Újabb Cavs-vereség, már a Boston vezet Keleten

James és Irving sem játszott, Miamiban is bukott a Cavs, vezet a Celtics - vége a GSW szériájának - kiütötte a Houstont a Clippers.

Miamiban is elbukott egy hosszabbítást az ezúttal tartalékos Cleveland, így a kötelezőt hozó Boston saját kezébe vette a sorsát és ismét átvette a vezetést Keleten – ha nyernek az utolsó meccsen Isaiah Thomasék, akkor övék lesz az első kiemelés. Nyugaton megtört a Warriors 14 meccses győzelmi szériája, miután Curry-ék kikaptak otthon a Jazztől, a Clippers átgázolt a Houstonon, győzött a Pacers, a Bulls és a Bucks, elbúcsúztunk a detroiti Palace-tól, míg a Portland nem túl komoly meccsen győzte le a San Antoniót.

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Philadelphia 76ers – Indiana Pacers 111-120

A palánk alatt uralkodott a Pacers. Kihasználták a vendégek, hogy négyes-ötös poszton kevésbé meggyőző a Philly és elnyomták ellenfelüket a festékben – 44-33-ra nyerték a lepattanózást és 62-36-ra múlták felül Holmeséket erről a területről, nyomasztó fölényben voltak. Young (20 pont, 8 pattanó, 10/15 mezőnyből) és Turner (18 pont, 13 pattanó, 6/8 mezőnyből, 4 blokk) mellett a padról beszálló Seraphin (19 perc, 17 pont, 8/10 mezőnyből) is villogott, a gárda mindössze öt bedobott triplával is végig kontrollálta a találkozót, 57,6%-kal tüzelt mezőnyből és kiosztott harminc gólpasszt – ezzel most már nagyon közel került a rájátszáshoz, ha megveri otthon az Atlantát, vagy a Bulls-Heat páros valamelyike kikap, akkor ott lesz a legjobb nyolc között az Indiana.

Paprikás lett a vége. Már az első negyedet tizenöt ponttal nyert a Pacers, a különbség később húsz egység fölé is kúszott, igaz, rendszeresen visszatáncolt tízen belülre a Sixers, de összességében nem forgott veszélyben a vendégek győzelme. Szűk három perccel a vége előtt azonban elszakadt a cérna Paul George-nál, aki egész este nagyot küzdött Gerald Hendersonnal és mindkét játékos a kiállítás sorsára jutott – oda-vissza ment a könyöklés, amit így oldottak meg a játékvezetők. Henderson szerint a dolog nem volt szándékos, George viszont úgy látja, hogy egész pályafutása során mindig hasonló meccseket kell vívnia a Philly jelenlegi hátvédjével szemben…

A 76ers legjobb dobói: Luwawu-Cabarrot 24/12, Holmes 17, Poythress 15/15, Stauskas 15/6
A Pacers legjobb dobói: George 27/9, Young 20, Turner 18

Boston Celtics – Brooklyn Nets 114-105

Újra az élen! A Cleveland újabb vereségének köszönhetően ismét Kelet élén áll a Boston és ha megveri a Milwaukee-t, akkor meg is őrzi ezt a pozícióját – ezzel a sikerrel mindenesetre a divizíógyőzelmet bebiztosította a gárda és másodiknál hátrébb már semmiképp sem végezhet a konferenciában. Ezúttal már a meccs elején jelezte a Stevens-legénység, hogy nem veszi fél vállról a találkozót, tizenöt ponttal nyerte az első negyedet, de később volt ez a különbség 27 egység is – innen egy nagy rohammal visszajött még a Nets hatra a hajrában, de a Thomas-Horford duó kezelte a szituációt. Bradley-ék csütörtök hajnalban fogadják a Milwaukee-t és mellettük szól, hogy január elseje óta 21-5-ös hazai mérleget tudnak felmutatni, a sorsuk pedig senki mástól nem függ, csak saját maguktól.

Brook Lopez a legponterősebb Net. A center 25 pontig jutott ezen a találkozón és a negyedik negyedben dobott egyik tempójával megelőzte Buck Williamst a franchise örök pontlistáján – most már Brook Lopeznek hivják azt a játékost, aki a legtöbb pontot dobta Nets-mezben. Mellette Jeremy Lin (26 pont, 12 pattanó, 4/9 mezőnyből, 16/17 büntető) és Hollis-Jefferson (17 pont, 11 pattanó, 3 gólpassz, 4 labdaszerzés és 2 blokk) is dicsérhető, de ezúttal más súlycsoportban voltak a felek, ugyan szorossá tudta tenni a végeredményt a vendégcsapat, ennyi volt most a maximum – a Brooklyn számára csütörtök hajnalban Chicagóban zárul az alapszakasz.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 27/6, Horford 19/3, Bradley 18/9
A Nets legjobb dobói: Lin 26/6, Lopez 25/3, Hollis-Jefferson 17/3

Miami Heat – Cleveland Cavaliers 124-121 – hosszabbítás után

Újabb vereség. Nem csak hogy nem lesz meg az első hely a Cleveland számára (most már egy meccsel a Boston mögött van a társaság), de még a James-Irving páros sem pihent, sőt, nem is egészséges a playoff előtt – előbbinek a vádlija, utóbbinak a térde fáj, mindkettő ki is hagyta ezt az összecsapást. Ebből adódóan nem meglepő, hogy ismét kikapott a gárda, igaz, a parádézó Deron Williams (35 pont, 7 pattanó, 9 gólpassz, de 10 eladott labda) vezérletével így is nagyon közel álltak a sikerhez – Love, Frye és Korver is megbízhatóan dobott, a negyedik negyedben pedig tíz pont feletti előnyben volt még a címvédő. Ezt azonban az előző estéhez hasonlóan most sem sikerült megőriznie Tyronn Lue csapatának, a rendes játékidő utolsó másfél percében nem tudtak pontot szerezni, majd a hosszabbítás utolsó fél percében két rossz támadásnak köszönhetően kikaptak. Csütörtök hajnalban egyik legnagyobb riválisuk, a Toronto ellen zárják le az alapszakaszt, de ha a Boston nem hibázik, akkor az első kiemelés már elúszott a bajnok számára – majd a rájátszásban lehet javítani, mindenesetre a vártnál sokkal gyengébb szezont hoztak eddig Jamesék. Apropó James: nélküle még mindig nyeretlen a csapata, 0-7 a mérleg ezzel a meccsel együtt…

Életben. A Wizards idegenbeli legyőzése után újabb bravúrt könyvelhetett el a Miami, így továbbra is harcban van a rájátszásért, igaz, az utolsó fordulóban Dragic-éknak ismét meg kell verniük a Washingtont, plusz vagy a Pacersnek, vagy a Bullsnak hibáznia kell, különben Erik Spoelstra csapata óriási tavasza (11-30 után 29-11) ellenére lemarad a playoffról. A negyedik negyedben mélyről álltak fel, Tyler Johnson (24 pont, 7/12 mezőnyből), Hassan Whiteside (23 pont, 18 pattanó) és Josh Richardson (19 pont, 6 pattanó, 4 gólpassz, 5 labdaszerzés) is remekelt, így hosszabbításra mentettek – majd a ráadásban két 3+1-es Cavs-játékot is elbírtak, Tyler Johnson 4/4 büntetőjével így is megnyerték a derbit. Dion Waiters nélkül továbbra is nagyot küzd a társaság, de a sorsa már nem a saját kezében van.

A Heat legjobb dobói: T. Johnson 24/9, Whiteside 23, Richardson 19/6
A Cavaliers legjobb dobói: Deron Williams 35/15, Love 25/3, Frye 21/9

Chicago Bulls – Orlando Magic 122-75

Egy negyed alatt eldőlt. Nem sokáig reménykedhetett az Orlando, pillanatok alatt eldöntötte a találkozót a Bulls – egy 14-2-vel kezdtek a hazaiak, az első negyed végén pedig 34-13 állt az eredményjelzőn. Innentől érdektelenségbe is fulladt az összecsapás, a Magic képtelen volt változtatni, elöl-hátul szörnyű játékot mutatott be Frank Vogel csapata, így esélye sem volt felzárkózni, sőt, a záró etapban még tovább nyílt az olló és 47 pontos zakó lett belőle. Érdekesség, hogy Nik Vucsevics megelőzte a franchise lepattanólistáján Shaquille O’Nealt és már csak Dwight Howard van előtte ezen a téren.

Könnyedén. Meg sem izzadt ezen az estén a Chicago, a remekül játszó Jerian Grant (17 pont, 11 gólpassz) nagyszerűen mozgatta a csapatot az első perctől kezdve, mindenki megkapta a labdáit és a kezdőötös minden tagja 13, valamint 18 pont között dobott – kaphattak némi pihenőt is Butlerék a csütörtök hajnali, mindent eldöntő derbi előtt. Minden téren hatalmas fölényben volt a Bulls és ha ezt a formát át tudják menteni az alapszakasz záró meccsére is a Brooklyn ellen, akkor ott lesznek a rájátszásban.

A Bulls legjobb dobói: Lopez 18, Butler 17, Grant 17/6
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 14/3, Fournier 14/3, Payton 11/3

Milwaukee Bucks – Charlotte Hornets 89-79

Pozitív szezon. Alapvetően nem játszott jól a Bucks, de támadásban még annyira sem játszott jól a Hornets, mégis a vendégek vezettek a találkozó nagy részében, mielőtt az utolsó negyedben emelt volna a szinten a hazai alakulat. A tripla-duplázó Antetokounmpo és a 16 pontos Monroe által generált hellyel azonban végül remekül éltek a Milwaukee kinti dobói, Jason Terry 5/7, Middleton és Snell pedig 4/5-4/5 hármassal jelentkezett, összesen 16/28-cal zárt a gárda, ami egy ilyen kevéspontos találkozón mindenképpen döntő faktor – emellett a záró etapra a védekezés is nagyon összeállt, így hozták idei 42. győzelmüket. Ezzel az is eldőlt, hogy 2010 óta először zárnak 50% feletti szezont és érdekesség, hogy március elsején még hét találkozóra voltak ettől, most pedig legrosszabb esetben is hatodikként kezdik meg a rájátszást.

Hiányzott Kemba Walker. Térdsérüléssel bajlódó vezére (valamint Marco Belinelli) nélkül lépett pályára a Hornets, három negyeden keresztül mégis remekül tartotta magát, sőt, nagyrészt vezetett is – a záró etapban azonban elvesztette a fonalat a társaság. Ebben az időszakban egyrészt szétesett az addig jól működő védekezés, másrészt pedig csak 5/20 dobásukat tudták értékesíteni a túloldalon, így nem lehetett esélyük – Steve Clifford szerint ekkor már egyáltalán nem voltak szervezettek, ez jelentette a különbséget. Az együttes holnap hajnalban Atlantában zárja az alapszakaszt.

A Bucks legjobb dobói: Monroe 16, Snell 16/12, Terry 15/15, Middleton 15/12
A Hornets legjobb dobói: Kidd-Gilchrist 13, Graham 12/6, Lamb 12

Detroit Pistons – Washington Wizards 101-105

Nem sikerült győzelemmel búcsúzni. A Pistons utolsó meccsét játszotta a legendás Palace-ban, hiszen másik csarnokba költözik a gárda, így Tobias Harrisék szerettek volna győzelemmel búcsúzni. Ez végül nem sikerült, de a szurkolók legalább láthatták együtt Isiah Thomast, Dennis Rodmant, Ben Wallace-t és Chauncey Billupsot, hiszen a bajnokcsapatok tagjai díjakat vehettek át a félidőben – a bulit végül nem sikerült Wizards-veréssel megspékelni, de ez az este így is sokáig emlékezetes marad Detroitban. A végén egyébként a cseresort hagyta fent Van Gundy, Drummond, Caldwell-Pope és Morris sem hozott megfelelő energiát a tréner szerint, így a kispad vívta meg a hajrát, de a Bradley Beal-vezette Washington jobbnak bizonyult – a Pistons Orlandóban zárja le a csalódást keltő szezont.

Beal volt a vezér. John Wall és Otto Porter is pihenőt kapott erre az estére a playoff előtt, de a pályára lépőktől maximális teljesítményt várt el Scott Brooks, ő vissza is hozta a kezdőit a hajrában, szó sem volt arról, hogy ne akarta volna megnyerni a találkozót. Ez végül a remeklő (33 pont, 13/20 mezőnyből) Bradley Beal vezérletével sikerült is, a dobóhátvéd szűk öt perccel a vége előtt tért vissza kétpontos előnynél, rögtön dobott két kosarat két betörésből, majd a végén ő szerezte csapata utolsó öt pontját – mellette a szintén fontos kosarakat jegyző Markieff Morris is dicsérhető, igaz, már így sincs esélyük a keleti harmadik kiemelésre.

A Pistons legjobb dobói: Harris 22/9, Smith 16, Marc. Morris 12
A Wizards legjobb dobói: Beal 33/9, Mark. Morris 20/6, Satoransky 11/3

Portland Trail Blazers – San Antonio Spurs 99-98

Pihenés mindenek felett. A hazaiaknál Damian Lillard, CJ McCollum és Mo Harkless sem lépett pályára a sérült Nurkic-Crabbe duó mellett, így az együtt 4,9 pontot átlagoló Napier-Connaughton páros alkotta a hátvédsort – megállták a helyüket, beszórtak 47 egységet, közte hét triplát. A túloldalon ugyan betartotta a szavát Gregg Popovich és teljes volt a keret (visszatért Danny Green is), de a kezdőötösből csak Dedmon játszott húsz percnél többet (22-t), összesen 13 játékos lépett pályára és mindannyian kaptak legalább 12 percet, illetve négy mezőnykísérletet – mivel egyik fél számára sem volt már tét, nem a győzelem volt a legfontosabb célkitűzés…

Vonleh kettese döntött. A negyedik negyedet a Spurs kezdhette ötpontos előnyből és az utolsó percben is a vendégek jártak előrébb három egységgel, de az izgalmas hajrát végül a Portland húzta be. Vonleh támadópattanóból szerzett duplája után Kyle Anderson süllyesztett el két büntetőt, majd Jake Layman zsákolt, a Spurs pedig itt elrontotta a meccset – hat másodperccel a vége előtt nem tudta jól elvégezni a bedobást, így kapott még egy esélyt a Blazers. Ezt ugyan Napier kis híján elrontotta, de a labda valahogy odakerült Vonleh kezébe, aki a dudaszó pillanatában még fel tudta tenni a ziccert, így Terry Stotts csapata behúzta idei 41. győzelmét is – ez azt jelenti, hogy negatív szezont már semmiképp sem zár a társaság.

A Trail Blazers legjobb dobói: Napier 32/12, Turner 16/3, Connaughton 15/9
A Spurs legjobb dobói: Leonard 18/3, Aldridge 12, Parker 12

Los Angeles Clippers – Houston Rockets 125-96

Zöld nap LA-ben. A hazaiak tökéletes napot zártak, hiszen nagyon simán verték a Rocketsot, így ha a zárónapon hazai pályán legyőzik a Sacramentót, akkor megszerzik a negyedik kiemelést és az ezzel járó pályaelőnyt a playoff első körében. Az első félidőben azért akadtak gondjaik a Houstonnal, de egyrészt James Harden közvetlenül a nagyszünet előtt beütötte a 4. faultját, így a második félidőben erősen limitált volt, másrészt a harmadik negyedet 24 ponttal nyerte a LAC – a kezdőötösből egyedül JJ Redick lógott ki lefelé, de őt remekül helyettesítette Jamal Crawford. A nap hőse az ex-bostoni Paul Pierce volt, aki a bostoni legendát, John Havliceket lehagyva az NBA történetének 15. legeredményesebb dobója lett, Doc Rivers pedig Mike Dunleavy-t megelőzve lett a Clippers legtöbb győzelmet számláló edzője. Az már csak hab a tortán, hogy eközben a Celtics fellépett a keleti első helyre…

Gyorsan elengedte a Houston. Teljesen mindegy, hogy nyernek vagy vesztenek Hardenék, hiszen be vannak betonozva a nyugati 3. helyre – ezúttal a center Clint Capela és Nene Hilario (plusz a periméteren Beverley és Lou Williams) pihenőt is kapott, ezt látva azért nem nagyon volt kérdés, hogy a Jordan-Griffin duó lubickolni fog. Harden faultgondjai előtt sem volt túl hatékony, arra viszont jó volt a meccs, hogy a kiegészítő embereket és a sérülésből visszatérő Ryan Andersont élesíteni tudják a playoffra – a triplavető magasember első félidőben beszórt 12 pontja biztató kezdet. 

A Clippers legjobb dobói: Crawford 19/9, Paul 19/6, Griffin 18.
A Rockets legjobb dobói: Gordon 17/6, B. Brown 15/9, T. Williams 15/3, Harrell 15.

Golden State Warriors – Utah Jazz 99-105

Az egészség fontosabb. 14 meccses győzelmi sorozatot dobott el a GSW, de igazából ez vajmi keveset számít, hiszen végig pályaelőnyben lesznek a rájátszásban. Klay Thompson nem is lépett pályára, elsősorban Curry és Durant összeszoktatása volt a meccs célja, hiszen most játszottak együtt először Durant sérülése óta – ugyanakkor Steve Kerr semmit nem kockáztatott, a negyedik negyedben alig játszottak már a kezdők, így a 4. helyért hajtó Jazz behúzta a győzelmet. Curry három negyed alatt 28 pontig jutott, Kevin Durant picit kacérkodott a tripla-duplával (16 pont, 10 pattanó, 6 gólpassz), illetve a meccs krónikájához tartozik Draymond Green idei 14. technikai faultja, de az látszott, hogy a csapat fejben már a rájátszásra készül. 

A Jazz megtette a kötelezőt. A Clippers sikerével vajmi kevés esélye van a mormonoknak megszerezni a pályaelőnyt, de egy percig sem adták fel annak ellenére, hogy négy fontos emberük (Hayward, Favors, Hood, Neto) is hiányzott sérülés miatt. Rudy Gobert parádézott (17 pont, 18 pattanó), George Hill nagyon pontosan célzott (20 pont, 7/9 mezőnyből), a kispadról pedig Joe Johnson és Shelvin Mack is remekelt, így a negyedik negyedben gond nélkül tudtak győzni. A zárónapon a Spurst fogadják, valószínűleg ott is mindent megtesznek a győzelemért, és közben imádkoznak a Sacramento sikeréért…

A Warriors legjobb dobói: Curry 28/18, Durant 16, McGee 11.
A Jazz legjobb dobói: Hill 20/15, Johnson 19/15, Gobert 17.

Az aktuális tabella itt elérhető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus