagyon erőlködött az együttes, de a védekezésre, a fegyelemre és az akaratra nem lehetett panasz, végül pedig siker koronázta a vendégek törekvéseit. Karl-Anthony Towns (21 pont, 8/21 mezőnyből, 20 lepattanó) mellett a negyedik negyedben fellépett Jamal Crawford, aki már előtte is több nagy dobást küldött a helyére, a kulcsfontosságú záró etapban pedig egymaga 13 pontot szállított, ami egy ilyen találkozón rengeteget ért - főleg, hogy kilenc másodperccel a vége előtt bevágta azt a duplát is, amellyel négy pontra nőtt csapata előnye, ezzel eldöntötte az összecsapást. A kiizzadt siker mellett további jó hír számukra, hogy az OKC és a Pelicans is kikapott, így két helyet előreléptek a tabellán, ráadásul Jimmy Butler már kontakttal együtt edzhet, közelít a visszatérése - nagy szükségük lenne rá, nélküle 8-7-re állnak eddig és a hátralévő öt meccsükből hármat is közvetlen rivális ellen játszanak majd le. 

A Barnes-Smith duóra épít a Mavs. A szezon ezen szakaszában egyértelműen azon dolgoznak Rick Carlisle-ék, hogy a kiscsatár és az újonc irányító kapcsolata minél jobban működjön és próbálják rájuk építeni a játékot, ami olyan szempontból sikeres is volt most, hogy ők voltak a gárda legjobbjai. Smith a faultproblémák ellenére is eljutott 17 pontig és 7 gólpasszig, az utolsó percben is volt két clutch kosara, de ez most kevésnek bizonyult a Minnesota ellen, így továbbra is csak a Grizzlies-Suns kettős rosszabb náluk Nyugaton. Érdekesség, hogy Dirk Nowitzki idei 75. mérkőzésén lépett pályára, ilyet pedig senki nem csinált még azok közül, akik a 20. NBA-szezonjukat taposták...

A Mavericks legjobb dobói: Barnes 19/3, Smith 17/3, Ferrell 14/6
A Timberwolves legjobb dobói: Crawford 24/6, Towns 21/3, Teague 14/6

Utah Jazz - Memphis Grizzlies 107-97

Rubio nélkül is behúzta a Utah. Érdekes meccs volt, a Jazz komolyan vette a sorozatban két bravúrból érkező Memphist és Ricky Rubio hiányában is 15 ponttal nyerte az első negyedet, de mielőtt elhihették volna a hazaiak, hogy könnyű estéjük van, a Grizzlies visszatáncolt és szorossá tette a találkozót. Egészen az utolsó percekig ott volt ellenfele nyakán a vendégcsapat, de végül a remek egyéni teljesítményeknek köszönhetően nem ingott meg Quin Snyder alakulata: a 22 pontos Donovan Mitchell mellett főleg Dante Exum játékát érdemes kiemelni, aki 8/10 dobását süllyesztette el és 21 pontot szórt a kispadról beszállva, a negyedik negyedben pedig több clutch játékot is bemutatott a kiváló védekezése mellett. Rubiót egyébként nem csak vele, hanem Joe Inglesszel is pótolta a Jazz, hiszen ő 17 pontja mellett tíz gólpasszt is kiosztott és több játéknál is echte egyest játszott, ezzel a győzelemmel pedig két meccs előnybe került a gárda a 9-10. helyezett Clippers-Nuggets párossal szemben - nehéz sorsolásuk van, de ha most megverik a Minnesotát, majd otthon a Clipperst, akkor az valószínűleg elég lesz a playoffhoz. 

Pedig Marc Gasol mindent bedobott. Alig 23 percet játszott a vendégek spanyol centere és nem faultgondok, vagy sérülések gátolták meg abban, hogy több időt töltsön a pályán, mindenesetre amit kapott, azt próbálta kihasználni: 11/12 mezőnykísérletét, közte 6/7 triplát (!) vert be, így 28 pontig jutott. Az ő klasszisa mellett ismét MarShon Brooks (18 perc, 24 pont, 8/13 mezőnyből) emelhető ki, de mivel szemlátomást nem akart nyert a Grizzlies, így ügyesen jegelte őket JB Bickerstaff: Gasol egyáltalán nem játszott a negyedik negyedben, Brooks pedig már csak akkor került vissza a pályára, amikor eldöntötte a meccset a Jazz. Meg lehet ezt magyarázni, Bickerstaff szerint a fiataloknak kell fejlődni, de nagyon kilóg a lóláb, amit azzal tetéznének meg, ha Brooks tíznapos szerződését nem hosszabbítanák meg a szezon végéig, mert túl jó... 

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 22/6, Exum 21/9, Ingles 17/9
A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 28/18, M. Brooks 24/3, D. Brooks 10

Los Angeles Lakers - Milwaukee Bucks 122-124 - hosszabbítás után

Majdnem elszórakozta a Bucks. Az elő három negyedben folyamatosan kicsit jobb volt a Milwaukee, így sziszifuszi munkával 14 pontos előnyt szedtek össze a végjátékra, de a negyedik negyedben nagyon kiütközött az, hogy három játékoson áll vagy bukik a támadójátékuk. Antetokounmpo (27 pont, 16 pattanó, 4 gólpassz), Khris Middleton (28 pont, 5 gólpassz, 4 szerzett labda) és Eric Bledsoe (39 pont, 6 gólpassz, 4 szerzett labda) mellett a többieknek csak felvillanásaik voltak, és a negyedik negyedben átrohant rajtuk a Lakers. A hosszabbításban aztán jött Bledsoe, zsinórban beszórt kilenc ponttal billentette csapata javára a mérleg nyelvét – a Bucks nagyon fontos sikert aratott, így győzelmek számában utolérte a keleti 6-7. Wizards-Heat párost. 

Irányító nélkül szép teljesítmény. Isaiah Thomas csípőműtét, Lonzo Ball térdgondok miatt hiányzott, viszont a játékszervezést megoldották, Ingram, Kuzma és a cseresorból előlépő Caruso triója 18 gólpasszt osztott ki, összesen 33-ig jutottak. A támadójátékkal nem is volt különösebb problémájuk, védekezésben viszont csak a negyedik negyedben találtak fogást, itt telitalálat volt Ivica Zubac beállítása, a fiatal magasember zsinórban három kosárral nyitott, hátul pedig folyamatosan jól tömködte be a réseket – Carusóval rendre hozták az összjátékokat, végül 12 pontot termelt ebben a játékrészben. Mellettük Kuzma is nagyon igyekezett, de az utolsó percben kihagyta a potenciális győztes dobást – a ráadásban már ő sem tudta ellensúlyozni Bledsoe megőrülését. 

A Lakers legjobb dobói: Kuzma 27/6, Lopez 20/3, Randle 18/3.
A Bucks legjobb dobói: Bledsoe 39/21, Middleton 28/6, Antetokounmpo 27.

Portland Trail Blazers - Los Angeles Clippers 106-95

A két középső negyedben elintézte a Portland. Az újszülött gyermeke mellől visszatérő Damian Lillard dobásain még érződött egy kicsit a kialvatlanság (5/16 mezőnyből, 2/10 tripla), mezőnymunkában, játékszervezésben viszont azonnal más szintre emelte a Blazers játékát (11 gólpassz, 7 lepattanó) – a fokozatosan belelendülő gárda a második-harmadik negyedben egyrészt 61 pontot pakolt fel a táblára, másrészt előkapták rettegett védekezésüket is, így a végjátéknak 21 pontos előnyből vághattak neki. A végén ugyan kicsit közelített a Clippers, de komolyabb esélye nem volt fordítani, mivel a hazaiak nagyon sok lábon álltak: Nurkic dupla-duplázott (21 pont, 12 pattanó, 4 blokk), Turner és McCollum elérte a 10 pontot, Aminu remekül védekezett (11 pattanó, 4 szerzett labda), a padról pedig az újonc Zach Collins dobott karriercsúcsot (15 pont, 4 gólpassz). A Blazers három meccsel vezet a 4. Spurs előtt, hat mérkőzésük van hátra, a következő kettőt a liga alján tartózkodó Grizzlies-Mavericks páros ellen vívják, vagyis egyre biztosabb a nyugati dobogó. 

Most száll el a LAC rájátszása. Danilo Gallinari visszatért, de érthetően rozsdásan dobott kéztörése után, így a padról 23-at szóró Lou Williams mellett nem igazán volt vezér a csapatban, mert Tobias Harris nem találta a dobásait, DeAndre Jordant pedig lejátszotta a pályáról Nurkic. A tartalékos Clippersben nagyon hiányzott a sérült Teodoszics-Bradley-Beverley trió, nélkülük csak időnként tudták lelassítani és/vagy ellensúlyozni a Blazers periméter-játékát, és a második negyedtől csak rohantak az eredmény után. A helytállás dicséretes, de most már két meccsel vannak a vonal alatt, ráadásul utolsó hat ellenfelük sorrendben: Pacers, Spurs, Jazz, Nuggets, Pelicans és Lakers – az utolsó kivételével mindegyiknek ugyanolyan fontos a győzelem, mint Riverséknek, és egészségileg jobb állapotban is vannak náluk. 

A Trail Blazers legjobb dobói: Nurkic 21, Lillard 17/6, Collins 15.
A Clippers legjobb dobói: Williams 23, Wallace 12/3, Harris 12.

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus