Vége a Cavs sorozatának, a Bulls menetel tovább!

Mára virradóra 10 összecsapással folytatódott az észak-amerikai profi kosárlabdaliga alapszakasza, közte egy Memphis Grizzlies - Los Angeles Clippers rangadóval, illetve egy Phoenix Suns - San Antonio Spurs derbivel, melyek a jelenlegi formának megfelelően hazai diadalokkal végződtek. A nap keleti rangadóját Torontóban vívták meg, ahol véget ért a Cleveland hatos sikerszériája, a Chicago viszont a Denvert nagyon elverve győzelmi ösvényen maradt. A nap legkiábrándítóbb veresége a New Yorké, a még inkább "lebutított" keretű Orlando otthonában tudott kikapni a 44-et szóró Carmelo Anthony csapata. Jöjjenek a részletek!

(A játéknap legszebb, legfontosabb jeleneteit az "Amiről a Festékben beszélnek" című rovatunkban lehet megtekinteni)

Charlotte Bobcats - New Orleans Pelicans 90-87

Al Jefferson duplán bizonyított. Nem "csak" a derbit nyerte meg a PO-hoz egyre közelebb lévő Charlotte-nak a hazaiak franchise playere a maga 33 pontos, 10 lepattanós dupla duplájával, de a meccs végén egálnál látszólag tisztán szerelő, de faulttal jutalmazott Anthony Davist (18 pont, 13 lepattanó, 4 blokk) is okította.

Kalandos hajrá. Ahogy már utaltunk rá, Jefferson zsákolási kísérletét jó ütemben szerelte az all-star Davis, de személyi hibának könyvelték el a játékvezetők ezt a megmozdulást, így előnybe került az új szerzeményeit, Gary Nealt és Luke Ridnourt még be nem vető Bobcats az utolsó támadásokra, s célba is ért a Jrue Holidayt, Jason Smith-t és Ryan Andersont is kényszerből jegelő NOP bánatára.

A Bobcats legjobb dobói: Al Jefferson 33, Walker, C. Zeller 13-13
A Pelicans legjobb dobói: Roberts 20/6, A. Davis 18, E. Gordon 14/6

 

Orlando Magic - New York Knicks 129 - 121 - kétszeri hosszabbítás után

Hiába minden, ha nincs csapat(játék). A Knicks ásza, Carmelo Anthony 44 pontot szórt jó mezőnymutatóval (28-ból 16, 10-ből 6 tripla), Raymond Felton is összeszedte magát (15 pont, 8 gólpassz), ráadásul még Tyson Chandler is éledezett a palánk alatt (14 pont, 11 lepattanó), de amíg ennyire koncepció nélkül játszik a New York, addig nem csoda, ha kétszámjegyű második félidei előnyről is elbukik Orlandóban a Woodson-legénység.

Oladipo élete meccse. A Magic újonca nagyon beindult a hajrában és 30 pontos, 9 lepattanós, 14 gólpasszos, 2 szerzett labdás számsora sem mutatja meg teljesen, mennyire jól is játszott az Év Újonca várományos hátvéd.

Nagy ár a győzelemért. Arron Afflalo 32 pontot szórva hálálta meg, hogy nem cserélte őt el az Orlando, de a végjátékban kidőlt a sorból. Akkora lendületben volt már akkorra a Vaughn-alakulat, hogy ez sem vetette vissza Oladipóékat, de hosszútávon ez is csak a tudatos tankolás felé tolja a floridaiakat.

A Magic legjobb dobói: Afflalo 32/12, Oladipo 30/6, T. Harris 22
A Knicks legjobb dobói: C. Anthony 44/18, Hardaway Jr. 15/9, Felton 15/3

 

Philadelphia 76ers - Dallas Mavericks 112 - 124

Nem vették komolyan, de igazuk is volt. A vendégek nem is olyan rég 81 dobott ponttal tudtak nyerni Indianában, de most 112-őt engedélyeztek a második etapban 39-et szóró Philadelphiának, mely az elcserélt Hawes, Turner párosra már nem, a sérült Noelre, valamint a megszerzett Granger, Maynor, Mullens, Sims négyesre pedig még nem számíthatott, így nem csoda, hogy nem adott bele mindent védő oldalon a tudat alatt erre az estére eléggé kiengedő Mavs.

Nowitzki hatékonyan szórta. A vendégek német ásza 25 pontot dobott 12 mezőnykísérletből, 12 dobásából 9 jó volt, ráadásul 7-ből 5-öt értékesített a triplavonalon túlról és mindkét büntetője sikeres volt. Mellette a 22-őt szóró Shawn Marion emelhető még ki a dallasiaknál.

Thad Young (még nagyobb) lehetősége ez az év? A hazaiak bedobója 30 pontos, 13 lepattanós, 6 gólpasszos, 7 labdaszerzéses statisztikai sorral támasztotta alá azt a tézist, mely szerint immáron ő a Sixers franchise egyértelmű vezére.

A 76ers legjobb dobói: T. Young 20/6, Carter-Williams 25, Wroten 21
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 25/15, Marion 22, Blair 18

 

Toronto Raptors - Cleveland Cavaliers 98 - 91

A két kanadainak jól ment, de nem lettek próféták saját hazájukban. Tristan Thompson (13 pont, 9 lepattanó) és Anthony Bennett (9 pont 15 játékperc alatt) is többet tettek hozzá a vártnál, de hiába pattogtatott sokáig előnyben a zsinórban hetedik diadaláért küzdő Cavs, a harmadik negyedben helyre tette a 20-at dobó Ross húzta Raptors a vendégeket (37-21).

Deng, az igazi profi. Sok szó volt arról, hogy tovább cseréli a Cleveland, ahol nem érzi jól magát az angol-szudáni kiscsatár, de most, amikor nagyon kellett 21 ponttal és 11 lepattanóval igazi vezére volt a Cavaliersnek, bár sok követője nem akadt a 7 ponttal és 10 lepattanóval bemutatkozó Spencer Hawes-on kívül, így kapitulált a Brown-legénység.

A betlik is belefértek. A Raptors megmutatta, miért lett jó csapata Rudy Gay elpasszolása óta, hiszen a gárda all-starja, DeMar DeRozan (14-ből 5 mezőnyből, 14 pont) és az élete legjobb periódusában lévő irányító, Kyle Lowry (13-ból 5 mezőnyből) sem találta meg saját dobását ezen az estén, de ezzel együtt is hátrányból nyert a Toronto.

A Raptors legjobb dobói: Ross 20/6, Valanciunas 18, Lowry 14/3, DeRozan 14
A Cavaliers legjobb dobói: Deng 21/6, Irving 17/3, T. Thompson 13

 

Detroit Pistons - Atlanta Hawks 115 - 107

Józanodik a Pistons, alászáll a Hawks. A rájátszásba jutásért nagy harc lesz a két gárda közt, ez már most biztos, a távolság pedig ma csökkent is, hiszen az egykori atlantai Josh Smith (17 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) hathatós segítségével legyűrte a hazai gárda az egyhuzamban nyolcadszor kikapó Budenholzer-tanítványokat.

Minden vezér hozta magát. A korábban menesztett Mo Cheeks mester nem igazán tudta elérni azt, amit segédje és utóda igen: az említett Smith mellett Drummond (20 pont, 11 lepattanó), Monroe (22 pont, 15 lepattanó, 2 blokk), Jennings (12 pont, 14 gólpassz), Singler (20 pont, 6-ból 4 tripla), Will Bynum (9 pont, 7 gólpassz)  és Stuckey (12 pont) is egyszerre azt csinálja, amihez ért, ráadásul kiváló hatékonysággal.

Korver 123-nál. A Hawks triplagépe sorozatban ennyi olyan NBA-alapszakasz meccsnél tart, melyen legalább egy hármast értékesített, viszont Al Horford, Pero Antics és Gustavo Ayon nagyon hiányoztak a palánk alól a vendégeknél, Jeff Teague pedig egyes posztról.

A Pistons legjobb dobói: Monroe 22, Singler 20/12, Drummond 20
A Hawks legjobb dobói: Millsap 23/9, Mack 21/6, Scott 20/6

 

Chicago Bulls – Denver Nuggets 117-89

Pontgyáros Bulls. Nem éppen a támadójátékáról híres Tom Thibodeau együttese, (92 pontot átlagolnak, amivel utolsók a ligában) ezért a most dobott 117 pont nem mindennapi – olyannyira nem, hogy ez szezoncsúcsnak számít Chicagóban, ahogy a félidőben szerzett 62 is. A szezonátlagukat már három negyed után túlszárnyalták, ráadásul ekkora különbséggel sem nyertek még ebben a szezonban. Ha ez nem volna elég, az újonc Tony Snell húsz pontjával karriercsúcsot állított fel…

Brooks jól mutatkozott be. A kisember péntek reggel csatlakozott a Denverhez, miután elcserélte őt a Houston, és rögtön lehetőséget kapott, amit ki is használt, ugyanis a padról beszállva 27 perc alatt 17 pontot szerzett (7/11 mezőnyből). Rajta kívül viszont csak Randy Foye jutott tíz fölé (23), a Lawsont nélkülöző Nuggets pedig csupán 40%-kal célzott mezőnyből, és mindössze 12 gólpasszt osztott ki.

A Bulls legjobb dobói: Augustin 22/15, Snell 20/9, Gibson 15
A Nuggets legjobb dobói: Foye 23/15, Brooks 17/3, Mozgov 9

 

Memphis Grizzlies – Los Angeles Clippers 102-96

Ennyit jelent Tony Allen? A védekezés mestereként ismert hátvéd 23 kihagyott találkozó után tért vissza. Ezúttal még a padról szállt be, de a játéka azonnali hatást váltott ki, egyrészt mind a négy dobása jó volt, másrészt a Clipperst 40% alatt tartották mezőnyből – igaz, 43 büntetőt dobhattak a vendégek, akik viszont nem éltek ezzel a lehetőséggel, csupán 63%-kal értékesítették ezeket.

Gasol aktív volt. Két borzalmas meccs után most nagyon csipkedte magát a Grizzlies centere, 17 ponttal, 10 lepattanóval és 4 gólpasszal jelezte, hogy túl van a sérülésén. Mellette Zach Randolph is egy 21 pontos, 11 lepattanós dupla-duplát szállított, így menedzselhető volt a Clipperst 28 ponttal és 13 lepattanóval vezető Blake Griffin játéka. A kaliforniaiaknál dupla-duplázott Chris Paul is, de a padról nem érkezett segítség, míg a Memphisnél Allen mellett Mike Miller (13 pont, 5/8 mezőnyből) és meglepetésre James Johnson (15 pont, 6/10 mezőnyből) is villogott.

A Grizzlies legjobb dobói: Z. Randolph 21,  Gasol 17, Johnson 15
A Clippers legjobb dobói: Griffin 28, Crawford 23/9, Paul 18/3

 

Phoenix Suns – San Antonio Spurs 106-85

Kipukkadt a Mills-lufi? A Parker hiányában parádézó egyesnek ezúttal semmi sem jött össze, 2/14-es mezőnymutatóval riogatott (0/6 tripla), de rajta kívül Belinelli (1/8 mezőnyből, 0/4 tripla) és Diaw (1/5) sem találta a dobását. A Spurs mindössze 35%-kal célzott mezőnyből és 2/21-et (!) produkált a triplavonal mögül, így nem volt esélyük nyerni.

Morrisék játszottak. Bár Dragicnak ezúttal nem ment, a Suns padja 60-34-re verte a vendégek cseréit, ez pedig nagyban volt köszönhető a Morris-ikreknek, akik ketten együtt szereztek annyit, mint a teljes Spurs-cseresor. Ezúttal Markieff vitte a prímet, 21 pontját 8/10-es mezőnymutatóval hozta össze, ráadásul 5 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdalopás és 2 blokk is a neve mellé került, de testvére is eljutott 13-ig, ráadásul Ish Smith is remekelt (15 pont, 7/9 mezőnyből, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 2 labdalopás, 2 blokk).

A Suns legjobb dobói: Markieff Morris 21/3, Frye 17/6, Smith 15
A Spurs legjobb dobói: Green 15/6, Duncan 13, Joseph 11

 

Portland Trail Blazers - Utah Jazz 102 - 94

A magasak nélkül is megvan. LaMarcus Aldridge, valamint a csereként sokat használt Leonard. Freeland páros sem lehetett még ott a hazaiakanál, de Robin Lopez idénycsúcsot jelentő 18 lepattanóval reagált, valamint kiosztott 4 blokkot, Lillard (28 pont, 7 gólpassz) és Matthews (24 pont) pedig kintről dobták szét a Utah periméter-védelmét - no és persze nem jött rosszul Derrick Favors hiánya sem az oregoniaknak.

Négyen kevesen voltak a vendégek. Enes Kanter (25 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz, 3 blokk), Trey Burke (21 pont, 7 gólpassz), Gordon Hayward (17 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz) és Alec Burks (12 pont) játékára sem lehetett semmi panasz, de a többiek szinte semmit sem tudtak felmutatni a Utah-nál.

A Blazers legjobb dobói: Lillard 28/6, Matthews 24/3, Mo Williams 13/3
A Jazz legjobb dobói: Kanter 25, Burke 21/9, Hayward 17

 

Los Angeles Lakers - Boston Celtics 101 - 92

Amikor nem rangadó az örökrangadó. Már csak a bajnoki címek számából kiindulva sem létezik patinásabb párosítás ebben a ligában, ráadásul hagyományosan erős csapatokról is beszélünk, most mégis inkább "roncsderbi" volt ez még Pau Gasol (16 pont, 7 lepattanó, 2 blokk) visszatérésével együtt is, hiszen a két gárda jelenleg együttesen sem éri el a 40 győzelmet a szezon lassan kétharmadánál...

Brooks fricskája. MarShon Brooks nem tudta magát beverekedni a Celtics aktív rotációjába idén, így elcserélték, majd toább került Los Angelesbe, s ma első Lakers-színekben lejátszott meccsén 14 dobott pontjával fontos szereplő volt az utolsó negyedet 38-18-ra megnyerő hazaiaknál. Érdekesség, hogy a másik Golden State-től megszerzett kiegészítőember, Kent Bazemore (15 pont, 4 gólpassz ) is remekelt Bryant, Nash, Young és Henry távollétében.

Továbbra is tökéletesen tankol a Celtics. Noha Bradley kivételével már mindenki egészséges bostoni fronton és még simán vezet is sokszor a Stevens-legénység, mindig megtalálja a módját annak a Jeff Green (21 pont) fémjelezte Boston, végül hogyan kerüljön közelebb a top draftcetlikhez.

A Lakers legjobb dobói: Meeks 16/6, Kaman, P. Gasol 16-16
A Celtics legjobb dobói: J. Green 21/9, Bass 20, Sullinger, G. Wallace 12-12

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus