Westbrook 54 pontja is kevés volt Indianában

Karriercsúcsot szórt Westy, nem volt elég - a Houston lenyomta a Pelicanst - kínos jelenet a Sunsnál - a Bucks kiütötte a Brooklynt

Bár Russell Westbrook 54 pontos karriercsúcsig jutott, a Thunder kikapott Indianában az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) vasárnapi játéknapján, így nem tudta kihasználni a Pelicans houstoni vereségét. A Phoenix aktív keretben nem szereplő játékossal próbálkozott a Spurs ellen, a Boston 39 pontot vert a tartalékos Cavsre, a Bucks kiütötte a Brooklynt, a Detroit a Charlotte-ot, George Karl visszatért Denverbe, a Washingtonnak pedig nem okozott gondot a második sorral felálló Atlanta. Íme a részletek!

A játéknap legszebb jeleneteit összegyűjtöttük videós rovatunkban!

Milwaukee Bucks – Brooklyn Nets 96-73

Örömteli magasságban. Az első félidőben nem felnőtt, hanem inkább lealacsonyodott ellenfeléhez a vendéglátó, mely csupán 41%-os hatékonysággal dobott, így szoros mérkőzésállással vonultak pihenőre. A fordulás után Iljasova (8/12 mezőnyből, 3/6 tripla), s vele együtt a teljes Bucks megtáltosodott, ebben a játékrészben 12, a záró etapban pedig 9 egységet vertek az ellenfélre, meggyőző különbséggel nyerték a találkozót. A Nets mindössze 32%-kal dobott mezőnyből, mely szezonbeli negatív csúcs a Bucks ellenfelei közül. Sikerével a Milwaukee biztosította helyét a rájátszásban, mely komoly eredmény a tavalyi, 67 vereséges szezon után. Kidd az NBA történetének első edzője, aki karrierje első két évében két különböző csapatot vezényelt a playoff-ba.

Nehéz lesz a vége. Lopeznek köszönhetően egészen a félidőig meccsben tudott maradni a vendég együttes, pedig sok jel nem utalt arra, hogy érdemesek lennének rá. Williams (9 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz) 1/11-gyel kezdett -és zárt-, de Bogdanovic is csupán 3/9-cel dobott mezőnyből,  21 eladott labdát hozott össze a Brooklyn. Tetézte a vendégek baját, hogy a külső dobások nem jöttek, szinte kizárólag a közeliekre támaszkodhattak – bár több pontot szereztek a festékből (42-38), ám ez keserű vigasz. Kilátástalan játékkal maradt alul a Nets, melyet megcsapott a kiesés szele. Viszont még így is saját kezében tartja a sorsát, ha biztosan rájátszásba szeretne kerülni, akkor a hátralévő két mérkőzésén a Chicagót és az Orlandót is le kell győznie.

A Bucks legjobb dobói: Iljasova 21/9, Mayo 17/9, Middleton 16
A Nets legjobb dobói: Lopez 12, Jack 11/3, Plumlee 11

Boston Celtics – Cleveland Cavaliers 117-78

Útban a rájátszás felé. Ahogy sokan már előre borítékolták, a tartalékoló Cavs ellen a pénteki után második találkozóját is megnyerte a Boston, melynek minden esélye megvan arra, hogy bejusson a rájátszásba. Úgy tűnt, hogy már az első negyed elején döntésre viszi a mérkőzést a házigazda, de komoly megingás jött a gyors kezdés után. A második játékrészben viszont már hengerelt a Boston, 25 pontot vertek ellenfelükre, mindössze 9 pontot kaptak Turnerék. A lehengerlően, gyorsan támadó Keltáknál heten jutottak tíz pont fölé és Stevens mester minden játékosának megfelelő játékidőt tudott biztosítani, Smarton kívül viszont senki nem töltött 28 percnél többet a parketten. A legutóbbi öt mérkőzéséből négyet nyerő Boston az utolsó két találkozóján a Raptors-t és a Bucks-ot fogadja.

A pihentetés velejárója. Bár a vendég gárda teljes kerettel melegített, a mérkőzést egyaránt végig a padról kísérte figyelemmel James, Irving, Love, és JR Smith, egyikük sem lépett pályára. Ez a tény nagyjából be is határolta a csapat esélyeit. A 0-9-es kezdés után 18-3-as etappal válaszoltak a Lovagok, viszont ezzel a szakasszal ahogy az első negyed, úgy a találkozó érdemi része is véget ért számukra. Az első félidőben 12 eladott labdát (végül 24) számolt a Cavs és dobóhatékonysága a 30%-ot sem érte el. A kötelező feladatot végrehajtották a vendégek, sérülés nélkül hozták le a meccset.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 17/6, Turner 15, Bradley 12/6
A Cavaliers legjobb dobói: Shumpert 15/3, Jones 14/3, Thompson 14

Detroit Pistons – Charlotte Hornets 116-77

Szinte a feldobásnál eldőlt. Már az első támadásoknál látszott, hogy más szinten van ma a Pistons és az első negyed végére 30-10-es előnyt építettek ki Jacksonék – ez a második játékrész közepén 49-17-re hízott és innentől a 30 pont körül fórt őrizte a hazai csapat. Amellett, hogy Drummond nagyon hamar letette a névjegyét a gyűrű alatt, Meeks és Tolliver vezetésével 16 triplát pörkölt be a Detroit, a Hornets pedig teljesen lélektelenül és motiválatlanul lézengett a pályán – a vége egy újabb kiütéses vereség lett a vendégek szempontjából.

Majd jövőre. Mindkét csapatnál ez lehet a mottó jelenleg, a Pistonsnál érdekes kérdés lesz Reggie Jackson és a felépülő Brandon Jennings helyzete, de nagyobb a kérdőjel Monroe és Prince esetében, hiszen mindketten szabadügynökök lesznek nyáron. A Charlotte ígéretes szezont futott, de a rengeteg sérülés miatt nem lehetett esélyük a rájátszásra – a Stephenson-projekt bedőlt, kérdés, hogy merre és mennyit tudnak lépni a holtszezonban.

A Pistons legjobb dobói: Meeks 24/12, Tolliver 17/15, Monroe 17
A Hornets legjobb dobói: Vonleh 16/3, Henderson 14, Roberts 11

Denver Nuggets – Sacramento Kings 122-111

Látványos meccs volt. A védekezéssel egyik fél sem igazán törődött, a lerohanásokat, látványos passzokat, zsákolásokat keresték folyamatosan – ebben most ennyivel jobb volt a Denver. Kenneth Faried kitombolta magát, szezoncsúcsot jelentő 30 pontot rámolt be, de Wilson Chandler is beszórt 21 egységet a hazaiaknál, a Kingsnél a továbbra is remeklő Casspi vitte a prímet (22 pont, 7 pattanó, 7 gólpassz). Mindkét gárda 50% felett dobott mezőnyből és együtt hatvan gólpasszt osztottak szét, a Denver szép meccsel búcsúzott erre a szezonra a közönségétől – bár 2003 óta először zártak otthon negatív rekorddal.

George Karl visszatért. Két éve még az Év Edzője volt a Denver kispadján a Sacramento jelenlegi szakvezetője, de kisebb meglepetésre a szezon után kirúgták – most a Kings mestereként először térhetett ide vissza. Új csapata (alapemberei nélkül) nem nehezítette meg a Nuggets dolgát (ahol korábbi segítője, Melvin Hunt a tréner), a hazaiak hamar megszerzett előnye kitartott a végéig – kérdés, hogy melyikük lesz vezetőedző jövőre…

A Nuggets legjobb dobói: Faried 30, Chandler 21/9, Foye 16/9
A Kings legjobb dobói: Casspi 22/3, McLemore 20/6, McCallum 14/3

Indiana Pacers – Oklahoma City Thunder 116-104

Westbrook megtett mindent. Az OKC sztárjáról már többször beszélhettünk idén szuperlatívuszokban, ezúttal megpróbált mindent korábbit felülmúlni. Ahányszor megkapta a labdát (és nyilván mindig megkapta) megindult a gyűrű felé és nem kérdezett: ennek 43 dobáskísérlet és 54 pontos karriercsúcs lett a vége. Emellett egy lepattanó és két gólpassz hiányzott számára a tripla-duplához, brutális teljesítménye azonban végül nem ért győzelmet: bár az első negyedben beszórt 22 egységet és az utolsóban is húszat, a Pacers kontrollálni tudta ezt és egy 10-1-es etappal lezárta a találkozót. A vereségnél is nagyobb baj az OKC számára (hiszen a Pelicans is kikapott), hogy Westbrook megkapta 16. technikaiját, ami egymeccses eltiltást eredményez automatikusan – bár Scott Brooks bízik benne, hogy ezt végül eltörlik.

Ellenállt és kulcsfontosságú sikert aratott az Indiana. A hazaiak nem tudtak mit kezdeni Westbrookkal (bár a pontgyáros így is 50% alatt dobott), de mindenki mást le tudtak védekezni – csapatszinten csak 43%-kal tüzelt az OKC. Frank Vogel csapata okosan használta ki a vendégek hibáit, 53%-kal dobott mezőnyből és kulcspillanatokban mindig villanni tudott valaki – CJ Miles 30 pontos szezoncsúcsa mellett George Hill, Hibbert, West és George is fontos kosarakkal jelentkezett. A jóval kulturáltabb és tudatosabb kosárlabda eredményre vezetett, a Nets vereségével utolérték Lopezéket.

A Pacers legjobb dobói: Miles 30/18, G. Hill 19/6, Hibbert 17
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 54/15, Waiters 16/6, Kanter 13/3

Washington Wizards – Atlanta Hawks 108-99

Visszatért Wall és a félelmetes támadójáték. Két kiült találkozó után újra pályára lépett a Wizards irányítója és a gárda újfent a szebbik arcát mutatta: már az első negyedet 38-22-re nyerték a fővárosiak. A tartalékos Atlanta nem tudta tartani a lépést a hazaiakkal, könnyedén, húsz pont feletti előnyben játszott végig a Washington és bár néhány könnyelmű eladott labda (Wall tízzel zárt) után felzárkóztak Schröderék, igazán szorossá nem tudták tenni a találkozót.

Playoffra készülve. A sérült Millsap mellett Budenholzer pihentette Teague-et, Korvert, Horfordot és Carrollt is, így a második sor lépett pályára a vendégeknél. Mike Scott most is remekelt, de a rengeteget rohanó és pontosan dobó Wizards ellen ez most kevésnek bizonyult, bár nyilván az eredmény teljesen lényegtelen a Hawks számára – a tréner szerint hazai pályán játszatni fogja a kezdőcsapatát, a Chicago elleni találkozóról pedig még nem döntött.

A Wizards legjobb dobói: Wall 24/6, Beal 17/6, Gortat 15
A Hawks legjobb dobói: Scott 19/9, Jenkins 17/6, Schröder 14, Mack 14

Houston Rockets – New Orleans Pelicans 121-114

A Houston rohant, a Pelicans nem. A hazaiak 21 pontot szereztek gyorsindításból, eközben a vendégek egyet sem – a 30 egységig jutó James Harden vezérletével átfutott a Rockets a Pelicans védekezésén. Ezek végén nagyon sokszor csaptak oda a vendégjátékosok, ennek köszönhetően 48 büntetőt dobhattak a texasiak a Pelicans 22 szabaddobásával szemben – ezt a különbséget nem tudták eltüntetni Davisék, főleg úgy, hogy belül Howard is masszív dupla-duplával segítette csapatát.

A negyedik negyed döntött. Három játékrész után egyenlő volt az állás, ám az utolsó etap elején a Brewer-Howard páros sorozatban 14 egységet termelt be és ezzel kilencpontos előnyt építettek ki a hazaiak. Hiába jutottak heten is tíz pont fölé a vendégeknél, Monty Williams szerint a negyedik negyed elején mutatott védekezés és Brewer aktivitása eldöntötte a találkozót a Houston javára, a különbség már nem változott jelentősen a végső dudaszóig. A vereség ellenére még mindig saját kezében van a Pelicans sorsa, a Rockets pedig jelenleg hatodik, holtversenyben az ötödik Memphisszel és a harmadik Clippersszel.

A Rockets legjobb dobói: Harden 30/3, Brewer 20, Howard 19
A Pelicans legjobb dobói: Davis 27, Holiday 17/9, Anderson 15/6

San Antonio Spurs – Phoenix Suns 107-91

Takaréklángon is sima győzelem. A Spurs nem erőltette meg magát különösebben, Tim Duncan és Tony Parker is csak 26 perc körül játszott, de így is meglett a zsinórban 11. siker. Duncan a limitált játékidő alatt hozott össze dupla-duplát (22 pont, 10 pattanó, 2-2 labdalopás és blokk), és Kawhi Leonard sem állt ettől messze (18 pont, 9 pattanó). A szoros első negyed után a Spurs cseresora is villantott, az ebben a játékrészben 10 egységet szóró Marco Belinelli (13 pont) vezetésével 10 pont fölé emelték a különbséget, amit az esetlegesen támadó Suns képtelen volt ledolgozni. A Spurs második helyen áll Nyugaton, ha csütörtök hajnalban nyernek New Orleansban, ott is zárnak.

Nemtörődömség Phoenixben. Látványosan összezuhant a Suns azok után, hogy elvesztette esélyét a rájátszásra – a bajnok ellen sem tudtak felpörögni. Szokás szerint Gerald Green (23 pont) igyekezett a padról, Eric Bledsoe dupla-duplázott (20 pont, 10 gólpassz) – de itt el is fogytak a jól teljesítők. A játékosok mellett a személyzet sem érdemel piros pontot, ugyanis a szombaton véglegesített szerződésű Jerel McNealt egyszerűen elfelejtették betenni az aktív játékosok listájára, ennek ellenére az első negyed végén több, mint 2 percet volt a pályán. Technikai hiba lett a jutalma a kispadnak, illetve McNeal statisztikáját (egy elrontott mezőnykísérlet) a pályára sem lépő, bokáját kúráló Brandon Knight kapta…

A Spurs legjobb dobói: Duncan 22, Leonard 18/3, Belinelli 13/6, Joseph 13/3.
A Suns legjobb dobói: G. Green 23/6, Bledsoe 20, Mark. Morris 12/3.

Los Angeles Lakers – Dallas Mavericks 106-120

Történelmi est. Soha nem fordult elő, hogy a Dallas 4-0-ra hozza az alapszakaszt a Lakers ellen, sőt a Nowitzki-érában sokáig kifejezetten mumus volt a Los Angeles otthona. A ma hajnali meccsen azonban nem volt pardon, a Denver után a Lakers ellen is elérte a 120 pontot a rendes játékidőben a Mavs – apró különbség, hogy az ellenfél most nem tudta felvenni a ritmust. A vendégeknél a pihentetésből visszatérő (egyébként a Lakers-szel hírbe hozott, nyáron lejáró szerződésű) Rajon Rondo kis híján tripla-duplázott (11 pont, 11 gólpassz, 8 pattanó), de a veterán frontcourt (Chandler, Nowitzki, Jefferson) is kitett magáért, 53 ponttal oktattak. A vendégeknek jól jött, hogy gyakorolhatták kicsit a támadójátékot, aminek a vége 31 gólpassz és 54 százalékos mezőnymutató lett.

Clarkson hajt az Év Újoncötöséért. A Lakers második körben draftolt hátvédje a legnagyobb nyereség az idei vesszőfutásban, ma is igyekezett felvenni a kesztyűt Rondóval (26 pont, 6 gólpassz), mellette egy másik újonc, a 10 pontos, 19 pattanós dupla-duplát hozó Tarik Black is villogott. A nyolcfős rotációból heten érték el legalább a 10 pontot, kiharcoltak 36 büntetőt, de a védekezésük átjáróház volt, így 59. vereségüket is összeszedték – ha a hátralévő két, Kings elleni meccsüket is elvesztik, akkor a klub történetének legrosszabb mérlegével zárhatnak.

A Lakers legjobb dobói: Clarkson 26/9, Brown 18/6, W. Johnson 16/12.
A Mavericks legjobb dobói: Chandler 20, Jefferson 17/6, Nowitzki 16/6.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus