Wade és a Heat lenyomta LeBronékat

A Heat megfogta a Cavst - a Mavs túldobta a Thundert - a Jazz védekezése parádézott - majdnem csodát tett a Portland

Dwyane Wade régi fényében csillogva vezette győzelemre a Miamit LeBron James és a Cleveland ellen az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) hétfői játéknapján. A Dallas pontzáporos meccsen legyőzte a Thundert, a Portland majdnem csodát tett Washingtonban, a Jazz a Charlotte-on, a Raptors az Indianán lépett át, a Memphis a tartalékos Denvert verte, a Hawks és a Warriors pedig szűken hozta a kötelezőt. Íme a részletek!

A játéknap legszebb jeleneteit összegyűjtöttük videós rovatunkban!

Indiana Pacers – Toronto Raptors 98-117

Nem volt ellenszer a dobógépekre. A Raptors három hátvédje szétszedte az Indiana alapesetben kőkemény védekezését, a Lowry-DeRozan-Williams trió 66 egységet rámolt be ezen az estén. Lowry ráadásul tripla-duplázott, Lou Williams pedig az utolsó negyedben állt a csapat élére és szórt be egymaga 12 pontot – nekik köszönhetően jóval több büntetőt és triplát értékesítettek a vendégek. Frank Vogel szerint ez a Toronto ma szimplán túl sok volt nekik, ráadásul a kanadaiak védekezése is egészen mást mutatott, mind eddig: 43%-on tartották a Pacerst és 51-36-ra megnyerték a lepattanózást.

Nem tört meg a Raptors. Az első félidőben kialakított magabiztos előnyét már nem adta át a Toronto, pedig az Indiana nagy erőket mozgósított a felzárkózás érdekében. A 13 pontos különbségről kettő lett a félidő után, majd újra 13, de még ebből is visszakapaszkodtak a hazaiak – a záró etapban aztán kifulladtak, Lou Williams vezérletével pedig könnyedén húzta be a meccset a Raptors. A Pacers mindössze két (!) triplát értékesített összesen és bár George Hill, valamint Rodney Stuckey hozták a pontokat, a harmadik negyed közepétől az ő egységeik is elmaradtak – sorozatban másodszor veszített Frank Vogel csapata.

A Pacers legjobb dobói: G. Hill 23/3, Stuckey 20, Hibbert 17
A Raptors legjobb dobói: Williams 24/3, DeRozan 22, Lowry 20/15

Washington Wizards – Portland Trail Blazers 105-97

Majdnem csodát tett a Portland. John Wallék nemes egyszerűséggel lejátszották a pályáról a vendégeket, az első negyed után hét, félidőben húsz ponttal vezettek, de a harmadik negyed elején egy nagy futás után 25 egységgel léptek meg – úgy tűnt, hogy itt ma kiütés lesz. Nem lett, a Portland egy pillanat alatt felzárkózott, már ezt a negyedet is meg tudták nyerni és egészen három egységig jöttek fel – ekkor már azt hihettük, a lendület elsodorja a hazaiakat. Ez sem így történt, Wall vezérletével talpra állt a Wizards és az ő fontos kosaraival, valamint Pierce triplájával végül behúzta a rangadót – idén már nem először adták le az agyonnyert meccset.

Beal a régi. A dobóhátvéd kereste az igazi formáját a visszatérése óta, ma azonban rendkívül sokoldalúan és hatékonyan játszott. 23 pontja (8/13 mezőnyből, 4/4 tripla) és 7 gólpassza mellé rendkívül aktívan védekezett, minden labdáért küzdött, egyszer a közönség soraiba is berepült – remekül kiegészítette a pontatlanabb, de csillogó, a tripla-dupláról egy pattanóval lecsúszó Wallt. A Portland nem igazán találta a dobásait, az Aldridge-Kaman-Afflalo triót leszámítva nagyon pontatlanul játszottak és a nagy rohanást leszámítva nem volt közük a mérkőzéshez.

A Wizards legjobb dobói: Beal 23/12, Wall 21, Pierce 16/6, Gortat 16
A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 24, Afflalo 15/6, Lillard 14/6

Boston Celtics – Philadelphia 76ers 108-89

Tükörsimán hozott kötelező. A Boston kis túlzással meg sem izzadt ezen az estén, tökéletes csapatjátékot bemutatva passzolták szét a vendégeket – szinte alig láttunk klasszikus egy-egyeket, amikor nem gólpasszból született kosár, az a zárásokból kialakított kedvező helyzeteket jelentette. A fő haszonélvező Tyler Zeller volt, aki 26 pontos karriercsúcsig jutott 11/15-ös mezőnymutatóval, de az összes hazai kezdőjátékos elérte a tízet, sőt, a kispadról is érkezett segítség. A találkozó már a 38-18-as első negyedben eldőlt, a Celtics sorozatban ötödik győzelmét aratta.

Idegenben nem megy. Sorozatban 14. mérkőzését bukta el saját pályájától távol a Sixers, ráadásul egy pillanatig sem volt esélyük a vendégeknek. Az első negyed közepén egy 20-7-es rohammal meglógott a Boston, innentől folyamatosan nyílt az olló és bár a 18 pontos Noel, valamint a 16-is jutó Ish Smith dicsérhető, a többiek támadásban sem voltak hasznosak – a védekezésről már nem is beszélve.

A Celtics legjobb dobói: Zeller 26, Bradley 20/12, Bass 12
A 76ers legjobb dobói: Noel 18, Smith 16/3, Thompson 13/6

Memphis Grizzlies – Denver Nuggets 92-81

Tony Allen döntötte el a meccset. A vendégek részéről Melvin Hunt és Randy Foye szerint is a védőspecialista volt a kulcs a Memphis győzelméhez, elsősorban az intenzitása és az agressziója révén. Az első félidei hátrányát hamar eltüntette a Denver és fej-fej mellett haladtak végig, ám Allen védekezése kibillentette a Denvert – a kulcsfontosságú hazai rohamból egy zsákolással, egy labdaszerzéssel, egy gólpasszal és két lepattanóval vette ki a részét. Amellett, hogy ő frusztrációt okozott a vendégeknél, hasonló hatást váltott ki Zach Randolph is, aki a gyűrű közelében szokásos brusztolós játékát hozta, végül 21 ponttal és 16 lepattanóval zárt – ők ketten jelentették ma a különbséget.

Pihenőn volt a Nuggets. Tegnap dupla hosszabbítást nyert a csapat New Orleansban és Melvin Hunt nem látta értelmét kifacsarni a játékosait – Lawson, Gallinari és Faried is pihent ma. Hiányukban a támadójáték elég halott volt, Nelsonon kívül csak Foye és Chandler tudott érdemben hozzátenni, a hajrában pedig nem tudtak mit kezdeni Allennel és Randolph-fal, sőt, Marc Gasollal sem – négy győztes mérkőzés után szenvedtek vereséget, de ez után sem kell szégyenkezniük.

A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 21, Gasol 14, Allen 14
A Nuggets legjobb dobói: Nelson 24/6, Foye 16/6, Chandler 13/6

Minnesota Timberwolves – Brooklyn Nets 106-122

Rekordot döntött a Nets. A festékben mintha nem is létezett volna a Minnesota, úgy fickándoztak a vendégek – majdnem 70%-kal dobtak innen és franchise-rekordot jelentő 78 pontig jutottak. Összességében is 57,8%-kal tüzeltek mezőnyből, sorra szerezték a könnyű kosarakat és egy pillanatig sem forgott veszélyben a győzelmük – bár a védekezésre ők sem fordítottak túl nagy hangsúlyt, a Minnesota kritikán aluli teljesítményt nyújtott hátul.

Nyolc játékos, nincs védekezés  - vereség. A hazaiak mindössze nyolc egészséges játékossal álltak ki, Rubio, Pekovics, Garnett és Neal sem léphetett pályára – bár Martin és LaVine hozták a pontokat, a palánk alatt nem maradt ember, védekezni pedig nem maradt erő. Egy fellángolást leszámítva teljesen tönkretették a szezonjukat a sérülések, a Nets viszont sorozatban második győzelmével még megpróbálkozik a rájátszással – úgy tűnik, talán feléled a hajrára Joe Johnson is.

A Timberwolves legjobb dobói: Martin 23/9, LaVine 20/12, Budinger 18/6
A Nets legjobb dobói: Johnson 22/6, Bogdanovic 21/3, Young 19

Miami Heat – Cleveland Cavaliers 106-92

Tündöklés a régi fényben. Az első félidőben 21 pontot szóró Wade (13/18 mezőnyből, 5 szerzett labda) úgy játszott, mint fénykorában, támadásbeli sokoldalúságára nem talált ellenszert a vendég gárda, s akkor még nem szóltunk arról, hogy védekezésben is elvégezte a maga dolgát. Hozzá társult még a két irányító, Dragic és Chalmers, valamint a két hét után újra dupla-duplázó Whiteside (6/12, 11 lepattanó, 3 blokk), ők négyen alapozták meg a Heat magabiztos győzelmét. A hazaiak az első félidőben 18 ponttal léptek el, melyet a folytatásban egészen 25 pontos különbségig duzzasztottak, a Clevelandnek egy percig sem volt sansza a győzelem megszerzésére.

Semmi sem működött. Már a második negyedben egyértelműen látszott, hogy nem igazán fog működni a Cavs támadógépezete ezen az estén. James üres dobásokat hagyott ki, emellett Wade eladott labdákba kergette korábbi csapattársát, tetézte a vendégek gondjait, hogy Irving sem hozta azt a dobóformát (5/15, 2/7 tripla), amit az elmúlt két mérkőzésen láthattak tőle. További kritika a Cleveland felé, hogy csupán 38%-kal dobott mezőnyből a gárda, megfejelve mindezt azzal, hogy az imént említett két játékoson kívül csak Mozgov hozott két számjegyű (10) pontmennyiséget. 

A Heat legjobb dobói: Wade 32, Dragic 20, Chalmers 16/6, Whiteside 16
A Cavaliers legjobb dobói: James 26/12, Irving 21/6, Mozgov 10

Dallas Mavericks – Oklahoma City Thunder 119-115

Bejött a kompenzáció. A hatékony távoli dobásokkal és a labda megóvásával kompenzálta a más játékelemekből fakadó hátrányát a Dallas. Hiába domináltak a Thunder magasemberei a mérkőzés döntő részében, a harmadik negyedben Parsons (10/14 mezőnyből, 3/5 tripla) és Nowitzki (8/18, 4/7 hárompontos) szétdobták a vendégek védekezését. A Mavs vigyázott a labdára, Rondo pedig tette a dolgát, kevés dobást vállalt, s négy eladott labdát vétve osztott ki 13 gólpasszt. A hazaiak a legjobbkor, 11 perccel a lefújás előtt fordítottak, s tették át a lélektani előnyt a saját oldalukra, jó döntéseket hoztak a kritikus szituációkban, megérdemelten nyerték az összecsapást. A rájátszás előszele már érződött a mérkőzésen, ugyanis a játékvezetők öt technikait és két flagrant faultot osztottak ki. 

Fájó harmadik negyed. A mérkőzés elejétől folyamatosan előnyben játszott a Thunder. Az összességében 34 lepattanót gyűjtő Kanter, McGary, Adams trió uralkodott a palánkok környékén, elég igazolás ehhez, hogy a lepattanócsatát 59-37-re nyerte a vendég együttes, a festékből szerzett pontok terén pedig 52-36-os fölény mutatkozott javukra. A problémák ott kezdődtek, hogy 21 eladott labdát vétettek és a harmadik negyedben 39 pontot kaptak, a felzárkózó, s később fordító Mavs-t pedig innen már nem tudták megállítani. Westbrook (7/17, 8 lepattanó, 12 gólpassz, 7 eladott labda) lecsúszott az újabb tripla-dupláról, továbbá kulcsszituációban hibázott: az utolsó perc kezdetén támadóhibát vétett, majd rögtön a hazaiak oldalvonali bedobásánál faultolta Parsons-t, így 0,6 másodperc alatt két személyi hibát kapott, s kipontozódott, a végjátékban már nem tudta segíteni együttesét.

A Mavericks legjobb dobói: Parsons 31/9, Ellis 24, Nowitzki 22/12
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 24/3, Kanter 19, Waiters 15/3, Adams 15

Utah Jazz – Charlotte Hornets 94-66

Felborult a pálya. A Jazz szokásos kőkemény védekezése már az első percekben meghozta az eredményt, 14 ponttal vezettek a kisszünetben – félidőben pedig 61-30-ra. Az újonc Rodney Hood szinte nem tudott hibázni (24 pont, 9/11 mezőnyből, 5/5 tripla), Hayward, Exum és Trey Burke révén segítség is érkezett – a trió további 8 triplát bombázott be. Ha ez nem lett volna elég, a palánkok alatt Rudy Gobert korlátlan úr volt: a francia 22 lepattanót kapkodott össze, egyúttal elhomályosította az egykori kedvencet, Al Jeffersont. A hazaiak 61-36-ra hozták a lepattanók különversenyét, és az is belefért, hogy részükről három negyed után befejezettnek nyilvánították a találkozót és mindössze 9 pontot dobtak az utolsó játékrészben.

Bedarálták a Hornetset. A vendégeket saját fegyverükkel, a csapatvédekezéssel győzték le, amikor három negyed után 46 pont áll a táblán, ott nincs miről beszélni. Talán Lance Stephensont lehet dicsérni, rajta kívül nem látszott az akarat – tegyük hozzá, Stephenson sem tudta kirángatni a gödörből csapatát. A Charlotte-nak ez nagyon fájó vereség, mivel így kisebb lépéshátrányba került a keleti playoff-ért folyó harcban – jelenleg a 7-8-9. helyen három 30 győzelemmel álló csapat van (Pacers, Heat, Celtics), a Hornets 29-cel 10. A Jazz viszont nagy formában van, utóbbi 10 meccsükön a kilencedik sikert húzták be.

A Jazz legjobb dobói: Hood 24/15, Hayward 18/9, Exum 11/9.
A Hornets legjobb dobói: Stephenson 17, Jefferson 10, Mo Williams 7/3, Kidd-Gilchrist 7.

Sacramento Kings – Atlanta Hawks 103-110

Hiányzók nélkül is. A keleti listavezető Atlanta Korvert orrtörés miatt volt kénytelen nélkülözni, Al Horford pedig pihenőt kapott Mike Budenholzer vezetőedzőtől. Horford távollétében Cousins hiába hozott szemre tetszetős számokat (20 pont, 13 pattanó, 5 gólpassz, 3 blokk), a rutinos Brand-Antic duó jól dolgozott rajta: 7/19-es mezőnymutatóba, 5 eladott labdába és faultgondokba hajszolták (a harmadik negyedben négy személyit és egy technikait szedett össze). Támadásban is jól működött a csapat, Korver tripláit testületileg pótolták, hatan értek el legalább 10 pontot – és amikor esetleg közelebb jött a Kings, valaki mindig akadt, aki a vállára vegye a gárdát. A Hawks egyébként új franchise-rekordot állított fel 23. idegenbeli győzelmével – és hol van még az alapszakasz vége…

Egy vezér hiányzott. Cousins felemás meccséről megemlékeztünk, mellette többen is iparkodtak – a térdgondok miatt parkolópályára kerülő Rudy Gay-t azonban nem tudták pótolni. Casspi mindent megtett, amit tudott, Jason Thompson hibátlan dobásokkal (7/7) igyekezett, de Andre Miller is mindössze egy mezőnykísérletet rontott – ez sem volt elég, mert hiába volt végig látótávolságban a Sacramento, az eladott labdák (20) és a rengeteg fault (29) miatt nem nyílt esélyük a fordításra. A nap legfontosabb Kings-eseménye így a lelátón történt, Vlade Divac, a csapat egykori legendája és újdonsült elnöke nagy tapsot kapott a közönségtől.

A Kings legjobb dobói: Cousins 20, Thompson 18, Casspi, Miller 16/6-16/6.
A Hawks legjobb dobói: Teague 23/6, Millsap 19/3, Carroll 16/9.

Golden State Warriors – Los Angeles Lakers 108-105

Thompson volt a hős. Stephen Curry ma is igyekezett, 19 pontja mellett 9 gólpasszt osztott ki, de társa, Klay Thompson nyerte meg a meccset. A dobóhátvéd a harmadik negyedben bokasérülést szedett össze, bekísérték az öltözőbe – azonban a Lakers bánatára visszatért, és a végjátékban nem kegyelmezett. 95-95 után előbb beszórt egy hármast, majd egy ziccert is, innen már hiába próbálkozott a vendégcsapat, az utolsó percekben nagyon higgadt volt a GSW. A Warriors egyébként zsinórban 16. hazai sikerét aratta nyugati ellenfél ellen, 30-2-re áll otthon – és a nyugati gárdák közül elsőként biztosította helyét az idei rájátszásban.

A legjobb vereség. Kimondva-kimondatlanul a minél jobb draftpozíció elérése a cél a Lakersnél, de persze a csapat hagyományai miatt nem beszélnek tankolásról – a listavezető elleni szoros vereség pedig vállalható. Pedig lehetett volna keresnivalója a Los Angelesnek, mert Curry-t sikerült lassítaniuk (6 eladott labda, 5/14 mezőnyből), ők maguk pedig majdnem 46 %-kal dobtak mezőnyből és 53-mal a triplavonalon túlról. Hatan értek el legalább 10 pontot, a kispadról Lin és Boozer is lendületet adott – az utolsó percekben azonban nem bírták el a nyomást, így utolsó 10 meccsükön a 8. buktát könyvelhették el.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 26/9, Curry 19/6, Green 16/3.
A Lakers legjobb dobói: Ellington 17/9, Clarkson 17/3, Johnson 16/6.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus