Visszatért az idény eleji GSW, Anthony Davis megsérült

Minden klappolt a Warriorsnál - majdnem megégett a Spurs - gálázott a Cavs - kis híján robbantott a Lakers - a Dallast verte a Bucks

A címvédő Golden State elképesztő támadójátékkal simán győzött Portlandben az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, pedig a hazaiaknál Damian Lillard 40 pontos estét szállított. A San Antonio nagy csatában, egy egységgel győzte le a New Yorkot, a Lakers viszont Lou Williams 44 pontos karriercsúcsa ellenére az utolsó pillanatokban kikapott az OKC-től. A Milwaukee Khris Middleton kosarával verte a Dallast, a Cleveland tükörsimán győzött Minnesotában, a Toronto DeMar DeRozan vezérletével múlta felül a Washingtont, újra győzött az Orlando, a Memphis és a Miami hozta a kötelezőt, Anthony Davis pedig ismét megsérült a Pacers ellen. 

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva elérhető!

Washington Wizards – Toronto Raptors 88-97

Egy jó negyed nem elég. Jól indult a mérkőzés a fővárosiak számára, Wall (8/20 mezőnyből, 4 gólpassz, 7 eladott labda, 3 blokk) vezetésével meglógtak az ellenféltől, a második negyedben azonban fordult a kocka, s a folytatásban képtelen volt megújulni a hazai gárda. Pedig lehetőségük akadt szép számmal, de csak 16 pontot szereztek gyorsindításból, emellett még a lepattanócsatát is elvesztették (35-47). A végjátékban ugyan még volt fellángolása a Wittman-legénységnek, de mivel még a 40%-ot sem érte el a mezőnypontossága, nem érhette utol a Raptorst. Legutóbbi hat mérkőzéséből ötöt elvesztett a Wizards.

A nyerő páros elintézte. Negatív idényrekordot jelentő 23 eladott labdát vétett a Toronto, de ezen a mutatón és a rossz kezdésen is túllépett a gárda. DeRozan (11/24 mezőnyből, 12/13 büntető) nagy energiákat mozgósított, nem is tudták megállítani a hazaiak, különösen a második félidőben volt elemében, 21 pontot szállított a fordulás után. A dupla-duplázó Lowry-ra (8/18, 10 lepattanó, 4-4 gólpassz és szerzett labda) sem lehetett panasz eladott labdái (6) ellenére sem. A harmadik negyedben 18-4-es etapot vágott ki a Raptors, mellyel megfordította a mérkőzést, megnyugtató előnyt szerzett, amit megtartott a lefújásig.

A Wizards legjobb dobói: Wall 21/6, Porter 16/3, Sessions 14/3
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 35/3, Lowry 21/9, Scola 11

Brooklyn Nets – Orlando Magic 77-83

A hármasok diadala. Bár akadtak bőven hibák a Magic játékában, mégis a szervezettség, a csapatmunka és a 13 értékesített hárompontos hozta meg a vendégek sikerét. Vucsevics (9/23 mezőnyből, 10 lepattanó) szép dupla-duplát szállított, Harris (3/15 mezőnyből, 12 lepattanó, 8 gólpassz, 2 blokk) megint szenvedett a dobásokkal, de nagyon hatékony mezőnymunkát végzett, épp mint Aaron Gordon (6/9, 2/3 tripla), aki a mérkőzés végéhez közeledve két kulcsfontosságú kosarat jegyzett. A legnagyobb részt viszont Oladipo vállalta a sikerből, aki karriercsúcsot jelentő 6 triplát értékesített, így négy nagy arányú vereség után győzött ismét a Magic.

Tovább tart a hazai átok. A megilletődött kezdés után gyorsan magára talált a Brooklyn és a félidőhöz érve a vezetést is átvette. Bár a dobóhatékonysággal akadtak gondok (39% mezőnyből), a küzdőszellemmel nem, így egálon tartotta az eredményt a vendéglátó. Az utolsó percekhez közeledve minden esélye meg volt arra a Nets-nek, hogy fordítson, de Johnsonék teljesen leblokkoltak védekezésben, a Magic pedig ezt a hibát kihasználta: sorozatban kilencedik alkalommal kapott ki hazai környezetben a Brooklyn.

A Nets legjobb dobói: Lopez 17, Johnson 13/9, Larkin 12/3
A Magic legjobb dobói: Oladipo 20/18, Vucsevics 20, Gordon 14/6

Memphis Grizzlies – Denver Nuggets 91-84

Nehezen jött a siker. Hullámzóan és sok hibával játszott a Memphis, mellyel lehetőséget adott ellenfelének arra, hogy tarthassa vele a lépést. A palánkok alatt kissé súlytalan volt a Grizzlies, kivételt képezett ez alól Randolph (9/19 mezőnyből, 3 blokk), aki a padról beállva 16 pontot szórt a második félidőben. A kezdőből ugyan mindenki elérte a tíz pontos határt, de hatékony dobásokról (36% mezőnyből) aligha beszélhetünk és a padról is csak 2 pont érkezett Randolph termése mellé. Az utolsó két percen belül Chalmers és Nurkic akaszkodott össze, majd a hazaiak hátvédje a kosárlabdával is foglalkozott: kisvártatva két triplát süllyesztett el, melyekkel bebiztosította együttese győzelmét.

Egyre sötétebbek a fellegek. A pontgazdag első negyedét gyorsan kompenzálta a vendég gárda, ugyanis csupán 7 pontot tudtak termelni Mike Malone tanítványai a második játékrészben (3/21 mezőnyből). A Memphis hibáiból jól megélt a Denver, hozta a lepattanócsatát (59-43), 19 támadópattanót gyűjtöttek Arthurék, de pocsékul dobták a triplákat (4/19). Gallinari (8/18 mezőnyből, 11/11 büntető, 8 lepattanó) nagy estéje ugyan megteremtette az esélyt a vendégek előtt a sikerre, de fejben teljesen elfogytak az utolsó percekre. Legutóbbi 12 mérkőzéséből tíz alkalommal hagyta el vesztesen a parkettet a Nuggets.

A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 24, Green 16/9, Barnes 15/9
A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 29/6, Arthur 12, Harris 11/3

Minnesota Timberwolves – Cleveland Cavaliers 99-125

Nem volt kérdés. Már az első negyedben egyértelművé tette a Cleveland, hogy „merre hány méter”, félidőben 16 pont volt a különbség, de ez a fordulás után is folyamatosan nőtt – a vendégek nem adtak esélyt a fiatal Minnesotának. Kyrie Irvingnek nem ment a játék és James is inkább csak osztogatott, viszont Love 20 pontig jutott volt csapata ellen, JR Smith 27 pontos szezoncsúcsot (10/12 mezőnyből, 5/6 tripla) rámolt be, de a padról beszálló Shumpert is húsz fölé jutott – az 53%-kal dobó Cavs könnyedén hozta sorozatban hatodik győzelmét. JR Smith egyébként megelőzte Eddie Jonest a liga örökranglistáján a bedobott triplákat tekintve és fellépett a huszadik helyre.

Wiggins extrája is kevés volt. Ahogy tavaly, úgy idén is nagyon felszívta magát az őt draftoló, majd Love-ra elcserélő Cavs ellen a regnáló Év Újonca és a vezérletével jól is kezdett a Minnesota, de már az első negyed hajrájában elfogyott az erő. Wiggins végül 35 pontig jutott és parádés estét produkált, mellette Towns és Muhammad is húsz egység felett zárt, de a védekezés ezúttal is átjáróház volt – ugyan a Cleveland dobóformája is átlag feletti volt, de rengeteg jó helyzetet engedtek nekik a hazaiak. A Minnesota ezzel sorozatban ötödször kapott ki, ráadásul az utóbbi tíz meccsükből a kilencediket veszítették el Rubióék.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 35/9, Towns 22, Muhammad 22/6
A Cavaliers legjobb dobói: Smith 27/15, Shumpert 23/9, Love 20/6

New Orleans Pelicans – Indiana Pacers 86-91

Anthony Davis ismét megsérült. Gyakorlatilag a teljes mérkőzést legjobb játékosa nélkül játszotta le a New Orleans, miután Davis alig három perc játék után kiszállt a meccsből – egy elveszett labdát mentett meg, majd kizuhant a nézők közé és megsérült a háta. Magas posztokon innentől esélytelen volt a gárda, a lepattanózást 54-37-re veszítették el a hazaiak, a festékből pedig 50-32-re kaptak ki, amit csak ideig-óráig tudott pótolni Evans és Anderson – az első negyedet még nagyon megnyerték, utána viszont fogyott az előny és a hajrában meg is fordította a találkozót a Pacers.

Szenvedett az Indiana. Meglepően jól védekezett a Pelicans, a vendégek pedig elég indiszponáltnak tűntek, főleg támadásban – 25 labdát adtak el (!), Paul George ezúttal is csak árnyéka volt önmagának és nem volt senki, aki a gárda élére állt volna. A korai 14 pontos hátrányt így is ledolgozták és a negyedik negyedben már fej-fej mellett haladtak a felek, szűk öt perccel a vége előtt átvették a vezetést Ellisék, majd levédekezték a Pelicans próbálkozásait – Holiday elhagyta a labdát és elrontott egy triplát, majd hibázott Ajinca és Gordon is, az ötpontos különbség pedig innentől megmaradt a végéig.

A Pelicans legjobb dobói: Evans 27/9, Anderson 21/12, Holiday 15/3
A Pacers legjobb dobói: Mahinmi 17, Miles 15/9, George 13/3

Milwaukee Bucks – Dallas Mavericks 96-95

Middleton bombaformában. A szezon eddigi részében közel sem azt hozta a dobóhátvéd, amit vártak tőle a szerződése megkötésekor, az utóbbi hetekben azonban megszolgálja az árát – az előző kilenc meccsen 23 pontot átlagolt, ezen az estén pedig 27 egységgel (10/18 mezőnyből), valamint egy győztes kosárral állt csapata élére. A Bucks az első negyedtől kezdve vezetett végig, de a tripláknak köszönhetően visszakapaszkodott a Dallas és az utolsó percekhez fej-fej mellett érkeztek meg a felek. 93-93-nál mindkét csapat több lehetőséget is elhibázott, majd Middleton büntetőjével került előnybe a Milwaukee, amire Nowitzki válaszolt kettővel már az utolsó percben. Itt sem volt vége, Henson osztott ki egy clutch blokkot, a labda Middletonhoz került, aki az utolsó másodpercekben végigrohant a pályán és dobott egy kettest – erre már nem tudtak válaszolni a vendégek.

Kintről igyekezett tartani magát a Mavs. A festékben óriási volt a különbség a csapatok között, erről a területről 56-32-re nyert a Milwaukee – a folyamatos betöréseket nem tudta megfogni a Dallas és bár Monroe-t leszedte Pachulia, Hensonnal nem tudott mit kezdeni. Ezt a hátrányát triplákkal próbálta ellensúlyozni a vendégcsapat, 44-et emeltek rá (duplából csak 40-et), amelyből 14-et értékesítettek – összehasonlítva ezt a Bucks 4/9-es mutatójával elképesztő a különbség. Ez majdnem elég lett végül a sikerhez Nowitzkiéknek, de az utolsó játékból a Milwaukee jött ki jobban, így Monroe-ék nagyon fontos győzelmet arattak.

A Bucks legjobb dobói: Middleton 27, Henson 16, Carter-Williams 15
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 20/12, Harris 19/9, Matthews 12/9

San Antonio Spurs – New York Knicks 100-99

Majdnem meglepetést okozott a Knicks. A sorozatban három győzelemből érkező vendégcsapat nem játszott alárendelt szerepet, megnyerte az első negyedet és a látványos játék mellett hatékonyan védekezett, amivel meccsben tartotta magát. Carmelo Anthony (20 pont, 12 pattanó) mellett a parádézó Kristaps Porzingis volt a kulcsfigura, az újonc magasember 28 pontot, közte három triplát rámolt be és leszedett 11 lepattanót is, de ez végül kevésnek bizonyult a sikerhez. A negyedik negyedben már 12 ponttal vezetett a Spurs, innen egy 14-4-es futással jött vissza a Knicks, de Tony Parker közelije elég lett a hazai üdvösséghez – az utolsó támadásból Calderon dobhatott triplát, de az már kimaradt, így nagy csatában maradt alul a New York.

Nem tudott dominálni a Spurs. Gregg Popovich csapatát némileg meglepte a Knicks játéka, sem védekezésben, sem támadásban nem tudták hozni azt a szintet, amit megszokhattunk tőlük az utóbbi hetekben. Ennek ellenére a festékből 60-38-ra (!) nyertek Duncanék úgy, hogy sem ő, sem Aldridge nem játszott igazán jól Porzingis és Lopez ellen, ez pedig döntőnek bizonyult, mivel összesen csak négy triplát értékesítettek Leonardék. A hajrában kis híján oda lett a hazai veretlenség, de végül megnyerték idei legnehezebb meccsüket otthon – összességében sorozatban hetedik sikerüket aratták.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 19, Aldridge 16, Parker 16, Ginobili 16/6
A Knicks legjobb dobói: Porzingis 28/9, Anthony 20/6, Lopez 12

Phoenix Suns – Miami Heat 95-103

Wade és a korábbi Suns-hátvédek villogtak. A Heatnél ezúttal kevesebb dobást kapott Chris Bosh, Whiteside csak 18 percet töltött parketten (ez alatt kilenc ponttal nyert a Phoenix), de a 27 pontos Dwyane Wade, a 22-ig jutó Goran Dragic és a padról 21-et szóró Gerald Green vezérletével végül így is hozta a kötelezőt a floridai alakulat – utóbbi két játékos a tavalyi szezont még a Sunsnál kezdte együtt. Simán azért nem jött a győzelem, mert bár 13 ponttal vezetett a Miami félidőben, innen felzárkóztak, majd a vezetést is átvették a hazaiak a záró etapban – ez nem tartott sokáig, Wade-ék összekapták magukat és büntetőkkel, valamint fontos triplákkal eldöntötték a találkozót.

Nem adta könnyen magát a Suns. Nagyon harcosan léptek pályára a hazaiak és egy pillanatig sem adták fel, a végig nagyon agresszív Brandon Knight vezérletével próbáltak tapadni ellenfelükre. Amikor a vendégek kicsit kiengedtek, vissza is jöttek a meccsbe, de a védekezésük nem volt az igazi: egyrészt 49%-kal dobott a Miami, másrészt harminc alkalommal állhattak a büntetővonalra a floridaiak, ez pedig a hajrában döntőnek bizonyult – a nagy akarásnak sok fault lett a vége, így a Suns az utóbbi tíz meccsén a kilencedik vereségét szenvedte el.

A Suns legjobb dobói: Knight 26/3, Booker 16/3, Teletovics 13/9
A Heat legjobb dobói: Wade 27, Dragic 22/9, Green 21/6

Portland Trail Blazers – Golden State Warriors 108-128

Ez a Warriors. A címvédő ezúttal ismét korábbi fényében tündökölt, legalábbis ami a támadójátékot illeti – 53%-kal dobtak mezőnyből és 18 (!) triplát süllyesztettek el brutális hatékonysággal, az első negyedet már 17 ponttal és nyerték és hamar lerendezték a találkozót. A fő pontfelelős ezúttal Klay Thompson volt, aki 36 egységet rámolt be, mellette Curry 28 perc alatt 26 pontot és 9 gólpasszt tett a közösbe, Draymond Green nyolcadszor is tripla-duplázott (11 pont, 13 pattanó, 10 gólpassz), de ki kell emelnünk Brandon Rush-t is, aki Harrison Barnes visszatérése után is maradt a kezdőben – ezúttal húsz pontig jutott (8/9 mezőnyből, 4/4 tripla).

A káprázatos Lillard sem volt elég. A Portland irányítója nemrég tért vissza sérüléséből és nem igazán találta a dobását – eddig. Ezen az estén kereken negyven ponttal terhelte meg a GSW gyűrűjét (12/27 mezőnyből, 6/15 tripla, 10/12 büntető), amely mellé kiosztott tíz gólpasszt is, ez azonban kevésnek bizonyult a Warriors ellen – összességben más kávéház volt a két csapat, a Blazers elrontotta első kilenc dobását, így egy másodpercig sem tudta megszorítani ellenfelét. A Golden State ezzel sorozatban ötödik sikerét aratta és őrzi hárommeccses előnyét a San Antonióval szemben.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 40/18, Crabbe 18, McCollum 17/9
A Warriors legjobb dobói: K. Thompson 36/21, Curry 26/12, Rush 20/12

Los Angeles Lakers – Oklahoma City Thunder 113-117

Lou Williams karriercsúcsa is kevés volt. Ezen az estén végig partiban volt a Lakers, nem úgy, mint a két korábbi, OKC elleni vereség alkalmával - ebben pedig óriási szerepet játszott Lou Williams. A dobóhátvéd már az első három negyed alatt is beszórt 21 pontot, de igazán a záró etapban "engedte el magát": ekkor egymaga 23 egységet írt fel a táblára csapata 28 pontjából, végül 44-gyel (12/25 mezőnyből, 5/14 tripla, 15/15 büntető) karriercsúcsig jutott. A záró etap elején 11 pontos előnyben volt az OKC, de Williams ezt egymaga eltüntette és vezetett is már a Lakers, de jött Westbrook és Adams, Bryant (8/20 mezőnyből, 6 gólpassz) elrontott két tempót, a vendégek pedig pontosan büntetőztek - két nap alatt két óriási meccset is elveszített az arany-lila alakulat. 

Kellett Westbrook extrája. Az OKC irányítója 36 pontot szórt 12 lepattanó és 7 gólpassz mellett, a nagyon hatékony Durant ezúttal kevesebbet vállat (10/15 mezőnyből) és az utolsó percekben nem is kapott igazán szerepet. Az utolsó hét percben egy duplát jegyzett a kiscsatár, Westbrook viszont beszórt tíz pontot, kiosztott egy gólpasszt és leszedett egy támadópattanót (amiből Adams büntetőzött), így csapata összes pontjában benne volt ekkor - öt pattanót szedett, csak egy dobást rontott, igaz, három labdát is eladott ebben az időszakban.

A Lakers legjobb dobói: Williams 44/15, Bryant 19/3, Clarkson 17/6
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 36/3, Durant 24/6, Kanter 15

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus