Üzent a Golden State-nek a San Antonio

Erődemonstrációt tartott a Spurs - rangadót nyert a Pacers és a Heat - túlórában győzött a Clippers - a Houston nemezise a Denver

Valósággal lemosta a Utah Jazzt a San Antonio Spurs az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali játéknapján, ezzel továbbra is hibátlan saját pályáján és bejelentkezett a Warriors elsőszámú kihívójaként. A Pacers megállította a Torontót, a Chicago hozta a kötelezőt, a Miami pedig nagy győzelmet aratott Atlantában, igaz, ezt Goran Dragic foga bánta. A Clippers hosszabbításos drámát nyert Detroitban, a Denver idén harmadszorra is megverte a Houstont, a Memphis parádés dobóteljesítménnyel szedte szét a Washingtont, Tyson Chandler visszatérése pedign nem sikerült szépre Dallasban. 

Visszajátszás: a szezon leghülyébb tekója és videóbombája

Indiana Pacers – Toronto Raptors 106-90

Rohanásra rohanás volt a válasz. Egészen őrült sebességgel kezdett a Toronto, hiszen Lowry-ék egy 26-5-ös rohammal indították a találkozót – már öt perc után úgy tűnt, hogy el is dőlt a derbi. Azonban ha lehet, ennél még nagyobb rohanással válaszolt az Indiana: a hazaiak 39-4-et (!) futottak és a nagyszünetben már több, mint tíz ponttal vezettek… A harmadik negyedben aztán kiegyenlítetté vált a játék, de bár felzárkózott a Raptors, a vezetést nem tudta átvenni – a 20 pontos, 13 pattanós Jordan Hill, valamint az 5/5 triplát elsüllyesztő CJ Miles vezérletével végül magabiztosan hozta a meccset a Pacers.

Nem ment a passzjáték. A Pacers is csak 13 gólpasszt jegyzett, de a Toronto játékosai összesen tíz asszisztot osztottak szét, ami borzalmas adat – főleg annak tükrében, hogy eladtak 21 labdát. Ez alapjaiban határozta meg a támadójátékukat, emellé társult egy 37%-os mezőnymutató és a már említett bekapott 39-4-es rohanás – ugyan Paul George csak 23 percet tudott pályán tölteni faultgondok miatt, a negyedik negyedben így sem forgott veszélyben a hazai győzelem. A Raptors sorozatban négy győzelem után kapott ki.

A Pacers legjobb dobói: J. Hill 20, Ellis 18/3, Miles 17/15
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 20/6, Lowry 20/6, Ross 10/6

Brooklyn Nets – Orlando Magic 82-105

Nem volt kérdés. A Magic védekezése remekül hatástalanította a Nets fő fegyvereit, hiszen a Lopez-Young páros együtt jutott el 21 pontig, egyedül Jarrett Jack (15 pont, 7 gólpassz) játszott igazán jól a hazaiaknál. Ennek ellenére azért tartotta magát a Brooklyn és az első félidő vége felé tudott csak meglépni az Orlando, de innentől folyamatosan nőtt Joe Johnsonék hátránya és nem tudták tartani a lépést – az utolsó negyedben csupán 13 pontot tudtak szerezni, így kiütésessé vált a vereségük. Egy jó széria után sorozatban második meccsüket bukták el otthon, ráadásul az Orlando ellen először veszítettek történetük során hazai pályán.

Vissza a helyes útra. Két vereség után aratott ismét győzelmet a Magic, méghozzá könnyedén – a második félidőben már végig kézben tartották a meccset, így mindenki 30 percnél kevesebbet töltött pályán. Ezzel együtt Vucsevics, Payton vagy éppen Harris is remekelt, a padról Nicholson hozott lendületet, Oladipónak viszont húsz perc alatt csak három (!) mezőnykísérlet jutott – így is 50% felett tüzeltek mezőnyből a vendégek és 42%-kal tripláztak, a remek védekezés mellett ezúttal támadásban is tökéletesen tették a dolgukat.

A Nets legjobb dobói: Jack 15/3, Bargnani 12, Lopez 11, Ellington 11/6
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 18, Payton 17/3, Harris 15/3, Nicholson 15/6

Detroit Pistons – Los Angeles Clippers 103-105 – hosszabbítás után

Őrült hajrá volt. Már a rendes játékidő végén is a Pistons kezében volt a győzelem, de Redick hackelte Drummondot, a megnyíló lehetőséget pedig kihasználta és az utolsó támadásból elsüllyesztette az egyenlítő hármast. Jackson válasza kimaradt, a hosszabbításban pedig 12 másodperccel a vége előtt Drummond döntött rosszul (Van Gundy nem értette, hogy mit csinál…), Crawford pedig egy óriási hármassal megszerezte az előnyt a Clippersnek. Itt sem volt azonban vége, a vendégek faultoltak, hogy ne kapjanak hármast, de Jackson kimaradt büntetője Drummond kezében landolt, aki azonban nem tudta visszarakni – ott maradt a kezében az egyenlítés. Jacksonnak így is volt még esélye, de ismét hibázott, így kaotikus hajrában aratott győzelmet a Clippers.

Pedig Reggie Jackson parádés volt. Ugyan clutch helyzetekben többször is hibázott, összességében csak az irányító miatt volt meccsben a Detroit – 34 pontját 18 mezőnykísérletből szedte össze, leszedett 11 pattanót és kiosztott 7 gólpasszt is. Mellette a DeAndre Jordant nagyon lejátszó Drummondot lehet kiemelni, míg a vendégeknél a 30 dobást vállaló (15-öt értékesítő) Blake Griffint, a dupla-duplázó Chris Pault és a végig masszív Redicket említhetjük – a döntő faktor azonban az volt, hogy kulcspillanatokban a Clippers megcsinálta a nagy játékokat, a Pistons viszont elrontotta a jóval kisebbeket is.

A Pistons legjobb dobói: Jackson 34/6, Drummond 20, Caldwell-Pope 19/6
A Clippers legjobb dobói: Griffin 34, Redick 24/12, Crawford 14/3

Atlanta Hawks – Miami Heat 88-100

Egy-két fog nem akadály. A 12 ponttal, 7 lepattanóval és 8 gólpasszal záró Goran Dragic a harmadik negyedben nézett bele Al Horford könyökébe, melynek következtében kirepült egy foga – ez azonban túlzottan nem érdekelte, a padon elállították a vérzést és már jött is vissza a pályára. Nagy szükség is volt rá, mert Wade-nek nagyon nem ment ma (3/16 mezőnyből) és bár Bosh vezetésével kiépítette előnyét a Heat, a negyedik negyedben rohamozott a Hawks. Gerald Green is ekkor lépett elő, egymaga beszórt 11 pontot a záró etapban, így a lepattanókat uraló Miami végül megtartotta a különbséget és nagy győzelmet aratott.

Elöl-hátul gyenge volt a Hawks. A kezdőbe visszakerülő Kent Bazemore parádézott a hazaiaknál, 18 dobásból 28 pontot rámolt be, mellette Paul Millsap is jól teljesített, ám összességében egyértelműen elmaradt ellenfelétől az Atlanta. Nem tudtak mit kezdeni a Miami kulcsembereivel védekezésben (leszámítva Wade-et), ugyanakkor támadásban sem találták a ritmust, bőven 40% alatt dobtak és csak 8/33 triplát süllyesztettek el. További súlyos (és visszatérő) probléma volt a lepattanózás, ezt a Whiteside-Bosh páros vezérletével 54-37-re hozta a Heat, így sorozatban hét vereség után tudta legyőzni az Atlantát.

A Hawks legjobb dobói: Bazemore 28/9, Millsap 18, Horford 13/3, Schröder 13/6
A Heat legjobb dobói: Bosh 24/12, Green 20/3, Deng 18/3

Chicago Bulls – Philadelphia 76ers 115-96

Két és fél negyedet bírt a Philly. Meglepően összeszedett játékot mutattak be a vendégek, a 22 pontos Okafor mellé igyekezett fellépni Covington, védekezésben pedig az öt blokkot kiosztó Grant próbálta pótolni a hiányzó Noelt. A harmadik negyed közepéig partiban is volt a Philly, ám innentől megint jöttek az eladott labdák, a védekezésbeli hibák, amiket a Bulls kihasznált – egy nagy futással már ezt az etapot is 34-12-re (!) nyerték meg a hazaiak, majd a negyedik negyedben még rátettek egy lapáttal. A vége kiütéses Bulls-siker, a Sixers továbbra is nyeretlen idegenben, egyedül Okafor újabb jó meccsének örülhetnek.

Derrick Rose a háttérben. Az irányító nyilvánvalóan meg sem közelíti korábbi önmagát, de úgy fest, hogy ezt kezdi ő is elfogadni – közel sem birtokolja annyit a labdát, mint a szezon korábbi szakaszában és főleg nem emel rá annyi dobást. Ezúttal mindössze három mezőnykísérlete volt, hat pontja mellé négy gólpasszt osztott ki, igaz, ez utóbbi most inkább a magasemberek feladata volt: Gasol hat, Noah nyolc assziszttal zárt. Jól játszott egyébként Butler, Snell és a rotációban egyre lejjebb csúszó Nikola Mirotic is, a lepattanók terén óriási volt a különbség (53-36), így végül simán hozta a kötelezőt a Chicago.

A Bulls legjobb dobói: Butler 23, Mirotic 17/15, Snell 16/3
A 76ers legjobb dobói: Okafor 22, Covington 15/9, Wroten 12/6

Memphis Grizzlies – Washington Wizards 112-95

Elkapta a ritmust a Memphis. Már az első félidőben is a hazaiak játszottak előnyben, de a harmadik negyedben több gyönyörű játékot mutattak be és könnyeddé tették sikerüket. A dupla-duplázó Conley mellett a parádézó (24 pont, 12 pattanó, 6 gólpassz) Marc Gasolt és a szinte hibátlanul játszó (20 pont, 4/5 tripla) Matt Barnest említhetjük meg, de csapatként működött most tökéletesen a rendszer: az 56,4%-os mezőnymutató, valamint a 66,7%-os (10/15!) triplázás önmagáért beszél. Érdekesség, hogy a Barnes-Green páros megvetette a lábát a kezdőben, Zach Randolph nem tud visszakerülni – a grit&grind stílus arca és vele a csapat stílusa is a padra szorult.

Védekezés nélkül nem lehet. A Wizards védekezésben sokkal nehezebben integrálja a small-ballt és rengeteg lehetőséget kínál fel az ellenfélnek – nem véletlen, hogy mostanában rendre 110 pont körül kap a fővárosi csapat. Ezúttal is azt csinált a Memphis, amit akart, ezzel pedig nem tudta tartani a lépést a Washington, főleg úgy nem, hogy Conley-ék tökéletesen elvették John Wall dobásait – az irányító összesen két kosarat tudott szerezni. Hiába játszott nagyot Gary Neal, ezzel a Wizardsszal még nagyon sok a munka…

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 24, Barnes 20/12, Conley 18/6
A Wizards legjobb dobói: Neal 24/9, Sessions 14, Dudley 14/6

Dallas Mavericks – Phoenix Suns 104-94

A harmadik negyedben eldőlt. Az első félidőben nem igazán tudtak meglépni egymástól a felek, bár akkor is érezhetően jobban játszott a Mavs, de Bledsoe-ék tartották magukat –a fordulás után azonban állva hagyta ellenfelét a Dallas. Chandler Parsons vezérletével dobófesztivált tartottak a triplavonalon túlról, futottak egy 11-0-s etapot és összességében 31-15-re nyerték ezt a negyedet, amivel megalapozták a sikert – ugyan a záró játékrészben felzárkózott a Suns, a húszpontos különbség nagy részét így is megtartották a hazaiak.

Tyson Chandler visszatért. A Dallasban nagyon kedvelt center először tért vissza ebbe a csarnokba idén, de sok köszönet nem volt benne – a Sunsnál az utóbbi időben a kispadra szorult, most mindössze 14 percet töltött parketten. Magas posztokon egyébként bőven rotált Hornacek, ennek ellenére többször játszottak small-ballt is- védekezésben azonban egyik verzió sem igazán működött, így fontos sikert aratott a Mavericks.

A Mavericks legjobb dobói: Williams 18/6, Felton 17/9, Parsons 17/6
A Suns legjobb dobói: Bledsoe 23/9, Leuer 15/3, Knight 12/6

San Antonio Spurs – Utah Jazz 118-81

Osztálykülönbség. Finoman szólva sem volt egy súlycsoportban a két együttes, a Spurs az első perctől kezdve hatalmas fölényben játszott – az első negyed után 14-gyel, félidőben 23-mal, a harmadik negyed végén pedig kereken negyvennel vezettek Leonardék. Ez a különbség volt 46 pont is, de a számoknak itt nincs jelentőségük: iszonyatos verést kapott a Jazz az után, hogy hosszabbításban maradt alul Oklahoma City-ben, így a San Antonio továbbra is hibátlan otthon.

Irány a GSW után? Ugyan a két csapat között négy vereség a különbség a jelenleg, a Spurs dominanciája az utóbbi mérkőzéseken csak a bajnokéhoz hasonlítható – nem véletlen, hogy Aldridge-ék az egyetlen csapat, amely legalább Curry-ék közelében tud maradni. A liga legjobb védekezését és az egyre olajozottabbá váló támadójátékot most a Utah is megtapasztalhatta, igaz, Haywardék ötödik meccsüket játszották le hét nap alatt – ennek ellenére elképesztő különbséget láthattunk…

A Spurs legjobb dobói: Leonard 22/6, Aldridge 18, Parker 18/3
A Jazz legjobb dobói: Favors 16, Neto 12/6, Burke 10/3

Denver Nuggets – Houston Rockets 114-108

Bartonról szólt a meccs. A Nuggets hátvédje akár még a legjobb hatodik ember díjára is esélyes lehet az eddigi játéka alapján, és ma is csapata legeredményesebb dobójaként zárt – mellette 9 pattanóval, 3 gólpasszal és 3 szerzett labdával húzta az övéit. Kis híján azonban negatív hős lett: 5 perccel a vége előtt 15 ponttal vezetett a Denver, amikor Trevor Ariza elvesztette a cipőjét, Barton pedig kidobta a pályáról, amiért technikait kapott. A hazaiak megzavarodtak, és a Houston majdnem fordított – a végén azért Barton egy fontos pattanóval és két jó büntetővel jóvátette hibáját. Ezt leszámítva a Denver parádés volt, 50 százalék felett céloztak, 52-26-ra (!) nyerték a pattanócsatát, és mindössze 11 büntetőt engedélyeztek – James Harden jobb napjain egyedül dob ennyit.  
 
A kinti dobásokban bízhatott a Rockets. Harden öt, Ariza négy, Motiejunas és Thornton 3-3 triplával jelentkezett, összességében szezoncsúcsot jelentő 18 hármast süllyesztettek el a vendégek - de ha nincs Barton butasága, tükörsima vereséget szenvedtek volna. Clint Capela betegség miatt nagyon hiányzott a gárda palánk alatti védekezéséből, a hazaiak a döbbenetes pattanókülönbség mellett 62 pontot szereztek a festékből, míg Howardék mindössze 36-ot. Hiába működött jól a periméteren a Houston, nem volt mélysége a játékuknak, újabb vereségükkel pedig megint negatív a mérlegük.
 
A Nuggets legjobb dobói: Barton 23/6, Harris 21/3, Gallinari 15/3.
A Rockets legjobb dobói: Harden 24/15, Motiejunas 19/9, Ariza 16/12.

Portland Trail Blazers – New Orleans Pelicans 105-101

Hamar kifújt a Pelicans. Jrue Holiday tripláira alapozva 31-26-ra nyerte az első negyedet a vendéggárda, de többen is jól játszottak ekkor. Sajnos azonban egy meccs négy negyedig tart, és a folytatásban minden idei baja kijött a New Orleansnak: nem tudták tartani az ellenfél sztárhátvédjét, rosszul védték a perimétert, borzasztó volt a labdajáratásuk, és továbbra sem tud egyszerre jól játszani a három jó képességű hátvédjük. Holiday és Evans ponterős volt, utóbbi 12 pattanót is leszedett, ugyanakkor Eric Gordon rosszul és keveset vállalt. Erre a csődtömegre nem lehet válasz Anthony Davis egy személyben (28 pont, 9 pattanó, 5 blokk)… A negyedik negyedben még igyekeztek visszajönni a meccsbe, de csak a veszett fejsze nyele után kapkodtak, 6-18-as mérlegük messze-messze elmarad a várakozásoktól.
 
A Portland harcban a playoffért. 10-13-as mérleggel áll a Jazz a nyugati 8. helyen, a Trail Blazers 11-15-tel tizedik – ahhoz képest, hogy négy kezdőjátékosa hagyta el a csapatot a nyáron, több, mint impresszív. Az egyetlen maradó, Damian Lillard ma lubickolt (30 pont), de hátvédtársai, Henderson és McCollum is megtették a magukét, így hármasban felváltva lőtték szét a Pelicans védekezését. A palánk alatt Mason Plumlee nagyon sokoldalúan kosarazott (15 pont, 13 pattanó, 6 gólpassz, 2 blokk), nyerték a pattanócsatát, 28 gólpasszt osztottak szét – a Portland a szezon egyik nagy pozitív csalódása eddig.
 
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 30/9, Henderson 19/12, McCollum 16/9.
A Pelicans legjobb dobói: Davis 28, Holiday 19/9, Evans 19/3.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus