Új szelek fújnak Sacramentóban

Az NBA mai játéknapján hat összecsapást rendeztek, ezek közül kiemelkedett a Warriors látogatása Charlotte-ban, ahol Stephen Curry fantasztikus estéjét elrontotta Kemba Walker és a hazai gárda. A Clippers és a Grizzlies önbizalom növelő sikert aratott, a Washington pedig csak magát okolhatja, hogy nem tudta legyőzni a tartalékos Denvert. A Trail Blazers feledtette Dallas elleni vereségét, míg a Dallas feledtette Blazers elleni győzelmét: Nowitzkiék a Rudy Gay-cserével felrázott Sacramentótól kaptak ki nagyon simán. 

A nap legfontosabb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg.

Charlotte Bobcats - Golden State Warriors 115-111

Steph Curry otthon érezte magát. A Warriors irányítója Charlotte-ban nőtt fel, hiszen édesapja, Dell Curry a 90-es években a Charlotte Hornets kiváló játékosa volt (mai napig övé a legtöbb bedobott hárompontos a már Pelicansként funkcionáló franchise színeiben), azóta itt él, és a játékmester is a helyi Davidson Egyetemre járt. Ma 43 pontot, idénycsúcsot dobott a Bobcatsnek, de ez is kevés volt a végén. 

A Charlotte megmutatta erejét az első félidőben. A liga egyik legjobb támadógépezetét 41 ponton tartotta az első két negyedben a Kemba Walker vezette Bobcats, és egész meccsen remekül védték le a perimétert: a szezonban kintről eddig közel 43%-kal dobott a Warriors (ezzel ligaelsők), ma viszont nem érték el a 30 százalékot. 

Kemba Walker, a hős. Az első félidőben a remek védekezés motorja volt az irányító, a másodikban viszont fel kellett vennie a kesztyűt támadóoldalon, mivel a Warriors vért ivott az öltözőben (70 pontot szereztek fordulás után). Walkernek sikerült elkapnia a ritmust: a második félidőben 27 pontot szerzett, ebből az utolsó 15 egyben csapata utolsó 15 pontja is volt. A 27-es második félidővel beállította a csapatcsúcsot. 

A Bobcats legjobb dobói: Walker 31/6, Henderson 24, Sessions 13.
A Warriors legjobb dobói: Curry 43/15, Thompson 22/12, Lee, Barnes 14-14.

Philadelphia 76ers - Los Angeles Clippers 83-94

A Clippers félgőzzel is győzött. Mezőnyből 42.7, a tripláról nagyon gyenge, 18.5, büntetőből 65.5 százalékos hatékonysággal dolgozott a Lob City, de Chris Pauléknak egy pillanatig sem kellett aggódniuk, az első perctől fogva kézben tudták tartani a meccset.

Chris Paullal és Blake Griffinnel nem tudtak mit kezdeni. A liga legjobb labdaszerzője, az újonc Michael Carter-Williams még mindig hiányzik a Philly-ből, távollétében a Clippers sztárja mindkét oldalon villogott. A hazaiaknál a Wroten-Thompson hátvédpár egy 3/19-es mezőnymutatót és 17 pontot tudott összehozni, míg a túloldalon Paul 10/18-as mezőnnyel szerzett 25 pontot, valamint kiosztott 13 gólpasszt, gyakorlatilag akkor és azt csinált, amikor és amit akart. Ugyanez elmondható a Griffin-Hawes összefüggésben is: a Clippers kiscsatára remekelt, a Philly nagyembere labdához sem nagyon jutott (1/6 mezőnyből). 

Alakul a Clippers túrája. Hétmeccses idegenbeli sorozat középső mérkőzése volt a mai, és eddig 2-2-vel állnak. Most következik Boston, Brooklyn és Washington – van rá esély, hogy pozitív mérleggel fejezzék be a szériát, bár nem lesz egyszerű. 

A 76ers legjobb dobói: Turner 25/3, Young 16, Wroten 9/3. 
A Clippers legjobb dobói: Griffin 26, Paul 25/6, Jordan 11.

Washington Wizards - Denver Nuggets 74-75

A szerencsésebb csapat nyert. Mondhatnánk, hogy két remekül védekező gárda összecsapását láttuk, de nem mondanánk igazat: valódi bakiparádét tett fel a pályára a két alakulat, míg a Wizards cseréi szinte teljesen láthatatlanok voltak. Nem csak mezőnyből (Wizards: 36, Nuggets: 41) de büntetőkből is rettenetesen dobtak a felek (Wizards: 55, Nuggets: 57 százalék). 

A Wizards utolsó fél perce a Shaqtin’ A Foolba való. Kenneth Faried előbb egy alley-ooppal alázta meg a hazaiak védekezését, majd öt labdájuk volt a győzelemhez, ezek sorsa a következő volt: Ariza eladta, Wall ziccert hibázott, Temple-t betakarták, Ariza kihagyott egy triplát, majd a végén Wall eladta a játékszert. Ilyenkor nagyon kellene Nene Hilario rutinja, de a brazil nagyember továbbra is sérült. 

Nate Robinson rutinja aranyat ért. Tavaly a Bullsban már megmutatta a kisember, hogy a nehéz helyzetekben lehet rá számítani, és ez nehéz helyzet volt: a kezdőirányító Ty Lawson nem játszhatott, helyén a veterán Andre Miller totális csődöt mondott. Robinson azonban bejött a padról, beszórt 16 pontot, és szerzett 4 labdát – az utolsót a találkozó utolsó pillanataiban. 

A Wizards legjobb dobói: Wall 20/6, Gortat 16, Ariza 14/9.
A Nuggets legjobb dobói: Chandler 17/9, Robinson 16, Hickson 9.

Memphis Grizzlies - Orlando Magic 94-85

A Grizzlies szeret a Magic ellen játszani. 10 hárompontost dobott be a hazai csapat, ilyen utoljára az előző szezonban történt – éppen az Orlando ellen. Nik Vucevic hiányában ráadásul most könnyű dolguk is volt: alig 30 pontot engedélyeztek ellenfelüknek az első félidőben, 51-30-ra vezettek a nagyszünetben. 

A Magicben volt akarat. A harmadik negyedben megduplázták pontjaik számát, a végén visszajöttek 10 pont alá, de lepattanózásban megint sehol nem voltak (52-35), ráadásul a Grizzlies 11 támadópattanót szedett ellenük. 

Mint egy falat kenyér. Nagyon nincs jó sorozatban a sérülések sújtotta Grizzlies (Marc Gasol és Tony Allen mellé csatlakozott Quincy Pondexter, a kispad egyik legjobbja is), otthon eddig már hét vereséget szedtek össze – ebből kettőt az elmúlt két összecsapáson. Kellett ez a siker a csapat és a nézők szempontjából is. 

A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 19, Leuer 16/3, Conley 13/6. 
A Magic legjobb dobói: Nicholson, Nelson 19/6-19/6, Afflalo 17/3. 

Utah Jazz - Portland Trail Blazers 94-105

Gyorsan javított a Blazers. Két napja a Dallas ellen elszórakozták a meccset, de a Jazz ellen végig nagyon koncentráltak voltak. A mezőnyből hibázgattak dobásokat, de a büntetővonalról 19/20-at teljesítettek. Pedig a Jazz kifejezetten mumusa a portlandieknek, az előző öt, Salt Lake City-ben lejátszott összecsapásukat a hazaiak nyerték.

LaMarcus Aldridge nem pihen. A liga talán legjobb formában lévő nagyembere ma is remekül dobott, méltó vezére volt a gárdának. Mellette érdemes kiemelni Nicolas Batumot, aki nem vállalt sok dobást, de nagyon hasznosan játszott, szép csendben majdnem tripla-duplázott (7 pont, 8 lepattanó, 11 gólpassz), plusz-mínusz mutatója +20 volt. 

A Jazz játéka alakulgat. Derrick Favors, a gárda legstabilabb palánk alatti játékosa sérülés miatt hiányzott, de így is sokkal nézhetőbb a Utah játéka, mint a korábbi időszakban. A center Enes Kanter jól dobott, Trey Burke és Gordon Hayward kezd összeszokni hátvédpárban, míg Alec Burks továbbra is nagyon jó a kispadról beszállva, ma csapata legjobb dobója lett. 

A Jazz legjobb dobói: Burks 20, Kanter 19, Hayward 17.
A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 24, Lillard 18/3, Matthews 16/3.

Sacramento Kings - Dallas Mavericks 112-97

30 felett szép az élet. Ezt ma nem mondhatták el magukról a Dallas veteránjai, az első és a harmadik negyedben nemes egyszerűséggel átgázolt a Mavericksen a Kings. A Sacramentót DeMarcus Cousins 32 ponttal és 19 lepattanóval, a néhány hete igazolt Derrick Williams 31 pontos karriercsúccsal repítette. 

Isaiah Thomas felszabadult. Greivis Vasquez is távozott a Rudy Gay-cserében, az eddig a kispadról 20-30 pontos meccseket szállító mini-irányító pedig lehetőséget kapott a kezdőben, amit 24 ponttal, és 12 gólpasszal (pályafutása legjobbja) hálált meg. Rudy Gay, Quincy Acy és Aaron Gray egyébként még nem öltözhetett át új csapata mezébe, de a csarnokban már ott voltak, és forró ünneplésben részesítette őket az NBA és a világ leghangosabb arénájának közönsége. 

Így múlik a világ dicsősége. Két napja a Mavericks fantasztikus győzelmet aratott Portlandben, az akkor még nyugati első Blazers otthonában, rá két napra pedig simán kaptak ki egy foghíjas csapattól. Így is playoffot jelentő 7. helyen állnak, de ilyen buktákat nem engedhetnek meg maguknak, mivel a nyugati mezőny annyira sűrű, hogy a 13. helyen álló Timberwolves is mindössze 2 vereségnyire van tőlük. 

A Kings legjobb dobói: Cousins 32, Williams 31/9, Thomas 24/12.
A Mavericks legjobb dobói: Ellis 24, Nowitzki 18/3, Calderon 11/9.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus