Túlórák, buzzerek, rangadók és sérülések

Rubio és Smart megsérült, Stephenson meccset nyert, a Cavs javított, a Kings Phoenixben nyert, a Thunder majdnem elkapta a Memphist

Rengeteg eseménnyel fordult a hétvégére az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság, a tizenegy meccsből három dőlt el ráadásban, sőt, ebből kettő kétszeri túlórát jelentett. Stephenson első győztes buzzerét dobta, nagy meccset nyert a Kings Phoenixben, Lowry vezetésével agyonverte a Raptors a Washingtont, Denverben nyert a Cavs, a Thunder majdnem elkapta a Memphist - a Knicks viszont még mindig gödörben. A Wolvesnál Rubio, a Bostonnál Smart szenvedett bokasérülést, nézzük a részleteket!

Charlotte Hornets – Atlanta Hawks 122-119 – kétszeri hosszabbítás után

Stephenson nyerte meg. Sem a negyedik negyed végén, sem az első hosszabbításban nem tudta megnyerni a meccset, majd a második túlóra végén a nyáron igazolt hátvéd kapta a labdát és óriási, palánkos triplával szerezte meg a győzelmet csapatának. Stephenson egyébként idei első dupla-dupláját jegyezte (17 pont, 13 lepattanó) és elmondása szerint pályafutása első győztes buzzerét süllyesztette el.

Big Al megköszönte. Jefferson 34 pontot rámolt be, de a rendes játékidő végén kihagyta a kulcsfontosságú büntetőt, majd egyre inkább elkészült az erejével – bevallása szerint nem bírt volna még egy ötperces túlórát, úgyhogy köszönettel tartozik Stephensonnak…

Teague hiába mozgatta jól a csapatot. Az egyik legjobb labdajárató gárda a Hawks, ma 28 asszisztot osztottak szét, ebből 15-öt az irányító vállalt magára – viszont a festékben nem tudtak mit kezdeni a hazaiakkal, hússzal több pontot jegyzett innen a Charlotte és 51-38-ra hozták a lepattanózást is.

A Hornets legjobb dobói: Jefferson 34, Neal 23/9, Stephenson 17/3
A Hawks legjobb dobói: Horford 24, Teague 22/3, Korver 20/12

Orlando Magic – Minnesota Timberwolves 112-103 – hosszabbítás után

Rubio megsérült. Az irányító remekül kezdett, 13 perc alatt négy pontja mellé máris kiosztott hat gólpasszt, de egy betörés és kiharcolt fault után rosszul ért talajt, kiment a bal bokája és be kellett támogatni az öltözőbe – egyelőre pontosabbat nem tudni állapotáról.

Bedarálta a vendégeket a Magic. Már a rendes játékidő végén is megvolt a lehetőségük a győzelemre, de akkor még elhibázták mindent – a ráadásban nem volt pardon, 18-9-re hozták ezt az öt percet a két újonc, Aaron Gordon és Elfrid Payton vezérletével, akik együtt 11 pontot szórtak ebben a periódusban. Összességében Gordon 17-ig jutott mindössze kilenc dobásból, Payton 15-ig kezdőként, bár neki kellett ehhez 15 kísérlet.

Belül dominált az Orlando. A Minny gyengén dobott mezőnyből és 51-38-ra elveszítették a lepattanózást is – ugyanakkor a tripláik sem ültek, Kevin Martin sem volt jó formában. Tobias Harris nagy dupla-duplát (17 pont, 16 lepattanó) szállított a hazaiaknál Vucsevics mellett, a Magic 50%-kal dobott a mezőnyből úgy, hogy pontjai nagy részét a gyűrű közeléből szerezte.

A Magic legjobb dobói: Fournier 20/6, Harris 17/3, A. Gordon 17/6
A Timberwolves legjobb dobói: Martin 21/9, Pekovics 16, Brewer 16

Philadelphia 76ers – Chicago Bulls 115-118

Wroten majdnem megviccelte a Bullst. A Carter-Williams sérülése után vezérré előlépő hátvéd eddig is majdnem 21 pontot átlagolt, ma ez is megfejelve 31 pontos karriercsúcsot dobott a Chicago ellen. A vendégek már 18 ponttal is vezettek a negyedik negyedben, de a végén egy 13-3-as rohanással felzárkózott egészen egy egységnyire a Philly, Mike Dunleavy büntetőire volt szükségük a győzelemhez.

Dunleavy csillogott. A dobógép ma idénycsúcsot jelentő 27 pontot rámolt be, különösen a 35-19-re megnyert harmadik negyedben volt elemében – itt 4/6 mezőnydobást, illetve 3/4 triplát süllyesztett el. Mellette Jimmy Butler bizonyította újra, hogy támadófegyverként is komolyan kell venni, 23 ponttal, 7 lepattanóval és 5 gólpasszal jelentkezett.

Mindig lesz valaki? A Phillynél nem létezik annyi sérülés, hogy valaki ne lépjen elő, ma Wroten karriercsúcsa mellett Thompson 21 egységet rámolt be, Mbah a Moute dupla-duplázott, Sims pedig alig rontott dobást 16 pontja alatt – ennek ellenére a gárda még mindig nyeretlen, az 1973-as szezon óta nem kezdtek ilyen rosszul.

A 76ers legjobb dobói: Wroten 31/9, Thompson 21/9, Mbah a Moute 16/6, Sims 16/3
A Bulls legjobb dobói: Dunleavy 27/15, Butler 23/3, Gasol 17

Boston Celtics – Indiana Pacers 101-98

Marcus Smart megsérült. A Boston idei 1/6-os választottja Rubióhoz hasonlóan érkezett le egy betörést követően, ő fájdalmas arccal összerogyott és nem is kelt fel – hordágyon kellett levinni a pályáról. Az első hírek szerint lehet, hogy eltört a bokája, de még nincs hivatalos közlemény.

Hiába javult a Pacers. Összeszedték magukat erre a meccsre a vendégek, pontosabban is dobtak, mint eddig, megnyerték a lepattanózást és a kezdőből mindenki hozzátette, amit kellett (Hibbert például 22 pont, 11 lepattanó), de Bradley rontott tempója után oldalbedobásból eladták a labdát, így nem maradt esélyük egyenlíteni.

Megfontoltabb volt a Boston. A Kelták a nyitómeccs óta először jutottak száz pont fölé – ez összefügghet azzal, hogy míg pl legutóbb 28 labdát szórtak el, most csak 12-t, az első félidőben összesen hármat. Ugyanakkor védekezésben először tartották ellenfelüket száz pont alatt.

A Celtics legjobb dobói: Sullinger 17/3, Green 15/9, Olynyk 12/6
A Pacers legjobb dobói: Hibbert 22, Copeland 17, Sloan 15/3

Brooklyn Nets – New York Knicks 110-99

Deron Williams egészséges. Az irányító bokaműtéten esett át az offszezonban, az elmúlt szezon(ok) gyengébb teljesítménye után idén eddig hozza, amit kell. Ma rendkívül frissnek és gyorsnak tűnt, berámolt 29 pontot 10/15-ös mezőnymutatóval, úgy bontotta meg a védelmet, ahogy kedve tartotta – kiosztott hat gólpasszt is. Az ő irányításával 58%-kal céloztak a hazaiak a triplavonalon túlról és esélyt sem adtak a vendégeknek.

A Knicksnél minden rossz. A támadójáték botrányos, 41%-kal céloztak mezőnyből, Carmelo Anthony újabb rendkívül káros meccsen van túl, 5/20-as mezőnymutatója megölte a játékot. Jelenleg a liga egyik legrosszabb csapata elöl a New York, ugyanakkor nem tudtak mit kezdeni a Nets támadásaival sem. Williams komponálása mellett 50% felett dobtak a hazaiak mezőnyből, a triplákról már szóltunk, Joe Johnson 18, Brook Lopez 20, Mirza Teletovics 18 ponttal terhelte meg a Knicks kosarát D-Will 29 egysége mellett.

 A Nets legjobb dobói: Williams 29/6, Lopez 20, Johnson 18/12, Teletovics 18/12
A Knicks legjobb dobói: Anthony 19/3, Hardaway Jr. 16/9, Stoudemire 14

Detroit Pistons – Milwaukee Bucks 98-95

Van tripla, van győzelem. A belső szekció alulmaradni biztosan nem fog senki ellen sem pontban, sem lepattanóban, viszont a periméterről gyakorlatilag nem érkezett eddig segítség a Pistonsnál. Múltkor már alakult a dolog és meg is nyerték a meccset, ma pedig 11 hármast rámoltak be 47%-kal – Jennings, Butler és Caldwell-Pope is megbízható fegyver volt a vonalon túlról. Utóbbi a hajrában emelte be a legfontosabbat, amikor háromra zárkózott a Milwaukee – ha ezt tudnák hozni stabilan, komoly szintet lépnének.

Jabari Parker bizonyít. A Bucks újonca eddig többet tesz le az asztalra, mint Andew Wiggins, ma 18 ponttal csapata legeredményesebb játékosa lett, leszedett öt lepattanót és szerzett három labdát – mindezt kevesebb, mint fél óra alatt. Mellette az ex-Piston Brandon Knight villogott még, 17 pontja mellé 9 gólpasszt osztott ki. Amire viszont figyelniük kell, azok az eladott labdák, ma ketten kilenc ilyet jegyeztek, ebből hármat az utolsó negyedben.

A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 19/9, Jennings 15/12, Smith 14, Butler 14/9
A Bucks legjobb dobói: Parker 18, Knight 17/3, Antetokounmpo 9, Dudley 9/6

Toronto Raptors – Washington Wizards 103-84

Mindent mellédobó kezdők. A Wizards kezdőötöse ma az óceánba se tudott volna betalálni, Pierce 3/11-gyel, Nené 2/11-gyel, Temple 0/6-tal, Wall 3/13-mal zárt – még Gortat 3/7-es mutatója a legjobb. Nem egyszerűen lejöttek a dobások, a gyűrű tövére, vagy mellé estek, egészen horribilis dolgokat produkáltak a fővárosiak. Első nyolc mezőnykísérletüket elrontották, nem dobtak hárompontost az első félidőben, ahol egyébként csupán 35 pontig jutottak – ez természetesen negatív idénycsúcs.

Lowry bombaformában. A 35 pontos meccsét követően ma tripla-duplával jelentkezett az irányító (13 pont, 11 lepattanó, 10 gólpassz), a pontokat a DeRozan-Ross duó hozta. Előbbi (már-már szokásos módon) 25 pontig jutott 11/11-es büntetőzéssel, Ross viszont meglepően jól célzott kintről, 4/6 triplával szórt be 18 egységet – a padról még hozzátett Lou Williams 13-at, Valanciunasékra már szükség sem volt.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 25, Ross 18/12, Lowry 13/6, Williams 13/3
A Wizards legjobb dobói: Porter 13/3, Humphries 11, A. Miller 10

Oklahoma City Thunder – Memphis Grizzlies 89-91

Közel a csodához. Nem járt messze attól, a hazai csapat, hogy meglepjék az eddig veretlen Memphist. A vendégek nem tudták idejekorán eldönteni a találkozót, leszakítani a vendéglátókat, akik végig jól tartották magukat. A végjátékra nagy hajrával zárkóztak fel, egyenlítettek, az utolsó három percen belül viszont jött egy Lee- és két Conley-hárompontos, a hazai oldalon pedig két hiba, ami eldöntötte a mérkőzést a Grizzlies javára.

A gyenge büntetőzés és jó védekezés. Megszerezhette volna a jelenlegi helyzetben elképesztő bravúrral felérő győzelmet a Thunder, ha egy kicsivel pontosabban váltja be büntetőit. 11 próbálkozásból összesen csak 3 jutott gyűrűbe, bár hozzá kell tenni, hogy 7 játékos dobhatott rá a vonalról. A hazaiak magasemberei viszont hatékonynak bizonyultak az eddigi mérkőzéseken rendre jól teljesítő Gasol - Randolph duó ellen, akik összesen 24 pontot (10/27 mezőnyből) és 16 lepattanót tettek a közösbe, mint amennyi egyiküktől várható. Adams nagyon jól dolgozott, dupla duplával zárt (13 pont, 11 lepattanó), Ibaka pedig a triplákból alapozta meg pontmennyiségét. 

A Thunder legjobb dobói: Jackson 22/12, Lamb 17/3, Ibaka 16/12
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 20/9, Lee 17/9, Randolph 16

Phoenix Suns – Sacramento Kings 112-114 – kétszeri hosszabbítás után

Őrült hajrák után rég nem látott magasságban. A rendes játékidő végén Bledsoe mentette meg a hazaiakat, bár a Kings hibái révén két lehetőségük még adódott a találkozó megnyerésére, pont úgy, mint a második ráadás végén. Gay és McLemore visszahozták a reményt és a győzelmet is a Kings számára, mely 15 éve nem kezdett ilyen jó mérleggel (5-1).

A hibák bosszúja. Hiába játszott pontosabban a Suns, hiszen mindössze 12 eladott labdával zárták a mérkőzést, kulcsfontosságúnak bizonyult, hogy 42-60 arányban bukták a lepattanócsatát, kihagytak 7 büntetőt és csak 32%-os hatékonysággal értékesítették a hárompontosokat.

Thomas nem tudott bizonyítani ex-csapata ellen. Az irányító tavaly húszpontos játékos volt a Kingsnél, most a Phoenxinél a padról beszállva hoz hasonlót – ma viszont csupán egyetlen triplával és négy gólpasszal járult hozzá csapata játékához 17 perc alatt, ami egy kétszeri ráadásos meccsen nem éppen megszokott tőle.

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 23/3, G. Dragic 22/3, Mark. Morris 16/3
A Kings legjobb dobói: Cousins 25, Collison 16, McLemore 15/3

Utah Jazz – Dallas Mavericks 82-105

Reményt sem adott a Mavericks. Erőteljesen tudatosította ellenfelében már a találkozó első részében a Mavs, hogy könnyű győzelemért érkezett a Portlandben kapott pofon után. Nowitzki (27 pont, 11/18 mezőny, 5/8 hárompontos, 10 lepattanó) és Chandler (6/9 mezőny, 13 lepattanó) is nagyon hatékonyan dobtak, mellyel meg is alapozták csapatuk sima győzelmét. Ketten bőségesen kompenzálták Parsons gyenge (5 pont, 1/11 mezőnyből) estéjét.

Mennyből a mélybe. A legutóbbi hazai mérkőzés után a Cavs legyőzésének örülhettek a Utah-nál, ma éjjel azonban csak talán Gobert védőmunkájának (4 blokk) és Exum teljesítményének (11 pont, 5 gólpassz). A csapat mezőnyhatékonysága alig haladta meg a 40%-ot, 21 eladott labdát vétettek, melyekből 32 pontot szórt a Dallas, így hatalmas hidegzuhanyt kapott a Jazz a nagy győzelem után.

A Jazz legjobb dobói: Burks 14/3, Hayward 12/6, Burke 11/9, Exum 11/6
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 27/15, Chandler 15, Ellis 13

Denver Nuggets – Cleveland Cavaliers 101-110

Már az első negyedben döntött a Cleveland. LeBron James egyetlen mezőnydobást vállalt a nyitó játékrészben, ellenben kiosztott 6 gólpasszt, - végül 11-nél állt meg, 7 lepattanó társaságában -, a társak pedig jól elosztották egymás között a pontszerzés feladatát, s 12 perc leforgása alatt szinte be is zsebelték a győzelmet. A Nuggets csak a záró negyedben tudott felzárkózni, de másra már nem futotta, így a hárommeccses nyugati túrájából egyet hozott a Cavs.

Foye és szinte senki más. A kispadról beszálló hátvéd mindent elkövetett, hogy csapata elkerülje a csúfos vereséget (28 pont, 9 gólpassz), de rajta kívül más nem tudott kiemelkedő teljesítményt nyújtani. A kezdők közül Afflalo 0, Faried 8 ponttal zárt csupán, továbbá a faultokkal is meggyűlt a bajuk. A Cavs 33 alkalommal állhatott a vonalra, a hazaiak szerencséje, hogy csak 24-szer találtak be.

A Nuggets legjobb dobói: Foye 28/15, Robinson - Chandler 14/6 - 14/6
A Cavaliers legjobb dobói: James 22/3, Love 19, Waiters 17/3

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus