Újra legyőzte a Milwaukee-t a Heat, kikapott Portlandben a Dallas

Nem hibázott a Boston és a Memphis, szoros végjátékot húzott be a Sixers, megint nyert a Minnesota és az Atlanta: ez történt a legutóbbi NBA-játéknapon.

Miami Heat - Milwaukee Bucks 111-95

Ugyanaz mégegyszer. Két napja ugyanitt találkozott már a két csapat ugyanilyen tartalékos felállásban, és akkor is a Miami tudott nyerni, most pedig nagyon hasonlóan alakult a helyzet. A vendéglátónál ezúttal is hiányzott Lowry, Herro, Martin, Dedmon, Robinson és Jovics, míg a Bucksnál most sem léphetett pályára Antetokounmpo és Middleton, a wisconsiniak ezúttal is teljességgel kiszorultak a festékből és csak triplákat dobáltak (19-szer köszöntek be távolról, a festékben viszont 54-26-ra alulmaradtak), a változás nagyjából annyi, hogy most a Miami még egy fokkal gördülékenyebben és magabiztosabban játszott. A floridaiaknál ismét Gabe Vincent (27 pont, 11/14 mezőnyből, 5 labdaszerzés) vitte a prímet, de Bam Adebayo (20 pont, 13 lepattanó, 2 blokk) és a padról beszálló Victor Oladipo (20 pont, 5 gólpassz) is kitett magáért, csapatszinten 50% feletti mezőnymutatót hoztak össze, és végig vezettek: nyolc ponttal nyerték az első negyedet, onnantól pedig sokáig ezt a különbséget menedzselték. A harmadik játékrészben közelíteni tudott a Milwaukee, és csak közte hatról indult az utolsó felvonás, de ott megint a gázra tudott lépni Erik Spoelstra alakulalata, és végleg eldöntötte a küzdelmet: szűk három perc alatt egy 13-0-t rohant a társaság, majd a hajrában már kereken húsz pont is volt a csapatok között, nem volt miről beszélni. A hazaiak részéről többen is azt pendítették meg, hogy végre élvezik a kosárlabdát, a védekezésük egyre keményebbé válik, és ha kiegészül a keretük, akkor irányba állhatnak - jelenleg hetedikek Keleten, fél meccs a hátrányuk a New Yorkhoz képest.

Nem javul a Milwaukee. Ötből négy győzelem után most megint zsinórban kettőt bukott a Bucks, összességében nyolcadszor kapott ki a társaság az elmúlt tizenhárom találkozóján, és bár (ki emlékszik már erre) Mike Budenholzer együttese kezdte a legjobban a szezont, a mostani jó mérlege szinte csak a rajtnak köszönhető, azóta nem hoz topcsapat-szintet sem játékban, sem eredményességben. Khris Middleton visszatérése tiszavirág-életűnek bizonyult, azóta megint már meccsek óta hiányzik, Giannis Antetokounmpónak is sűrűn vannak problémái, most pedig nélküle nem volt bennük több: Budenholzer és Jrue Holiday is azt mondta, hogy nem tudtak elég jól támadni, eljutni a festékbe, Holiday szerint "azt Giannis csinálja", ezzel pedig ki is mondta azt, ami a legfőbb problémájuk. Csak remélhetik, hogy a görög a Pacers elleni hazaira visszatérhet, de ettől függetlenül is ideje lenne összekapniuk magukat, mert a Bostontól már 4,5 meccsre leszakadtak, és szinte utolérte őket a Sixers, valamint a Cavs is.

A Heat legjobb dobói: Vincent 27/15, Adebayo 20, Oladipo 20/6
A Bucks legjobb dobói: Portis 15/3, Connaughton 14/12, Lopez 13/9

 

Charlotte Hornets - Boston Celtics 106-122

A második félidő a Celticsé volt. Végül érvényesítette a papírformát a Boston, de az első félidőben még partiban volt a keleti sereghajtó: LaMelo Ball (31 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz) és a 21 pontos Terry Rozier, valamint a hasznosan játszó Washington-Plumlee páros révén megszórta a ligaelsőt a hazai alakulat, vezetett 16 ponttal (!) és még a nagyszünetben is előrébb járt 66-62-re. A pihenő alatt azonban felrázta játékosait Joe Mazzulla, és a fordulás után úgy jött vissza a pályára a Celtics, ahogy kellett: Jayson Tatum egymaga 17 pontot dobott a harmadik negyedben, amit 33-19-re nyert meg a gárda, majd a negyedik játékrészben sikerült tovább növelni a különbséget, és eldönteni a küzdelmet - a második félidőt végül 60-40-re vitte el a Boston, és ezzel kipipálta a kötelezőt. Tatum 33 ponttal, 9 lepattanóval és 6 gólpasszal zárt, Malcolm Brogdon pedig 30 pontos extrával (4/6 tripla, 0 eladott labda) szállt be a kispadról, így pótolta Jaylen Brownt, de a többiek is hozzátették a magukét: Marcus Smart 12 gólpasszal, Robert Williams III 12 lepattanóval, Al Horford pedig 16-7-6-os meccsel jelentkezett. A gyenge első félidő után összeálló védekezés így végül könnyedén elég lett a sikerhez a ligautolsó helytől már csak fél meccsre lévő Charlotte-tal szemben, az egyetlen negatívum Derrick White nyaksérülése: négy perc alatt dobott nyolc pontot, majd ütközött Smarttal és ebbe belesérült, többször nem térhetett vissza a pályára. Egyelőre nincs róla új információ, ma vizsgálják meg alaposabban.

A Hornets legjobb dobói: Ball 31/3, Rozier 21/6, Washington 14/12
A Celtics legjobb dobói: Tatum 33/12, Brogdon 30/12, Horford 16/12

 

Indiana Pacers - Memphis Grizzlies 112-130

Nem volt kérdés. A back-to-back érkező, Tyrese Haliburtont továbbra is nélkülöző, ráadásul játékban tényleg elég leharcoltnak tűnő Pacers nem tudta igazán megnehezíteni a Grizzlies dolgát: ugyan a vendégeknél hiányzott Dillon Brooks, de így is nagy energiával érkeztek meg a meccsre, és nagyon hamar a kezükbe vették az irányítást. Desmomd Bane (25 pont, 5/11 tripla) és Ja Morant (23 pont, 10 gólpassz) veuetésével 68 pontot dobtak egy félidő alatt, és a nagyszünetben már 16-tal vezettek azok után, hogy az Indy egyszer azért felszívta magát, és átmenetileg kiegyenlített. A harmadik negyedben még próbálkoztak a hazaiak, de nem tudtak közelebb kerülni, sőt elérte a különbség a húsz pontot, a záró etapban pedig felborult a pálya: pillanatok alatt elszaladt a távolság 30 egységig, úgyhogy jöhettek a cserék, véget ért a mérkőzés érdemi része. Morantnek ezúttal is volt egy hatalmas, látványos zsákolása, szórakoztak és szórakoztattak a vendégek, és összességében egyértelműen más szinten voltak most, mint a Pacers, de a zsinórban aratott kilencedik győzelem ellenére Taylor Jenkins vezetőedző óvatosságra int: szerinte közel sem játszanak tökéletesen, annyi az erényük, hogy mindig megtalálják az aktuális megoldást a győzelemre. Rick Carlisle, az Indiana trénere viszont más véleményen van, szerinte most valószínűleg a Grizzlies a liga legjobb csapata...

A Pacers legjobb dobói: Duarte 25/12, Mathurin 16/6, McConnell 13/3
A Grizzlies legjobb dobói: Bane 25/15, Morant 23, Aldama 17/3

 

Toronto Raptors - Atlanta Hawks 103-114

Végig vezetett a Hawks. A vendégek előző este még Indianában arattak győzelmet egy utolsó másodperces kosárral, a várt fáradtság azonban egyáltalán nem látszott meg a társaságon: egyetlen másodpercig sem voltak hátrányban Torontóban, végig ők vezettek, és el is tudták vinni a győzelmet. A kilenc ponttal nyert első negyedben nagyon könnyen találtak utat a gyűrűig, a nagyszünetben már 69-57-re vezettek, és bár a fordulás után kicsit elfogyott az erő támadásban, de a Raptors ezt nem tudta kihasználni, sőt volt már 18 pont is a Hawks előnye. A hazaiak a záró etapban kicsit kozmetikáztak, ott már húsz egység alatt maradt az Atlanta, de veszélyeztetni így sem tudott a vendéglátó, a Hawks Trae Young (29 pont, 9 gólpassz) és Dejounte Murray (27 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) vezetésével 50% feletti mezőnymutatót és 40%-os triplázást hozott össze, közben pedig védekezésben is kellően stabil tudott maradni, így a back-to-back ellenére nagyon fontos győzelmet aratott közvetlen riválisa otthonában - még mindig 50% alatt áll, de az utóbbi két győzelmével sikerült kicsit stabilizálnia magát.

Kár érte. Ha legyőzte volna a fáradt Atlantát a Raptors, akkor utol is érte volna a tabellán, de ezúttal kifejezetten gyengén játszottak a kanadaiak annak ellenére, hogy ők voltak a frissebbek, otthon léphettek pályára, és sorozatban három győzelemből érkeztek. Fred VanVleet 1/9-et, Gary Trent Jr. 2/7-et, a kipontozódó Pascal Siakam 5/16-ot dobott mezőnyből, de még OG Anunoby 5/14-e sem érdemel jutalmat - ugyan Scottie Barnes mindent megtett (27 pont, 12 lepattanó, 3 labdaszerzés, 9/16 mezőnyből), de egyedül nagyon kevésnek bizonyult, amikor a teljes csapatjáték összeomlott. A Toronto csak 41%-kal célzott és mindössze 24%-kal triplázott, Nick Nurse vezetőedző szerint ez a találkozó megint rávilágított arra, hogy a legnagyobb gondjuk a kiegyensúlyozatlanság - néhány sikeres meccs után most pocsékul játszottak otthon, így már nem is tizedikek, csak tizenegyedikek Keleten, utolérte őket a Bulls...

A Raptors legjobb dobói: Barnes 27, Siakam 15, Anunoby 14/6, Achiuwa 14
A Hawks legjobb dobói: Young 29/6, Murray 27/6, Griffin 13/9

 

Minnesota Timberwolves - Cleveland Cavaliers 110-102

A Wolves bírta jobban a végét. Érdekes, hogy bár a Minnesota érkezett meg back-to-back a Suns elleni sikerből, mégis a hazaiakban volt több energia a negyedik negyedben, az idegenbeli túrát teljesítő Cavs jobban elfáradt a hajrára. Addig szorosan alakult a küzdelem, az első negyedet a Minny nyerte, aztán a nagyszünetben öt ponttal a Cleveland vezetett, majd kicsit közelített megint a Wolves, végül a záró etapban tudott fordítani a vendéglátó: azt 33-22-re húzta be, ez pedig elégnek bizonyult a győzelemhez. A játékrész elején egy 12-4-es futással nagyon hamar átvette a vezetést a gárda, onnantól pedig végig vezetett, majd bő öt perccel a vége előtt két egymást követő triplával tíz pont fölé növelte az előnyét. Ebből már nem volt visszaút, a Wolves a legjobbkor talált magában még pluszenergiát, amiben erősen benne volt a kispad is: 56 pontot szereztek a cserék, ebből 33-at vállalt a Reid-Nowell páros, és a végén is nagyon kellett a második sor - Rudy Gobert végül csak 13, D'Angelo Russell pedig 21 percet játszott, a kezdőben csak Anthony Edwards (26 pont, 7 gólpassz) érte el a tízpontos határt, de most ez is elégnek bizonyult az újabb győzelemhez. A sikernek köszönhetően utolérték a Clipperst, és 50%-os mérleggel feljöttek a nyugati hatodik helyre, nagy lendülettel zárkóznak felfelé az elmúlt időszakban.

Elfogyott a Cavs. 2-3-mal zárta a túráját a Cavaliers, J.B. Bickerstaff vezetőedző pedig úgy foglalta össze a vereség sokait, hogy túl sokszor estek szét fejben - sok volt a mentális kihagyásuk, dekoncentráltak voltak, nehezen gondolkodtak, ez pedig most nem fért bele. A védekezésüket egyáltalán nem tudták a megszokottak szerint működtetni, főleg a negyedik negyedben követtek el csúnya hibákat, támadásban pedig 30% alatt tripláztak, és mivel Donovan Mitchell pocsék meccset hozott, így hiányzott náluk az egyéni extra is. Az egyetlen pozitívum, hogy a minnesotai közönség álló ovációval fogadta Kevin Love-ot és Ricky Rubiót, mint korábbi játékosait, ezen felül csak annak örülhetnek, hogy mehetnek haza, de a sorsolásuk nem kedvező: a Pelicans-Grizzlies-Warriors-Bucks sor vár rájuk a következő négy meccsükön.

A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 26/9, Reid 17/3, Nowell 16
A Cavaliers legjobb dobói: Mobley 19, Allen 19, Garland 15/3

 

Utah Jazz - Philadelphia 76ers 117-118

Embiid dobásával nyert a Philly. Egész este a Sixers vezetett, de nem tudta eldönteni a mérkőzést, a 41-24-re megnyert első negyed és a 20 pontos előny után fokozatosan fogyott a különbség, jött vissza a Jazz, és a harmadik játékrész végére már szinte egálban voltak a felek. A vezetést viszont nem tudta átvenni a Utah egészen a hajráig, amikor Mike Conley villanásai és Joel Embiid kihagyott büntetője után, 33 másodperccel az órán Walker Kessler visszatett egy támadópattanót, és 115-114-re módosította az eredményt - ez volt az első előnyük a hazaiaknak az este folyamán. Itt James Harden válaszolt egy kettessel, így ismét a Philly vezetett, de Jordan Clarkson is elment a gyűrűig, így az utolsó tíz másodperc 117-116-os Jazz-fórral indult meg. Itt Embiid zárt Hardennek, aki megtalálta egy üresnek tűnő középtávolira, és bár a center ezt feladta, majd leütésből dobott inkább egy hátradőlős tempót, de a lényeg az, hogy bevágta - alig öt másodperc volt hátra, és Embiid kosarával 117-118 állt az eredményjelzőn. Az időkérés után dobhatott még a győzelemért a Utah, de Clarkson utolsó pillanatos triplája kimaradt, így óriási csatában harcolta ki a győzelmet a Sixers.

Hozták magukat a sztárok. A frissebb Phillynél Harden (31 pont, 11 gólpassz), Embiid (30 pont, 13 kiharcolt büntető) és Tyrese Maxey (21 pont, 5/11 tripla) is kitett magáért, a padról Shake Milton dobott hatékonyan 17 pontot, így végül az is belefért, hogy a sérüléssel bajlódó Tobias Harris kiülte ezt a találkozót. A Jazznél Clarkson vitte a prímet, 38 pontot szórt 16/29-es mezőnymutatóval, 9 lepattanóval és 5 gólpasszal, ő vette a hátára a csapatát, de Horton-Tucker húsz ponttal, Kessler egy masszív dupla-duplával (15 pont, 12 lepattanó, 2 blokk, 7/7 mezőnyből), Mike Conley pedig 14 ponttal és 8 gólpasszal segített be, ami kis híján elég is lett a bravúrhoz. Náluk viszont végül mégsem fért bele az, hogy Lauri Markkanen is kihagyta a meccset Kelly Olynyk mellett, hiába voltak fontos területeken jobbak a Sixersnél, a sztárfaktor az utolsó játékoknál a vendégek mellett döntött - bánhatják, mert nagyon közel álltak a sikerhez, és annyira szoros most a nyugati 6-13. hely, hogy egy-egy győzelem vagy vereség konkrét helyezéseket jelenthet.

A Jazz legjobb dobói: Clarkson 38/9, Horton-Tucker 20/6, Kessler 15
A 76ers legjobb dobói: Harden 31/12, Embiid 30/6, Maxey 21/15

 

Portland Trail Blazers - Dallas Mavericks 136-119

Kellett ez a Portlandnek. Meccsek óta szenvedett már a Blazers, Chauncey Billups csapatának semmi sem akart sikerülni, annyira nem játszott rosszul, amennyire a sorozatban öt és tizenegyből kilenc vereség sejtette, így nagyon nagy szüksége volt már a társaságnak egy ilyen estére. Most végig a hazaiak akarata érvényesült, a szoros első negyed után a másodikban 40 pontot dobott a gárda, és lelépte a Dallast, működött a védekezése, elöl pedig Damian Lillard (36 pont, 10 gólpassz) extrája körül remekül felépült a támadójáték - Jusuf Nurkic (22 pont, 11 lepattanó 23 perc alatt) is nagyszerűen játszott, de Grant, Simons, Payton II, Sharpe és Hart is hozta, amit kellett, mindannyian kitettek magukért. Az 52%-os mezőnymutatónál is jobban néz ki a 22 bedobott hármas, ezúttal jó hatékonysággal dolgoztak, és nem is billentek meg - a harmadik negyed elején meglett a közte húsz pont, onnantól azt osztották be, és egyáltalán nem forgott veszélyben a sikerük, könnyedén kontrollálták a Dallast. Lillard szerint ez a meccs kellett nekik az áttöréshez, mentálisan végig egyben voltak, egy irányba húztak, de át kellett vészelniük a nehéz időszakot, amit most lezárhatnak - holnap ugyanígy a Dallast látják vendégül, aztán Denverbe mennek, majd a Sixerst és a Lakerst fogadják, ha ezeket a meccseket jól oldják meg, akkor tényleg kijöhetnek a gödörből.

Elfogyott a Dallas. Finney-Smith, Kleber és Green után Christian Wood sem tudta vállalni a játékot a Mavericksnél, a negyedik negyedben Tim Hardaway Jr. bokasérülést szenvedett, és Luka Doncic is gyengén játszott: 15 ponttal negatív szezoncsúcsot dobott, így pedig nem lehetett esélyük a vendégeknek. Hiába jutott el 25 egységig Spencer Dinwiddie, és hiába dobott be 8/10 triplát Reggie Bullock, ez csak a totális kiütés elkerüléséhez volt elég, úgyhogy az utóbbi hat meccsükből negyedszer is kikaptak, a hetes sikerszériájuk óta megint megtorpantak - Jason Kidd szerint egészségessé kell válniuk, és majd utána indulhatnak meg felfelé, addig a bevethető játékosaikkal kell kihracolniuk maguknak valamit.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 36/12, Nurkic 22/9, Simons 21/9
A Mavericks legjobb dobói: Dinwiddie 25/12, Bullock 24/24, Doncic 15

 

A tabella itt megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus