Történelmi tripla-dupla és GSW-győzelem Memphisben

Green elvitte a show-t Thompson elől - 13-nál tart a Miami - rangadót nyert a Wizards - nem hibázott a Spurs - kikapott a Bulls.

Harmadszor már nem tudta megverni a Golden State-et a Memphis az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, ezúttal nem adott esélyt a ligaelső – ráadásul Draymond Green történelmi tettet hajtott végre a találkozó folyamán. Zsinórban 13. meccsét megnyerve idei NBA-csúcsot állított fel a Miami, Anthony Davis 42, Nikola Jokics 40 ponttal vezette győzelemre csapatát, rangadót nyert a Wizards, parádésan dobott a Lakers, hozta a kötelezőt a Spurs, a Bulls meglepetésre simán kikapott Phoenixben, míg a Kings óriási végjátékban legyűrte az Atlantát is.

Visszajátszás: egy új hatalom van születőben

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Brooklyn Nets – Miami Heat 99-108

Az utolsó másfél negyed a Heaté volt. Úgy tűnt, hogy a legváratlanabb helyen szakad meg a Miami parádés győzelmi szériája, hiszen a harmadik negyed közepén még tíz pont feletti hátrányban volt a gárda – itt azonban egy 18-5-ös rohammal fordítottak McGruderék, majd egy 11-2-vel el is léptek ellenfelüktől. Ez a kétszer pár perc elég is volt a sikerhez, amit főleg a feljavuló védekezésnek köszönhettek, de a 26 pontos szezoncsúcsot szállító James Johnsont mindenképp ki kell emelnünk – mellette Dragic és Tyler Johnson is jól játszott, amivel ellensúlyozták Whiteside gyenge napját és Waiters hiányát. A floridaiak ha nehezen is, de hozták a kötelezőt, ezzel sorozatban 13. győzelmüket aratták, ami idei NBA-rekord – ma este Philadelphiába látogat az együttes.

Brook Lopez egyedül. A Nets centere nagyot játszott, 30 pontját 10/17-es mezőnymutatóval szerezte, leszedett nyolc lepattanót, kiosztott két blokkot és védekezésben is hasznosan mozgott – hiába, messze kiemelkedett csapatából, ugyanis senki nem tudott mellé felnőni. A kezdőötös még többé-kevésbé jól működött, de az utolsó másfél negyedben már semmi sem segíthetett, ráadásul ezúttal is eladtak 22 labdát, amelyekből folyamatosan kapták a kosarakat – a Heat két nagy rohanásánál teljesen lefagytak, ez pedig most sem fért bele. Zsinórban 12. vereségét gyűjtötte be a gárda és még mindig nem szerezte meg idei 10. győzelmét.

A Nets legjobb dobói: Lopez 30/3, Foye 15/3, Bogdanovic 10/6
A Heat legjobb dobói: J. Johnson 26, Dragic 21/3, T. Johnson 18

New York Knicks – Denver Nuggets 123-131

Jokics karriercsúcsával nyert a Nuggets. Ahogy arra számíthattunk, dobópárbajt és pontháborút hozott az összecsapás, melyben a harmadik negyed során tíz pont feletti előnyt szereztek a vendégek. A záró etapban aztán ez a fór elégnek bizonyult, mert a Knicks képtelen volt kicsit is keményíteni a védekezésén, így pedig a Denver folyamatosan termelte a kosarakat: 56,8%-kal dobtak mezőnyből, 50%-kal vertek be 16 triplát, kiosztottak 30 gólpasszt és leszedtek 16 támadópattanót is. Mindenképpen ki kell emelnünk a tarthatatlan Nikola Jokicsot, aki dominált Kristaps Porzingis ellen és 40 pontos karriercsúccsal (17/23 mezőnyből, brutális), 9 lepattanóval, valamint 5 gólpasszal jelentkezett, zseniális teljesítményt nyújtott – nem számított a Mudiay-Gallinari-Faried trió hiánya, a centerre építve hibátlanul működött a gépezet. Ezzel a fontos győzelemmel őrzi nyugati nyolcadik helyét a Denver, bár most egymás után játszik a Clevelanddel és a Golden State-tel.

Nem tud nyerni a New York. A csapatnál még mindig az Oakley-ügy és a Jackson-Anthony csata áll a középpontban, a játék kevésbé, de támadásban ezúttal remekül használták ki a Nuggets hibáit: a 33 pontos (13/20 mezőnyből, 6/10 tripla) Carmelo Anthony vezérletével 55,9%-kal dobtak mezőnyből és 36 gólpasszt osztottak szét. Emellett viszont összesen öt büntetőt harcoltak ki, elveszítették a lepattanózást és védekezésben mintha pályán sem lettek volna, így hiába dobtak bármennyit, mindig visszakapták a túloldalon – egy párperces gyengébb időszak elöl és már csak rohantak az eredmény után. A Madison Square Garden közönsége eleinte még Oakley szabadulásáért tüntetett, majd inkább pfújolta saját csapatát - hiába dobott nagyon extrán a Knicks, a könnyű denveri pontszerzések nem tetszettek a nézőknek.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 33/18, Porzingis 17/6, O’Quinn 16
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 40/6, Chandler 19/3, Nelson 16/12, Harris 16/9

Detroit Pistons – San Antonio Spurs 92-103

A nagyszünetre eldőlt. Az első félidőben lejátszotta ellenfelét a Spurs, hátul teljesen elszívta a levegőt a Pistons játékosai elől, támadásban pedig Kawhi Leonardra (32 pont, 6 pattanó, 5 gólpassz), LaMarcus Aldridge-re (19 pont, 11 pattanó) és Dewayne Dedmonra (17 pont, 17 pattanó, mindkettő karriercsúcs) építve uralta a festéket. A nagyszünetben 19 pontos előnyben voltak már a vendégek, innentől nem nagyon volt kérdés, bár a második félidőben visszavettek az iramból Parkerék és támadásban kevésbé voltak koncentráltak, a győzelmük azonban a 18 eladott labda ellenére sem forgott veszélyben. A texasiak így 2-1-ről folytatják idegenbeli túrájukat, a következő állomás New York lesz – Gregg Popovich közben arról beszélt, hogy Pau Gasolra az All-Star szünetig biztosan nem számíthatnak, addig nem tér vissza.

Ott kapott ki a Pistons, ahol nyerni szokott. Az utóbbi időben főleg Andre Drummondot használta a Detroit és vezérletével általában villogott a festékben, ami megadta a játék alapját elöl-hátul – most azonban éppen itt volt jobb a Spurs, ezáltal nem sok esélyük volt a hazaiaknak. A lepattanózást 52-35-re veszítette el Van Gundy alakulata, 38-30-ra maradt alul a festékből szerzett pontokat tekintve, Drummond (5/17 mezőnyből, 12 pont, 15 lepattanó) pedig közel sem hozta azt, amit szokott – ellenben a túloldalon Dedmon és Aldridge is villogott, sőt, a cseremagas Lee is tíz pont fölé jutott. A második félidőben már nem volt reális esélye a Detroitnak, közelíteni sem igazán tudott a Spurs védekezése miatt, így végül sima vereséget szenvedett – holnap este Torontóba látogatnak Reggie Jacksonék.

A Pistons legjobb dobói: Harris 16, Smith 15/3, Drummond 12, Jackson 12/6
A Spurs legjobb dobói: Leonard 32/9, Aldridge 19, Dedmon 17

Milwaukee Bucks – Los Angeles Lakers 114-122

Ihletett nap a Lakersnél. Szenzációsan kezdtek a vendégek, Nick Young első nyolc dobását értékesítette, közte 5/5 triplával, D’Angelo Russell is feljavult és összességében a teljes csapat nagyon hatékonyan működött – a gárda 47 ponttal (!) zárta az első negyedet és 76-tal a félidőt. A meccs nagy részében húsz egység feletti előnyben játszottak az elképesztő támadójátékot hozó arany-lilák, de a záró etapban lefagyott a gépezet: ekkor kimaradtak a dobások, elveszett a ritmus, a Bucks pedig egy őrült rohammal felzárkózott. Ezt azonban végül megúszták, 114-109 után kissé szerencsésen jutott két büntetőhöz Lou Williams, ennyi pedig elég volt a sikerhez, még 8/8 dobást értékesítettek a vonalról, így nem engedték közelebb a Milwaukee-t. A gyenge utolsó negyednek köszönhetően „csak” 52%-os mezőnymutatóval zártak, de így is heten érték el a tízpontos határt és jó játékkal arattak győzelmet – az utóbbi időben kicsit stabilizálták magukat, miközben Ingram és Black kezdőjátékossá vált.

Antetokounmpo karriercsúcsa sem volt elég. Hatalmasat játszott a görög klasszis, aki megpróbálta egymaga pótolni az egy évre kidőlő Jabari Parkert: folyamatosan támadta a gyűrűt, agresszív volt, melynek 41 pontos karriercsúcs (11/20 mezőnyből, 18/21 büntető), 9 lepattanó, 6 gólpassz, 2 labdaszerzés és 3 blokk lett a vége. Vele nem tudott mit kezdeni a Lakers, de mellette csak Brogdon (8/11 mezőnyből) és Beasley (6/9) volt megbízható támadásban, ez pedig kevésnek bizonyult ilyen védekezéssel – átjáróház volt a csapat hátul, sem a festékben, sem a periméteren nem ért oda a vendégek játékaira. A hajrában ugyan kis híján csodát tett Jason Kidd együttese, de ez végül elmaradt, így Antetokounmpo extrája is ment a levesbe, igaz, újabb vereségük ellenére csak két meccsre vannak a playofftól.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 41/3, Brogdon 18/3, Beasley 15/3
A Lakers legjobb dobói: Young 26/15, Williams 21/9, Zubac 15, Randle 15

Memphis Grizzlies – Golden State Warriors 107-122

Történelmi tripla-dupla. Ez a statisztikai bravúr manapság már kis túlzással mindennapos az NBA-ben, azonban amit Draymond Green művelt ezen az estén, az kicsit sem számít annak: négy pontja mellett 12 lepattanót, 10 gólpasszt, 10 labdaszerzést (!) és 5 blokkot jegyzett. A statisztikusok szerint a liga történetében eddig még nem született olyan tripla-dupla, amely szerzője nem dobott legalább tíz pontot, ez a második olyan produkció (1986 és Alvin Robertson volt az első), ahol 10-10 lepattanó, gólpassz és labdaszerzés kerül egy valaki neve mellé és Green az első játékos az NBA-ben, aki 10 labdaszerzés mellett öt blokkot is kiosztott. Miután átrágtuk magunkat ezeken a történelmi számokon, kivetíthetjük őket a meccsre is, hiszen Green szenzációs védekezése volt a Warriors győzelmének alapja – a pálya túloldalán a 36 pontos, 8/15 triplát beszóró Klay Thompson vitte a prímet, a GSW lejátszotta a Memphist és ezúttal nem engedte ki a kezéből a győzelmet, mint legutóbb.

Nem tudta érvényesíteni fölényét a Memphis. A palánk alatt jókora előnyben voltak a hazaiak a Gasol-Randolph párossal, hiszen a Golden State-nél egyetlen klasszikus magasember, Javale McGee volt elérhető a keretben. Ezt azonban nem tudták kihasználni, pontosabban előnyre és győzelemre váltani nem – a lepattanózást megnyerték 47-35-re, több pontot szereztek a festékből, de ezt bőven ellensúlyozta a GSW. A jóval lassabb Memphis félidőben 13, a harmadik negyed végén 21, a záró etap közepén 26 pontos hátrányban volt és bár az utolsó percekben kozmetikázott az eredményen a gárda, ezúttal esélytelennek bizonyult – védekezésben csak asszisztáltak a Warriors játékához, holott Curry és Durant igazán nem is hozott extrát.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 20/12, Gasol 17/3, Randolph 17
A Warriors legjobb dobói: Thompson 36/24, Durant 24/9, Iguodala 22/6

Minnesota Timberwolves – New Orleans Pelicans 106-122

Jobb volt a Pelicans. Ugyan gyengén kezdtek a vendégek és a második negyedben 15 pontos hátrányban voltak, innentől átvették az irányítást és szétszedték a Minnesota védekezését. Már a nagyszünetre közelebb zárkóztak, a második félidőt pedig 61-41-re nyerték meg, itt már egyértelműen az ő akaratuk érvényesült – védekezésben sokat javultak, támadásban pedig a tarthatatlan Anthony Davisre, valamint a mellé fellépő Jrue Holiday-re építettek. Davis elképesztő estét produkált, 22 dobásából 16-ot a helyére küldött, eljutott 42 pontig és leszedett 13 lepattanót is, mindent megcsinált, amit csak lehetett – ki kell emelnünk azonban Holiday (25 pont, 12 gólpassz, 5 labdaszerzés, 10/14 mezőnyből) munkáját is, ő adott pluszt a gárdának Davis extráján felül. Összességében brutális, 60%-os mezőnymutatóval zárt a New Orleans, így a 21 eladott labda sem számított – holnap este a Sacramento ellen kell valami hasonló, hogy folytathassák a felzárkózást.

Tüntetett a közönség. A minnesotai publikum kezdi megunni, hogy a csapat ilyen gyengén védekezik és folyamatosan leadja az előnyt, a második félidőben pedig hangot is adott nemtetszésének – valahol érthető, az előző hat meccsből ötször kikapott a Wolves és ez idő alatt 115,7 pontot kapott átlagban. Ez különösen azért fájó, mert előtte futottak egy 8-3-as időszakot, amely alatt hetedikek voltak védekezési hatékonyságban, de ez már a múlt, a jelenben nagyon komoly problémáik vannak és Tom Thibodeau is kicsit tanácstalannak tűnik. Most hiába szórt 36 pontot Towns, hiába jutott el 29-ig Wiggins, képtelenek voltak megtartani az előnyt, képtelenek voltak lelassítani a New Orleanst és végül különösebb esély nélkül kaptak ki – igaz, Townsnak ülnie kellett a harmadik negyedben faultgondok miatt, de ez önmagában még nem magyarázat.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 36/3, Wiggins 29/3, Rubio 15/3
A Pelicans legjobb dobói: Davis 42/6, Holiday 25/3, Hield 17/6

Washington Wizards – Indiana Pacers 112-107

Ha szoros végjáték, akkor John Wall. A szezon során rendszeresen meg tudja nyerni a szoros meccseket a Washington, legalábbis elég magas százalékban ők jönnek ki győztesen, ha egy-két labda a távolság – így volt ez most is. A negyedik negyed nagy részében gyűrte egymást a két csapat, másfél perccel a vége előtt egy ponttal vezetett a Wizards és ekkor lépett elő John Wall: bevert egy clutch duplát, kiosztott egy remek gólpasszt Markieff Morrisnak, majd öt másodperccel a vége előtt két büntetővel döntötte el végleg az összecsapást. Az irányító játékát Scott Brooks és Paul George is kiemelte, mindkettejük szerint ő jelentette most a különbséget és nagy része volt abban, hogy a sérülésből visszatérő Morris 26 pontos szezoncsúcsot szórjon. A fővárosiak így nagyon fontos rangadót nyertek meg, Keleten harmadikak, míg 2017-ben eddig csak a GSW produkál jobb mérleget náluk ligaszinten – igaz, a Pacers is ott van a negyedik helyen 13-5-ös mutatóval.

Keményebben kell küzdeni. A 31 pontos Paul George arról beszélt a meccs után, hogy több erőt kell mozgósítaniuk a labdák megszerzéséért, nem küzdenek elég keményen, elég agresszíven, ezen pedig mindenképpen változtatniuk kell. Most engedtek 14 támadópattanót és nyolc alkalommal csente el tőlük a játékszert a Washington, ráadásul kilenccel több faultot ütöttek be, mint a hazaiak – ennek köszönhetően kétszer annyi büntetőt „adtak” Walléknak, miközben csapatszinten összesen négy triplát tudtak elsüllyeszteni. Ezek a hibák most a meccsbe kerültek, bár a nagyszerűen beszálló kispad kis híján így is győzelmet ért (amikor ők voltak fent, bő tíz pontot vertek ellenfelükre a vendégek), de a hajrában elöl-hátul hibáztak egymás után, így végül elbukták a rangadót.

A Wizards legjobb dobói: Morris 26/9, Wall 26/6, Beal 20/9
A Pacers legjobb dobói: George 31/6, Seraphin 16, Teague 13/3

Phoenix Suns – Chicago Bulls 115-97

Gyenge volt a Bulls. Hiába lépett pályára a sérült Jimmy Butler és a beteg Dwyane Wade, sem támadásban, sem védekezésben nem tudtak igazán csapatuk élére állni. Próbált keményen játszani a Chicago, de a kiegészítőktől McDermott (11 pont), Lopez (12 pont) és Gibson (10 pont) átlagos játékán kívül nem sok jót lehet elmondani, a sok átlagos teljesítmény pedig ma nem volt elég. A negyedik negyed közepéig élt a remény, ekkor is még csak 10-11 pontos hátrányban volt a Bulls, itt viszont benyeltek egy 0-8-as sorozatot, így sima vereséget szenvedtek. A Chicago nincs jó formában, utóbbi 4 meccsükből harmadszor buktak - annak örülhetnek, hogy már csak egy mérkőzés van hátra a hatmeccses túrájukból. 

Végig koncentrált volt a Suns. Devin Booker (27 pont, 10/19 mezőnyből, 5 pattanó, 4 gólpassz) és Eric Bledsoe (23 pont, 8 assziszt) egész meccsen nyomás alatt tartotta a Bulls periméterét, így a Suns azt is elbírta, hogy Tyson Chandler mindössze 12 percet töltsön a parketten. A palánk közelében nélküle így is voltak jól teljesítők: TJ Warren 16 ponttal és 2 blokkal jelentkezett, a padról beszálló másodéves Alan Williams pedig egyenesen parádézott, 14 pont-11 pattanós dupla-duplája mellett 4 blokkot osztott ki. Szintén hasznosan szállt be a padról PJ Tucker, a veterán kiscsatár 7 pattanóval és 3 labdalopással segített - az extrák tehát megvoltak a hazaiaknál, végig több lábon álltak. Minden meccsen így kellene játszaniuk, és akkor nem békaperspektívából néznék Nyugatot. 

A Suns legjobb dobói: Booker 27/6, Bledsoe 23/3, Warren 16.
A Bulls legjobb dobói: Butler 20, Wade 18/3, Lopez 12.

Sacramento Kings – Atlanta Hawks 108-107

Három negyedig jól dolgozott a Hawks. A vendégek nagyon megfogták DeMarcus Cousinst, Dwight Howard parádés védőmunkát mutatott be rajta, a védőspecialista Kent Bazemore pedig 3 blokkal támogatta a nagyembert. Támadásban a kezdőötös többi tagja remekelt: Hardaway, Millsap és Schröder kintről-bentről veszélyes volt, bőven 50 százalék felett dobtak és 26 büntetőt harcoltak ki, kiválóan járt a labda, ennek köszönhetően 22 pontos előnyben is voltak. A negyedik negyed elején azonban teljesen elvesztették a ritmust, a passzok helyett inkább az egyéni játék dominált, egyre több hibával - a pontpárbajt hozó végjátékban pedig a felpörgő Kingsnek volt több szerencséje. Lábjegyzetként azért érdemes megjegyezni, hogy a negyedik negyed második felében a játékvezetők rengeteg szituációt fordítva ítéltek meg vagy néma maradt a sípjuk, és ez inkább az Atlantát sújtotta - Hardaway utolsó másodperces ziccerkísérleténél például hárman zuhantak a nyakába, de fújás nem érkezett.

McLemore élete napja. A fiatal hátvéd évek óta küzd azzal, hogy markáns perceket kapjon, Gay és Lawson kiesésével talán most jött el az ideje - ma 6 triplás karriercsúcsot állított fel, javarészt neki köszönhető, hogy a Kings visszajött nagy hátrányból. No meg Darren Collisonnak, aki szintén kiválóan dobott, több remek védekezése volt a negyedik negyed elején, és a győztes ziccert is ő tette a helyére. Cousins a negyedik negyedig csak erőlködött, ott viszont átszakadt a gát, kintről-bentről veszélyessé vált, és sikerült kipontoznia Howardot is. A veterán erőcsatárról, Tolliverről kell még szót ejtenünk, a triplavető öt hárompontost szórt be, ebből hármat az utolsó negyedben - dicséret illeti a foghíjas Sacramentót, mert nagyot küzdöttek ezért a győzelemért. 

A Kings legjobb dobói: McLemore 22/18, Collison, Cousins 22/6-22/6.
A Hawks legjobb dobói: Hardaway 28/9, Millsap 25/6, Schröder 20/6.

Az aktuális tabella itt elérhető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus