Tripla bukta: kikapott a GSW, a Cavs és a Rockets is

Irving 49-et dobott, de így is a Davis nélküli NOP nyert - Waiters triplája süllyesztette el a GSW-t - Westbrook megverte a Jazzt.

Kyrie Irving 49 pontot dobott, LeBron James tripla-duplázott, a címvédő Cleveland mégis kikapott az Anthony Davist nélkülöző New Orleans otthonában, így továbbra sem talál kiutat a hullámvölgyből. A ligaelső Warriorst Dion Waiters triplája süllyesztette el Miamiban, a Rockets védekezése Milwaukee-ban csődölt be, Russell Westbrook 38 pontos tripla-duplával és egy győztes dobással szomorította a Jazzt. Összekapta magát és nyert Atlantában a Clippers, győzött a Spurs, a Wizards és a Knicks, a Sacramento pedig megint a Detroitot nyomta le - nézzük, hogy mi történt az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában!

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Charlotte Hornets - Washington Wizards 99-109

Kontrollálta a meccset a Washington. Parádés támadójátékának köszönhetően hamar meglépett a vendégcsapat, John Wallék 57%-kal tüzeltek mezőnyből az első félidőben és tizenkét pontos előnyt építettek ki. A fordulás után egyre inkább előtérbe került a védekezés, remekül lassították a Hornets játékát, így bár egyszer felzárkóztak a hazaiak öt pontra, egy 11-0-s rohammal válaszolt és ismét elhúzott a Wizards. Végig kontrollálta az összecsapást a fővárosi alakulat, nagyon magabiztosan és pontosan játszott, így nem forgott veszélyben a győzelme - elöl mindenki hozzátette a magáét, hátul pedig nagyon nehéz helyzetbe hozták Kemba Walkert, ez elégnek bizonyult.

Megint a keménység hiányzott. Steve Clifford szerint bár az előző három meccsen nem volt ezzel probléma, korábban rendszeresen gondot jelentett, hogy nem voltak elég fizikálisak - a tréner most is azt emelte ki fő problémaként, hogy egyszerűen keményebb volt a Washington. Kemba Walker csak 7/24-et dobott Bealék szorításában és nem volt senki, aki lendületet tudott volna adni a gárdának, Batum összesen négy pontot tett hozzá, a fő fegyvereiket remekül semlegesítette a Wizards. A túloldalon is a vendégek voltak határozottabbak és Walker szerint olyan hibákat követtek el, amelyeket az utóbbi három meccsen nem - igaz, ezzel együtt is megtartották keleti hatodik helyüket.

A Hornets legjobb dobói: Walker 21/6, Belinelli 18/6, Zeller 13, Williams 13/3
A Wizards legjobb dobói: Wall 24, Morris 23/6, Beal 18/12

Brooklyn Nets - San Antonio Spurs 86-112

Ennél könnyebben nem lehet. Kawhi Leonard, Pau Gasol, Tony Parker és Manu Ginobili is hiányzott a Spursnél különböző okok miatt, de így is tükörsimán győzött a vendégcsapat - hét játékos érte el a tízpontos határt, a harmadik negyed végére pedig el is dőlt a találkozó. Patty Millsék uralták a lepattanózást, sokkal pontosabban dobtak és letisztult játékkal verték rommá a Brooklynt, amihez mindenki hozzátette a magáét - a második negyedben léptek el igazán, onnantól csak a különbség volt kérdéses. Hiába a négy alapember hiánya, így is csak Green, illetve Anderson játszott 29 percnél többet, Popovich kímélte Millst és Aldridge-et is - a GSW és a Rockets vereségével ők lettek a játéknap nyertesei.

Most az akarat is hiányzott. Kenny Atkinson szerint csapata egy dolgot hoz mindig a mérkőzéseken, a küzdőszellemet, ezúttal azonban érthetetlen módon ez sem volt meg - hiányzott a tűz és az elszántság, így pedig hamar átgázolt rajtuk a Spurs. Félidőben tíz, a harmadik negyed végén pedig már 22 pont volt a különbség, Lopez és Bogdanovic is eltűnt, a jó formába lendült LeVert pályára sem lépett és teljesen reménytelenül kaptak ki - öt és fél meccs a hátrányuk az utolsó előtti Miamihoz képest.

A Nets legjobb dobói: Whitehead 19/6, Kilpatrick 17/3, Dinwiddie 13/3
A Spurs legjobb dobói: Mills 20/12, Aldridge 16, Lee 15

Atlanta Hawks - Los Angeles Clippers 105-115

Felébredt a hátvédsor. Chris Paul nélkül teljesen lefagyott az elmúlt mérkőzéseken a Clippers perimétere, erre az estére azonban felszívták magukat: Austin Rivers 27 ponttal, közte öt triplával állt a gárda élére, Jamal Crawford is kimászott a gödörből és JJ Redick is hozzátett 3/4 triplát. Rájuk építve uralta az első félidőt a vendégcsapat, a nagyszünetben már 18 pont volt a különbség, ami később 24-ig is felkúszott, úgy tűnt, hogy kiütéses győzelmet arat a társaság. Ez nem így történt, összekapta magát az Atlanta és egészen öt pontnyira zárkózott, de Crawford vezérletével itt megint stabilizálta magát a Los Angeles és végül nyerni tudott - nagyon fontos volt számukra ez a siker, ráadásul a következő találkozón valószínűleg visszatérhet Blake Griffin.

Egy félidő alvás nem fért bele. Puhán, pontatlanul, lassan kezdte a meccset az Atlanta és a teljes első félidő így nézett ki - a Clippers hátvédjei villogtak, bedobálták a helyzeteket, a Hawks pedig próbálta megállítani a zuhanást. A nagyszünetet követően rátaláltak megszokott védekezésükre és megnehezítették a Los Angeles dolgát, elkezdtek felzárkózni, de ahogy feljöttek öt pontra, sérülés miatt kidőlt Paul Millsap, ez pedig érzékenyen érintette őket. A hajrában már végig nyolc-tíz egység körül mozgott a különbség, nem tudtak közelebb jönni a Schröder-Bazemore páros által húzott hazaiak, akik így az utóbbi tizennégy meccsükből a harmadikat veszítették el.

A Hawks legjobb dobói: Bazemore 25/9, Schröder 21/3, Millsap 19/6
A Clippers legjobb dobói: Rivers 27/15, Crawford 19/3, Redick 17/9

Miami Heat - Golden State Warriors 105-102

Dion Waiters megint nyerőember lett. A hátvéd legutóbb beállította 33 pontos karriercsúcsát, ezen az estén pedig megint ő volt a Heat fő pontszerzője és ismét 33 egységig jutott - közte ráadásul egy meccsnyerő hármassal. Rá építve tízpontos előnyben volt a Miami pár perccel a vége előtt, de elrontották a hajrát, Waiters dobott egy homályt és Durant zsákolásával egyenlített a Warriors bő tíz másodperccel az órán. Időkérés híján Waiters felsétált a labdával, majd néhány leütés után gondolkodás nélkül beleállt egy triplába, amellyel megverték a listavezetőt - 0,6 másodperc maradt, nem tudtak válaszolni a vendégek. Steph Curry is dicsérte a meccs után Waiterst, aki végül 13/20-as mezőnymutatóval, 6/8 triplával zárt, mellette nagyon aktív volt Dragic, de ki kell emelnünk a remek csapatvédekezést is - hiába hiányzott Richardson és Tyler Johnson, ez elég volt a hatalmas bravúrhoz. A Miami zsinórban négy győzelemnél tart és bár Nyugaton egy ilyen szériával rögtön playoff-esélyes lenne, Keleten így is hét meccsre van a nyolcadik helytől.

Tompább volt a Warriors. Talán a back-to-back, talán a pihenőt kapó Iguodala hiánya miatt, de valami hiányzott ezúttal a Golden State-ből, nem csak a padról nem érkezett semmi támadásban, de a kezdők sem úgy játszottak, ahogy szoktak. Curry-nek két gólpassz hiányzott a tripla-duplához, Durant és Thompson is húsz pont fölé jutott, de egyikük sem dobott igazán jól, rajtuk kívül pedig szinte senki nem volt veszélyes a gyűrűre - mindössze 26,7%-kal tripláztak, nem találtak fogást a Miamin. Ennek ellenére végig szoros volt az állás, sőt, nagyrészt vezettek is a vendégek, de a negyedik negyedben volt egy gyengébb időszakuk, amikor meglógott a Heat - ezt ugyan pont lenullázták a végén, de Waiters triplájára már nem tudtak válaszolni. A Warriors így zsinórban hét győzelem után kapott ki, most Charlotte-ban zárja négymeccses idegenbeli túráját.

A Heat legjobb dobói: Waiters 33/18, Dragic 19/3, Babbitt 11/9
A Warriors legjobb dobói: Durant 27/3, Thompson 22/9, Curry 21/9

Detroit Pistons - Sacramento Kings 104-109

A Detroit ellen megy. Sorozatban öt vereség után tudott újra nyerni a Kings és az elmúlt tíz találkozójukból csak kettőt húztak be, de mindkettő a Detroit ellen érkezett - nagyon fekszik nekik Drummondék játéka. Pedig az első negyedben még nem így nézett ki a helyzet, azt rögtön tíz ponttal hozta a Pistons, de innentől összekapta magát a vendégcsapat - félidőben már Cousinsék jártak előrébb, a negyedik játékrészt pedig hétpontos előnnyel kezdhették. A siker kulcsa a jó támadópattanózás volt, a vendégek 17 pontot szereztek második esélyből, de a kispadok csatáját is nagyon megnyerték Lawsonék, 52-30-ra múlták felül a Detroit cseréit - ezen felül a büntetők terén is ők voltak fölényben. A fontos győzelem után folytatja a gárda a nyolcmeccses idegenbeli túrát, a negyedik állomás Cleveland lesz.

Caldwell-Pope visszatért. Négy kihagyott találkozó után lépett újra pályára a Pistons hátvédje, de nem hozott szerencsét, jó formában lévő csapata ezúttal kikapott - ő 14 dobásból 14 pontot tett hozzá ezen az estén. Van Gundy egyébként nem is forgatta túl jól a kártyáit, volt, hogy öt cserejátékos volt a parketten, de három perc alatt tíz pontos hátrányt szedtek össze, védekezésben nem találtak megoldást a Kings játékára és hiányzott a csapatból némi energia. Dave Joerger szerint a hazaiak trénere valószínűleg nem kedveli őt túlságosan...

A Pistons legjobb dobói: Jackson 18/9, Leuer 15/9, Harris 15/3
A Kings legjobb dobói: Cousins 22/3, Lawson 19/3, Collison 12/6, Cauley-Stein 12

Milwaukee Bucks - Houston Rockets 127-114

Most nem kérdezett a Bucks. Egymeccses csapaton belüli büntetése után nagyon motiváltan lépett pályára Jabari Parker, az első perctől kezdve óriási erőkkel rohamozta a Rockets gyűrűjét - ugyanezt tette Giannis Antetokounmpo is és az egész csapat hatalmas fordulatszámon pörgött. Ebből egészen félelmetes támadójáték kerekedett, 58,8%-kal (!) tüzeltek mezőnyből a hazaiak és rájuk nem jellemző módon bevertek 11/23 triplát, ezzel pedig túldobták a Houstont - a komoly bravúrral ötmeccses vereségszériát zártak le. A negyedik negyedben egy 11-0-s rohammal lógtak meg ellenfelük elől és döntötték el az addig szoros meccset, labdaszerzésekkel, lerohanásokkal, betörésekkel tartották maguktól távol a Houstont. Érdekesség, hogy az első félidőben egészen elképesztő, 68%-os hatékonysággal dolgoztak mezőnyből, Jabari Parker pedig már húsz pontnál, hat lepattanónál és öt gólpassznál járt...

Még nincs vége. Továbbra sincs túl a döcögős időszakán a Rockets, képtelen ismét sorozatban meccseket nyerni a nyugati harmadik helyezett - szerencséje, hogy a riválisok is botladoznak, így továbbra is őrzi pozícióját. Ezúttal főleg az eladott labdákkal gyűlt meg a bajuk, 22-szer veszítették el a játékszert, melyből James Harden egymaga 11-et jegyzett, így hiába a 26 pont, a 9 lepattanó és a 12 gólpassz - ezekkel túl sok esélyt adtak a Bucksnak. D'Antoni elsősorban a védekezéssel volt elégedetlen, hiszen 114 ponttal még így is lehetett volna meccset nyerni annak ellenére, hogy Eric Gordon nem sokat tett hozzá, de hátul képtelenek voltak lelassítani a hazaiakat, így újabb vereségbe néztek bele. Csütörtök hajnalban Bostonban rangadóznak, ott már tényleg fontos lenne nekik a győzelem.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 31/6, Parker 28/6, Monroe 17
A Rockets legjobb dobói: Harden 26/6, Beverley 18/12, Nene 17

New Orleans Pelicans - Cleveland Cavaliers 124-122

Erre nincs magyarázat. Ha csak annyit írnánk a meccsről, hogy Anthony Davis nem játszott a hazaiaknál, a bajnoknál Kyrie Irving 49 pontot dobott, LeBron James tripla-duplázott és még Kevin Love is beszórt 22 egységet, mindenki clevelandi gálára és kiütéses győzelemre gondolna, pedig nem így történt. A Davist sokadszorra is remekül helyettesítő Terrence Jones 36 ponttal, 11 lepattanóval és egy demoralizáló blokkal jelentkezett, Jrue Holiday 33 pontot és 10 gólpasszt tett hozzá és a hazaiak legjobb játékosuk nélkül is ízekre szedték a címvédőt. A végeredmény ugyan szoros, de az első félidőben már 22 pont is volt a Pelicans előnye, mielőtt megindította a rohamot a Cleveland, a hajrában pedig több fontos védekezéssel őrizték meg a vezetést a hazaiak. Ez nem ugyanaz a New Orleans volt, amely legutóbb 143 pontot kapott otthon a Brooklyntól és 29 pontos vereséget szenvedett a liga messze leggyengébb csapatától...

Baj van Clevelandben. Ezúttal is hiányzott az akarat, az energia és leginkább a védekezés a bajnoknál, hiába őrült meg a második félidőben (35 pont a 49-ből, összesen 15/28 mezőnyből, 8/14 tripla) Kyrie Irving, hiába dolgozták le a bő húszpontos hátrányt, ezúttal is kikaptak. Csak az utolsó percben tudtak egy dobáson belülre kerülni, de James kulcspillanatban eladta a labdát, Irving utolsó próbálkozása pedig kimaradt, így az utóbbi hét meccsükből már az ötödiket veszítették el - James szerint most nem teszik jól a dolgukat, Irving pedig a benti védekezés hiányáról beszélt, szerinte ezt használta ki tökéletesen Holiday és Jones. A bombameglepetés után a New Orleans az OKC-t fogadja, a Cavs pedig a Sacramentót látja vendégül.

A Pelicans legjobb dobói: Jones 36/9, Holiday 33/12, Motiejunas 14/6
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 49/24, James 26/3, Love 22/3

Indiana Pacers - New York Knicks 103-109

Klasszikus rollercoaster. Óriási hullámvasutazást mutatott be a két gárda, ami csak az utolsó percben dőlt el. Az első negyedben úgy tűnt, hogy a hosszú túrából hazatérő Pacers földbe döngöli a New Yorkot, 12 ponttal vezettek – a Knicks kispadja erre egy 40-24-gyel felelt a második negyedben, sőt a harmadik végén 11 egységgel tartottak előrébb. Ekkor érkezett egy nagy roham az Indianától, 103-103-nál utolérték ellenfelüket, a Knicksnek viszont még volt egy Anthony-Rose összjátéka a cilinderben, amire már nem volt válasz. A hazaiak csak magukat okolhatják a vereségért, a két középső negyedben olyan előnyt adtak a vendégeknek, ami nem fér bele egy erős playoff-pozícióra vágyó csapatnál. Paul George (31 pont, 7 pattanó) és Myles Turner (22 pont, 10 pattanó, 2 blokk) mellé csak a padról beszálló Al Jefferson 13 pont) tudott huzamosabb ideig fellépni – Teague (7 pont, 7 gólpassz), Thadddeus Young (5 pont, 3 pattanó) és CJ Miles (10 pont, 4/14 mezőnyből) sem volt jó. A Pacers nem tud kilépni a vereségspirálból, már csak 50 százalékon állnak.

A kispad parádéja. Nem kérdés, hogy a Knicks sokat köszönhet a végén Carmelo Anthony-nak (26 pont, 9/17 mezőnyből) és Derrick Rose-nak (20 pont, 6 gólpassz), de a cseresor teremtett lehetőséget a sikerre, különösen azért, mert Porzingis 25 perc alatt kipontozódott. Willy Hernangomez dupla-duplázott (14 pont, 10 pattanó), Justin Holiday (13 pont) három triplát bombázott be, Brandon Jennings pedig 9 pontig és 6 asszisztig jutott. Ezzel a győzelemmel sincs sokkal előrébb a New York, de legalább elmondhatjuk, hogy megint megkezdték a felzárkózást a playoff-helyekhez, aztán ki tudja, ez a fellángolás meddig tart…

A Pacers legjobb dobói: George 31/9, Turner 22, Jefferson 13.
A Knicks legjobb dobói: Anthony 26/3, Rose 20, Lee 14/3, Hernangomez 14.

Utah Jazz - Oklahoma City Thunder 95-97

Most a disznó győzött. Rodney Hood hiányzott, így Westbrookra nem igazán maradt jó egy-egy elleni védője a Jazznek, így csapatszinten próbálták megoldani a védését – gyakorlatilag esélytelenül. A Thunder üdvöskéje 38 pontot szórt, és bár mezőnyből nem volt túl pontos, 17 büntetőt harcolt ki, ráadásul jött a 22. tripla-dupla is (10 pattanó, 10 gólpassz), amivel egyébként már ötödik az örökranglistán, holtversenyben bizonyos Larry Birddel. Az utolsó játéknál nagyon kiütközött egy jó egyéni védő hiánya, Westbrook megkapta a labdát, és különösebb gond nélkül süllyesztette el a győztes tempót. Mellette mindenképp említsük meg hátvédtársát, Victor Oladipót, aki nagyon jól dobott (8/11 mezőnyből), illetve az agyrázkódásból visszatérő Steven Adamst, akivel egyből működött a csapatvédekezés.

A régi probléma? A Jazz nagyon szimpatikusan építkezik évek óta, szépen lépkednek előre az alapszakaszban, de a szakértők továbbra is hiányolnak valakit, aki a nehéz helyzetekben előlép és megnyeri a meccset. Hood egyszer majd ez a játékos lehet (vagy már talán most is az), most viszont senki nem tudta pótolni. Rudy Gobert támadásban nem volt faktor, George Hill a Pacers elleni 30 pont után most legrosszabb Jazz-meccsét hozta (9 pont, 2/10 mezőnyből, 3 gólpassz), Hayward pedig sem támadásban (6/17 mezőnyből), sem védekezésben nem volt hasznos. A harmadik negyedben úgy tűnt, hogy meg tudják törni az OKC-t, de hamar elillant az előny – a vereség azért duplán fájó, mert egyrészt visszaengedték maguk elé a tabellán a Clipperst, másrészt magukra húzták a győztes OKC-t…

A Jazz legjobb dobói: Hayward 17/6, Burks 13, Gobert 12.
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 38/9, Oladipo 18/3, Kanter 14.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus