Westbrook elsöpörte a Memphist, NBA-rekord a Dallasnál

Westbrook szétszedte a Grizzliest - Booker kosarával nyert a Suns - egy újonc az új hős Dallasban - Thomas megint parádés volt.

Russell Westbrook egymaga tizenöt pontot szerzett az utolsó bő két percben, erre pedig nem tudott válaszolni a Memphis – az OKC behúzta a rangadót az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali játéknapján. Isaiah Thomas ismét villogott és már a Boston az NBA legeredményesebb csapata, hosszabbításban verte a Houston a Chicagót, Nikola Jokics tripla-duplával tért vissza Denverbe, Devin Booker dudaszós kosarával győzött a Phoenix, a Dallas pedig Yogi Ferrell NBA-rekordjával újabb fontos meccset nyert meg Portlandben.

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Orlando Magic – Toronto Raptors 102-94

Nem jött az extra Lowry-tól. DeRozan nélkül ismét az irányító volt a vendégek első és néha egyetlen opciója, de csak az első félidőben tudta igazán jól mozgatni csapatát – akkor sem ültek a dobásai, de a festékből így is hozta a pontokat a Raptors. A fordulás után aztán ez eltűnt, kiszorultak a palánk alól, Lowry-t pedig levette a pályáról a hazai alakulat, tízpontos hátrányt szedtek össze, ahonnan már nem tudtak visszajönni – a karmester 18 egységéhez végül 5/20 mezőnykísérlet kellett, nem talált megoldást. Más nem tudott fellépni a helyére, Joseph csak hét percet játszott, Powell, Ross és Valanciunas pedig nem tudta magának megcsinálni a helyzetet, legalábbis nem hatékonyan – az utóbbi kilenc meccséből a hetediket veszítette el a gárda és már csak negyedik Keleten.

Döntő volt a harmadik negyed. Az első félidőben a palánk alatt volt nagyon gyenge a Magic, legalábbis védekezésben, ennek köszönhetően vezetett a Toronto – a fordulás után azonban sikerült változtatni a hazaiaknak. Elsősorban Vucsevics keményített be és nem csak védekezésben, de támadásban is, 18 pontjából 14 érkezett ebben a periódusban, miközben a Raptors összesen 12-t szerzett a negyed végéig. A záró etapban még megpróbálkozott egy rohammal a vendégcsapat, de Fournier, Ibaka és Watson is a legjobbkor talált be, kulcspillanatban egy 8-0-s futást produkált az Orlando, így rövid időn belül másodszor is megverte a Torontót.

A Magic legjobb  dobói: Ibaka 20/6, Fournier 20/6, Vucsevics 18, Watson 18/3
A Raptors legjobb dobói: Valanciunas 18, Lowry 18/6, Powell 18/6

Brooklyn Nets – Indiana Pacers 97-106

Csak amennyit nagyon muszáj. Nem erőltette meg magát az Indiana, a tizenegy ponttal megnyert első negyed után lazára vették a találkozót a vendégek – félidőben tíz, a harmadik játékrész végén hat pont volt az előny, de a záró etapban átvette a vezetést a Brooklyn. A hajrában aztán kicsit összekapták magukat, George és Teague is hozzátett, utóbbi szűk másfél perccel a vége előtt pedig el is döntötte az összecsapást – szoros meccsen, de hozták a kötelezőt Turnerék. Rossz hír viszont, hogy Thaddeus Young csuklósérülést szenvedett egy blokknál, be kellett mennie az öltözőbe és nem tért már vissza a pályára – elsőre komolynak tűnt a dolog.

LeVert a kezdőben. Kenny Atkinson méltatta újonc hátvédjét, aki szerinte nagyon sokat fejlődött már most is első éve során – főleg a kettő-kettők és a védelembontások terén javult fel. Ezt mindenesetre nem most bizonyította, először került be a kezdőötösbe, de 1/9-es mezőnymutatóval, négy ponttal és egyetlen gólpasszal zárt, ezen a poszton csak a Dinwiddie-Kilpatrick duó játszott jól a hazaiaknál. Győzni viszont természetesen most sem sikerült, bőven 40% alatt dobtak mezőnyből, eladtak 19 labdát és bár nem adták magukat könnyen, nem volt kérdés, hogy melyik a jobb csapat – sorozatban 11. hazai találkozójukat veszítették már el.

A Nets legjobb dobói: Lopez 23, Kilpatrick 18/6, Harris 15/9
A Pacers legjobb dobói: George 24/3, Teague 24/6, Turner 11/3, Jefferson 11

Detroit Pistons – Minnesota Timberwolves 116-108

Új meccs, új csúcs(ok). Az előző találkozót Caldwell-Pope 38 pontos karriercsúcsával nyerte meg a Pistons és most is akadt hasonló teljesítmény a vendéglátónál: Marcus Morris 36, John Leuer pedig 24 egységre javította egyéni rekordját. Nagy szükség is volt az ő extra játékukra, mert Caldwell-Pope-nak most egyáltalán nem ment, Reggie Jackson is csak szenvedett Rubio ellen (ketten együtt 5/20-at dobtak mezőnyből) és Andre Drummond (12 pont, 18 lepattanó, 3 blokk) sem a tűzerejével tűnt ki. Vezérletükkel szinte végig vezetett a találkozó során a Detroit, majd hat perccel a vége előtt elindítottak egy 10-0-s rohamot, ami döntőnek bizonyult – erre már nem érkezett válasz, így sorozatban második győzelmét aratta a társaság. Érdekesség, hogy 18 támadópattanót szedtek le a hazaiak, ezzel, valamint a 42,3%-os triplázással múlták felül ellenfelüket és jó formájuknak köszönhetően már ott is vannak a keleti nyolcadik helyen.

Túl sokat hibázott a Minnesota. Az első negyedben hiába volt stabil hátul a vendégcsapat, támadásban maradt el a várttól, a folytatásban pedig egyre inkább szétcsúszott védekezésben – az utolsó negyedben már 33, a második félidőben összesen 63 pontot kapott Thibodeau együttese. A Morris-Leuer kettőssel nem tudtak mit kezdeni, ők kintről-bentről büntették Wigginséket, bevertek 9/16 triplát, miközben a Wolves összesen ötször talált be a vonalon túlról – érdemi távoli dobások nélkül pedig nagyon nehéz dolga volt a gárdának. Ugyan összességében a pontokat így is hozták, de hátul nagyon sok hibát vétettek, a Pistons fő fegyverei ellen tehetetlenek voltak, folyamatosan második esélyeket engedtek Drummondéknak, ráadásul kulcspillanatban sorozatban két labdát is eladtak, amivel eldőlt a találkozó.

A Pistons legjobb dobói: Morris 36/15, Leuer 24/12, Harris 14/6
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 24, Wiggins 21, LaVine 20

Houston Rockets – Chicago Bulls 121-117 – hosszabbítás után

Kiszenvedett győzelem. Nagyon megizzadt ezért a sikerért a back-to-backet játszó Rockets, a festékben nagyon gyengén védekezett a gárda a Jimmy Butler nélkül érkező Bulls ellen – ezt James Harden (42 pont, 13/33 mezőnyből, 12 lepattanó, 9 gólpassz) igyekezett ellensúlyozni, de sokszor erőlködésbe csapott át a játéka. Az látható volt ismét, hogy nem oldódtak meg a texasiak gondjai, most ugyan Eric Gordon (21 pont, 5/10 tripla) korábbi önmagát idézte, de Ryan Anderson pont nélkül (!) zárta 33 percét és más sem tudott fellépni a helyére, egyáltalán nem játszottak jól. A végén aztán Harden csak szállította a győzelmet: a rendes játékidő végén ő egyenlített egy duplával, majd a túlórában is összehozott egy 2+1-et 36 másodperccel a vége előtt, amire már nem érkezett válasz. A Houston így 3,5 meccsre van a Spurstől, ugyanakkor néggyel vezet a Clippers-Jazz páros előtt – legközelebb szerda hajnalban lép pályára és most sorozatban hat, negatív mérleggel rendelkező csapattal találkozik.

Butler nélkül is volt remény. Legjobb játékosa nélkül meglepően jól játszott a Chicago, a Butler helyén kezdő Carter-Williams kitett magáért: 23 ponttal (11/18 mezőnyből), kilenc lepattanóval és hat gólpasszal zárt. Ő volt most a Bulls legjobbja, mellette a Gibson-Lopez párost lehet kiemelni, hiszen mindkét magasember nagyon élt a festékben – Dwyane Wade-nek viszont 22 dobás kellett a 19 pontjához, ő eléggé szenvedett Beverley ellen. A negyedik negyedben szinte végig vezetett a gárda, de a hajrában egyre többet hibáztak, az utolsó szűk három percben nem szereztek pontot, kulcspillanatokban eladták a labdákat, majd a hosszabbításban kipontozódott Carter-Williams – hiába vezettek ott is, egy kapott blokk, egy lépéshiba és egy rontott dupla megpecsételte a sorsukat.

A Rockets legjobb dobói: Harden 42/15, Gordon 21/15, Capela 14
A Bulls legjobb dobói: Carter-Williams 23, Gibson 20, Wade 19/6

Oklahoma City Thunder – Memphis Grizzlies 114-102

Westbrookot most nem lehetett megfogni. Szenzációs estét hozott a Thunder vezére, 38 pontját húsz mezőnykísérlettel, 5/7 triplával és 17/17 büntetővel szerezte, ráadásul „mellékesen” idei 25. tripla-dupláját is begyűjtötte. Vezérletével az első félidőben már tíz ponttal meglépett az OKC, majd amikor a harmadik negyedben leült, visszajött a Memphis, sőt, a vezetést is átvette – a záró etapban aztán ismét kézbe vette a dolgokat és győzelemre vezette övéit. Két és fél perccel a vége előtt az ő három büntetőjével egyenlített ismét a Thunder, majd két támadásból bevágott két triplát és itt megtört a Grizzlies ellenállása: egy 15-0-s rohammal zárta le a meccset a hazai alakulat és mind a 15 pontot Russell Westbrook szerezte. Elképesztő teljesítménye mellett érdemes kiemelni a 11 támadópattanót (!) megszerző Steven Adams és a padról 3/4 triplával, 16 ponttal beszálló Joffrey Lauvergne játékát, utóbbi most remekül pótolta Enes Kantert.

Tehetetlen volt a Memphis. A 31 pontos Marc Gasolra építve jól működött a vendégek támadójátéka, jól használták ki azokat az időszakokat, amikor Westbrook nem volt a pályán, a Conley-Randolph páros is hozzátette a magáét, egyedül a triplák (3/19) hiányoztak. Ezt még elbírták volna, főleg, hogy nyolccal kevesebb labdát adtak el, mint a hazaiak, de a 48-29-re elveszített lepattanózás és Westbrook 15 pontos utolsó két és fél perce már nem fért bele – a meccs végén képtelenek voltak lelassítani az MVP-esélyest, sem sebességben, sem energiában nem tudták felvenni a kesztyűt.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 38/15, Adams 16, Lauvergne 16/9
A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 31, Conley 18/3, Randolph 16

Boston Celtics – Los Angeles Lakers 113-107

Thomas megint és megint. Már megszokottá vált a hasonló teljesítmény Isaiah Thomastól, de szó nélkül nem mehetünk el újabb extra estéje mellett: 38 ponttal (13/24 mezőnyből, 5/11 tripla) zárt, melyből 17 érkezett a negyedik negyedben. Hozzá kell tenni, hogy most nem itt dőlt el a találkozó, a harmadik játékrészben egyszer már volt 16 egység a hazai előny, de a Los Angeles mindent megtett, hogy visszakapaszkodjon és a záró etap során hat-tíz pont körül mozgott a különbség. Thomas azonban mindenre válaszolni tudott, minden helyzetet megoldott, így megőrizte előnyét a Celtics – mellette érdemes kiemelni Horford (11 pont, 8 pattanó, 8 gólpassz), Crowder (18 pont) és Smart (7 gólpassz, 5 labdaszerzés) teljesítményét is. A Boston ezzel sorozatban hatodik sikerét könyvelhette el, csak két meccsre van a Clevelandtől és következőleg a Clipperst, vele Doc Riverst és Paul Pierce-t fogadja.

Nem volt jó a Lakers. Julius Randle nem lépett pályára, az alapemberek közül Deng, Mozgov és Clarkson összesen három mezőnykosárral zárt és egyetlen kiemelkedő teljesítmény sem akadt a vendégeknél – végül 40% alatt maradtak mezőnyből, így nem nagyon tudták tartani a lépést. A Russell-Young-Williams-Ingram-Nance sorban volt fantázia, ők legalább a pontokat tudták hozni, de a második negyed közepétől csak futottak az eredmény után, utolérni viszont nem tudták a Bostont. Érdekesség, hogy a találkozó előtt ez a két klub volt holtversenyben a legeredményesebb az NBA történetében, már ami az alapszakasz-győzelmeket illeti, most már egyedül birtokolja ezt a címet a Celtics, 3253 sikerrel.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 38/15, Crowder 18/6, Brown 12/3
A Lakers legjobb dobói: Williams 21/9, Russell 20/6, Nance Jr. 18

Denver Nuggets – Milwaukee Bucks 121-117

Visszatért Jokics és a denveri siker. Az élete szezonját futó center sorozatban három találkozót hagyott ki sérülés miatt, ez alatt meg is torpant a gárda, most viszont parádés formában tért vissza: rögtön megszerezte karrierje első tripla-dupláját. A hazaiak sztárja 20 ponttal, 13 lepattanóval és 11 gólpasszal zárt, ráadásul kulcsszerepet játszott abban, hogy a második negyedben állva hagyta ellenfelét a Nuggets: pár perc alatt berámolt kilenc pontot, vezérletével pedig 17 egységgel nyerte a játékrészt a csapat. Az elcserélését kérő Wilson Chandler is remekül játszott a két hétre kidőlő Gallinari helyén (23 pont, 13/17 büntető, 8 lepattanó, 4 blokk), de hasznos volt Faried és Murray is – ugyan a húsz pont feletti előnyt leadta a társaság és a vége szoros lett, sikerült behúzniuk a találkozót. Ezzel a sikerrel ismét playoff-helyen állnak, igaz, ma este San Antonióban lépnek pályára.

Mélyrepülésben a Bucks. Jelenleg ligaszinten csak a Brooklyn van rosszabb formában, mint a Milwaukee, Jason Kidd csapata sorozatban ötödször, az utóbbi tizenegy meccsből pedig tizedszer kapott ki, egyáltalán nem találja a kiutat – érdekes, hogy így is csak másfél meccsre van a playoff. Az utolsó másfél negyedben összekapta magát a társaság és ledolgozta 22 pontos hátrányát, de 115-114 után sorozatban négy alkalommal is hibáztak, engedtek támadópattanót, követtek el lépéshibát, ez pedig nem fért bele – egy 8-2-es rohammal hozta a derbit a Denver. Parker és Antetokounmpo jól játszott, csapatszinten 50% felett tüzeltek, de simán kikaptak a palánk alatt, eladtak 18 labdát és reménytelenül gyengék voltak védekezésben.

A Nuggets legjobb dobói: Chandler 23, Jokics 20/6, Faried 19
A Bucks legjobb dobói: Parker 27/6, Antetokounmpo 23/3, Henson 16

Sacramento Kings – Phoenix Suns 103-105

Cousins tripla-duplája is kevés volt. 22 ponttal, 12-12 gólpasszal és pattanóval jelentkezett a Kings nagyembere, mellette többen is elő tudtak lépni támadásban - a Collison-McLemore-Lawson hátvédtrió 55 pontot termelt. Hátul Matt Barnes próbált tartást adni, de összességében az első negyed jó védekezése (15 pont) után hagyták felpörögni az ellenfelet is, és jobbára nekik kellett futniuk az eredmény után. A negyedik negyedben aztán sikerült újra összekapni magukat, 103-103-mal futottak neki a végjátéknak, ott viszont jött Devin Booker, aki Barnes felett beszórta a győztes tempót - a nemrég még playoff-helyen álló Sacto már csak 11., és zsinórban harmadszor zakózott.

Egy Bookerrel hosszabb volt a Suns. A Phoenix fiatal hátvédjére végig lehetett számítani, TJ Warrennek (21 pont) és Brandon Knightnak (12) is sült a keze, így végül Bledsoe gyengébb dobóformája (4/12) is belefért. Zsinórban öt vereség után tudott nyerni a nyugati sereghajtó, és a negyedik negyedben többször is bizonyították, miért állnak ennyire hátul, 10 pont feletti előnyt szórakoztak el. A végén aztán Booker megmentette őket, de ezzel a játékkal nem lesz sok örömük a szezon hátralévő felében (sem), mert komoly csapat még jobban kihasználta volna a hibáikat.  
 
A Kings legjobb dobói: Cousins 22/9, Collison 19/9, McLemore 18/6, Lawson 18.
A Suns legjobb dobói: Booker 33/12, Warren 21/3, Bledsoe 20/9.

Portland Trail Blazers – Dallas Mavericks 104-108

Carlisle megint csodára készül? A Dallas néhány hete még Nyugat legalján volt, most pedig zsinórban negyedik győzelmét aratva már 10., ráadásul újoncokkal és olyan játékosokkal, akiket máshol már leírtak. A Mavs mesterének legújabb találmánya a mini-irányító Yogi Ferrell, aki ma 32 pontig, közte 9 tripláig (utóbbi NBA-csúcsbeállítás) jutott, erre építve már 24 ponttal is vezettek az első félidőben. Mellette az egykori portlandi Matthews, illetve Seth Curry villogott támadásban, hátul pedig Finney-Smith adott tartást. A végjátékban nagyon igyekezett a Portland, de amikor végre-valahára kiegyenlítettek, jött az addig csendes Nowitzki egy nagy triplával - a siker "duplán" számít, mivel a 9. helyen álló csapattól vettek el egy győzelmet...

Lillard gyenge estéje nem fért bele. Ferrell remeklése mellett nagyon feltűnő volt a Portland All-Star irányítójának borzasztó dobóformája (4/20), az alacsonyabb, de gyorsabb védők mellett egész este kereste a játékát, de nem sikerült megtalálnia. A harmadik negyedben 14 pontot szórt Evan Turner (24 pont, 10/17 mezőnyből), ezzel jöttek közelebb, a negyedikben pedig az addig is remeklő McCollum kezébe adták a labdát, aki nehéz kosarak mellett a passzokat is szépen osztogatta, leginkább a triplavonalon ácsorgó Aminunak. Jól is védekeztek az utolsó etapban, 92-92-nél ki is egyenlítettek, de egyrészt ekkor egy pillanatra nem figyeltek Nowitzkire, másrészt a Ferrell-Curry páros még egyszer felpörgött, ez pedig már sok volt. 
 
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 28/6, Turner 24/3, Aminu 14/12.
A Mavericks legjobb dobói: Ferrell 32/27, Matthews 27/9, Curry 19/3.

Az aktuális tabella itt megtekinthető!

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus