Újabb Warriors-vereség, képtelen javulni a Cleveland

Curry nélkül ismét bukott a GSW - a Lakers is szétszedte a Clevelandet - kikapott a Boston is - nem hibázott a Rockets és a Raptors. 

Újabb vereséget szenvedett a címvédő Golden State az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, ezúttal Minnesotában maradtak alul Kevin Duranték - közben a Cleveland is begyűjtött egy újabb pofont, LeBron Jamesék a Lakersszel nem bírtak. Három kezdőjátékosa nélkül a Boston sem tudott nyerni, otthon kapott ki az Indianától, nem hibázott viszont a James Hardent nélkülöző Houston és a keleti éllovas Toronto sem. 

New York Knicks - Toronto Raptors 106-132

Ujjgyakorlat. Erőlködés nélkül húzta be sorozatban nyolcadik győzelmét a keleti listavezető, akkor és úgy szereztek kosarat a vendégek, amikor és ahogy akartak, így végül egyetlen ponttal maradtak el a szezoncsúcsuktól úgy, hogy egyénileg Valanciunas 17 egysége volt a legtöbb ezen az estén. Dwane Casey bőséggel forgathatta csapatát, mert bár a harmadik negyed közepéig még közel tudott maradni a New York, de különösebb veszélyt nem jelentett a Raptorsra, ebben a harmadik negyedben pedig futottak még egy 11-2-t Lowryék, amellyel végleg becsukták a kaput. Ezzel és a Boston vereségével már 3,5 meccsre nőtt a társaság előnye Kelet élén és az utóbbi 16 mérkőzésükből a 15.-et húzták be DeRozanék, egészen ellenállhatatlan formában vannak.

Luke Kornet Porzingis helyén. Mindössze nyolcadik NBA-meccsét játszotta a 22 éves, 216 cm magas újonc, aki eddig kétszer kapott tíz percnél több lehetőséget a szezon során, most viszont a kezdőbe jelölte Jeff Hornacek és 34 percet a pályán is tölthetett. Ezt meghálálta, beszórt 18 pontot 7/15-ös mezőnymutatóval és 3/7 triplával, négy lepattanója és két gólpassza mellett pedig még egy blokkot is kiosztott, legalább ennyi öröme lehetett a hazai publikumnak - rajta kívül sok mindennek úgysem tapsolhattak a Knicks szurkolói. Amíg a Raptors 15-1-gyel áll az utóbbi 16 meccsén, addig a New York 1-15-tel...

A Knicks legjobb dobói: Hardaway Jr. 25/6, Kornet 18/9, Mudiay 13/3
A Raptors legjobb dobói: Valanciunas 17, Lowry 16/6, Ibaka 14/6

Atlanta Hawks - Chicago Bulls 122-129

Prince extrája majdnem ellensúlyozta a sérüléseket. Nem kevés gonddal küzdött ezen az összecsapáson a hazai alakulat, Dennis Schröder a könyöke miatt egyáltalán nem léphetett pályára, majd a második negyedben előbb egy térdsérüléssel kidőlt Kent Bazemore, aztán Jaylen Morris a bokája miatt hagyta el a parkettet. Ezt azonban Taurean Prince óriási estéje kis híján feledtette, a fiatal bedobó 38 pontos karriercsúcsot szállított, közte 7/13 triplával, kiegészítve hat lepattanóval és hét gólpasszal, az ő extra teljesítményével pedig a Hawks vissza is kapaszkodott a meccsbe a hajrában a tíz pont feletti hátrányból. Az utolsó percre már csak egyetlen labda volt a különbség, de ennél közelebb már nem fért az Atlanta, a Chicago bedobálta a büntetőket, így Mike Budenholzer csapata maradt keleti sereghajtó.

Kellenek az ilyen győzelmek. A Bulls nem úgy játszott, mint egy tankoló csapat, nagyon figyeltek a vendégek az eladott labdákra és szűk 50%-kal céloztak, sőt, bevertek 17/37 triplát is, összességében remek támadójátékot mutattak be. A meccset ugyan borzalmasan kezdték (24-8-ra vezetett a Hawks), de felálltak, a második negyedet 33-16-ra behúzták és átvették a vezetést, a harmadik negyedben 8/13 hármast bombáztak be és a záró etapban már tíz pont feletti előnyben voltak - innen ugyan még szoros lett a vége, de amit kellett, azt megcsinálták clutch helyzetben, így nem adták ki a kezükből a győzelmet. Összesen heten érték el náluk a tízpontos határt és Bobby Portis szerint élvezik ezt a játékot, hogy kisegítik és jobbá teszik egymást, erre a hozzáállásra és közegre pedig nagy szüksége van egy olyan csapatnak, amely különösebb cél nélkül játssza le az idényt.

A Hawks legjobb dobói: Prince 38/21, Muscala 19/15, Collins 15
A Bulls legjobb dobói: LaVine 21/9, Portis 21/6, Markkanen 19/3

Minnesota Timberwolves - Golden State Warriors 109-103

Ennél több rendszer kell. Steph Curry nélkül eléggé felborultak az egyensúlyok a Golden State-nél és a Durant-Thompson páros nagyon erőlködött most ezen az estén, ebből pedig nem sült ki túl sok jó: Durant a 39 pontját 11/32-es mezőnymutatóval szedte össze (volt még 12 lepattanója, 4 gólpassza és 3 blokkja is), Thompson 21 pontjához pedig 22 mezőnykísérletre volt szükség. Egyáltalán nem működött a gépezet, csak 40%-kal céloztak a vendégek és mindössze 27,8%-kal tripláztak, megálltak 22 gólpassznál és bár volt egy szenzációs második negyedük, összességében "alul voltak" ezen a találkozón - megoldást kell találniuk, mert Curry egyelőre nincs, most a Lakers sem lesz könnyű ellenfél, a Houston viszont lépéselőnybe került velük szemben. Steve Kerr szerint egyébként nincs itt különösebb gond, elfogadja a rossz dobásokat, mert fáradtnak tűntek a játékosai, egy nehéz periódus közepén vannak, de lesznek még jobbak is. 

Towns volt a meccsdöntő faktor. A Wolves centere remekül kosárlabdázott a címvédő ellen és különösen akkor lépett elő, amikor vezérre, győztes típusú játékosra volt szüksége csapatának: egymaga 14 pontot szerzett a negyedik negyedben, csak öttel kevesebbet, mint a teljes Warriors. Az utolsó percekben rendre őt keresték a többiek, bevert egy hármast, egy floatert, egy hátradőlős duplát, mindenhonnan eredményes tudott lenni és végül 31 pontos, 16 lepattanós dupla-duplával vezette sikerre övéit - mellette a 23 pontos Andrew Wiggins is említést érdemel, de a fegyelmezett csapatvédekezést is érdemes kiemelni. Nagyon nagy szükségük volt erre a sikerre három vereség után, de erre építeniük kell és hozniuk a további győzelmeket, mert alig másfél meccsel előzik meg a nyugati 9-10. helyezettet. Plusz adalék, hogy debütált Wolves-mezben Derrick Rose, hét perc alatt két pontot és két gólpasszt tudott egyelőre hozzátenni. 

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 31/6, Wiggins 23/6, Crawford 12/3
A Wariors legjobb dobói: Durant 39/15, Thompson 21/9, Pachulia 16

New Orleans Pelicans - Utah Jazz 99-116

Nagyon éles volt a Jazz. Borzasztó agresszíven és határozottan játszottak a vendégek kulcsemberei, Ricky Rubio (30 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz, 4/5 tripla), Joe Ingles (20 pont, 7/11 mezőnyből, 5 gólpassz), Rudy Gobert (19 pont, 16 lepattanó, 2 blokk) és Donovan Mitchell (27 pont, 10/21 mezőnyből) is remek formát mutatott, így pedig a találkozó nagy részét uralta is a Utah. A második negyedben volt egy hullámvölgyük, a cseresor nem tudott eleget hozzátenni, de a harmadik játékrész utolsó bő három percében Mitchell egymaga beszórt 15 pontot és innentől már nem volt kérdés a győztes kiléte, a második félidőt összességében kereken húsz egységgel húzta be a Jazz és újabb nagyon fontos győzelmet jegyzett - hiába tizedik, míg a Pelicans negyedik, alig másfél meccs a két csapat közötti távolság...

Davis visszatérése sem segített. Megnyugodhattak a New Orleans drukkerei, nem kellett sokat kihagynia a magasembernek, de bár visszatérhetett már ezen a mérkőzésen, az ő játéka sem bizonyult elégnek a Utah parádés védekezése és hatékony támadójátéka ellen. Pedig Davisre nem lehetett panasz, hiszen karrierje első tripla-dupláját szállította, méghozzá nem szokványos módon, ugyanis 25 pontja és 11 lepattanója mellett 10 blokkot (!) osztott ki, de hiába, csapata 55-38-ra elvesztette a lepattanózást (17-10 volt a támadók aránya), hadilábon állt a tripladobással (6/21 csapatszinten) és 12-vel kevesebb büntetőt harcolt ki, mint ellenfele. Szerda hajnalban a Charlotte ellen kötelező lesz a győzelem Holidayék számára, ha meg akarják őrizni helyüket a playoff-résztvevők között. 

A Pelicans legjobb dobói: Davis 25/3, Holiday 18/9, Clark 14
A Jazz legjobb dobói: Rubio 30/12, Mitchell 27/9, Ingles 20/9

Denver Nuggets - Sacramento Kings 130-104

Jöhet a kemény túra. Az elvárásoknak megfelelően könnyedén hozta a kötelező győzelmet a Denver, nagyon hamar gálameccsé változott ez a találkozó - a nagyszünetben már 17 pont volt közte, a harmadik negyedben pedig harminc egység fölé nőtt a távolság. Több kiváló egyéni teljesítményt láthattunk a hazaiak oldalán annak ellenére, hogy Michael Malone azért igyekezett pihentetni is övéit, de Nikola Jokics például 30 perc alatt tripla-duplázott úgy, hogy 8/10-et dobott mezőnyből, közte 4/4 triplával. A nagyon sima győzelem után azonban most jöhet az az időszak, ami eldönti, hogy valójában playoff-csapat-e a Nuggets: a következő kilenc meccsből nyolcat idegenben játszik le az együttes úgy, hogy jelenleg csak a 9-10. helyen áll Nyugaton. 

Csak asszisztált a Kings. Nem tudott hozzászólni a meccshez a vendégcsapat, hiába tért vissza De'Aaron Fox és Willie Cauley-Stein is, csak eszközei voltak ezúttal a Nuggets előadásának. Dave Joerger szépen rotálta is játékosait, igyekezett mindenkinek lehetőséget adni és hatan el is érték a tízpontos határt, de védekezésben reménytelenek voltak, így csak az volt a kérdés, hogy a Denver mekkora különbséget szeretne - ez lett belőle, most back-to-backre utaznak Koufosék Oklahoma Citybe. 

A Nuggets legjobb dobói: Harris 21/6, Jokics 20/12, Murray 20/6
A Kings legjobb dobói: Hield 18/6, Koufos 14, Randolph 12, Fox 12, Cauley-Stein 12

Dallas Mavericks - Houston Rockets 82-105

Harden nélkül is sima volt. Térdfájdalmai miatt kiülte ezt a találkozót a Rockets MVP-jelöltje, de nélküle sem okozott különösebb gondot csapatának a kötelező győzelem begyűjtése: már az első negyedet tizenegy ponttal húzta be a Houston és bár innen még egyszer felállt a Mavs, a második félidőt 22 egységgel nyerte meg a vendégcsapat. Chris Paul szépen irányított (24 pont, 4/7 tripla, 12 gólpassz), a kezdőbe bekerülő Eric Gordon 26 pontot szórt és a védekezést sem felejtették el, így 105 dobott ponttal is tükörsimán győzték le a Dallast. Most back-to-backet vív az együttes a San Antonióval szemben, de Mike D'Antoni szerint Harden itt már visszatérhet, így próbálják meg tovább növelni jelenlegi 1,5 meccses előnyüket a Golden State-tel szemben. 

Nagyon nem ment a Mavsnek. Fáradt volt a hazai csapat, csapatszinten 5/31 triplát rámoltak be Rick Carlisle játékosai, amellyel negatív szezoncsúcsot döntöttek és egyébként is sokan dobtak botrányosan, Barnes 4/16-tal, Smith 2/12-vel, Barea 2/9-cel, Ferrell 1/8-cal zárt mezőnyből. A második negyedben volt egy jó időszakuk, azt tíz ponttal megnyerték és ott beszórtak 33 egységet, de ezt leszámítva egyetlen játékrészben sem érték el a húszat és nem volt esélyük a Houstonnal szemben. Közben kiderült, hogy Wesley Matthewsra pihenő vár, ezúttal sem játszott és nem utazik a csapattal a négymeccses túrára a Memphis ellen beszedett sérülése miatt - aligha fogják őt erőltetni már idén. 

A Mavericks legjobb dobói: Powell 20/3, Barnes 14/6, Nowitzki 13/3
A Rockets legjobb dobói: Gordon 26/18, Paul 24/12, Green 13/9

Boston Celtics - Indiana Pacers 97-99

Irving kidőlését már nem bírta el a Boston. Jaylen Brown sérülés, Al Horford pedig betegség miatt hiányzott a hazai csapatból, majd 16 perc játék után Kyrie Irving is kidőlt térdfájdalmakra panaszkodva - arról beszélt, hogy ez már egy ideje zavarja, de most rosszabb lett és bízik benne, hogy nem kell vele sokat kihagynia. Ezt viszont már nem tudta kezelni a Celtics, a félidei tízpontos előny egyetlen negyed alatt négypontos hátránnyá változott és bár a záró etapban sikerült ismét feljebb kapcsolniuk támadásban, de ez nem volt elég a győzelemhez. Ebben a játékrészben végig futottak az eredmény után, majd 36,5 másodperccel a vége előtt végre kiegyenlítettek, de jött Myles Turner duplája, aztán Victor Oladipo két büntetője és bár kaptak még egy esélyt a hazaiak, még egyszer nem tudtak már egyenlíteni. Ezzel a vereséggel most már elég nagyra nőtt a hátrányuk a Torontóval szemben, főleg hogy az Irving-Horford-Brown trióból mindenki biztosan nem lesz még bevethető a következő meccsen sem.

Most megúszta a Pacers. A két csapat decemberi találkozóját egy szörnyű eladott labda és egy ebből szerzett Rozier-dupla döntötte el az utolsó másodpercben, az Indiana pedig most is megtette azt a szívességet ellenfelének, hogy adott neki egy utolsó esélyt. Már-már megvolt a meccs a vendégeknek, vezettek négy ponttal, de két másodperccel a vége előtt kaptak egy kosarat egy támadópattanóból és ahelyett, hogy ezt a nyúlfarknyi időt egy büntetővel megoldották volna, Oladipo elkövetett egy érthetetlen támadófaultot, amellyel még egy lövést engedtek a Bostonnak. A védekezést viszont összerakták, Rozier nem jutott jó dobóhelyzethez, így végül megmenekült a Pacers és a Celtics gondjait kihasználva nagyon fontos győzelmet aratott, amellyel megelőzte a tabellán a Clevelandet és fellépett a keleti harmadik helyre. 

A Celtics legjobb dobói: Smart 20/18, Tatum 19/6, Rozier 16/9
A Pacers legjobb dobói: Oladipo 27/6, Turner 19/9, Bogdanovic 14/12

Brooklyn Nets - Philadelphia 76ers 97-120

Sima kötelező. A Philly mostanában nem tud stabilan jól játszani, nemrég jött Ilyasova és Belinelli, akiket be kell építeni – nos, a Nets partner volt ebben a műveletben. A vendégek kezdőötösében mindenki elérte a 11 pontot, de senki nem játszott 30 percet, az első félidőben 70 pontot rakott fel a táblára Brett Brown csapata. A harmadik negyedben volt egy kisebb megingás, de azt tudták menedzselni, így a cseresorból beszálló Belinelli (13 pont), Ilyasova (11 pont, 13 pattanó), illetve McConnell (10 pont, 6 gólpassz, 4 szerzett labda) kaphatott bőven perceket. A Sixers nagyon könnyedén győzött, és továbbra is megvan az esélye, hogy odaérjen a keleti harmadik helyre – a Cavs újabb vereségével már csak egy győzelemre vannak ettől, legközelebb a Pacers elleni „hatpontos” meccsen bizonyíthatják, hogy megértek a dobogós pozícióra. 

Egy kisebb fellángolás, ami gyorsan kihunyt. D’Angelo Russellben és a padról beszálló Hollis-Jeffersonban volt pont, az első félidőben beszórt 60 egységet a Brooklyn, sőt még a harmadik negyedben is kétszer veszélyesebb közelségbe zárkóztak a hazaiak. A vendégek azonban mindkétszer gyors időkéréssel rendezték a soraikat, a negyedik negyedben pedig elkezdtek kicsit védekezni is, ahol vége is volt a dalnak. Jó pár Nets-játékoson érződött a dekoncentráltság, Timofej Mozgov például ajtó-ablak helyzetben sem tudott zsákolni – bár a Cavsnek nem jött jól a 76ers győzelme, a Nets veresége annál inkább, hiszen a náluk lévő elsőkörös brooklyni draftjog egyre értékesebb…

A Nets legjobb dobói: Russell 26/12, Dinwiddie 13, Hollis-Jefferson 12.
A 76ers legjobb dobói: Embiid 21/3, Covington 19/9, Saric 18/6.

Los Angeles Lakers - Cleveland Cavaliers 127-113

A társak átérezték Isaiah Thomas helyzetét. Az All-Star szünet előtt Los Angelesbe cserélt irányító többszörös elégtételt érezhetett a mérkőzés után, hiszen egyrészt parádésan játszott (20 pont, 9 gólpassz) egykori csapata ellen, másrészt LeBron James is lepacsizott vele, harmadrészt számíthatott csapattársaira, akik extra motiváltan álltak hozzá a meccshez. Különösen Julius Randle tombolt, 36 pontját 14/18 mezőnymutatóval szerezte, mellétett 14 pattanót és 7 gólpasszt, gyakorlatilag nem tudták lefogni. Mellette Lopez is 22 pontot termelt, Caldwell-Pope is kiválóan célzott, és bár a Ball-Kuzma páros nem dobott jól, előbbi játékszervezésben, utóbbi lepattanózásban igyekezett hasznossá tenni magát. A Lakers játékában talán kicsit benne volt a hívogató üzenet is Jamesnek…

Most már kezdi magát megégetni a Cleveland. Újabb vereségével és a Pacers bravúrgyőzelmével már csak negyedik helyen áll a Cavs, és ha nem vigyáznak, elvesztik elsőkörös pályaelőnyüket. Bár LeBron James a minap azt nyilatkozta, hogy ez neki extra motiváció lenne a rájátszásban, ha zsinórban nyolcadszor is ott akar lenni a nagydöntőben, az nagyon nehéz lesz folyamatos pályahátrányban. James egyébként jól játszott (24 pont, 10 pattanó, 7 gólpassz), adott pár emlékezetes gólpasszt, de amikor mellette a nem éppen kreativitásáról ismert Nance és Zizic a legjobb pontszerző, illetve a Calderon-Korver veterán duó játéka ér még valamit, akkor ritkán nyernek. Clarkson teljesen besült volt csapata ellen, Smith és Green borzasztóan dobott, George Hill pedig közelében sem volt annak a hatásfoknak, amit várnak tőle – szerencséjük, hogy most a Sunshoz látogatnak, de lehet, hogy ez oda is kevés lesz…

A Lakers legjobb dobói: Randle 36, Lopez 22/6, Caldwell-Pope 20/12, Thomas 20/6.
A Cavaliers legjobb dobói: James 24/6, Nance 16, Zizic 15.

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus