Üzenet a ligának: 34 pontos GSW-siker Clevelandben!

Erődemonstrációt tartott a Warriors - Walker és a Clippers is franchise-rekordot szállíltott - összesen hat hosszabbítást hozott az MLK Day

 

Félelmetes erődemonstrációval jelezte a címvédő Golden State, hogy senki ne merje leírni őket – Steph Curry-ék az egyik legnagyobb riválisuk otthonában, Clevelandben arattak megalázó, 34 pontos győzelmet az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. Több hosszabbítást is láthattunk ezen a játéknapon, a Charlotte Kemba Walker 52 pontos franchise-rekordjával két túlóra után verte a Jazzt, szintén dupla ráadás után nyomta le a Knicks a Philadelphiát, a Dallas Nowitzki és Deron Williams pontjaival verte a hosszabbításban a Bostont, de a Clippersnek is extra öt percre volt szüksége a Houston elleni sikerhez. A Memphis szoros meccsen nyert a New Orleans ellen, a Portland nagy győzelmet aratott Washingtonban, a Toronto a Lowry-DeRozan páros 61 pontjával múlta felül a Brooklynt, a Chicago pedig Pau Gasol remek estéjével lenyomta a Detroitot – íme a részletek!

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva elérhető!

New York Knicks – Philadelphia 76ers 119-113 – kétszeri hosszabbítás után

Carmelo Kobe-módban. Pár éve ez még dicséret lett volna, most inkább kritika: a Knicks kiscsatárán majdnem elment a meccs, de végül éppen ő mentette meg a csapatot. 7/28-as mezőny és 3/7-es büntető(!)  mutatóját 7-7 gólpassza és pattanója is alig menti, a 4. negyed végén viszont ő szórta be az egyenlítő triplát. Az is elég Bryantes volt, hogy bokasérülésből éppen felépülve 49 percet töltött a pályán… Rajta kívül egyébként jól játszott a Knicks, Afflalo megint ponterős volt, a kisebb lábsérülést összeszedő Porzingis, valamint Lopez dupla-duplázott (és 5 blokkot osztottak ki), még a padról is jöttek a jó egyéni teljesítmények. Ennek köszönhetően az első hosszabbításban már inkább a Knicksnek állt a zászló, a másodikban viszont fel is őrölték a Philly-t.

Most meg kell tanulni győzni. A 76ers az utóbbi időben kezd felnőni a feladathoz, amit az NBA jelent, most következik az újabb lépcsőfok: a nyerhető meccseket be is kell húzni. A Philly a félidőben csak ötpontos hátrányban volt Okafor (20 pont, 7 lepattanó) jó játékának köszönhetően, ám a differencia a 3. negyed vége felé 18-ig kúszott – ekkor azonban megrázta magát Ish Smith (16 pont, 16 gólpassz), beindult Nerlens Noel (18 pont, 13 pattanó), így az utolsó percben Thompson triplájával át is vették a vezetést. Ekkor azonban jött Anthony pillanata a meccsen, és ezután a hosszabbításokban már csak futottak a Knicks után.

A Knicks legjobb dobói: Afflalo 25/6, Anthony 19/6, Porzingis 16/6, Lopez 16.
A 76ers legjobb dobói: Okafor 20, Noel 18, Canaan 16/9, Smith 16.

Charlotte Hornets – Utah Jazz 124-119 – kétszeri hosszabbítás után

Kemba Walker harmadjára. A Hornets irányítója élete meccsén van túl, 52 pontja nem csak karriercsúcs, de franchise-rekord is – ugyanakkor rajta múlt, hogy kétszeri ráadás döntött: a 4. negyed és az első hosszabbítás végén is rábízták az utolsó dobást, de mindkettőt elrontotta. A második ráadásban aztán már nem volt pardon, két nehéz kosara mellett a végén nagyon higgadtan büntetőzve vezette győzelemre csapatát. A Charlotte egyébként egyáltalán nem játszott szépen, a Jazz védekezése működött, Walker azonban rendre meg tudta tolni a csapat szekerét, illetve a közel 52 százalékos triplázás is sokat nyomott a latban.

Derrick Favors nagyon hiányzott. Hiába játszott jól Gobert, a Hornets teljesen kiszorította a Jazz dobásait a periméterre (45 triplakísérlet rettentő sok, különösen a Jazztől), nem sok mélysége volt a játékuknak – ezen segíthet a 14. meccsét kiülő erőcsatár, ha végre meggyógyul hátsérüléséből. Hayward és Burke egyébként igyekezett felvenni a kesztyűt Walkerrel, de a kezdőből hárman (Hood, Lyles, Neto) is borzasztóan dobtak, a második hosszabbításra teljesen el is fogyott a Utah. Bánhatják, mert még nyolcadikak Nyugaton, de a Portland-Sacramento-Denver trió már ott lohol a nyomukban.

A Hornets legjobb dobói: Walker 52/18, M. Williams 19/9, Kaminsky 17/3.
A Jazz legjobb dobói: Hayward 36/18, Burke 25/9, Gobert 14.

Washington Wizards – Portland Trail Blazers 98-108

Összekapta magát a Portland. A 76ers elleni meglepő vereség nem volt bekalkulálva, de gyorsan javítottak Lillardék. Az első negyedben 15 pontot vertek a Wizardsra, majd miután a második játékrészben visszajött egál közelébe a fővárosi csapat, a harmadik végére megint 20 pont közelében táncolt a különbség. A rossz szériában lévő McCollum ma extrán dobott, mellette a center Meyers Leonard és szórta a triplákat, összességében 17 hármas esett be vendégoldalon. De nem csak itt, lepattanózásban is dominált a Portland, ráadásul Lillardék nagyon szépen kapcsolták ki az ellenfél motorját, John Wallt.

Másodjára nem kelt fel a Washington. Az első negyed 15 pontos hátrányát 40 pontos negyeddel feledtette a Wizards, de már ekkor érezhető volt, hogy a Blazers nagyon elrontotta a játékukat: Wall a végére 10 gólpassza mellett 4/17-tel célzott. Hihetetlen, de sztárjuk betlije ellenére is majdnem 50 százalékkal dobtak, a kispadról többen (Beal, Sessions, Neal) is jól teljesítettek, de a harmadik negyedben egyszerűen elfogytak az opciók támadásban, ekkor a Portland egy 23-1-es futással eldöntötte az érdemi kérdéseket.

A Wizards legjobb dobói: Temple 18/9, Beal 16/9, Gortat 16.
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 25/18, Leonard 18/12, Lillard 16/6.

Memphis Grizzlies – New Orleans Pelicans 101-99

Rossz megoldást választott a Pelicans. Nyolc pontnál nagyobb különbség egyik fél javára sem alakult ki a találkozó folyamán, de a második és a harmadik negyed is egy nagy New Orleans-kosárral zárult, a záró etapra ők fordulhattak kisebb előnnyel. Itt azonban egy 10-1-es futással fordított a Memphis és minimális fórjukat megtartották a meccs végéig, Matt Barnes egymaga 12 pontot szórt ebben a játékrészben – az utolsó támadás azonban 97-100-nál a vendégeké volt. Itt nem triplát dobtak, hanem Holiday egy ziccerrel hozta közelebb övéit és úgy festett, hogy bejött a terv, mert Lee elrontotta a második büntetőjét – csakhogy Marc Gasol elütötte a lepattanót a saját térfelére, az idő pedig lepergett, így utóbbi hat meccséből ötödször nyert a Grizzlies.

Mike Conley visszatért. Hat meccs után léphetett újra pályára a Memphis irányítója, aki félidőben már tíz pontnál és öt gólpassznál járt, végül 27 perc alatt 15 egységgel és tíz assziszttal zárta a meccset – később azonban elmondta, hogy fáj az Achillese, ami nem feltétlenül jelent jót. A két klasszis magasember, Gasol és Davis egyébként nagy csatát vívott egymással, mindketten jól is játszottak, de igazán dominálni egyikük sem tudott, ebből pedig a hazaiak jöttek ki végül jobban – a vendégeknél Evans térdfájdalmai miatt nem játszott, így a periméterről egyedül Jrue Holiday (23 pont, 9/13 mezőnyből, 9 gólpassz) volt hatékony. A New Orleansnak most jött el az „igazság pillanata”, nincsenek rossz formában és sorozatban hét mérkőzést játszanak majd otthon.

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 16, Lee 16/6, Green 16/3, Barnes 16/6
A Pelicans legjobb dobói: Holiday 23/3, Davis 21, Anderson 14/6

Detroit Pistons – Chicago Bulls 101-111

Gasol befűzte az oktatófilmet. Tanítani való megmozdulásokat mutatott be a Chicago centere, rögtön az ő kosarával kezdődött a meccs, kulcsszereplő volt a második negyedbeli futásban, a záró etapban is döntő kosarakat szórt be akár kintről is, emellett pedig folyamatosan terrorizálta Drummondot – sorra harcolta ki a faultokat és dobta róla a pontokat demoralizáló módon. Ennek végül 31 pont, 12 lepattanó, 3 blokk és Bulls-győzelem lett a vége, mellette Rose inkább dobott (27 perc, 9/17 mezőnyből, 20 pont), Butler (16 pont, 9 gólpassz) és Brooks inkább osztogatott, a gárda az utolsó percekben pedig már magabiztosan őrizte az előnyét. Érdekesség, hogy Noah hiányában 9-2-re állnak 2016-ban…

Caldwell-Pope nem bírta idegekkel. A Pistons dobóhátvédje 14 percig jutott mindössze két faulttal, ám a játékvezetők ítéleteit nem tudta elfogadni ezen az estén – két technikait is kidumált magának, így a hajrában már nem lehetett pályán. Pedig csapatának szüksége lett volna rá, mert Drummond 16 pattanója ellenére most nem tudott úgy dominálni, Reggie Jackson húsz dobásból ért el 19 pontot, a padról pedig összesen 18 pont érkezett – hiányzott valaki, aki kicsit kirángatja a Pistonst a gödörből. Ez elmaradt, kintről csak 5/26-ot szenvedtek össze a hazaiak, védekezésben pedig nem tudtak mit kezdeni a Bulls fegyvereivel, így a GSW legyőzése után vereséget szenvedtek.

A Pistons legjobb dobói: Ilyasova 19/9, Jackson 19/3, Morris 18
A Bulls legjobb dobói: Gasol 31/3, Rose 20/3, Butler 16

Atlanta Hawks – Orlando Magic 98-81

Ilyen védekezéssel könnyen jön a siker. A Hawkstól idén eddig ritkán láttunk igazán fojtogató védekezést, ezúttal azonban az első perctől kezdve megkeserítették az Orlando életét Teague-ék – uralkodtak a festékben, elvették a Magic fő játékait és ennek köszönhetően hamar tíz pont feletti előnyt építettek ki. Ezt nem is adták alább, a különbség volt 25 egység is, a hazai győzelem egy pillanatra sem forgott veszélyben – érdekesség, hogy elöl hatan is 10-15 pont között szereztek, de senki nem töltött a pályán 28 percnél többet.

Esélytelen volt a Magic. Vucsevics, Harris és Fournier lehetőségeit, kedvelt dobásait is elvette az Atlanta, a kezdőcsapatból egyedül Payton hozta a pontokat, de sokat elárul az Orlando játékáról, hogy a legjobb dobójuk Aaron Gordon volt ezen az estén. A 34%-os mezőnymutató szintén elég beszédes és bár időszakokra úgy tűnt, hogy összeállt a gépezet, egy futással mindig visszaállította a tetemes különbséget az Atlanta. Scott Skiles csapata sorozatban harmadik vereségét szenvedte el és 50%-ra süllyedt, a Hawks ellenben utóbbi hat meccséből a negyediket nyerte meg és tapad a Chicagóra.

A Hawks legjobb dobói: Horford 15/3, Teague 14/9, Millsap 13
A Magic legjobb dobói: Gordon 18/3, Payton 16/6, Vucsevics 10, Hezonja 10

Toronto Raptors – Brooklyn Nets 112-100

Lowry szárnyalt a negyedik negyedben. A harmadik játékrészben végig a Brooklyn vezetett, de a záró etap elején robbantott a hazai csapat: Kyle Lowry egymaga 13 pontot, közte három triplát szórt be ebben a negyedben, vezérletével csapata megfordította a meccset, majd egy 14-2-es rohammal le is zárta azt. A negyedik negyedet végül 31-16-ra nyerte a Raptors és megszerezte sorozatban ötödik győzelmét, ebben a már említett és elképesztő meccset játszó (31 pont, 9/13 mezőnyből, 7/9 tripla, 8 gólpassz) Lowry mellett a folyamatosan agresszív és 30 pontig jutó DeRozannak is nagy szerepe volt, velük nem tudott mit kezdeni a Brooklyn.

A hajrára elfáradt a Nets. Brook Lopez és Joe Johnson vezérletével jól lassították a játékot a vendégek, a center 29 ponttal, valamint 10 pattanóval dupla-duplázott, a veterán dobógép pedig mindenben hasznosnak bizonyult (22 pont, 9/12 mezőnyből, 3/4 tripla, 5 pattanó, 7 gólpassz) – a negyedik negyedre azonban kissé ők is kifulladtak. Más nem tudott melléjük fellépni, a túloldalon Lowry sebességet váltott, amire a Brooklyn nem volt képes, jöttek az eladott labdák, az erőltetett játékok és az 51%-os mezőnymutató ellenére végül kikaptak – sorozatban harmadszor, összességében már 31. alkalommal.

A Raptors legjobb dobói: Lowry 31/21, DeRozan 30, Patterson 12/6, Ross 12/6
A Nets legjobb dobói: Lopez 29, Johnson 22/9, Sloan 13/3

Cleveland Cavaliers – Golden State Warriors 98-132

Brutális erődemonstráció. Az utóbbi napok-hetek problémái után sokan egyértelműen a Spurst tartják a liga legjobb csapatának, a hasonló hangok pedig egyszer már felbőszítették a bajnokot – most egy meccs erejéig ismét erre láthattunk példát. Egészen félelmetes tempót diktált a GSW, már az első negyedet 13 ponttal nyerte, a nagyszünet előtt elérte a különbség a harmincat (!), de természetesen a fordulás után sem álltak le a vendégek és a különbség volt 43 (!) pont is. Steph Curry 28 perc alatt szórt be 35 pontot, 54%-kal tüzeltek mezőnyből és elsüllyesztettek 19 triplát – a „statement game” kifejezés új értelmet nyert…

Nem erre számítottak Jamesék. Azok után, hogy otthon eddig csak egy vereséget szenvedtek, hatmecces túrájukat 5-1-re hozták úgy, hogy csak a Spurstől kaptak ki szoros meccsen, az első másodperctől kezdve teljesen esélytelenek voltak a hazaiak ezen a találkozón. A végeredmény 2012 óta a legsúlyosabb hazai vereség, holott a tavalyi döntőért és a karácsonyi vereségért nekik kellett volna visszavágniuk – ehelyett nem túlzás azt állítani, hogy a Warriors akkor és úgy szerzett pontot, amikor és ahogy akart. A Cavs így pár nap alatt mindkét riválisától kikapott és kérdés, hogy egy ekkora mélyütés után fel tudnak-e állni – a frusztráció ezen a meccsen is érződött, JR Smith-t például flagrant 2-vel kiállították.

A Cavaliers legjobb dobói: James 16, Smith 14, Dellavedova 11/9
A Warriors legjobb dobói: Curry 35/21, Iguodala 20/12, Green 16/6

Dallas Mavericks – Boston Celtics 118-113 – hosszabbítás után

A hosszabbításban elgázolta ellenfelét a Mavs. Ugyan a félidőben még a Mavs vezetett 17 ponttal, a Boston egy nagy harmadik negyeddel fordított és ők álltak közelebb a győzelemhez – Dirk Nowitzki azonban egymaga 14-et dobott a záró etapban és a rendes játékidőben nem született döntés. A hosszabbításban aztán hamar eldőlt a kérdés: a Mavs gyorsan berámolt négy triplát, Deron Williams tíz, Nowitzki hét pontot szerzett, amivel már túl is dobták a Bostont. A kulcspillanatokban parádésan teljesítő hazai csapat így nagyon fontos győzelmet aratott és tartja a lépést a Memphisszel.

A mérleg rossz oldalán volt a Celtics a hajrában. Az egész találkozó a hullámzásról szólt, a rendes játékidő végén és a hosszabbításban ennek rosszabbik oldalára kerültek a vendégek, pedig az ő játékukra sem lehetett panasz. Thomas és Smart jól elfért egymás mellett, mindketten remekül irányították az együttest, mellettük pedig Bradley és a padról 5/6 triplát elsüllyesztő Olynyk is megbízható fegyvernek bizonyult – azonban a szenzációsan játszó Nowitzkivel és a dallasi hármasokkal nem tudtak mit kezdeni, ez pedig az utolsó percekben eldöntötte a találkozót.

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 31/9, Williams 20/6, Parsons 16/12
A Celtics legjobb dobói: Thomas 20, Smart 20/6, Bradley 19/12

Los Angeles Clippers – Houston Rockets 140-132 – hosszabbítás után

JJ Redick karriercsúcsot dobott. Óriási pontháborúba torkollt a mérkőzés, mindkét oldalon akadtak extra teljesítmények, ennek következtében pedig hol egyik, hol másik csapat keveredett nagy futásba. Ebből a negyedik negyedben a Houston jött ki jobban, 42-28-ra nyerték ezt a játékrészt, Marcus Thornton pedig két óriási triplát is elsüllyesztett az utolsó 14 mp-ben, így hosszabbításra mentette a derbit. Itt azonban ismét a Clippers kerekedett felül, a 40 pontos karriercsúcsot, közte 9/12 (!) triplát szállító JJ Redick vezérletével lelépték ellenfelüket és megnyerték a meccset, a dobóhátvéden egész este nem talált fogást a Houston – mellette Chris Paul és a visszatérő DeAndre Jordan emelhető ki. A hazai csapat 22 (!) triplát rámolt be 59,5%-os hatékonysággal, az egészen elképesztő számok pedig ha szűken is, végül győzelmet értek.

Howard legszebb napjait idézte. A Houstonnál James Harden nem tudott a gárda élére állni, csak 12 mezőnykísérlete volt és bár hatékonyan dolgozott (20 pont, 8 gólpassz), a fővezér ezen az estén Dwight Howard volt. A center 36 pontos, 26 lepattanós óriási dupla-dupláig jutott (a lepattanókkal beállította karriercsúcsát) és rá nem jellemző módon 14/18 büntetőt is értékesített, így végig lehetett rá számítani. Ez és Thornton extrája is kevés volt azonban a győzelemhez, védekezésben tehetetlennek bizonyultak, hiába dobhattak 52 büntetőt, az említett 22 bekapott triplát nem tudták ellensúlyozni – idén először kaptak ki Doc Rivers együttesétől.

A Clippers legjobb dobói: Redick 40/27, Paul 28/15, Crawford 17/3
A Rockets legjobb dobói: Howard 36, Thornton 23/15, Harden 20/6

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus