Újra nyert a Cavs, csúnyán bukott a Lakers

LeBronék könnyedén verték a Charlotte-ot, Bryanték botrányosan dobtak, a Hawks elverte a Bullst, Middleton buzzerével nyert a Bucks

LeBron Jamesék könnyed játékkal hozták a kötelezőt, Kobe Bryanték viszont az első félidőben mindössze hét kosarat szereztek Indianában az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság hétfői játéknapján. Az Atlanta megfogta Derrick Rose-t és a Chicagót, a Portland elkapta a tartalékosan kiálló címvédőt, a Bucks dudaszóra gyűrűbe vágódó triplával nyert Phoenixben - íme a részletek!

A játéknap legszebb, legfontosabb jelenetei állandó videós rovatunkban megtekinthetők!

Cleveland Cavaliers – Charlotte Hornets 97-88

Bemutatóval kezdett a Cleveland. A Cavs szerezte a mérkőzés első 21 pontját, LeBron James szebbnél-szebb gólpasszait csodálhatta a közönség és úgy tűnt, hogy gálameccs kerekedik ebből. Aztán észhez tért a Hornets, Kemba Walker vezetésével felálltak a padlóról és a harmadik negyed végén már csak két egység volt a hazai előny. Innen végül megint megrázta magát a Cleveland és gond nélkül húzták be a találkozót – a 21-0-s rajt a legjobb azóta, hogy 2004-ben a Portland 22-0-val kezdett a Boston ellen.

James és Love azt csinált, amit akart. A négyszeres MVP már az első negyedben kiosztott hat gólpasszt, végül 13-mal zárt 27 pontja mellett (11/19 mezőnyből, 7 pattanó, 3 blokk), az erőcsatár pedig pontosan azt játszotta, amit tőle elvárnak: 22 pontot szórt be 50%-kal és 4/9 triplával, leszedett 18 lepattanót, lőtte a nagy passzokat és szerzett négy labdát is. Rájuk nem volt válasza a Charlotte-nak, Kidd-Gilchrist most tért vissza a kezdőbe és egy ponttal zárt, Zeller sérülés miatt kivált a hajrában és ha a kispad nem játssza le a Cavs második sorát, sima kiütés lett volna a vége.

A Cavaliers legjobb dobói: James 27/6, Love 22/12, Irving 16/3
A Hornets legjobb dobói: Walker 24/3, Jefferson 14, M. Williams 10/6

Indiana Pacers – Los Angeles Lakers 110-91

Megmagyarázhatatlan első félidőt játszott a Lakers. Kobe tegnapi előzése után mintha senki nem lett volna fejben itt ezen a meccsen, gyakorlatilag nem létezett az a dobóhelyzet, amit kosárra tudtak volna váltani. Bryanték végül 7/43-as (!!!) mezőnymutatóval zárták a félidőt, 33 ponttal vezetett az Indiana – nekik gyakorlatilag nem kellett tenni semmit, a vendégek alaposan megverték magukat. A harmadik negyedben aztán hiába dobott Kobe 18 pontot, esélyük már nem volt a felzárkózásra.

Mindenben jobb volt az Indiana. Zsinórban nyolc vereség után jól jött Hibbertéknek egy ilyen győzelem, ma gyakorlatilag nem volt olyan szegmens, amiben ne verték volna agyon a Los Angelest. Uralkodtak a palánk alatt mind a lepattanók, mint a festékből szerzett pontok terén, idénycsúcsot dobtak az első negyedben és az első félidőben is. Stuckey vitte a prímet (20 pont, 10 pattanó, 7 gólpassz), de a padról beszálló Miles-Sloan páros is megszórta magát – eközben a Lakers a végére is csak 33%-ra tudott zárkózni mezőnyből (Kobe 8/26).

A Pacers legjobb dobói: Stuckey 20, Miles 20/9, Sloan 17/9
A Lakers legjobb dobói: Bryant 21/6, Young 18/6, Boozer 13, W. Johnson 13/9

Philadelphia 76ers – Boston Celtics 87-105

Az eladott labdák gyilkosak. A Sixers visszatérő problémája, hogy nem vigyáznak a labdára, ma 22 alkalommal adták el, amiből 25 pontot ajándékoztak a Bostonnak – ezzel szemben ők egyetlen egyet tudtak szerezni gyors indításból, bár a Celtics is 22-szer veszített labdát (igaz, ezek jó részét már a hajrában). A hazaiak már félidőre 15 eladott labdánál jártak, amiből a Boston 19 pontos fórt épített ki, a folytatásban nem nagyon volt miről beszélni.

Karriercsúcsok centerposzton. A Sixers újonca, a tavalyi évet sérülés miatt kihagyó Nerlens Noel ma 19 pontot rámolt be kezdőként 9/12-es mezőnymutatóval, ráadásul nyolc pattanó, négy gólpassz, három labdaszerzés és két blokk is társult mellé. A vendégeknél az utóbbi időben padra kerülő Olynyk szórta meg magát és 30 pontig jutott (12/17 mezőnyből, 3/5 tripla, 9 pattanó, 3 labdaszerzés, két blokk), de mellé Green, Turner és Bass is hozta, amit kell – a szerzett labdák mellé ennyi elég is volt.

A 76ers legjobb dobói: Noel 19, Carter-Williams 13/3, Covington 13/6
A Celtics legjobb dobói: Olynyk 30/9, Bradley 15/3, Bass 14, Green 14/3

Atlanta Hawks – Chicago Bulls 93-86

Nem tört meg az Atlanta. Az Orlando elleni vereséggel megszakadt a győzelmi sorozat, de a hazai pálya mindig más. Ma szinte végig vezettek pár ponttal, viszont meglógni nem igazán sikerült, a hajrában aztán feljött a Bulls egy egységre, Korver eladott labdája borzolta a kedélyeket, de végül nem esett össze a Hawks és kiharcolta a győzelmet.

Ismét a védekezésnek köszönhetik. Az ellenfelek limitálásában óriásit lépett előre az Atlanta és ez eredményezte a győzelmi sorozatukat – ma ismét nagyon megfogták a Bullst. Rose-ék mindössze 36,7%-kal dobtak, passzolniuk is nehéz volt (Rose 6/21-gyel zárt mezőnyből 6 eladott labda mellett), a periméterről csak Butler tudott alkotni (22 pont, 9 pattanó), Hinrich például 0/7-et dobott. Ugyan Gibson (15 pont, 17 pattanó) vezérletével a Chicago hozta a lepattanózást, a festékben dominálni már nem tudtak, a Horford-Millsap páros állta a sarat – Gasolt és Miroticsot is megfogták.

A Hawks legjobb dobói: Horford 21, Millsap 17/3, Teague 12, Korver 12/12
A Bulls legjobb dobói: Butler 22/9, Gibson 15, Rose 14

Toronto Raptors – Orlando Magic 95-82

Egy leolvadás belefért. Hárommal nyerte az első negyedet a Raptors, majd ezt tovább növelték a második negyed elején – aztán a játékrész utolsó bő hat percében teljesen lefagytak és egyetlen kosarat sem szereztek, így fordított az Orlando. A harmadik negyedet azonban a Lowry-Lou Williams páros vezetésével 27-13-ra hozták, a záró etapban pedig koncentráltak maradtak és már nem engedték ki a kezükből a győzelmet.

Már nem a büntető a fő erény. Amíg DeRozan is játszott, a liga legjobb faultkiharcoló csapata volt a Raptors, kiesése óta ez kissé átalakult, ma több triplát értékesítettek, mint büntetőt – az utóbbi találkozókon már inkább efelé húz a gárda. Viszont ismét kiosztottak 25 gólpasszt, ez már sorozatban a hatodik olyan meccs volt, amikor elérték a húszat, ráadásul mindössze tizenegy eladott labdát vétettek – a koncentrált játék meghozta a gyümölcsét, az Orlando 12-szer veszítette el a játékszert csak a második félidőben, ezt pedig nem tudták kompenzálni.

A Raptors legjobb dobói: L. Williams 18/3, Lowry 17/12, A. Johnson 11
A Magic legjobb dobói: Harris 18, B. Gordon 16/6, Vucsevics 13

Phoenix Suns – Milwaukee Bucks 94-96

Két játékos nem tud meccset nyerni. Markieff Morris és a padról beszálló Isaiah Thomas kiválóan játszott, többen azonban méretes betlit mutattak be – leginkább Gerald Green, aki a sérült Goran Dragic helyére kerülve kezdőként megint nem váltotta meg a világot (3/18 mezőnyből, ebből 2/15 tripla). A Miles Plumlee helyett kezdő center, Alex Len is nagyon gyenge volt, hiába osztott ki 3 blokkot, alig 19 perc alatt kipontozódott, Bledsoe-t pedig szépen limitálta a Milwaukee. 

Győztes kosárra győztes kosár. A Bucks kezdői között sem akadt kiemelkedő teljesítmény Brandon Knighton kívül (20 pont, 7 pattanó, 4 gólpassz, de 7 labdaeladás), a kispad viszont megnyerte a meccset: négyen (Bayless, Dudley, Pachulia és Middleton) jutottak el kétszámjegyű pontig. Bár Markieff Morris 3.5 másodperccel a vége előtt egy középtávolival a győzelem felé lökte a Phoenixet, az utolsó szó Khris Middletoné volt, aki a védője szorításában emelt fel egy triplát – a labda pedig a gyűrű-palánk-gyűrű útvonalat megtéve beesett a kosárba. 

Drága győzelem. A harmadik negyed elején nagy veszteség érte a Bucksot: az idei draft 2. választottja, Jabari Parker támadta a gyűrűt egy lerohanás során, amikor egy picit ütközött PJ Tuckerrel, és megbicsaklott a bal térde. Hivatalosan csak húzódásról van szó, azonban Parker arcát látva valószínűleg komolyabb lehet a baj. A kiscsatár-erőcsatár nem nagyon tudott súlyt helyezni a lábára, ami rossz jel ilyen sérüléseknél. 

A Suns legjobb dobói: Mark. Morris 25/6, Thomas 20/12, Green 12/6.
A Bucks legjobb dobói: Knight 20, Middleton 14/6, Pachulia 13.

Portland Trail Blazers – San Antonio Spurs 108-95

Feladta a back-to-backet a Spurs. Tony Parker tovább kúrálja sérülését, Ginobili hátával akadtak kisebb gondok, Duncan pedig pihenőjét töltötte – illetve a sérülésből nemrég felépült centert, Tiago Splittert sem játszatta Gregg Popovich. Így sem volt rossz a San Antonio, például minden kezdőjátékos legalább 10 pontot szerzett, köztük Kawhi Leonard 21-ig jutott 9 pattanóval és 4 gólpasszal, Boris Diaw pedig nagyembertől (bár tőle nem) szokatlan 9 asszisztot jegyzett. A kispad viszont kiürült, egyedül a nyáron draftolt Kyle Anderson (15 pont 6/7-es mezőnymutatóval) dicsérhető; nem jött az a lendület a cseréktől, ami megfordíthatta volna az állást. 

Drága győzelem itt is. A meccs előtt LaMarcus Aldridge-ot köszöntötték abból az alkalomból, hogy a Trail Blazers második legtöbb pontot szerző játékosa lett – e tulajdonságára a következő hetekben nagy szükség lesz. Robin Lopez ugyanis kéztörést szenvedett, és vele a Portland játékának egyik nagyon fontos láncszeme esett ki a palánkok alól. Aldridge és Lillard nem esett kétségbe, és ami kissé megnyugtató lehet, a cserecenter Chris Kaman jól ugrott be Lopez elárvult helyére – de nehéz napok elé néz a Portland, mert át kell alakítani a csapat játékát. 

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 23/3, Aldridge 23, Matthews 14/9.
A Spurs legjobb dobói: Leonard 21, Baynes, Anderson 15-15.

Los Angeles Clippers – Detroit Pistons 113-91

A Pistonst visszahozták a földre. Az utóbbi napokban jól játszott és győzelmeket szerzett a Detroit, most viszont esélyük sem volt Los Angelesben. Az első negyedben még csak-csak tartotta magát a vendégcsapat, amelyben Drummond (18 pont, 13 pattanó), illetve a padról jövő Monroe (15 pont, 8 pattanó) és Meeks (20 pont, 4 gólpassz) jól játszott – a többiek teljesítménye inkább vesszen a feledés homályába... A két középső negyedben 21 ponttal volt jobb a LAC, onnantól nem volt miről beszélni. 

Csapatmunka. A kezdőötös minden tagja, illetve Jordan Farmar is minimum 10 pontot dobott, és az is bőven belefért, hogy a szupercsere Jamal Crawford 0/6-os mezőnymutatót hozott össze. 43 mezőnykosarukra 35 gólpassz jutott, mindenki kereste (és meg is találta) a még jobb helyzetben lévő társat – Blake Griffin például 7 gólpasszt adott. A triplákat 50 százalékkal küldték a helyére, DeAndre Jordan vadállat volt a palánkok alatt (16 pont, 15 pattanó) – valahogy így kell érvényesíteni a papírformát, ahogy a Clippers ma tette. 

A Clippers legjobb dobói: Griffin 18/3, Jordan 16, Farmar 15/9.
A Pistons legjobb dobói: Meeks 20/9, Drummond 18, Monroe 15.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus