Újabb rekordokat döntött a GSW, Davis megint megsérült

A Warriors-show bevette Phoenixet - George és a Pacers visszavágott a Bullsnak - Durant állt az OKC élére - újabb extra Spurs-védekezés

135 ponttal, egy franchise- és egy NBA-rekorddal, illetve Steph Curry újabb pazar estéjével aratta idei 17. győzelmét a címvédő Golden State Warriors az észak-amerikai profi kosárliga alapszakaszában. Az Indiana remek játékkal vágott vissza a Chicagónak, Kevin Durant 34 ponttal vezette sikerre a Thundert, a Boston több mint harmincat vert a Washingtonra, James Harden 50 pontos estéjével pedig a Houston is legyűrte a Philadelphiát. A Spurs és a Heat jó védekezése ismét győzelmet ért, az Atlanta gyorsabb volt a Memphisnél, nehezen nyert a Cleveland, a Clippers viszont megszakította negatív sorozatát – a szenvedő alany az Anthony Davist ismét elveszítő New Orleans volt.

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva megtekinthető!

Charlotte Hornets – Cleveland Cavaliers 90-95

Amikor borulnak a tervek. Végig tartotta a lépést a hazai alakulat ellenfelével, sőt, a legnagyobb differenciát Walkerék harcolták ki, 8 ponttal is vezettek már. A harmadik negyedben úgy tűnt, hogy tartani tudják a lélegzetvételnyi előnyt, a záró negyednek is vezetéssel vághattak neki - viszont a Cavs szerkezetbeli váltására nem akadt válaszuk, pedig Batum előtt (1/7 tripla) tiszta lehetőség adódott, hogy az utolsó percen belül fordítson a Charlotte, de a francia nagyon rövid dobást eresztett el.

Győzelmet ért az alacsony szerkezet. Hiába tértek vissza a sérültek, nem ment minden újra jól varázsütésre a Lovagoknál. Egy pillanatig sem játszhattak nyugodtan a vendégek, pedig James (8/20 mezőnyből, 13 lepattanó, 5 gólpassz) és Love (7/12, 16 lepattanó) egyaránt mély dupla-duplával jelentkezett. A negyedik negyedben a Dellavedova, Thompson, Jefferson, J.R. Smith, James ötöst szerepeltette Blatt mester, s ez a húzás döntőnek bizonyult, mert a vendégek fordítottak és hiába dobtak csak 42%-os pontossággal és vétettek 16 eladott labdát, behúzták a találkozót.

A Hornets legjobb dobói: Walker 18/3, Batum 17/3, A. Jefferson - Lamb 11-11
A Cavaliers legjobb dobói: James 25/6, Love 18/6, R. Jefferson 13/6

Orlando Magic – Milwaukee Bucks 114-90

Amikor semmi sem megy. Az eltiltását töltő Jason Kidd nem lehetett fiai mellett, akik elfogadhatóan tartották magukat az első félidőben - viszont a fordulás után támadásban is, de különösen védekezésben összeomlott a Bucks. Igaz, hogy az ellenfél nem sokkal játszott pontosabban, de a Milwaukee játékosai összesen 22 eladott labdát vétettek – ami pedig a legnagyobb problémaként hatott, hogy változtatás nélkül hagyták, hogy a Magic átrohanjon rajtuk a harmadik játékrészben, amivel elbukták a találkozót.

Skiles megtalálta a siker kulcsát? Bár előnnyel vonulhatott nagyszünetre a Magic, nem sok jel utalt arra, hogy a folytatásban legyalulják a vendéglátók ellenfelüket. Oladipo (7/12 mezőnyből, 6 lepattanó, 9 gólpassz) ismételten jól szállt be a padról, a kezdő pozícióban villogott Payton (10/12, 10 gólpassz), Fournier, Harris, és Frye pedig pazarul tripláztak (10/16). A harmadik negyedben 6-ból 6 hárompontost értékesítettek a hazaiak, 15 pontot tettek hozzá előnyükhöz, amivel megroppantották az ellenfelet és biztosították győzelmüket.

A Magic legjobb dobói: Payton 22/3, Harris 19/12, Oladipo 17
A Bucks legjobb dobói: Bayless 17/15, Antetokounmpo 17, Middleton 15/9

Boston Celtics – Washington Wizards 111-78

Gyors kilábalás a gödörből. A Nets és a Hawks elleni kudarcokat gyorsan eltemette a Celtics, hála ennek a kiütéses diadalnak. Remekül kihasználták Thomas-ék, hogy beragadt az ellenfél a rajtnál és gyorsan komoly előnyt építettek fel, így már nyugodtan játszhattak, ami hozta is az eredményt mind védekezésben, mind támadásban - ilyen kevés ponttal még nem zárt idén a Wizards és hat hazai játékos jutott legalább 12 pontig. A legkiemelkedőbb Sullinger (8/12 mezőnyből, 15 lepattanó) volt, aki alig több mint húsz perc alatt hozta össze szezonbeli ötödik dupla-dupláját.

Mi a Washington terve? Már az első félidőben közel húsz pontos hátrányt szedtek be a vendégek, melyre gyorsan magyarázattal szolgál a kezdők dobóformája, mely tragikus 2/18-at mutatott. Nené alig több mint egy percet tölthetett a parketten, sérülés miatt kivált a játékból. A Wizards dobóhatékonysága alig érte el a 30%-ot, s olyan vezér, csapatjáték nélküli együttes benyomását keltette, mely nincs egy súlycsoportban, azonos bajnokságban ellenfelével. A lepattanózásban 46-58 arányban alulmaradó és 22 eladott labdát vétő vendégeknek alaposan el kell gondolkozniuk, mert idei 7 vereségükből hatot nagy különbséggel szenvedtek el.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 21/9, Sullinger 18, Crowder 17/9
A Wizards legjobb dobói: Dudley 19/9, Beal 16/3, Wall 10

New York Knicks – Miami Heat 78-97

Gerald Green feléledt. A Luol Deng helyén kezdő dobógép ebben az idényben túl sok hasznos dolgot még nem tett hozzá a Heat játékához, erre a meccsre azonban nagyon összekapta magát. 25 pontos szezoncsúcsot hintett, a negyedik negyed elején ebből pár perc alatt berámolt 12-t és ekkor lépett meg csapata – nem mellesleg nagyon megfogta Carmelo Anthony-t, aki az utolsó nyolc dobását zsinórban elrontotta. Green mellett Bosh és Wade emelhető ki a támadóoldalon, a többiek bőven felejthetőek, de védekezésben ezúttal is remekelt a gárda – Whiteside egymaga hat blokkot osztott ki, csapatszinten három triplát, a teljes második félidőben pedig csupán 29 pontot engedélyeztek a Knicksnek.

A fordulás után elfogyott a Knicks. Az első félidőben még ment a játék Carmelo Anthony-nak, Porzingis pedig a faultgondjai és kevés perce ellenére hasznos volt (összesen 11 pont, 8 pattanó, 2 labdaszerzés, 3 blokk), a New Yorknál járt a labda és vezettek már hét ponttal is – a nagyszünet előtt azonban egy futással fordított a Heat. Innentől már nem volt esélye a hazai csapatnak, a harmadik negyed utolsó hét percében három kosarat tudtak szerezni, majd a negyedik játékrész elején jött Green rohama, ami kiütésessé tette a floridai győzelmet. Négy nap alatt kétszer veszített Wade-ék ellen hasonlóan Derek Fisher csapata, így újfent 50% alá süllyedt a mérlege.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 11/3, Porzingis 11, Seraphin 10
A Heat legjobb dobói: Green 25/12, Bosh 20/3, Wade 17

Indiana Pacers – Chicago Bulls 104-92

Összeállt az Indiana. Az elmúlt 12 mérkőzésből a 10. győzelmét aratta a Pacers és ismét megmutatták, hogy mennyire egyben vannak. Öten érték el a tízpontos határt, nyerték a lepattanózást és gyakorlatilag az első negyed közepétől végig vezettek – a fővezér természetesen a 33 pontos és folyamatosan agresszív Paul George volt, de a többiek is elvégezték a feladatot. A védekezésüket is jól megszervezte Vogel, a festékből 42-28-ra nyertek és szinte csak triplákat engedélyeztek a Chicagónak – innen dobtak is 40% felett Miroticék, de a mezőnymutatójuk ezzel együtt is negatív szezoncsúcsot eredményezett.

Hiányzott egy vezér a Bullsból. Jimmy Butler csupán tíz dobást vállalt, Rose és Gasol pedig összesen 8/32-t hajított mezőnyből, egyedül a 25 pontos szezoncsúcsot szóró Nikola Miroticban bízhattak a vendégek – őt azonban túldobta az Indiana. Paul George-ra nem volt válasz, az első negyedben az ő vezérletével futott 17-2-t a Pacers, majd a második félidőben egymaga 24 pontot rámolt be és végig tartotta tíz pont körüli előnyét a hazai csapat – ugyan Mirotic jól játszott, nem volt senki, aki igazán elindítsa a vendégek rohamát.

A Pacers legjobb dobói: George 33/12, Miles 16/9, Mahinmi 15
A Bulls legjobb dobói: Mirotic 25/6, Butler 16/6, Hinrich 11/9

Houston Rockets – Philadelphia 76ers 116-114

Ez maradt a Houston esélye? A nem létező csapatjátékkal most már nem is próbálkozik a Rockets, de persze minek is, ha van egy ilyen pontszerző gépük, mint James Harden – a dobóhátvéd legutóbb 40-ig, ezúttal pedig 50-ig jutott. Szakáll 28 dobást és 20 büntetőt vállalt, kerek 50-ese mellé kiosztott nyolc gólpasszt, de eladott kilenc labdát – védekezni pedig sem neki, sem a többieknek nem volt ereje, különösen a periméteren. Ennek köszönhetően kis híján egy ilyen egyéni teljesítménnyel is kikaptak a liga legrosszabb csapatától, egy kései futásra és Howard büntetőire volt szükségük a sikerhez.

Kevés volt a franchise-rekord. Tizenegy pontos hátránnyal érkezett meg a negyedik negyedhez a Philly, ám ezt a 28 ponttal és 8 labdaszerzéssel (!) záró Robert Covington vezérletével ledolgozták, sőt fordítottak egy 24-8-as rohanással. Ez végül kevésnek bizonyult, mert Hardenék az utolsó percekben fordítottak és nyertek, de érdemes megemlíteni, hogy a Philly franchise-rekordot jelentő 16 triplát rámolt be – ezt az alacsony szerkezetnek köszönhették, mert Noel nem játszott, Okafor pedig 26 percet kapott, nélküle jobban működött a támadójáték. A vége viszont ismét bukta lett, a csapat az előző szezon végével együtt sorozatban 27. vereségét szenvedte el, ami a major ligák történetében új negatív rekordot jelent. Ha még egyszer kikapnak, akkor 0-18-cal fognak állni, és beállítják az idénykezdésre vonatkozó NBA-rekordot.

A Rockets legjobb dobói: Harden 50/18, Howard 14, Capela 13
A 76ers legjobb dobói: Covington 28/16, Canaan 23/12, Grant 18/9

Memphis Grizzlies – Atlanta Hawks 101-116

Az utolsó negyedre elfáradt a Memphis. Bár igyekszik egyre gyorsabban kosárlabdázni a Grizzlies, az Atlanta sebessége egyelőre más tészta – ezt két és fél negyeden keresztül bírták (30 triplát emeltek rá 40%-kal), ám itt elfogyott a lendület. Az addig meglévő hátrányát eltüntette a Hawks, minimális előnnyé formálta, majd a záró etapot 31-19-re nyerte meg – nem sokan dobnak 116 pontot a Memphisnek, de most ennyivel kellett megverni Gasolékat. Érdekesség, hogy ebben az újragondolt rendszerben Vince Carternek is van létjogosultsága, a veterán hátvéd 14 pontot, közte egy saját térfélről eleresztett hármast süllyesztett el a gyűrűben.

A védekezés jobb volt Horford nélkül. Támadásban nagyon fontos szerepe volt a Hawks centerének, hiszen 16 pontot, közte két triplát tett hozzá, ugyanakkor hátul ő nem igazán volt faktor – emiatt, illetve a faultgondjai miatt is viszonylag sok lehetőséget kapott Muscala és Patterson, velük pedig hátul jobban zárt a csapat. Paul Millsap lubickolt a small-ball ellen, Jeff Teague szintén parádés volt, de kezdi felvenni a ritmust újra Kent Bazemore is – az utóbbi hetek talán legjobb produkcióját nyújtotta az Atlanta.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 16/6, Barnes 15/9, Lee 14/6, Carter 14/12
A Hawks legjobb dobói: Millsap 23, Teague 20/12, Horford 16/6

Oklahoma City Thunder – Detroit Pistons 103-87

Durant csillogott, Westbrook szenvedett. Az utóbbi időben inkább Westbrook szokta pótolni Durantet, ám most az irányító rettenetes estét játszott – 5/14-es mezőnymutatója mellett 11 labdát adott el és 28 perc alatt ki is pontozódott. Ennek ellenére a második félidőben már csak egy csapat volt a pályán: szünetben még hét ponttal vezetett a Pistons, ám ekkor jött Kevin Durant, a harmadik negyedben egymaga beszórt 14 pontot (34 egységgel és 13 pattanóval zárt) és előbb fordított, majd a negyedik negyedben be is biztosította sikerét az OKC. A nagyszünet után teljesen elfogyott a vendégek ereje, 11/46 dobást süllyesztettek el innentől és a hajrában esélyük sem volt már a fordításra.

Ott verték meg a Pistonst, ahol a legjobban fáj. Bár a Detroitnak nem okozott fejfájást Westbrook, pontosan ott kaptak ki, ahol nem számítottak rá – lepattanózásban. A meccs előtt ők voltak a legjobbak, az OKC pedig a második legjobb ebben, de Kanterék 58-38-ra (!) diadalmaskodtak, miközben Andre Drummondot teljesen megfogták (15 pont, 7 pattanó, 7/16 mezőnyből) – ezt nem bírták el a vendégek, főleg úgy, hogy Reggie Jackson sem volt faktor (26 perc, 15 pont, 4/16 mezőnyből). Egyetlen vállalható teljesítmény sem akadt a Pistonsnál, ráadásul védekezésben nem tudtak mit kezdeni Kevin Duranttel, így ismét 50%-os a mérlegük.

A Thunder legjobb dobói: Durant 34/12, Ibaka 14, Westbrook 14/3, Kanter 14
A Pistons legjobb dobói: Morris 17/6, Drummond 15, Jackson 15/6

Denver Nuggets – San Antonio Spurs 80-91

Törd át a Spurs-falat. A texasiak védekezése teljesen megfogta a Denver játékát, támadásban pedig akkor váltottak ritmust, amikor kellett – az első félidőt egy 12-0-s, a harmadik negyedet egy 12-3-as etappal zárták le, majd a negyedik negyed elején két gyors triplával végleg eldöntötték a győztes kilétét. A főkolompos ismét Kawhi Leonard (25 pont, 7 pattanó, 6 gólpassz, 5 blokk, 4 labdaszerzés) volt, aki elöl-hátul elképesztő teljesítményt nyújtott, de említsük meg Jonathon Simonnst és Boban Marjanovicot is – előbbi a padról (és a D-ligából Ginobili helyére) beszállva 12 pontot tett hozzá, utóbbi viszont kezdett Tim Duncan helyén, mégis összesen hat percet töltött pályán.

Tehetetlen volt a Denver. A hazaiak csapatjátékát teljesen eltüntette a Spurs, az újonc Mudiay 14 dobásból szenvedett össze 9 pontot és három gólpasszt osztott szét, de a rutinos Nelson sem tudott megoldást találni. Neki legalább a dobásai ültek, mellette Gallinari és Barton próbálkozott becsülettel, de minden jobb szériájukra azonnal válaszolni tudott a San Antonio, Kawhi Leonard pedig mindenhol ott volt... A Nuggets mérlege 6-10-re romlott, kezdenek afelé haladni, ahova vártuk őket a szezon előtt.

A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 16/6, Barton 12/3, Nelson 12/6
A Spurs legjobb dobói: Leonard 25/6, Parker 13/3, Simmons 12/3

Phoenix Suns – Golden State Warriors 116-135

Nincsenek megfelelő szavak. A Golden State nem sokat törődött most a védekezéssel, de a támadójátékukra már a „videójáték” kifejezés sem elég jó – úgy dobtak 135 pontot, hogy a kezdők nem igazán voltak pályán az utolsó negyedben. Az első játékrészben 44 (!) egységet tettek fel a táblára Curry-ék, félidőben 75-nél tartottak, az MVP pedig már ekkor 27-nél – méghozzá 7/9 triplával. Curry végül 41-ig jutott a harmadik negyed végére és ekkor leültette őt Luke Walton, a GSW így is franchise-rekordot jelentő 22 hármast rámolt be, illetve NBA-rekordot jelentő 15-öt egy félidő alatt – méghozzá utóbbit húsz (!) kísérletből. Itt érdemes megemlíteni a tripla-duplázó Draymond Greent és azt a Leandro Barbosát, aki 23 perc alatt 21 pontot, közte 5/5 hármast pörkölt be…

Csak asszisztálni tudott a Suns. A hazaiak már az első negyedben húszpontos hátrányba kerültek, innentől pedig nyilvánvalóan nem túl nagy öröm játszani, főleg egy ilyen formában lévő Warriors ellen – becsületükre legyen mondva, ők tisztességgel lehozták a meccset. TJ Warren 28 pontos karriercsúcsot szórt a padról, de Bledsoe, ill. Knight is húsz felett zárt és a harmadik negyedben tudták is csökkenteni a hátrányt – igaz, tíz egység alá nem tudtak bemenni. Számukra ennél viszont most nagyobb probléma, hogy az első félidőben combhajlító-sérülést szenvedett Tyson Chandler, aki így végül csak négy percet tudott a pályán tölteni – egyelőre nem tudni, mennyire komoly.

A Suns legjobb dobói: Warren 28/6, Knight 21/3, Bledsoe 21/9
A Warriors legjobb dobói: Curry 41/27, Barbosa 21/15, K. Thompson 15/9

 Sacramento Kings – Minnesota Timberwolves 91-101

Idegenben otthon. A Wolves 6-2-re javította idegenbeli mérlegét, összességében pedig már 8-8-cal áll – ma (is) főleg a fiatalok vitték a prímet. A sérült Rubio helyén kezdő LaVine 19 ponttal, Wiggins 22-vel jelentkezett, és bár a draftelső Towns ma is csak 7 pontig és 8 pattanóig jutott, 21 perc alatt ez egyáltalán nem volt rossz. A meccs nagy részében ugyanis a small-ball dominált, amihez remekül alkalmazkodott a Wolves: a Wiggins-LaVine duó mellett Shabazz Muhammad és bepörkölt 15 pontot, a veteránok becsületét pedig az irányító Andre Miller mentette meg, aki hibátlan (!) dobásokkal jutott el tucatnyi pontig. A kispad összességében 48 pontot termelt, ellensúlyozva a Kings cseréinek pontesőjét.

Cousins nélkül. A nagyember továbbra is maródi, és ma senki nem őrült meg a csapatból, amivel eltüntette volna ezt a hendikepet. Rudy Gay egy 1/13-as dobómutatóval ijesztgetett, Rondo masszív dupla-duplája (16 pont, 16 gólpassz) pedig csak arra volt jó, hogy ne szakadjon le nagyon a Sacto. A cseresor viszont ismét remekelt, pontosabban a Belinelli-Casspi-Collison trió 42 pontot szállított – csak éppen ugyanők 9 eladott labdát vétettek, ami már nem fért bele.

A Kings legjobb dobói: Belinelli 17/9, Rondo 16/3, Koufos 16.
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 22/3, LaVine 19/6, Muhammad 15/9.

Los Angeles Clippers – New Orleans Pelicans 111-90

Nem volt egy súlycsoportban a két gárda. A Clipperst alaposan felpaprikázta az előző hetek rossz teljesítménye, ma mindenképp bizonyítani akartak – sikerült is, megszakították ellenfelük hármas győzelmi sorozatát. Az első félidőben 21 pontot tettek közé, összességében minden klappolt náluk: a kezdők jól játszottak, a cserék pedig remekeltek. Austin Rivers 17 ponttal, Stephenson sokoldalú játékkal, Josh Smith tucatnyi lepattanóval jelentkezett a padról, ennek is köszönhetően senki nem játszott 29 percnél többet – hatmeccses hazai szériát kezdtek, a mai siker jó alapnak ígérkezik, hogy rendbe rakják a játékukat és a mérlegüket.

Anthony Davis megsérült, de nem ezen múlt. A vendégek szupersztárja a 3. negyed végén egy ártalmatlan szituációban ütközött a labdát vezető Chris Paullal, és azonnal jelezte, hogy megsérült a jobb térde. Ölben vitték le a pályáról, de az első hírek szerint csak zúzódása van. Ekkorra azonban akár már a padon is ülhetett volna, hiszen éppen 17 pont volt közte… Az első félidő meghatározta a későbbieket, Holiday helyén Ish Smith kapott rengeteg percet és dupla-duplázott (15 pont, 10 gólpassz), Asik helyén pedig Ryan Andersonnal próbálkoztak, de sikertelenül. Három meccs után kapott ki a Pelicans, a Clippers otthonában ez vállalható – viszont imádkozhatnak, nehogy Davis is csatlakozzon a már eddig is tekintélyes sérültlistához.

A Clippers legjobb dobói: Redick 20/9, Griffin 20, Paul, Rivers 17/3-17/3
A Pelicans legjobb dobói: Davis 17, Gordon 16/3, Smith 15.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus