Wade 40 ponttal vitte sikerre a Heatet

A Miami ikonja ismét vezér volt - Leonard volt a kulcs a Grizzlies ellen - újabb fesztivált tartott a Clippers - majdnem megégett a Cavs

Dwyane Wade 40 pontos estéjével verte a tartalékos Miami a Detroitot az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) vasárnapi játéknapján. Kawhi Leonard extrája győzelmet ért a Spursnek a Memphis elleni rangadón, a Houston nyerni tudott Washingtonban, ismét parádésan játszott a Clippers, a Cavs viszont kis híján megégett a Philadelphia ellen. A Thunder győzni tudott Phoenixben, a Pacers lenyomta a Dallast, a Nets és a Pelicans hozta a kötelezőt – íme a részletek!

A játéknap legfontosabb jelenetei videós rovatunkban megtekinthetők!

Washington Wizards – Houston Rockets 91-99

Teljesen szétesett elöl a Washington. A fővárosiak 30% alatt dobtak az első negyedben és bár később ezen javítottak, a teljes támadójátékuk romokban hevert. Randy Wittman szerint alapvető problémáik voltak és olyan dolgokat látott a pályán, amit még soha – ezek tükrében kész csoda, hogy nem ütötte ki őket a Houston. Védekezésben azonban hozta magát a Wizards, szépen ölték a Rockets játékát és John Wall villanásaival végig látótávolságon belül tudtak maradni.

Harden meglepő blokkja. A vendégek MVP-jelöltje csak 7/20-as mezőnymutatóval dolgozott, de az utolsó percben tőle szokatlan módon berepülve blokkolta Bradley Beal triplakísérletét hatpontos vezetésnél – Howard azt mondta erről a jelenetről, hogy meglepte, de ez az, amit egy MVP csinál. A Rockets többé-kevésbé stabilan játszott végig, volt tizenöt pontos előnyük is és bár a negyedik negyed elején a rohanásokkal szoros meccset csinált a Washington, végül ezzel a blokkal biztosan hozták sorozatban negyedik győzelmüket.

A Wizards legjobb dobói: Wall 25, Beal 15/3, Porter 15/6
A Rockets legjobb dobói: Harden 24/3, Brewer 15/3, Smith 14/6

Brooklyn Nets – Los Angeles Lakers 107-99

Lopez folytatta, Hill visszatért. A Nets centere 28,8 pontot átlagolt az előző négy mérkőzésén, ma pedig ismét tarthatatlannak bizonyult a festékben: 30 egységet rámolt be 11 lepattanó és négy blokk mellett. Folyamatosan lőtték be nekik a labdát a társak, a Lakers védekezése pedig nem nagyon reagált erre, így 22 dobásából 13-at értékesíteni tudott. A túloldalon Jordan Hill is remekelt, a visszatérő erőcsatár-center a padról beszállva 27 perc alatt jutott el 22 pontig és 16 lepattanóig, iszonyatos energiát vitt csapata játékába és nagyrészt neki köszönhető, hogy nem kapott ki simán a Lakers.

Már csak a triplák kellenek. A Brooklyn határozottan előrelépett az utóbbi hetekben és sorozatban harmadik győzelmével felugrott a keleti nyolcadik, rájátszást érő helyre. Brook Lopezt parádésan találják meg a festékben és a gyűrű közeléből nagyon hatékonyan dolgoznak, viszont általában 30% alatt dobják a triplákat, ami nem mondható jónak – pedig már Joe Johnson is belendült, ma Brown és Williams is hozta magát. A védekezésük is rendben van, bár ma Hill mellett Clarkson és Wesley Johnson is pontosan játszott a vendégeknél, a hamar megszerzett előnyt végig menedzselte a Nets.

A Nets legjobb dobói: Lopez 30, J. Johnson 18/9, Brown 17/6
A Lakers legjobb dobói: Hill 22, Clarkson 18/3, W. Johnson 17/3

New Orleans Pelicans – Minnesota Timberwolves 110-88

Fő a magabiztosság. Már a kezdés után magához ragadta a kezdeményezést a hazai csapat, s esélyeshez méltó módon, magabiztosan őrizte, növelte előnyét. A második játékrészben akadt egy apró megingás a vendéglátók részéről, de gyorsan javították hibájukat és egészen 22 pontig duzzasztották előnyüket. Davis (10/21 mezőnyből, 9 lepattanó, 5 gólpassz) az átlagnál többet pihenhetett, mivel rajta kívül öt Pelicans-játékos jutott el tíz pontig, csapatszinten 57%-os pontossággal dobott a hazai csapat.

Egy rövid fellángolásra futotta. Az erősen tartalékos csapattal kiálló vendégek nagyon korán kerültek komoly hátrányba. A második negyedben úgy tűnt, hogy a fiatalos lendület még akár meglepetést is érhet a T’wolves-nak, Wiggins és az első félidőben 12 pontot szóró, végül dupla-dupláig jutó Payne (7/14 mezőnyből, 11 lepattanó) hathatós közreműködésével 16-6-os rohamot produkált a vendég gárda és megérkezett a Pelicans nyakára. Innen azonban már sok pozitívum nem jutott a Minnesota játékosai számára, a 21 eladott labda, a sikeres távoli dobások totális hiánya, valamint a hatékonynak aligha nevezhető védekezés miatt szenvedtek nagyarányú vereséget.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 28, Asik 15, Gordon 12/3
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 20, LaVine 17/3, Payne 14

Cleveland Cavaliers – Philadelphia 76ers 87-86

Majdnem égővé váló spórolás. Csak Noel rutintalanságának, vagy inkább Thompson jó védekezésének köszönhette a hazai alakulat, hogy nem égett le saját közönsége előtt. A Nets elleni vereség után fájó lett volna egy újabb bukás, mégsem a hazaiakon múlt elsősorban, hogy győzelemnek örülhettek a lefújáskor, ugyanis mindössze 15 pontot jegyeztek a záró játékrészben (a második félidőben 34-et), az utolsó négy percben pedig pontot sem tudtak írni az eredményjelzőre. A Cavs számára rossz hír, hogy a negyedik negyedben Love egy rossz mozdulat után időt kért és azonnal az öltözőbe vonult.

Elmaradt a bravúr. Végig üldözte ellenfelét a 76ers, melyet kőkeményen megizzasztott, a legnagyobb különbség 11 pontos volt. Alig négy perccel a lefújás előtt a jól dobó Covington (7/13 mezőnyből, 5/9 hárompontos) triplájával kialakult már a végeredmény. Az utolsó négy minutumban négy mezőnydobást és négy büntetőt hibázott a 76ers, mely saját maga dönthetett a találkozó kimeneteléről, az utolsó támadásnál Noel kezében, pontosabban dobásában maradt a győzelem. Az oldalról betörő magasember jó védekezést kapott Thompsontól, nehéz dobást kellett vállalnia, mely kimaradt, így vesztesen kényszerült elhagyni a parkettet a 76ers.

A Cavaliers legjobb dobói: James 20/3, Irving 17/3, Mozgov 14
A 76ers legjobb dobói: Covington 19/15, Aldemir - Smith 11-11

Boston Celtics – Los Angeles Clippers 106-119

Újabb előadás. A Clippers nem lassít, sorozatban hetedik győzelmüket húzták be Paulék, ebből négy pedig kétszámjegyű különbséggel megnyert idegenbeli találkozó volt – a Boston sem tudott ellenállni. Támadásban egészen parádés dolgokat műveltek a vendégek, Paul 9 mezőnykísérlettel szórt be 21 pontot, Redick 5/6 triplával jutott el 27 egységig, de húsz felett járt a remekül passzoló és védekező Griffin, valamint nagyot játszott Barnes és Jordan is. Már az első negyedben eldőlt a találkozó, onnantól a már megszokott örömjátékot láttuk a kaliforniaiaktól…

Egy rohanás nem volt elég. Félidőben 21 ponttal vezetett a Clippers, a harmadik negyedben ezt 35-ig (!) növelték, de a Celtics végül elkerülte a totális kiütést. A kispad vezérletével egészen 11 egységig zárkóztak a negyedik negyed hajrájára, de csak eddig engedte őket Doc Rivers csapata, innentől lehozták a találkozót. A Boston vereségével kicsúszott a keleti playoff-képből, fél meccsel vannak a nyolcadik Brooklyn és kettővel a hetedik Miami mögött.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 19/6, Zeller 16, Olynyk 14/3
A Clippers legjobb dobói: Redick 27/15, Griffin 21, Paul 21/9

Miami Heat – Detroit Pistons 109-102

Wade és Haslem visszarepült az időben. Andersen és Whiteside továbbra sem léphetett pályára, így meccsek óta a veterán Haslem az egyetlen bevethető magasember a Heatnél. Nem sok jót jósoltak neki Drummonddal szemben, Haslem azonban 18 ponttal és 13 lepattanóval bizonyította, hogy jó az öreg a háznál – még erre is rátett pár lapáttal Wade. A Heat ikonja kereken 40 egységet rámolt be, a teljes meccs alatt tarthatatlannak bizonyult, folyamatosan dominálta a Pistons védekezését és Reggie Jacksont, így a floridaiak azt is elbírták, hogy a második félidőben már Deng és Beasley sem tudott pályára lépni.

Csak Drummond és Jackson. A Pistons két vezére 63 pontot rámolt be együtt, de ez is kevésnek bizonyult – egyrészt nem lépett fel melléjük senki, másrészt védekezésben ők sem hozták, amit kellett volna. A center 32 pontját bődületes 14/17-es mezőnymutatóval szerezte, de Haslemet nem tudta megfogni, Jackson pedig szintén hiába játszott szenzációsan elöl, ha Wade-del nem tudott mit kezdeni – a negyedik negyedben utóbbi 11/11 büntetőt küldött a helyére és a Miami megtartotta előnyét. A Jackson-Drummond párost leszámítva 28,5%-kal dobott a Pistons, elveszítették a lepattanózást, ez pedig a védekezésük mellé már egyáltalán nem fért bele.

A Heat legjobb dobói: Wade 40, Haslem 18, Ennis 16/6
A Pistons legjobb dobói: Drummond 32, Jackson 31/9, Meeks 11/9

San Antonio Spurs – Memphis Grizzlies 103-89

Leonard jelentette a különbséget. A negyedik negyednek négypontos fórral vághatott neki a címvédő, de a tavalyi döntő MVP-je ekkor kézbe vette a mérkőzést: ő szerezte csapat első tizenöt (!) pontját a játékrészben, alig négy és fél perc alatt értékesített 6/6 mezőnykísérletet. Ezzel kiépítette előnyét a Spurs, de Tony Parker is hozzátett ebben a negyedben kilenc egységet – ő 17-tel, Leonard pedig 25-tel (valamint tíz lepattanóval) zárta a találkozót. Utóbbira Tony Allen hiányában nem igazán volt embere a Memphisnek, amikor nem őt fogta Jeff Green, akkor Diaw villogott, eggyel „rövidebb” volt ma a vendégcsapat.

Hangolódás a playoffra. Jelen állás szerint ez a két csapat találkozhat a rájátszás első körében, így mindenképpen komoly jelentősége volt az összecsapásnak – az viszont tény, hogy ott a Grizzlies lesz pályaelőnyben és Tony Allen is valószínűleg elérhető lesz. A vendégeknél Zach Randolph a korábbiaktól eltérően hatékonyan dolgozott Duncanék ellen és a második félidőben Marc Gasol is megtalálta a ritmust – Conley-t viszont nagyon leszedte a Spurs. A fizikális játék most is erősen jelen volt, a semleges szurkolóknak igazi csemege lehet, ha már az első körben összejön egy pikáns párharc…

A Spurs legjobb dobói: Leonard 25/3, Parker 17, Splitter 15
A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 20, Green 19/6, Gasol 16

Indiana Pacers – Dallas Mavericks 104-99

A Pacers igyekszik megragadni az utolsó esélyt. Célegyenesbe fordult az alapszakasz, és az Indianának már nem nagyon van hibázási lehetősége, ha ott akar lenni a playoffban – ennek megfelelően játszottak, és megszakították négymeccses hazai vereségsorozatukat. CJ Miles szinte képtelen volt hibázni, 28 pontját 75 százalékos mezőnymutatóval szerezte, és csapata utolsó 5 pontját is ő dobta – de mindenki átérezte a helyzet komolyságát, és nem nagyon volt gyenge pont a Pacers játékában. A cseresor 36 pontot szállított, a gárda közel 59 százalékkal dobott kintről, illetve 26 büntetőt harcoltak ki. Sikerével a Pacers tapad a Nets-Celtics duóra, mindössze egy meccsnyire állnak az áhított keleti 8. helytől.

Hiányoztak a hátvédek. Bár ma Rajon Rondóra nem lehetett panasz (8/14 mezőnyből, 10 gólpassz, 7 pattanó, 2 labdalopás, 1 blokk), és a Parsons-Nowitzki kettős is 50 százalék felett célzott mezőnyből, Monta Ellis és JJ Barea sérülés miatt nem léphetett pályára, amit CJ Miles ki is használt. Rá nem nagyon volt opciója a Dallasnak, hiába volt ismét jó Stoudemire a padról, nem volt egy klasszikus dobóhátvéd a csapatban, aki Milest ellensúlyozni tudta volna. A texasiak úgy tűnik, bebetonozták magukat a nyugati 7. helyre – a 6. és a 8. helytől is 3 győzelem választja el őket.

A Pacers legjobb dobói: Miles 28/15, G. Hill 14/6, Hibbert 14.
A Mavericks legjobb dobói: Parsons 27/6, Nowitzki 19/3, Rondo 17.

Phoenix Suns – Oklahoma City Thunder 97-109

A Phoenix nem támadt fel. Óriási tempóban kezdett a Suns, az első negyedet 35-24-re nyerték, és még félidőben is nyolc ponttal tartottak előrébb – pedig Bledsoe nem sokat tett hozzá a meccshez. Az irányító végül 15 ponttal, 7 gólpasszal, ugyanakkor 6 eladott labdával zárt, míg a sérülésből felépülő másik kisember, Brandon Knight 1/10-es mezőnymutatóval tért vissza. Hiába játszottak jól a Morris-ikrek (ketten együtt 39 pont, 16 pattanó) és hiába villantott ismét nagyot TJ Warren (18 pont, 8/10 mezőnyből), a hátvédek gyenge napját nem tudták ellensúlyozni: a második félidőben csak egy csapat volt a pályán, és az nem a Suns volt.

Westbrook mellé felnőtt a csapat. Az OKC hátvédje 33 pontját elég gyenge mezőnymutatóval hozta össze (10/29), viszont kiharcolt 14 büntetőt, statlapján 9 pattanó, 7 gólpassz és 3 labdaszerzés is szerepelt – a meccs elején felhúzták, és végigzakatolta az összecsapást. Ez azonban nem lett volna elég, mert a Suns is jól játszott az első félidőben – fordulás után viszont nagyon komoly védekezést adott elő a Thunder, a Phoenix ebben az időszakban 35 pontig jutott, miközben kapott 55-öt. Steven Adams nagy dupla-duplával (13 pont, 16 pattanó), Waiters pontokkal segített, míg a kispadról a Morrow-Augustin duó közösen 7 hárompontossal jelentkezett. Kanter is kis híján dupla-duplázott (16 pont, 9 pattanó), Kyle Singler pedig a mezőnyben dolgozott nagyot (5 pattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés). Az OKC ezzel megállította a zuhanást, egyúttal gyakorlatilag véget vetett a Phoenix playoffról szőtt, egyébként is egyre halványabb álmainak.

A Suns legjobb dobói: Mark. Morris 24/3, Warren 18, Marc. Morris 15/6, Bledsoe 15/3.
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 33/3, Augustin 19/12, Waiters 18/3.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus