Triplaeső, túlóra és hatalmas fordítás Portlandben

Lillardék szétdobták a Jazzt - villogtak az OKC sztárjai - a Heat nyert Atlantában - megvan az első Spurs-siker - Love és Rubio visszatért

 

Brooklyn Nets – Philadelphia 76ers 92-91

Belül már kész van a Nets. Brook Lopez és Thaddeus Young parádés estét hozott, a center 24 pontja, 9 lepattanója és négy blokkja mellé Young 15 pontot és 10 lepattanót szállított – gyakorlatilag ők ketten vitték a hátukon a csapatot. Az ő tökéletes kapcsolatuk azonban nem biztos, hogy elég lesz, hiszen Jarrett Jack továbbra sem hozza a stabil teljesítményt kezdőként, dobóhátvéd poszton pedig már nem először Wayne Ellington került be az első ötösbe – úgy fest, hogy ezt a posztot neki kell majd megoldania, Bogdanovic pedig a kispadra szorul.

Noel és Okafor érzi egymást. A két magasember jó pár szép összjátékot mutatott be, bár az újonc még nem 100%-os, így csak húsz percet kapott – ez alatt is vállalt 13 dobást, amiből 14 pontot hozott össze. Noel egészen parádés számokat hozott, kis túlzással ő szervezte a játékot bentről, betört, tempót dobott és védekezett, így 15 pontja, 11 lepattanója és öt gólpassza mellé hat labdaszerzést és két blokkot is feljegyeztek. A többi poszton azonban a Philly is gondban volt, jellemző, hogy Noel minden felsorolt statisztikában csapata legjobbja volt – persze az is igaz, hogy három irányító (Wroten, Marshall, Canaan) is sérüléssel bajlódik, így TJ McConnell került be a kezdőbe…

A Nets legjobb dobói: Lopez 24, Young 15, Jack 10, Harper 10/6
A 76ers legjobb dobói: Noel 15, Okafor 14, Covington 11/3, Wilbekin 11/9

San Antonio Spurs – Detroit Pistons 96-92

Első hazai meccs, első győzelem. Három idegenbeli találkozóval kezdte az előszezont a Spurs és mindegyiket el is veszítette – az első hazai derbin azonban megszerezték első sikerüket is. A vezér a remeklő Kawhi Leonard volt, de úgy fest, hogy Ginobiliben (igaz, erősen limitált percszámmal) maradt még kakaó – most 15 pontot és 5 gólpasszt szállított, de összességében is hasznosan teljesített eddig. Aldridge-nek nem ment (14 dobás, 9 pont), de a 45%-os triplamutató és a megnyert lepattanózás elégnek bizonyult még akkor is, ha az utolsó negyedben már csak a cserék voltak pályán.

Most Morris jött a padról. A Morris-Ilyasova-Stanley Johnson triót minden lehetséges felállásban kipróbálták már a Pistonsnál, most utóbbi kettő kezdett – Ilyasova Drummond mellett továbbra is jól mutat, az újoncnak viszont most nem igazán ültek a dobásai. Morris a padról tíz egységet tett hozzá, de a lepattanókkal lehetnek még gondjaik, mert hiába szedett le Drummond 15-ot, az említett három játékos kezébe összesen nyolc esett bele. Támadásban egyébként Drummond is szenvedett David West ellen, egyedül Reggie Jackson (20 pont, 9 gólpassz) volt stabil – ennek megfelelően a dobószázalékuk is 40 alatt maradt.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 21/9, Ginobili 15/6, Aldridge 9
A Pistons legjobb dobói: Jackson 20/6, Ilyasova 14/3, Drummond 12

Memphis Grizzlies – Minnesota Timberwolves 90-68

Rubio visszatért. Idei első meccsét játszotta a spanyol karmester, de még eléggé kereste önmagát – pontot nem szerzett, 23 perc alatt négy gólpasszt osztott ki. Csapata játéka egyébként is nagyon gyenge volt, Kevin Garnett kosarain kívül szinte semminek nem lehetett örülni részükről, a kezdőcsapat nagyon kikapott, a második félidőben Gorgui Dieng villanásai jelentettek némi pozitívumot. A kezdőben Wiggins kettest, Prince hármast játszott Garnett és Towns mellett, kérdés, hogy ez mennyire lesz tartós felállás – lehet, hogy Kevin Martin kinti dobásai kellenének ebbe az ötösbe…

Csak könnyedén. Nem okozott nehézséget a Memphis számára, hogy veretlen maradjon, a rendkívül szigorú védekezés mellett Courtney Lee állt csapata élére és 3/4 triplával, 18 ponttal húzta övéit, a padról pedig Russ Smith és Jamychal Green tette hozzá a legtöbbet – ugyan hiányzott Barnes, Wright, Udrih, Carter, Adams és Jeff Green is, így is tükörsimán nyert a Grizzlies. A kezdők így is szűk fél órát voltak pályán, a hiányzók ellenére Tony Allennel lehetett mit gyakorolni, de ez a csapat szinte kész van az alapszakaszra - Barnes helyét és dobásait azért majd meg kell találni.

A Grizzlies legjobb dobói: Lee 18/9, Allen 13, Gasol 12, Conley 12
A Timberwolves legjobb dobói: Dieng 12/3, Muhammad 9/3, Wiggins 8, Towns 8, Garnett 8

Toronto Raptors – Cleveland Cavaliers 87-81

Kevin Love újra akcióban. James, Irving, Thompson, Shumpert és Richard Jefferson hiányában különösen sokat ér, hogy az erőcsatár már játékra alkalmas állapotban van és rögtön be is került a kezdőbe – bő 12 percet kapott elsőre, ez alatt hat pont, négy lepattanó és két parádés gólpassz került a neve mellé. Ugyan akadtak még biztató teljesítmények a vendégeknél (Mozgov 11 pattanó, Varejao 12 pont, 6 pattanó, 5 gólpassz), ez továbbra is kevésnek bizonyult a győzelemhez, így még mindig nyeretlen a tavalyi keleti bajnok az előszezonban – ennek ellenére már javul a gárda, Mo Williams kezdi érezni a játékot, valamint Cunningham is használhatónak tűnik.

Borzasztóan dobott a Raptors. A Lowry-DeRozan-Carroll trió elképesztően gyenge napot fogott ki, hiszen együtt 7/33-as mezőnymutatót szenvedtek össze – a kisemberek között egyedül Cory Joseph (11 pont, 6 gólpassz) játszott jól, így nem meglepő a 40 alatti dobószázalék. Magas posztokon jobban festett a gárda, Scola kezdett (Carrollt hiába igazolták négyesnek, ezt szinte alig játszott még), de jól játszott Valanciunas és a padról jól szállt be Biyombo is – sőt, meg kell említenünk Anthony Bennettet is, aki volt csapata ellen 12 perc alatt 9 pontot tett hozzá.

A Raptors legjobb dobói: Valanciunas 12, Joseph 11/3, Bennett 9/3, Carroll 9/3
A Cavaliers legjobb dobói: Williams 13/3, Varejao 12, Dellavedova 12/6

Oklahoma City Thunder – Denver Nuggets 111-98

Durant egyre inkább érzi. A tavalyi szezon nagy részét kihagyó korábbi MVP visszatérése óta most kapta a legtöbb percet és ezt most használta ki a legjobban: bő félórát töltött parketten, ez alatt 23 pontot, 6 lepattanót és 4 gólpasszt jegyzett. Robbanékonysága mellett dobásai is jól régi önmagát idézték, de mellette Westbrook (17 pont, 12 gólpassz) és Ibaka (7/8 mezőnyből) is jelezte, hogy kezdődhet a szezon – a padról a Kanter-Waiters páros jelentette a ponterőt. Úgy dobott 50% felett a Thunder, hogy alig 21%-kal triplázott…

Mudiay vezényelte a Denvert. Elég szűk rotációval és több fontos játékos (Faried, Hickson, Nelson, Foye, Miller, Nurkic) nélkül lépett pályára a Nuggets, de az újonc karmester kitett magáért: 22 ponttal és jó irányítómunkával húzta övéit. Már ő is több mint fél órát kapott, Barton 39 perce azonban meglehetősen szokatlan az előszezonban – főleg, hogy annyira nem is játszott jól. Gallinarit nem erőltették a vendégek, de a négyesként kezdő olasz 22 perc alatt rámolt be 16 egységet, sőt, Erick Green is remekelt a padról, támadásban egyben volt a csapat, de védekezésben tehetetlennek bizonyultak.

A Thunder legjobb dobói: Durant 23/6, Ibaka 18/3, Kanter 18
A Nuggets legjobb dobói: Mudiay 22, Gallinari 16, Green 16/9

Atlanta Hawks – Miami Heat 92-101

Ennis és Green volt a nyerőember. A Heatnél Whiteside és Winslow nem lépett pályára, a második félidőben pedig már Wade, Deng és Dragic sem kapott szerepet – ellenben Gerald Green ismét a csapat élére állt. Az ő 19 pontja mellé James Ennis is ennyit tett, a padról még Chalmers és Keith Benson is jól szállt be, a harmadik negyedben pedig szétdobta ellenfelét a vendégcsapat – bár összességében nem játszottak túl jól Bosh-ék és a kezdők egyike sem kapott 18 percnél többet, a kinti dobások végül meghozták a sikert.

Takarékon volt az Atlanta. A kezdőcsapat 20-23 percet kapott a hazaiaknál, de gyakorlatilag csak Korver bizonyult hasznosnak, ráadásul a kispadról is csak Mike Scott emelhető ki – ugyan összességében jobban dobott ellenfelénél a hazai alakulat, a 15 engedett támadópattanó és a 22 eladott labda ezt bőven annullálta. Elég lassan játszott a Hawks és a kinti dobásaik nem is ültek, ez pedig a többi összetevővel együtt vereséghez vezetett.

A Hawks legjobb dobói: Scott 19, Korver 10/6, Mack 10/6
A Heat legjobb dobói: Green 19/9, Ennis 19/6, Bosh 14

Portland Trail Blazers – Utah Jazz 116-111 – hosszabbítás után

Lillard és McCollum sok volt a Jazznek. A vendégek kereken húsz ponttal vezettek a negyedik negyed elején, ekkor úgy tűnt, hogy tükörsima győzelmet aratnak. Ám a két hazai hátvéd másként gondolta és egy hatalmas felzárkózást vezényeltek le: az utolsó pillanatban egyenlítettek, ezzel a lendülettel pedig megnyerték a hosszabbítást. Lillard 32, McCollum 26 pontig jutott, ketten együtt 50 dobást vállaltak, kiosztottak 15 gólpasszt, igaz, eladtak 11 labdát – ráadásul mindketten több, mint 40 percet töltöttek parketten. Lehet, hogy miattuk érdemes lesz nézni idén is a Portland meccseit…

Kifulladt a tartalékos Jazz. Hayward, Gobert és Favors személyében három kezdőjátékos hiányzott a vendégeknél, de Burke (4/5 tripla), Hood (15 pont, 4/6 mezőnyből) és a padról beszálló Ingles (5/7 tripla) támadásban bőven pótolta őket – a negyedik negyed közepétől azonban védekezésben már nem álltak a helyzet magaslatán. A tőlük nagyon extra, 44%-os triplamutató kevésnek bizonyult, mert a Blazers is 41%-kal dobott kintről, a lepattanózásnál viszont nagyon hiányzott a Gobert-Favors páros – Pleiss nem tudta átugrani ezt a lécet.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 32/18, McCollum 26/6, Crabbe 12/3
A Jazz legjobb dobói: Burke 22/12, Ingles 16/15, Hood 15/3

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus