Tovább száguld a Portland Trail Blazers

A Trail Blazers csak hosszabbításban tudott felülkerekedni a Detroiton, míg a Suns és hátvédjei felvették a kesztyűt a Warriors nagy párosával. Rudy Gay pazar meccsen mutatkozott be Sacramentóban, a sok problémával küzdő Houston nem volt ellenfél. A Timberwolves idei kilencedik hazai zakóját is rászabta a Grizzliesre, az Orlando pedig alaposan ráijesztett a Thunder-drukkerekre. 

A nap legfontosabb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg.

Sacramento Kings - Houston Rockets 106-91

Nagy hármas Sacramentóban? Rudy Gay ma mutatkozott be otthon (összességében második Sacramento-meccse volt), jobban nem is sikerülhetett volna a debütálás: 26 pontját 50 százalékos hatékonysággal dobta, és védekezésben is nagyon odatette magát (5 pattanó, 4 labdaszerzés, 1 blokk). Mellette DeMarcus Cousins a palánkok alatt (21 pont, 10 lepattanó), Isaiah Thomas (19 pont, 8 gólpassz, 4 labdaszerzés) a hátvédsorban remekelt, előbbi el is mondta: sokkal könnyebb így játszani, hogy megoszlik a védők figyelme, és rajta, valamint Thomason sokkal kisebb a nyomás. 

A negyedik negyed közepén dőlt el. Bár 10 pontos előnnyel kezdte meg az utolsó játékrészt a Kings, csak ekkor dőlt el a csata, mert a Rockets keményen küzdött, hogy utolérje ellenfelét. Dicséret illeti Aaron Brooksot, aki volt csapata ellen 13 pontot szerzett csereként. 

Csőstül jön a baj Houstonban. Kevin McHale vezetőedző édesanyja halála miatt, Jeremy Lin és Ömer Asik sérülés okán hiányzott – hozzájuk csatlakozott James Harden is. A Rockets sztárja a harmadik negyedben ficamította ki a bokáját, és bár utána még visszatért, a negyedik negyedben érződött rajta, hogy messze nem tökéletes a testrésze. Ehhez még vegyük hozzá Dwight Howard 5/13-as büntetőzését, és máris kicsit árnyaltuk a Kings nagy győzelmét. 

A Kings legjobb dobói: Gay 26/3, Cousins 21, Thomas 19/3.
A Rockets legjobb dobói: Harden 25/9, Parsons 19, Brooks 13/6, Howard 13. 

Memphis Grizzlies - Minnesota Timberwolves 93-101

Kevin Love villogott, Nikola Pekovic megnyerte a meccset. A Timberwolves sztárja kerek 30 pontot dobott 11/21-es mezőnymutatóval, mellé 9 lepattanót és 3 blokkot tett a közösbe – de a végén centertársa, a montenegrói Pekovic volt a hős: 95-92 után csapata utolsó 6 pontját ő szerezte. Love egyébként idén az első játékos, aki képes volt 30 pontot dobni a Grizzlies ellen. 

Ed Davis és Kosta Koufos elintézte a csapatát. Négypontos hátrányban várta a 4. negyedet a Grizzlies, amit rögtön megfeleztek – ám ezután előbb Kosta Koufos érintett szabálytalanul egy labdát a gyűrű közelében (2 pont), miközben Ed Davis ütötte le flagrantet érően Alex Shvedet, aki 2+1-es akcióval büntetett. Ezt követően visszakapta a labdát a Wolves, és ismét Davis faultolt – az eredmény két jó Pekovic büntető volt, és a 79-81-es állásból pillanatok alatt 79-86 lett, ahonnan már nem tudott felállni a hazai csapat. 

A Grizzlies elérte a tavalyi számait. 2012-13-ban összesen kilenc alkalommal kapott ki hazai pályán a Memphis, ez most december közepére összejött, ráadásul a Timberwolves 11 meccses vereségszériát szakított meg ellenük. 

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 28/12, Randolph 20, Leuer 15/3.
A Timberwolves legjobb dobói: Love 30/12, Pekovic 19, Barea 15/9.

Detroit Pistons - Portland Trail Blazers 109-111 hosszabbítás után

Damian Lillard: minden jó, ha a vége jó. A Trail Blazers irányítója rettenetes meccset játszott, végül 6/21-es mezőnymutatót szenvedett össze, mind a hét triplakísérletét kihagyta, és bár a büntetőket ipari mennyiségben (11/12) harcolta ki, nem volt jó ritmusa a játékának. A rendes játékidő végén eldönthette volna az összecsapást, de szokásával ellentétben eladta a labdát – nem úgy a hosszabbítás végén, amikor egyenlő állásnál pazar tempóval szerezte meg a Trail Blazers idei 21. sikerét. 

LaMarcus Aldridge továbbra is topformában. A Blazers erőcsatára 27 pontig, 12 lepattanóig és 3 blokkig jutott, de a center Robin Lopez is dupla-duplázott (12 pont, 13 lepattanó), vagyis a vendégek felvették a kesztyűt a Drummond-Monroe Pistons-duóval. 

Josh Smith egyedül kevés volt. A sokat kritizált kiscsatár 13/17-es mezőnnyel szerzett 31 pontot, szokásával ellentétben csak 2 triplát emelt rá (mindkettő kimaradt), csak egy labdát adott el – nem rajta múlt a siker. Sokkal inkább a hárompontosokon: hiába védekezett remekül a periméteren a Detroit (a 24 órával korábban franchise-rekordot repesztő Portland csak 7 triplát tudott bedobni), a túloldalon mindössze 3 hárompontost értékesítettek. 

A Pistons legjobb dobói: Smith 31, Monroe, Stuckey 17-17.
A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 27, Lillard 23, Batum 18/9.

Oklahoma City Thunder - Orlando Magic 101-98

Majdnem elszórakozta a Thunder. Három perccel a vége előtt nagyon simán, 100-88-ra vezetett a hazai csapat, ám ekkor Arron Afflalo jó játékára építve 10-0-t futott a Magic, majd Durant még egy büntetőt is kihagyott, így a végén az egyenlítésért támadhattak a vendégek. A játék az erőcsatár Glen Davisre jött ki, ő azonban kihagyta a hárompontost, így az OKC megmenekült a túlórától. 

A Magic magasemberei feladták a leckét. Glen Davis és Nikola Vucevic pontokban nem volt olyan erős ma (24 egységig jutottak), viszont Vucevic 16, Davis 9 pattanót kapott le, és védekezésben nagyon odatették magukat: az Ibaka-Perkins-Adams-Collison négyes a Thunderben összesen dobott 16 pontot, és szedett 14 lepattanót. 

Jeremy Lamb nagy játéka. Russell Westbrook 12 pattanója és 6 gólpassza dicséretes, 7/22-es dobásmutatója már nem annyira, Kevin Durant remek volt az utolsó pár percet kivéve (28 pont, 9 pattanó, 5 gólpassz), de Lamb nélkül nem nyert volna ma az Oklahoma: kiválóan szállt be a padról, 16 pontját 70 százalékkal dobta be. 

A Thunder legjobb dobói: Durant 28/6, Westbrook 20, Lamb 16/6.
A Magic legjobb dobói: Afflalo 25/6, Oladipo 15, Nelson 13/12, Vucevic 13.

Denver Nuggets - New Orleans Pelicans 102-93

Brian Shaw villám-időkérése. 8-0-val nyitott a Pelicans idegenben, a Nuggets mestere alig két perc után magához rendelte fiait. Jó tanácsokat adhatott, mert ezt követően egy 16-5-öt repesztett a csapat. 

A New Orleanson kijött a fáradtság. Anthony Davis sérülése után emberfeletti munkával próbálják pótolni az erőcsatár nagyon hasznos játékát, jó pár meglepő sikert is arattak – ma viszont fokozatosan kijött a nagyobb terhelés, ráadásul a kispad vezére, Tyreke Evans sérült bokája miatt át sem öltözött. A második félidőben egyre többet hibázott a Ryan Anderson és a most kiválóan játszó Austin Rivers vezette Pelicans. 

Nate Robinson újabb jó mérkőzése. Kezdi állandósítani jó formáját a Nuggets kisembere, így a kispadról mindig várható, hogy lendületet visz csapata játékába. Ma 14 pontja és 4 gólpassza mellett két blokkot is kiosztott a 180 centis hátvéd. 

A Nuggets legjobb dobói: Chandler 19/6, Hickson 19, Robinson 14/6.
A Pelicans legjobb dobói: Anderson 26/6, Rivers 17/6, Holiday 12.

Phoenix Suns - Golden State Warriors 106-102

Hátvédduók nagy találkozása. A Steph Curry-Klay Thompson kettős a liga talán legnagyobb tűzerővel rendelkező párosa, ma is 49 pontot termeltek be – de emberükre akadtak a hazaiak hátvédjeiben: a Dragic-Beldsoe duó is ligaelitnek számít annak ellenére, hogy mindössze másfél hónapja álltak össze. A Suns játékosai 45 pontot hoztak össze, de jóval hatékonyabbak voltak, mint ellenfeleik, ketten hét labdát szereztek.  

Channing Frye, a mérleg nyelve. A szívműtétjét követően idén visszatérő erőcsatár 5 triplát termelt be, volt egy óriási zsákolása, és játékával alaposan megbontotta a Warriors védekezését: a magasemberek nem értek ki a dobásaira, az alacsonyabbakat pedig átdobta. Marcus Morrist is meg kell említenünk, aki a negyedik negyed közepén sorozatban dobott nagyon fontos hat egységet. 

Kisebb gödörben a Warriors, száguld a Suns. Zsinórban második meccsét vesztette el a GSW, utolsó 10 meccsükből ez volt a hatodik vereségük, és nem állnak playoffot jelentő helyen. A Suns ellenkező utat jár be, ez volt sorozatban az 5. győzelmük, és 14-9-es mérlegükkel holtversenyben a nyugati 4-7. helyeken állnak, már ami a vesztett meccseket illeti. 

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 24/6, Dragic 21/12, Frye 20/15. 
A Warriors legjobb dobói: Curry 30/12, Thompson 19/6, Lee 18.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus