Triplafesztivál, ponteső és Bulls-vereség Charlotte-ban

28 tripla esett a Hornets-Bullson - a Hawks nyert Miamiban - már nem veretlen a Pistons, győzött a Pacers - a Magic is lenyomta a Pelicanst

235 pontot és 28 triplát hozott a Charlotte-Chicago mérkőzés az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában – a hazaiak kerültek ki győztesen. Már nem veretlen a Detroit, miután Drummond hatalmas meccse ellenére kikapott az Indianától, a New Orleans viszont negyedszer is kapitulált, ezúttal az Orlando ellen. A Denver is szétdobta a Lakerst, a Toronto a Dallas elleni sikerrel továbbra is hibátlan, a Memphis felállt a padlóról, a Hawks pedig Jeff Teague vezérletével nyert Miamiban – jöjjenek a részletek!

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattinva megtekinthető!

Charlotte Hornets – Chicago Bulls 130-105

Ihletett napot fogott ki a Charlotte. A hazaiak egészen ellenállhatatlan formában dobtak, már az első negyedet 37-20-ra nyerték meg, félidőre húsz pont fölé nőtt az előnyük, de volt olyan pillanat, amikor 35-tel vezettek – a Bulls teljesen tehetetlennek bizonyult. Jeremy Lamb 9/10 dobását értékesítette, a gárda 60%-kal rámolt be 14 triplát és büntetőt sem igazán hibázott, a Hornets úgy dobott 130 pontot, hogy 28 percnél senki nem játszott többet – ma mindegy volt, hogy ki van a pályán…

A Bulls támadójátéka sem működött rosszul. A 26 pontos (4/6 tripla) Jimmy Butler vezérletével a Chicago is próbált tüzelni, a padról a McDermott-Brooks trió 9/13 (!) hárompontost rámolt be, de ez már csak arra volt jó, hogy tartsák a különbséget a vendégek – mire ők pályára kerültek, már húsz pont körüli hátrányból kellett volna felállni. Védekezésben nagyon „langyos” volt Hoiberg csapata és a Rose-Mirotic-Snell hármas elöl sem volt igazán faktor – nem is erőltette őket a tréner. A meccs képéről sokat elmond, hogy a két csapat összesen 28 triplát süllyesztett el…

A Hornets legjobb dobói: Lamb 20/6, Batum 18/3, Lin 15/6
A Bulls legjobb dobói: Butler 26/12, McDermott 17/15, Brooks 14/12

Detroit Pistons – Indiana Pacers 82-94

Stuckey elsüllyesztette volt csapatát. A Pistons idei első vereségében nagy szerepet vállalt korábbi játékosa, Rodney Stuckey – az Indiana hátvédje a kispadról beállva 23 ponttal húzta a vendégeket, több nagyon fontos kosarat szerzett és vezérletével a második sor 43-2-re (!) verte a Detroit cseréit. Az első negyedet ugyan még megnyerték a hazaiak, ezt egy 22-0-s Pacers-futás követte, a meccs érdemi része pedig itt el is dőlt – a záró tizenkét percre már mindkét csapat elfáradt, sok volt a hiba, nem volt erő a hazaiakban a fordításhoz. Az Indianánál Hill és George ezúttal is jól szervezte a játékot, de a dobásokkal különösen utóbbinak sok gondja van továbbra is (5/17), ez csapata 43%-os mezőnymutatóján is meglátszott.

Drummond félelmetes. A Detroit centerétől az idei eddigi legdominánsabb magasember-teljesítményt láthattuk és erősen kérdéses, hogy ilyen számokat látunk-e még mástól ebben a szezonban – 25 pontja (12/17 mezőnyből) mellé 29 (!) lepattanót kaparintott meg, ami Anthony Davisnek is becsületére válna. Azt lehetett tudni, hogy a Pacers itt elég sovány lesz, de ez végül nem volt elég a hazai sikerhez, a kispadról beálló hét játékos két pontot tett hozzá és a kezdőben is csak Reggie Jackson említhető meg – de ő is eladott hat labdát. Összességében 40% alatt dobott mezőnyből a Pistons és mindössze öt triplát értékesített, ezt pedig Stuckey vezérletével túldobta a Pacers.

A Pistons legjobb dobói: Drummond 25, Jackson 20/6, Ilyasova 12/6, Caldwell-Pope 12
A Pacers legjobb dobói: Stuckey 23, George 16/6, Ellis 15/3

Miami Heat – Atlanta Hawks 92-98

Teague túl sok volt a Heatnek. Az Atlanta irányítója tökéletesen érezte a védelem réseit és könyörtelenül meg is támadta azokat – az első félidőben egymaga több gólpasszt osztott ki, mint a teljes hazai csapat, a második félidőben pedig 18 pontot szerzett. Az ő klasszis teljesítménye ágyazott meg az Atlanta sikerének, mellette a 17 pontos, 13 lepattanós Horfordot, valamint a Chris Bosh dobásait semlegesítő Paul Millsapet lehet kiemelni – a második negyedben már 15 ponttal vezettek a vendégek, ezt pedig nagyjából tartani is tudták a hajráig.

Whiteside Shaq és Zo nyomdokain. A Miami centere 23 pontos, 14 pattanós dupla-dupláját 11/12-es mezőnymutatóval és 4 blokkal fűszerezte – ilyen számokat a Heatnél csak Shaquille O’Neal és Alonzo Mourning produkált korábban. Mellette azonban ma nagyon szétesett játékot produkáltak a hazaiak, a 18%-os triplamutató és az összesen szétosztott 13 gólpassz jelzi, hogy nem volt minden a helyén – Wade az utolsó negyedben játszott csak jól (keveset volt pályán egy kisebb sérülés miatt), de a felzárkózást rendre megakasztotta Jeff Teague.

A Heat legjobb dobói: Whiteside 23, Wade 21/3, Dragic 19/9
A Hawks legjobb dobói: Teague 26/6, Horford 17, Millsap 12

New Orleans Pelicans – Orlando Magic 94-103

Fournier karriercsúcsával nyert az Orlando. A vendégek már az első negyedben masszív előnyt építettek ki és tartották is a találkozó folyamán – majd az utolsó percekben, szorosabb állásnál jött Fournier, bevert két hatalmas triplát és kiosztott egy gólpasszt, ezzel megnyerve a meccset csapatának. A francia kiscsatár egyébként 30 pontos karriercsúcsot (12/20 mezőnyből, 4/9 tripla) szállított, mellette a mély dupla-duplát (22 pont, 13 lepattanó) elérő Vucsevics emelhető ki, Oladipónak és Harrisnek kevesebb labda jutott – a Magic három szoros vereség után ezúttal magabiztos játékkal szerezte meg idei első győzelmét.

Továbbra is nyeretlenül. Nyilván a sérülések komoly gátat szabnak az eredményességnek, illetve a sorsolásuk sem túl kedvező, de ezt a meccset már meg kellett volna nyernie a New Orleansnak – ehelyett még mélyebbre süllyedtek. Anthony Davis mindössze 3/12-es mezőnymutatót szenvedett össze és bár büntetőkből kompenzált valamennyire, tőle jelen helyzetben ennél sokkal több kell támadóoldalon, főleg, hogy a többieknek sem ment igazán a dobás. Nem véletlen, hogy Alvin Gentry is rendkívül csalódott volt a végső dudaszó után…

A Pelicans legjobb dobói: Gordon 21/12, Davis 14, Holiday 14/6, Anderson 14/9
A Magic legjobb dobói: Fournier 30/12, Vucsevics 22, Oladipo 12/3

Dallas Mavericks – Toronto Raptors 91-102

4-0. A Raptors a franchise életében először rajtolt 4-0-lal és egyelőre minden a legnagyobb rendben van a gárdánál – ezen a találkozón is sütött róluk az önbizalom. Dirk Nowitzki vezérletével vezetett a Dallas a negyedik negyedben, ám ezután egy 12-0-s futás következett vendég részről, elsősorban a Lowry-Valanciunas párosnak köszönhetően. A négy, pont nélkül eltöltött perc után már nem volt esélye egyenlítenie a Mavsnek, a Toronto-győzelem kulcsa pedig egyértelműen Kyle Lowry volt – az irányító folyamatosan bontotta a védelmet, de kintről is életveszélyes volt, 27 pontja (4/5 tripla) mellé tíz gólpasszt osztott szét.

Kevés volt a tűzerő a Dallasban. A hazaiaknál ismét Dirk Nowitzki  (18 pont, 3/4 tripla) volt a vezér, de mellé nem igazán tudott felnőni senki: Deron Williams rengeteget hibázott, Matthews nem volt faktor, Parsons pedig csak 14 percet töltött pályán egyelőre. A 40% alatti mezőnymutató ellenére végig partiban voltak a texasiak, de az utolsó negyedben bekövetkező kisebb rövidzárlat elég volt a vereséghez – a vendégek kulcsembereit nem igazán tudták megfogni, Scola (19 pont, 12 lepattanó), Valanciunas és DeRozan is nagyon hatékonyan szerezte pontjait.

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 18/9, Williams 13/3, Powell 10
A Raptors legjobb dobói: Lowry 27/12, DeRozan 20, Scola 19/3

Sacramento Kings – Memphis Grizzlies 89-103

Így nem lehet büntetőzni. Cousins nélkül és egy gyengén teljesítő Rondóval is látótávolságon belül volt a Kings, a periméteren viszonylag jól is védekeztek, de az nem fér bele, hogy egy csapat 24/40 büntetőt értékesít – ennyi hibával nem csoda, hogy csak 89 pontig jutottak. A simán elbukott lepattanózás sem őket segítette, ráadásul ahogy arra lehetett számítani, nagyon kikaptak (50-32) a festékben – az előző három meccs remek támadójátéka Cousins nélkül (és a Grizzlies ellen) teljesen szétesett.

Marc Gasol megsérült.  A Memphis centerének nyakfájdalmai voltak és nem is játszott már a második félidőben – nélküle azért a Grizzliesnél is akadtak gondok, de Brandan Wright az adódó lehetőségeit kosárra váltotta. A csapat élére Zach Randolph állt, a harmadik negyedet még meg is tudták nyomni a vendégek, a záró etapban viszont már csak tartották az előnyt – egy nappal a GSW elleni ötvenpontos zakót követően ez is tökéletesen megfelelt Mike Conley-éknak.

A Kings legjobb dobói: Gay 19/3, Collison 18/9, Belinelli 12/6
A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 20, Lee 14, Conley 14/3

Los Angeles Lakers – Denver Nuggets 109-120

Faried azt csinált, amit akart. A Lakers védekezése, különösen a festékben ezúttal is komoly kívánnivalót hagyott maga után, ennek pedig a Denver erőcsatára örült legjobban: 28 pontjához mindössze 13 mezőnykísérletre volt szüksége, hibátlanul büntetőzött és leszedett 15 lepattanót is. A második félidőben már Gallinarinak sem akadt védője és az addig 0/8-cal álló Mudiay (12 pont, 10 gólpassz) is beindult – ekkor átvették az irányítást a vendégek és innentől végig tartották az előnyt.

Bryant javult, Clarkson villogott. A Lakers legendája kicsit összeszedettebb játékot mutatott az eddigihez képest (4/11 mezőnyből, 5 gólpassz), ráadásul Jordan Clarkson (30 pont, 4/6 tripla) és Lou Williams (24 pont, 16/19 büntető) kifejezetten jól játszott, de a 109 pont ellenére még mindig kissé pontatlanul dobtak a hazaiak. Ezzel még nem is lenne nagy gond, de a védekezésük továbbra sem NBA-szintű, Faried mellett a 8/9-cel célzó Hickson is azt csinált a festékben, amit akart, az újfent bekapott 120 pont is jól mutatja, hogy hol van a fő probléma – amíg ezen nem tud változtatni Scott, a vártnál jóval keservesebb meccseket fognak vívni.

A Lakers legjobb dobói: Clarkson 30/12, Williams 24, Randle 16
A Nuggets legjobb dobói: Faried 28, Gallinari 21, Hickson 17

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus