Valami véget ért: 12 meccsel búcsúzott az NBA-előszezon

Jók a Cavs veteránjai - valami nem stimmel a Houstonnál - Drummond büntetői – Giannis felkészült – kis gond a GSW-nél

 

Charlotte Hornets - Dallas Mavericks 111-96 

Az utolsó negyedre kifulladt a Dallas. Nem lehet a back-to-backre fogni, hogy a záró etapot tizennégy ponttal elveszítette a Mavs, hiszen az alapemberek nagy része nem játszott az előző mérkőzésen, mindenesetre így utoljára komoly játékidőt kaptak a kezdők - 27 és 34 perc között töltött parketten mindenki az első ötösből. Harrison Barnes 24 pontja és Dirk Nowitzki sokoldalú játéka mellett elsősorban annak örülhettek, hogy Dennis Smith Jr. bokája rendben van és a tegnapi sérülése ellenére most is pályára tudott lépni, sőt, egy gólpassz híján dupla-duplázott - a csapatvédekezés azonban egyáltalán nem működött, a Charlotte elég könnyedén szerzett kosarakat. A hajrá aztán támadásban sem sikerült, Nowitzki leült és 89-88 után a Smith-Ferrell-Matthews-Barnes-Noel sor benyelt egy 0-7-et, majd amikor Noel helyett érkezett Mejri, egy további 2-7-et - innentől nem volt miről beszélni, elveszítette a meccset a Dallas.

Nagy szükség lesz a két fiatalra. A sérült Batum, Lamb és Kidd-Gilchrist nélkül azonnal komoly szerep hárulhat a két újoncra, Malik Monkra és Dwayne Baconre a Charlotte-nál - úgy fest, hogy egyelőre utóbbi, a második körben kiválasztott Bacon lehet a kezdő, Monk pedig a hatodik ember. Ők ketten most is nagyon sokat tettek a Hornets sikeréért, a kinti dobásaik mellett megvoltak a betöréseik, a társakat is kiszolgálták, a Dallas kezdői ellen is jól néztek ki - mellettük ki kell még emelni Johnny O'Bryantet is, aki a negyedik negyedes futás nagy részét intézte, már ami a támadások befejezését illeti. Összességében a Charlotte egy szép sikerrel zárta az előszezont, a cserék mellett a Walker-Williams-Kaminsky-Howard sor is jól játszott a kezdőben, az 50-37-re megnyert lepattanózás és a csapatszinten beszórt 17/30 tripla is azt mutatja, hogy a sérültek ellenére készen állnak az alapszakaszra. 

A Hornets legjobb dobói: Walker 18/6, O'Bryant 15/6, Bacon 14/6, Monk 14/6 
A Mavericks legjobb dobói: Barnes 24, Nowitzki 14/9, Barea 13/9

Orlando Magic - Cleveland Cavaliers 106-113

Támadásban jó lesz a Rose-Wade kettős. Ahogy az előszezonban már többször, úgy most is megvillant a Cavs MVP-hátvédpárja, Derrick Rose kilenc perc alatt kilenc, Dwyane Wade tizenkét perc alatt tizenöt pontot szórt - az első negyed az ő betöréseikről szólt, a Magic pedig képtelen volt bármit is kezdeni velük. Az más kérdés, hogy a pálya túloldalán a Payton-Fournier kettős azért meg tudta őket büntetni, így amíg a két kezdő (James, Thomas és Love nélkül volt a Cavs) volt pályán, záporoztak a kosarak - kicsit előrébb járt a Cleveland, de tartotta a lépést a Magic. A döntő ütést azonban a harmadik negyedben vitte be a keleti bajnok, amikor a Calderon-Shumpert-Korver-Green-Zizic ötös volt fent, itt sikerült egy 18-2-es rohamot produkálni és magabiztos előnybe kerülni, ahonnan már nem volt visszaút, így az eddig nyeretlen Lue-legénység győzelemmel zárta az előszezont.

Éles volt az orlandói kezdő. Huszonöt percet töltött parketten a Magic első sora és ez idő alatt szép dolgokat produkált, bár a harmadik negyedben azért ők is benne voltak. Ezzel együtt gyakorlatilag mindenki hozta az elvárt szintet, Gordon (21 pont, 7 lepattanó) elég nehezen volt tartható, Simmons elöl-hátul darált, Payton (11 pont, 4/4 mezőnyből, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés) kiválóan irányította csapatát, Fournier (11 pont, 3/5 tripla, 4 gólpassz) remekül látta el a playmaker szerepkört, egyedül Vucsevics volt kicsit tompább, de vele sem volt különösebb gond. Ők ebben a formában készen állnak az alapszakaszra, de a kispadon még vannak kérdőjelek - kezdve az újonc Isaac játékával, aki eddig egyáltalán nem váltotta meg a világot. 

A Magic legjobb dobói: Gordon 21/9, Simmons 12/3, Vucsevics 11/3, Payton 11, Fournier 11/9 
A Cavaliers legjobb dobói: Calderon 18/12, Wade 15/3, Korver 11/3

New York Knicks - Washington Wizards 103-110

Nyeretlen előszezon. Ötödik felkészülési meccsét is elveszítette a Knicks, így nyeretlenül zárta ezt az időszakot, igaz, az öt közül talán most nézett ki legjobban a társaság, hiába hiányzott Porzingis és Ntilikina. Enes Kanter stabilan termelt támadásban, Hardaway és a padról beszálló McDermott együtt 8/14 triplát küldött a gyűrűbe, ez megadta a támadójáték alapját és emiatt végig partiban is tudtak lenni, igaz, védekezésben továbbra sem nagyon találtak megoldást, ezt a Wall nélküli Washingtontól kapott száztíz pont is mutatja. Ezzel együtt legalább voltak biztató dolgaik, bár az utolsó hat percre elfogytak és kaptak egy 13-1-es futást, amivel végül nem maradt esélyük a győzelemre. 

Beal villogott, Smith "posztot nyert". A sérült Markieff Morris mellett ezúttal pihenőt kapott John Wall, mégis egyben volt a Wizards támadójátéka, köszönhetően elsősorban Bradley Bealnek - a dobóhátvéd 24 ponttal (7/13 mezőnyből) és 4 gólpasszal húzta csapatát, élvezte a vezérszerepet. Mellette a padról beszálló Kelly Oubre Jr. (21 pont, 9/13 mezőnyből) és a kezdő négyes posztot alighanem megnyerő Jason Smith (17 pont, 3/8 tripla) is kiemelendő, mindketten sokat tettek hozzá, így még az is belefért, hogy Marcin Gortat pont nélkül zárja a találkozót - a fővárosiak így 4-1-es mérleggel tudták le az előszezont. 

A Knicks legjobb dobói: Hardaway Jr. 23/12, McDermott 21/12, Kanter 15 
A Wizards legjobb dobói: Beal 24/6, Oubre Jr. 21/3, Smith 17/9

Chicago Bulls - Toronto Raptors 104-125

Magas szerkezetben kezdett a Bulls. A Grant-Holiday hátvédpáros mellett három magasemberrel nyitotta a meccset a Chicago, Lopez és Mirotic közé bekerült a finn Lauri Markkanen is, így Mirotic hármast játszott - ez a felállás azonban kevésbé működött, illetve csak Markkanen érezte magát jól benne. Rá (13 pont, 3/5 tripla, 7 lepattanó, 3 gólpassz, 1 blokk), illetve Holidayre (17 pont, 4/5 tripla, 4 gólpassz) nem is lehetett panasz, de védekezésben egyáltalán nem találtak megoldást a Torontóra, egy pillanatig sem tudták megállítani ellenfelüket és bár három negyeden keresztül meccsben voltak (volt már közte tizenöt, de visszajöttek egálra), a záró etapban már nem maradt esélyük, átrohant rajtuk a Raptors - a vége így nagyarányú vereség lett, de azért van mire építeni az alapszakasz elején. Ilyen például a 28 gólpassz, a 14/25 tripla és néhány jó egyéni teljesítmény, igaz, a 26 eladott labdát meg kellene felezni, hogy igazán eredményesek tudjanak lenni. 

Miles elszabadult. DeMar DeRozan ezúttal nagyon visszafogta magát (7 mezőnykísérlet, 7 pont) és Kyle Lowry sem vállalt sokat, de az előszezont még a kezdőben nyitó, most viszont a padról beszálló CJ Miles meg sem állt 27 pontig - 14 dobásából kilencet, 11 triplájából hatot küldött a helyére, szétlőtte a chicagói védekezést. Rá építve 19 hármast pörköltek be a kanadaiak, kiosztottak 31 gólpasszt és a meccs nagy részében vezettek, a kezdők csatáját megnyerték, a harmadik negyed közepén pedig már tizenöt pont is volt az előnyük, innen engedték még vissza a Bullst. Ezúttal az sem számított, hogy Serge Ibaka pihenőt kapott, jó játékkal hangolt a szezonra Dwane Casey alakulata. 

A Bulls legjobb dobói: Holiday 17/12, Markkanen 13/9, Portis 12/6 
A Raptors legjobb dobói: Miles 27/18, Lowry 17/9, Powell 16/6

Houston Rockets - San Antonio Spurs 97-106

Így kell hangolni az alapszakaszra. Kawhi Leonard, Tony Parker és Dejounte Murray sem játszott a Spursnél, mégis kiváló teljesítménnyel, jó védekezéssel kontrollálta a találkozót Gregg Popovich alakulata, ennek köszönhetően pedig idegenben győzte le egyik legnagyobb riválisát. Ugyan ennek az előszezonban túl sok jelentősége nincs, de a Rockets azért elég komolyan vette a meccset a rotáció alapján, az Aldridge-ra (26 pont, 10 lepattanó, 12/21 mezőnyből) építő San Antonio viszont a második negyedtől kezdve előnyben játszott - ott volt egy 16-2-es futás Greenéktől, ezt követően pedig már csak egyszer, a harmadik játékrészben tudta visszavenni a vezetést három percre a Houston, egyébként végig a Spurs járt előrébb. Az említett Aldridge mellett Green és Anderson is kiemelendő, de a padról a Lauvergne-Gay-Ginobili trió is hozzá tudott szólni, csapatszinten 50% felett céloztak mezőnyből, kiosztottak harminc gólpasszt és főleg nagyon jól védekeztek, így szép győzelemmel fordulhatnak rá az alapszakaszra.

Valami nem jó. James Harden legutóbb is pocsékul dobott, ezúttal is 5/17-et hajított mezőnyből, közte 1/8 triplával, így pedig hiába osztott szét tizenegy gólpasszt, nem tudott a Rockets élére állni. Chris Paul egy kisebb sérülés miatt ki is hagyta a találkozót, a lerövidült rotáció pedig most nem igazán működött - a kezdőből egyedül Capela maradt harminc perc alatt és Mike D'Antoni mindössze nyolc embert forgatott. Gordon (27 pont, 6/12 tripla) és az említett Capela megtette, amit lehetett, de nem volt meg a ritmus, nem ültek a dobások, így pedig a meccs nagy részében csak erőlködtek és bár volt egy jobb periódusuk a harmadik negyedben, nem tudták átvenni az irányítást - ez volt az első előszezon-vereségük, de a játékuk már sorozatban másodszor volt elég gyér, előtte pedig a szétesett Knicks, illetve a kínai Sharks volt az ellenfél…

A Rockets legjobb dobói: Gordon 27/18, Harden 15/3, Ariza 14/6 
A Spurs legjobb dobói: Aldridge 26, Gay 14/6, Anderson 13

Memphis Grizzlies - New Orleans Pelicans 142-101

Maradt még az alapszakaszra? Messze eddigi legjobb játékát hozta az előszezonban a Memphis, most mindent kidobott magából a gárda - jól jelzi ezt például Jarell Martin húsz pontja, vagy a második körös újonc, Dillon Brooks 5/5 triplája. Ki kell emelnünk a 22 perc alatt oktató (19 pont, 10 lepattanó, 8 gólpassz) Marc Gasolt is, de ezúttal tényleg mindent jól csinált a társaság: 55% felett dobott mezőnyből, 50% felett triplázott, az első negyed után tíz, félidőben huszonnégy, három játékrészt követően negyvennégy ponttal vezetett, valósággal megsemmisítette a New Orleanst - csak maradjon töltény az éles meccsekre is. Ráadásul éppen a Pelicans ellen kezdenek…

A Pelicans csak le akarta tudni. Nem nagyon erőltette meg magát a New Orleans és amikor látták a vendégek, hogy milyen napot fogott ki a Grizzlies, még kevésbé törték magukat - a kezdőből csak Cunningham játszott húsz és rajta kívül csak Cousins tizenöt perc felett, inkább a cserék kaptak játékidőt. Egyébként is hiányzott Rondo, Allen, Asik és Hill, így túl pozitív előszezont azért nem tudhat maga mögött a gárda: egyetlen győzelemmel zárták le a felkészülést, az említett Rondo megsérült, nem kezdik jó előjelekkel az alapszakaszt. 

A Grizzlies legjobb dobói: Martin 20/3, Gasol 19/6, Conley 19/6 
A Pelicans legjobb dobói: Crawford 19/6, Holiday 14, Diallo 13

Philadelphia 76ers – Miami Heat 119-95

Mindenkit tűzben tartottak Philly-ben. Parádésan működött Ben Simmons és JJ Redick párosa, előbbi alig hibázott dobást, 18 perc alatt 7 lepattanót és 5 gólpasszt is jegyzett, a veterán dobógép pedig szórta a hármasokat – rájuk aztán szépen felfűzték a kezdőötös támadójátékát, ami úgy is működött, hogy Embiid borzasztóan szenvedett Whiteside mellett. A cseréknél Luwawu-Cabarrot és Nik Stauskas kicsiben kopírozta a Simmons-Redick duó játékát, és bár senki nem kapott 20 percnél többet, nagyon biztatónak tűnik a 76ers. 

Dragic nélkül szenved a Miami. A pihentetett fazonszabász mellett a nemrég hosszabb időre kieső Rodney McGruder, illetve Josh Richardson is hiányzott, ez azért érződött a tempón. Spoelstra nem is nagyon erőltette ezek után Whiteside-ot sem, aki egyébként leradírozta "Engem nem tudnak megfogni" Embiidet, helyette az újonc Bam Adebayo mutatott szép dolgokat a palánkok környékén.  Nehéz megítélni, mennyire áll készen a Heat, mert a 4/30-as triplamutató vállalhatatlan, de ezen a Dragic-Richardson duó bőven javíthat.

A 76ers legjobb dobói: Simmons 19, Redick 19/15, Luwawu-Cabarrot 17/3
A Heat legjobb dobói: Waiters, J. Johnson 13/3-13/3, Adebayo 13.

Milwaukee Bucks – Detroit Pistons 107-103

Andre Drummond alakul. A brutális fizikumú center sok más pályatársához hasonlóan kiscicává változik a büntetővonalon, a karrier 38%-os büntetőzésre már elfogytak a jelzők – idén viszont az előszezonban eddig remek, most is 4/6-ot dobott a vonalról. Másban sem volt gyenge, 22 lepattanót és 7 gólpasszt (!) osztott ki, emberről vert be középtávolit – idén talán láthatjuk, hogy milyen, amikor nincs limit a játékában. A Pistons egyébként már majdnem egy alapszakasz-rotációt alkalmazott, a húzóemberek 30 percet minimum játszottak – kivéve Reggie Jacksont, aki most sem számított húzóembernek, 28 perc alatt kipontozódott, irányító pozícióban továbbra sem áll jól a Detroit. 

Antetokounmpo brutális. A Bucks úgy nyert, hogy a kezdők maximum 29 percet voltak fent, a görög klasszisnak ennyi idő is elég volt 17 pontra, 6-6 pattanóra és gólpasszra, no meg 5 blokkra, az egyikkel konkrétan megalázta Avery Bradley-t… A hazaiak 16 triplát bombáztak be, Snell és a padról beszálló Teletovic nagyon elemében volt – a harmadik sor védekezésével azért akadtak gondok, de ezt a problémát valószínűleg megoldja az, hogy az alapszakaszban alig lesznek pályán. 

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 17, Snell 16/12, Teletovic 14/12, Middleton 14/6.
A Pistons legjobb dobói: Bradley 26/6, Drummond 18, Harris 13/9.

Portland Trail Blazers – Maccabi Haifa 129-81

A pihentetésen volt a hangsúly. Úgy is borzasztó könnyedén nyert a Blazers, hogy Lillard, McCollum, Harkless, Aminu, Turner, Ed Davis, Napier és Vonleh sem lépett pályára, és Nurkic-on is 12 perc után megesett az edzői stáb szíve. Helyettük kiegészítők, vagy az edzőtábor végén kihulló játékosok kaptak sok percet – szakmailag nem nagyon lehet elemezni a mérkőzést, annyit jegyezzünk fel, hogy a cseresor tripláival nem lesz gond, Layman négyet vert be, Zach Collins 3/3-mal, Meyers Leonard 2/2-vel zárt távolról. A Haifában Josh Smith jól játszott, de ma náluk sem hajtották csapágyasra a húzóembereket, inkább a cserék kaptak lehetőséget. 

A Trail Blazers legjobb dobói: Layman 24/12, Goodwin 23, Connaughton 18/6.
A Maccabi legjobb dobói: J. Smith 17/6, Rodriguez 16/6, Bowman 14.

Phoenix Suns – Brisbane Bullets 114-93

Ráhangolódott az arizonai keret. Jól működött a Bledsoe-Booker-Josh Jackson-Chriss-Chandler kezdőötös, bár eléggé Booker-fejnehéz volt a játék, 31 pontot szórt, rajta kívül senki nem ért el 10 pontot sem. A cseréknél meg kell említeni, hogy az európai magasember-páros villogott: Len 20 pontot és 7 (!) blokkot osztott szét, Bender pedig 4 triplát szórt és lekapott 9 pattanót. Tyler Ulist érdemes még kiemelni, a cserehátvéd jól játszott – rá szükség is lesz, mert a sérülések miatt igen vékony a hátvéd-szekció. 

A Suns legjobb dobói: Booker 31/15, Len 20, Bender 16/12.
A Bullets legjobb dobói: Trice 20/3, Jervis 13, Jerrett 12/3.

Los Angeles Clippers – Los Angeles Lakers 104-111

A Clippers nem kockáztatott, A várható aktív rotációból mindössze Wesley Johnson és Montrezl Harrell játszott, és ők sem sokat, gyakorlatilag a szerződésért hajtók mutathatták meg magukat. Az látszott, hogy nagyon nem ismerik egymást (Ike Iroegbut például órákkal a meccs előtt igazolták le és 17 percet volt pályán), így nagyon komoly következtetéseket egyik csapat vonatkozásában sem érdemes tenni.

Larry Nance Jr. kigolyózta Randle-t. A meccs előtt Luke Walton arról beszélt, hogy valószínűleg Nance lesz a kezdő négyes, mert egyrészt Lonzo Ball jobban érzi vele a játékot, másrészt Randle komplettebb támadójátékos, így egy-egyben hasznosabb a padról. Ma így is volt, bár a Ball-Nance összjátékok elmaradtak, az újonc karmester nem játszott, jó hír viszont, hogy végigcsinálta a bemelegítést, van rá esély, hogy a szezonnyitóra felépüljön. Az eddig szárnyaló Kyle Kuzma ma nem érezte a dobásokat, bár hozzá kell tenni, hogy a Lakersnél is mindenkinek lehetőséget adtak, a színvonal finoman szólva sem verdeste az egeket. 

A Clippers legjobb dobói: T. Wallace 23/6, J. Evans 22/3, W. Johnson 11/6, B. Johnson 11/3, Harell 11.
A Lakers legjobb dobói: Lopez 16/6, Ingram 15/6, Randle 15.

Golden State Warriors – Sacramento Kings 117-106

Nem sikerült megúszni sérülés nélkül. A GSW-nél Green, Durant és Iguodala sem lépett pályára, a Curry-Thompson duó is 19 percet kapott, így előtérbe kerültek a rotáció végén (vagy még ott sem) számításba vett emberek. Nick Young 5 triplát szórt be, az újonc Bell 10 pontig jutott, McCaw a padról 17-et szórt, de jutott idő Gbinjének, Niangnak és Looney-nak is. Omri Casspinak csak öt perc, a veterán kiscsatár elég csúnyának kinéző bokasérüléssel ment be az öltözőbe, az első meccseken szinte biztosan nem léphet pályára. 

A Kings is vigyázott az értékekre. A veteránok (Vince Carter, Randolph, Koufos, George Hill) kiülték a mérkőzést, ilyen-olyan okok miatt az újonc Fox, Bogdanovic és Giles sem játszott, de Hield, Cauley-Stein, Jackson és Labissiere sem kapott 25 percnél többet. Így szórhatott 23 pontot John Stockton fia, David Stockton, vagy 15-öt Malachi Richardson, nekik ez volt a jutalom, hogy végigcsinálták a felkészülést a csapattal. 

A Warriors legjobb dobói: Curry 18/12, McCaw 17/9, Young 15/15.
A Kings legjobb dobói: Stockton 23/9, Richardson 15/3, Papagiannis, Ja. Sampson 13/3-13/3.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus