Vége: A Pelicans elkapta az Atlantát!

Simán verte az ex-ligaelsőt a Pelicans, tovább robog a Cavs és a Memphis, Washingtonban nyert a Charlotte, Brooklynban bukott a LAC

Vége a Hawks nagy sorozatának, Anthony Davisék legyőzték az eddigi ligaelsőt az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) hétfői játéknapján. A Cleveland viszont nyert és 11-nél jár, a Thunder Westbrook tripla-duplájával verte az Orlandót, a Charlotte győzni tudott Washingtonban, a Nets elkapta a Clipperst - a Memphis pedig Phoenixben sem talált legyőzőre. Íme a részletek!

A játéknap legfontosabb jelenetei videós rovatunkban megtekinthetők!

Cleveland Cavaliers – Philadelphia 76ers 97-84

Majdnem elszórakozták a 11.-et. Az Atlanta vereségével a Cleveland a liga jelenlegi legjobb formában lévő csapata – a franchise leghosszabb győzelmi sorozata egyébként 13 siker még 2010-ből. Ma már a harmadik negyedben húszpontos fórt építettek ki Jamesék, de a Philly visszatáncolt, előbb 69-67-re, majd 80-77-re közelítették meg a hazaiakat – ekkor nagyon kellett Irving (24 pont, 9/16) és főleg Dellavedova, aki három triplát is beemelt ebben a periódusban, amire már nem tudtak válaszolni Granték. Érdekesség, hogy Kevin Love az első negyed után nem vállalt egyetlen dobást sem, 1/7-tel és 15 lepattanóval zárt – majd a meccs után egy órát dolgozott két dobóedzővel…

Covington és Grant elöl, Noel hátul, MCW a padon. A Philly felzárkózását három embernek tulajdoníthatjuk elsősorban, a Covington-Grant páros 18-18 pontig jutott és ketten együtt hét triplát süllyesztettek el – bár nem dobott túl hatékonyan a Sixers, ezekkel a hármasokkal lépdeltek előre. Nerlens Noel védekezésben adott ismét tartást az együttesnek, megszerzett két labdát és kiosztott három blokkot is – újoncként utoljára David Robinson tudott 1,5 labdaszerzés és 1,5 blokk felett átlagolni. Carter-Williams viszont kisebb sérülése miatt nem játszott a nagyszünet után, két ponttal, 1/9-es mezőnymutatóval zárt.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 24/9, James 18/3, Smith 12/6, Dellavedova 12/9
A 76ers legjobb dobói: Covington 18/12, Grant 18/9, Mbah a Moute 13/3

Washington Wizards – Charlotte Hornets 88-92

Wall elrontotta a végét. Az irányító bokasérüléssel és fejfájással együtt is pályára lépett, végül 4/14-es mezőnymutatóval zárt – ennek ellenére megteremthette volna a lehetőséget csapatának. A harmadik negyedet egy nagy futással kezdte a Charlotte, amivel megléptek a fővárosiak elől, az utolsó percnek hatpontos fórral vághattak neki Jeffersonék. Ekkor jött Paul Pierce és Wall, majd 22 mp-cel a vége előtt az irányító egy pontra hozhatta volna fel a Washingtont – azonban elrontotta a ziccert, a vendégek pedig nem hibáztak többet.

Nem hiányzott Walker. A Charlotte újfent 90 pont alatt tartotta ellenfelét, de ehhez most megfelelő támadójáték is párosult – 47%-kal dobtak mezőnyből, miközben a Washingtont 40%-on tartották. A Walkert pótló Roberts 18 pontig jutott, ma már Al Jefferson is korábbi önmagát idézte, de Henderson, Kidd-Gilchrist és Neal is tíz fölé jutott – ez elég volt a sikerhez. Hátul teljesen megölték a Wizards játékát, a Gortat-Nené páros érdemi dobóhelyzet nélkül játszotta le a meccset, ugyanakkor mindössze hat triplát engedélyeztek a fővárosiaknak.

A Wizards legjobb dobói: Beal 18/6, Wall 16/3, Humphries 13
A Hornets legjobb dobói: Jefferson 18, Roberts 18/3, Henderson 17/3

Brooklyn Nets – Los Angeles Clippers 102-100

Óriási hajrával nyert a Brooklyn. Bár közel sem úgy nézett ki a mérkőzés, mint a két héttel ezelőtti, a Clippers szűk két perccel a vége előtt már úgy érezhette, hogy megvan a győzelem, hiszen kilenc ponttal vezettek Paulék. Ekkor azonban a triplákkal nagyon régóta szenvedő Brooklynnál kiszakadt a zsák, Alan Anderson dobott két hármast (egyet faulttal együtt), majd Joe Johnson és Deron Williams is betalált kintről, amivel egyenlítettek – sőt, 1,2 mp-cel a lefújás előtt Jarrett Jack tempójával slusszpoénként a győzelmet is megszerezték.

Botrányos büntetők. Bár már szinte megvolt a meccs a vendégeknek, korábban bebiztosíthatták volna a győzelmet, ha nem ennyire vállalhatatlanul céloznak a vonalról. A Clippers csupán 8/25 (32%) büntetőt értékesített, ebből a 22 ponttal és 20 lepattanóval záró DeAndre Jordan 2/12-t mondhat magáénak – bár ő így is dominált, a végén nagyon hiányoztak ezek a könnyű pontok. Fájó vereséget szenvedett Doc Rivers csapata, eddig nyolcmeccses túrájukon 2-2-re állnak ezzel, csütörtökön pedig Clevelandbe látogatnak…

A Nets legjobb dobói: Lopez 24, Johnson 22/12, Williams 15/9
A Clippers legjobb dobói: Jordan 22, Paul 20/6, Crawford 18/6

Toronto Raptors – Milwaukee Bucks 75-82

Egy rövidzárlat belefért. Brandon Knight nélkül állt ki a Milwaukee, sőt, a második negyed hajrájában Mayo kapott két technikait, így ő sem állt rendelkezésre ezután. Ennek ellenére a 25-öt szóró Middleton vezérletével folyamatosan növelte előnyét a vendégcsapat, a harmadik játékrészben már 18 ponttal is vezettek – teljesen szétszedték a Raptors támadójátékát. A negyedik negyedben aztán megfordult minden, zsinórban tizenöt dobást hibázott el a Bucks és 75-75-nél utolérte őket a Raptors – itt azonban megrázták magukat a vendégek, Dudley hármasa után Bayless is betalált, végül úgy is nyert a Milwaukee, hogy az utolsó etapban csak kilenc pontot szerzett.

Majdnem megmentő lett a cserepad. Egészen botrányosan kosarazott a Raptors első sora, Lowry két pontot tudott szerezni, Vasquez is gyenge volt, Valanciunas csak az első félidőben volt hatékony, DeRozan is csak 5/16-tal dobott. A negyedik negyedben aztán a pad intézte a felzárkózást, Lou Williams katasztrofális mezőnymutatóját büntetőkkel kompenzálta, de Hansbrough, Ross és Patterson is ekkor villogott, elsősorban védekezésben – fordítaniuk már nem sikerült. A 32,1%-os mezőnymutató és a 14 kiosztott gólpassz sokat elárul a támadójátékukról, a Milwaukee pedig 17-0-ra áll akkor, ha 90 pont alatt tartja ellenfeleit.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 16, Valanciunas 12, Williams 12/3
A Bucks legjobb dobói: Middleton 25/9, Dudley 14/9, Henson 12, Antetokounmpo 12

New Orleans Pelicans – Atlanta Hawks 115-100

Nincs meg a 20. Zsinórban 19 győzelem után kapott ki az Atlanta, méghozzá sansztalanul – már az első negyedet 32-22-re nyerte a New Orleans és végig vezettek is a hazaiak. A Hawks hosszú idő után nem tudott tíz triplát értékesíteni és csupán 19 gólpasszt osztottak ki – a gyenge támadójáték mellé ráadásul a védekezésük sem stimmelt, különösen a palánkok alatt voltak gondban. Mivel a fő riválisok is buktak, továbbra is hét meccsel vezeti keletet az Atlanta, a ligaelső viszont újra a Warriors.

Anthony Davis visszatért. Kisebb sérülése után újra pályára léphetett az erőcsatár és kulcsszerepet játszott a Pelicans sikerében. Már félidőben 19 pontnál járt, végül 29 egységig jutott 13 lepattanó mellett, ráadásul nagy munkát végzett Paul Millsapen védekezésben – a Hawks remek formában lévő magasembere csupán 5/14-et dobott mezőnyből. Lepattanói között nyolc támadó volt és egyébként is itt nyerte meg a meccset a New Orleans: a pattanózást 52-32-re hozták. A periméteren a parádésan dobó Gordon mellett a dupla-duplázó Evans is remekelt, így az utóbbi hét meccsükből hatot megnyerve közelítenek a nyugati 8. hely felé.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 29, Gordon 20/12, Evans 15/3, Anderson 15/3
A Hawks legjobb dobói: Teague 21/3, Millsap 15, Korver 12/6

Oklahoma City Thunder – Orlando Magic 104-97

Az ideális Westbrook. Cseppet sem zavarta a hátvédet, hogy Durant sérülés miatt kihagyni kényszerült a mérkőzést. Sőt, nagyon pontos, sokoldalú játékkal szórakoztatta szurkolóit (8/15 mezőnyből, 11 lepattanó, 14 gólpassz, 2 eladott labda), tripla-duplával zárta a találkozót és olyan teljesítményt mutatott, melyet bármikor elfogadnának tőle. Inspirált játékot nyújtott támadó oldalon a legjobb OKC-s mérkőzését játszó Waiters (9/15), valamint a padról beszálló Morrow (4/6, 3/3 tripla) is, különösebb megerőltetés nélkül, könnyen húzta be Durant nélkül is az összecsapást a végig magabiztosan játszó Thunder.

Nincs megoldás. Bár az utolsó negyedben a különbséget tudta kozmetikázni a Magic, sok esélyük nem volt arra Harris-éknek, hogy egyenlő ellenfelei legyenek a hazaiaknak. A harmadik negyed elején több mint öt percen át nem találtak gyűrűbe az Orlando játékosai, s ekkor már húszpontos előnyben játszhatott a Thunder. Pedig itt felzárkózhattak volna a vendégek, hiszen csak 21 pontot kaptak, de ebben a játékrészben 7/22-es mezőnymutatót hoztak össze, ami nem járult hozzá a hátrány faragásához. Ha ezeket az előnyöket rendre megadják az ellenfeleknek, akkor csak tovább nyúlik a jelenleg 9 vereséget számláló negatív szériájuk. 

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 25/3, Waiters 24/6, Ibaka 16/6
A Magic legjobb dobói: Oladipo 22/6, Vucsevics 20, Harris 18

Dallas Mavericks – Minnesota Timberwolves 100-94

Keretbe foglalva. Bár nem nyújtott még csak átlagos dobóformát sem a Rondo helyén kezdő J.J. Barea (4/14 mezőnyből, 8 gólpassz), de ő szerezte a Mavs első és utolsó mezőnykosarát. Utóbbit a mérkőzés utolsó percében, majd utána két büntetőt is helyére küldött, s ezzel visszaverte a Minnesota felzárkózási kísérletét, bebiztosította a hazai győzelmet. Pedig a Parsons – Nowitzki – Ellis hármas a megszokottak szerint szállította a pontokat, nagy előnyt harcoltak ki a hazaiaknak, csak épp a találkozó utolsó nyolc percében mindössze egy mezőnykosár érkezett a triótól, így már érthető, hogy miért volt nagy szükség Barea higgadtságára.

Újra a parketten. Hosszú kihagyás után játszhatott ismét tétmeccset Ricky Rubio. A november 7-e óta 42 mérkőzést kihagyó játékos biztatóan (21 perc, 10 pont, 4 gólpassz) kezdett, ennél több öröme azonban nem lehetett sem neki, sem a vendég együttesnek. Egyszer sem vezetett a Minnesota a találkozó folyamán, hadilábon álltak Youngék a távoli dobásokkal (23%), s bár egy nagy hajrával megpróbálták a záró játékrészben ledolgozni korábbi tetemes hátrányukat, erejükből csak annyira futotta, hogy 2 pontra megközelítsék a Dallast. A kritikus utolsó két percben három lehetőséget hibázott el a vendég gárda, mely luxusnak mondható egy ilyen kaliberű ellenféllel szemben. Így a szezon során már harmadszor kapott ki a T’wolves a Mavericks-től.

A Mavericks legjobb dobói: Ellis 23/9, Parsons 18/6, Nowitzki 16/3
A Timberwolves legjobb dobói: Martin 19/3, Williams 15/6, Young 15

Phoenix Suns – Memphis Grizzlies 101-102

Nagy mélységből jött vissza a Grizzlies. A vendégek picit jobban álltak a mérkőzés nagy részében, a negyedik negyedben azonban majdnem beletört a bicskájuk a Suns háromhátvédes játékába. Az alaposan felgyorsuló hazaiak már 101-94-re vezettek – innentől viszont már csak a Memphis talált be, és végül kis szerencsével (és Bledsoe végjátékban elkövetett hibáival), de nyerni tudott. A Hét Játékosának választott Zach Randolph (19 pont, 9 pattanó) egy technikai miatt kicsit kevesebbet játszva is faktor volt, Mike Conley felvette a kesztyűt a Suns kisembereivel (23 pont, 5 gólpassz) – a nyerőemberek végül Jeff Green és Marc Gasol voltak. Előbbi 101-99-nél összekapart egy támadópattanót, faulttal együtt bedobta, majd a plusz büntetőt is helyére küldte, utóbbi pedig a Suns végső támadásánál leblokkolta Markieff Morris kísérletét.

Mikor verik meg a Grizzliest? Utoljára 2013 februárjában győzött a Suns a Memphis ellen – most közel álltak hozzá, de nagyon elrontották. A három hátvéd most is remekelt (60 pont, 14 gólpassz, 6 labdalopás mellett Bledsoe még kétszer blokkolt is), a Morris-ikrek és Brandan Wright pedig jó százalékkal dolgoztak a palánkok környékén. Tulajdonképpen 46 percig mindent jól csináltak – de az utolsó pár pillanat megmutatta, hogy mi különbözteti meg a jó csapatot a kiválótól.

A Suns legjobb dobói: Thomas 24/6, Bledsoe 21/3, Dragic 15.
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 23/3, Randolph 19, Gasol 15.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus