Westbrook 50 ponttal és győztes dobással írt történelmet

Káprázatos teljesítménnyel lett meg a 42. tripla-dupla - 26 pontos előnyből kapott ki a negyedik negyedben a Cavs - győzött a Toronto.

Ötven ponttal, bámulatos utolsó pár perccel és meccsnyerő dobással koronázta meg idei 42., történelmi tripla-dupláját Russell Westbrook az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, a Thunder így elütötte a Denvert a rájátszás lehetőségétől. Érthetetlen összeomlást produkált a Cleveland, amely 26 pontos előnyt adott le a negyedik negyedben és végül kikapott Atlantában, nem hibázott a Houston és a Toronto, nyertek a Suns fiataljai, míg a Lakers D’Angelo Russell triplájával sorozatban negyedik győzelmét is behúzta.

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

New York Knicks – Toronto Raptors 97-110

Megvan az ötven. Idei 50. alapszakasz-győzelmét jegyezte a Toronto, így a tavalyi szezon után ismét elérte ezt a határt a gárda – igaz, a vártnál talán nehezebben gyűrte le az ismét erősen tartalékos New Yorkot. A hat ponttal elveszített első negyed után apránként fordították meg a meccset a vendégek, a tarthatatlan (29 perc, 35 pont, 11/15 mezőnyből, 13/15 büntető) DeRozan és a dupla-duplázó (17 pont, 11 gólpassz, 3 labdaszerzés) Kyle Lowry vezérletével a harmadik játékrész végére átvették a vezetést, majd a záró etapban felőrölték ellenfelüket – rövid időn belül négy hármast is elsüllyesztettek Pattersonék, amellyel megtörték a Knicks ellenállását. A csapat ezzel óriási lépést tett a keleti harmadik hely felé és jó helyzetből várhatja a rájátszást, ahol a cél természetesen minimum a tavalyi keleti döntős szereplés megismétlése.

Jöhet az utolsó. Jóval nagyobb reményekkel kezdte ezt a szezont a Knicks, mint amilyen eredménnyel végül zárja, de amikor mindenki egészséges volt, akkor sem akart összeállni ez a gépezet, volt rengeteg belső ellentét, széthúzás minden téren, majd jöttek a sérülések és Noah eltiltása is – most például az eredeti kezdőből csak Courtney Lee volt ott a parketten. A 24 pontos karriercsúcsot szóró Hernangomez vezérletével azért így is partiban voltak a záró etap elejéig, stabilan védekeztek és megtették, amit lehetett, de ebben az összeállításban nem volt bennük több pont és jobb eredmény – 30 győzelemig jutottak eddig, most pedig a Sixers ellen következik számukra a szezon utolsó találkozója.

A Knicks legjobb dobói: Hernangomez 24/3, Lee 14/6, Kuzminskas 12/6
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 35, Lowry 17/9, Patterson 15/9

Atlanta Hawks – Cleveland Cavaliers 126-125 – hosszabbítás után

Újabb hatalmas blama. Eleinte úgy tűnt, hogy erődemonstrációt tart a bajnok a két nappal ezelőtti meglepő vereség után, az első negyedet 17 ponttal nyerte meg a társaság, három játékrész után pedig 26 egység volt a különbség – nem volt ember, aki reálisan úgy gondolta, hogy innen még felállhat az Atlanta. Márpedig ez történt, teljesen érthetetlen összeomlást produkált a Cavs, 44-18-ra elveszítette az utolsó negyedet, hibát hibára halmozott a végjátékban, majd a hosszabbításban is hiába lépett meg öt ponttal, végül vereséget szenvedett – egy agyonnyert meccset bukott el a gárda, így ismét egálra áll a Bostonnal. Kyrie Irving térdfájdalmai ellenére 45 percet játszott és 45 ponttal, valamint 9 gólpasszal jelentkezett, LeBron James pedig idei 13. tripla-dupláját (32 pont, 16 pattanó, 10 gólpassz) szállította – hiába, most elmegy a társaság Miamiba, végül otthon, a Toronto ellen zárja az alapszakaszt.

Ezt senki sem hitte. Teljesen esélytelen volt a Hawks három negyeden keresztül, de a záró etapra Mike Budenholzer megtalálta az ideális ötösét, amely a Cavs „bealvását” kihasználva csodát tett – nagyon bekezdett a gárda a záró etap elején, igaz, hat perccel a vége előtt még így is volt közte 16 pont. A végén így is kellett egy adag szerencse még a hazaiak számára, hiszen Paul Millsap három büntetőt dobhatott, az utolsó 18 másodpercben két labdát veszített el a vendégcsapat, egyet négy másodperccel a vége előtt, amelyből az utolsó pillanatban Millsap hosszabbításra mentett. Az egészen hihetetlen forgatókönyv egyébként az NBA története során harmadszor játszódott le, 1977-ben a Milwaukee, 2002-ben pedig a Lakers fordított 26 pontos hátrányból a negyedik negyedben.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 22/3, Hardaway Jr. 21/3, Howard 19
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 45/24, James 32/3, Frye 12/6

Denver Nuggets – Oklahoma City Thunder 105-106

Russell Westbrookra nincsenek szavak. Megtörtént az „elkerülhetetlen”, Russell Westbrook megszerezte idei 42. tripla-dupláját, így megdöntötte Oscar Robertson elérhetetlennek hitt NBA-rekordját – méghozzá egy elképesztő estével koronázta meg hihetetlen éves teljesítményét. Ezúttal 50 pontos TD-t gyártott és bár a 10. gólpassza csak a hajrában született meg, az utolsó percekben nem volt kérdés, hogy ki az úr a pályán: Westbrook dobta csapata utolsó 15 pontját úgy, hogy a Denver a teljes negyedik negyedben 14-et szerzett és a dudaszó pillanatában süllyesztette el a nagyon távoli győztes triplát, feltéve ezzel a pontot az i-re és összetörve a denveri szíveket. A Thunder sztárjának bődületes produkciója után számukra már nem maradt tét a hátralévő két alapszakasz-meccsre, Donovan szerint Westbrook dönti el, hogy akar-e pihenni a Houston elleni playoff-széria előtt…

Ennyi volt. Ezzel a vereséggel hivatalossá vált, hogy elbúcsúzik a rájátszástól a Nuggets, pedig kifejezetten jól játszott az együttes és a remekül sikerült harmadik negyed után tízpontos előnyből kezdhette az utolsó játékrészt. Négy perccel a vége előtt a denveri közönség még ünnepelte Russell Westbrook tripla-dupláját, utána viszont elcsendesedve nézte, hogy a hátvéd mit művel csapatukkal, hogyan fordítja meg a meccset egymaga -7-ről és hogyan süllyeszti el a lehetetlennek tűnő győztes dobást. Michael Malone, a Nuggets trénere szerint elismerés jár a Thunder klasszisának, de azért hozzá kell tenni, hogy hat labdát adtak el az utolsó negyedben, kaptak technikait, flagrantet, „mindent megtettek”, hogy elrontsák a találkozót…

A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 34/12, Jokics 23/3, Chandler 17/15
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 50/15, Kanter 15, Adams 10

Phoenix Suns – Dallas Mavericks 124-111

Három fiatal is villogott. Lehozta a tét nélküli találkozót a Suns, az első negyedben negyven pontot szórt az együttes, majd bár felzárkózott a Dallas, a fordulás után ismét átvették az irányítást a hazaiak és 36-20-ra behúzták a harmadik játékrészt – ezzel el is dőlt az összecsapás. A hibátlanul (8/8 mezőnyből, 2/2 tripla, 21 pont) dobó TJ Warren mellett Tyler Ulis (20 pont, 7/13 mezőnyből, 10 gólpassz) és Devin Booker (8/15 mezőnyből) is remekelt, ez a trió pedig simán felülmúlta a Dallasnál is előtérbe kerülő fiatalokat – érdekesség, hogy Booker 2774 pontnál jár NBA-pályafutása során, 21 éves kor alatt ennél többre csak LeBron James, Kevin Durant és Carmelo Anthony volt képes.

Jöjjön a második sor. Ezúttal sem erőltette túl kezdőcsapatát és idősebb játékosait Rick Carlisle, Nerlens Noel és Devin Harris kilenc, Wesley Matthews tizenkilenc, Dirk Nowitzki húsz percet játszott, míg Barnes és Barea pályára sem lépett – a második félidőben már a fiatalokat küldte harcba a tréner. Ezen a téren azonban a már hosszú hetek óta hasonló stratégián lévő Suns jóval rutinosabbnak bizonyult, így a texasiak sorozatban negyedszer is kikaptak, viszont úgy tűnik, hogy a Kings-Wolves duó mögé most már így sem tudják letankolni magukat.

A Suns legjobb dobói: Booker 21/3, Warren 21/6, Ulis 20/6
A Mavericks legjobb dobói: Ferrell 21/9, Powell 21/12, Uthoff 12/6

Sacramento Kings – Houston Rockets 128-135

James Harden 21-nél tart. A Rockets MVP-favoritja 21. tripla-dupláját szerezte ebben a szezonban, igaz, 35 pontja, 11 lepattanója és 15 gólpassza mellett tíz labdát is eladott – ezzel együtt csapata sima győzelmet aratott Sacramentóban. A sérült Dekker mellett Ariza, Nené és Gordon sem lépett pályára, de kintről Anderson (6/8 tripla) és Bobby Brown (4/7) lőtte szét a Kings védekezését, közelebbről pedig Capela és a két Williams (Lou és Troy) hozta a pontokat, természetesen a villogó Harden mellett. Utóbbival kapcsolatban egy érdekesség: idén 29. alkalommal jegyzett legalább harminc pontot és legalább tíz gólpasszt egyszerre, csapata pedig már biztosan a liga harmadik legjobb mérlegével zárja az alapszakaszt – most még rangadóznak egyet a Clippers otthonában, mielőtt a Wolves elleni hazai meccsel befejezik a szezon ezen részét.

Ezúttal nem harapott úgy a Kings. Védekezésben közel sem volt olyan hatékony a Sacramento, mint ahogy azt néhány mérkőzésen láthattuk Cousins elcserélése óta, rendre elcsúsztak és nem volt meg a mindent elsöprő akarat sem – ugyan az utolsó negyedben kozmetikáztak az eredményen, de már az első játékrészt 42-27-re veszítették el és onnantól tisztes távolból követték a Houstont. Ezúttal Afflalo, Collison, Evans és Koufos sem lépett pályára náluk, előtérbe kerültek a fiatalok, a 25 pontos (10/12 mezőnyből) Labissiere dicséretet is érdemel, de ebben a meccsben most ennyi volt számukra – Cousins távozása óta 7-16-os mérleget tudnak felmutatni.

A Kings legjobb dobói: Labissiere 25, Lawson 20, McLemore 18/9
A Rockets legjobb dobói: Harden 35/15, Anderson 21/18, Capela 18, L. Williams 18/3

Memphis Grizzlies – Detroit Pistons 90-103

Előszezon-rotáció. Általában az alapszakasz előtti időszakban szoktunk látni olyat, amit most a Memphistől, hiszen a hazai csapat eredménytől függetlenül pihentette minden kezdőjét, csak a pad végéről beszálló Selden kapott 24 percnél többet és összesen 13 játékos lépett pályára. A szerepek és a dobások is eloszlottak, hét játékos vállalt legalább hét mezőnykísérletet, de kilencnél többet senki, minden pályára lépőnek volt legalább két dobása és mindenki szerzett pontot – nagyjából ennyi is volt számukra a lényeg ezen az estén, Randolph nem is játszott, ők már a Spurs elleni playoff-párharcra készülnek.

A Detroit sem szakadt meg. A vendégeknél is a rotációt érdemes kiemelni, tíz játékos került pályára és mindegyikük legalább húsz, de maximum huszonnyolc percet tölthetett ott el – náluk sem a győzelem volt a fő cél, Reggie Jackson mellett Morris és Caldwell-Pope is kihagyta ezt az összecsapást. Ezzel együtt 27-10-re megnyerték a harmadik negyedet azok után, hogy tíz pont feletti hátrányba kerültek a játékrész elején, a záró etapban pedig 6/7 triplát süllyesztettek el, így végül behúzták a mérkőzést – a 2009-2010-es szezon óta először tudtak nyerni ebben a csarnokban.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 15/8, Gasol 13/3, Green 12/6
A Pistons legjobb dobói: Bullock 14/12, Marjanovics 14, Hilliard 13/9

Los Angeles Lakers – Minnesota Timberwolves 110-109

Russell megnyerte. Nehéz napja volt D’Angelo Russellnek, hiszen pár órával a meccs előtt elhunyt a nagyanyja, zaklatott lelkiállapotban vállalta a játékot, de végül az élet tartogatott számára egy meccsnyerő dobást is – Randle támadópattanója után, két másodperccel a vége előtt süllyesztette el a győzelmet jelentő hárompontost. Az irányító egyébként 16 ponttal zárt, mellette Clarkson 17-ig, a padról parádésan beszálló Tyler Ennis (4/5 tripla, 5 gólpassz) húszig jutott, a Lakers pedig fittyet hányva a drafttal kapcsolatos következményekre, drámai végjátékban húzta be zsinórban negyedik győzelmét is.

A 81 pontos duó sem volt elég. Andrew Wiggins 41 pontos estéje mellett Karl-Anthony Towns egészen értelmezhetetlen számai (40 pont, 17/22 mezőnyből, 21 lepattanó) sem jelentettek sikert a Minnesotának, pedig amit a magasember művelt, arra valóban nehéz jelzőt találni – rajtuk kívül viszont összesen négy (!) játékos szerzett pontot a vendégeknél, közülük pedig ketten mindössze két-két egységet tettek hozzá. A Wolves ugyan nagyon közel állt a győzelemhez, gyakorlatilag már a kezében is volt, de végül sorozatban negyedszer is elbukott a csapat, amely az utóbbi 13 találkozójából tízszer vesztesen hagyta el a pályát.

A Lakers legjobb dobói: Ennis 20/12, Clarkson 17/3, Russell 16/6
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 41/6, Towns 40/3, Dieng 12, Muhammad 12

Az aktuális tabella itt elérhető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus