Westbrook MVP-formában, kikapott a Golden State

A Thunder irányítója ismét remekelt - Indianában bukott a GSW - Stoudemire villogott a Dallasban - a Bucks ellen javított a Hawks

Russell Westbrook nem lassít, újabb pazar estével vezette győzelemre a Thundert, a ligaelső Golden State viszont meglepetésre megégett Steph Curry nélkül Indianában az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) vasárnapi játéknapján. Újra gálázott a Cleveland, Milwaukee-ban javított az Atlanta, a Detroit is lemosta a Washingtont, remek játékkal és győzelemmel mutatkozott be Amare Stoudemire Dallasban, a Memphis lehajrázta a Portlandet, a Lakers pedig túlórában verte a Bostont – íme a részletek!

A játéknap legfontosabb jelenetei videós rovatunkban megtekinthetők!

New York Knicks – Cleveland Cavaliers 83-101

Gyors válaszok a kérdésekre. Már az első negyedben érvényesítette a papírformát a Cavs. A vendégek közel húsz pontot vertek a hazaiakra, akik sem támadó, sem a védő oldalon nem tudtak mit kezdeni a Cavaliers magasembereivel - de ahogy őket, úgy a hátvédeket sem tudták feltartóztatni, így összesen 69 pontig jutott a Lovagok kezdőcsapata. A negyedik negyed döntő részét már a cserepad játszotta le vendég részről, s még így is nagy különbség állt a két csapat között a lefújáskor, jól sikerült tehát Shumpert és JR Smith New York-i visszatérése. Történelmi pontja is akadt a mérkőzésnek, LeBron James megelőzte a pontszerzési örökranglistán Allen Iversont és már a 22. helyen áll.

Átütő erő nélkül nincs bravúr. Szinte már a feldobással egy időben feladta a mérkőzést a Fisher-legénység. Az első negyedben puhán védekeztek a hazaiak, mellyel tálcán kínálták a húszpontos előny lehetőségét a vendégek számára Bargnaniék. A tetemes mennyiségű "garbage time" ellenére sem tudta a hazai csapat 40% fölé tornászni a mezőnybeli dobószázalékát, nagyobb baj azonban ennél is, hogy távolról szinte semmilyen veszélyt nem jelentettek a vendéglátók az ellenfélre.

A Knicks legjobb dobói: Galloway 13/3, Acy 11/3, Thomas - Bargnani 11-11
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 18/6, James 18/3, Smith 17/9

Milwaukee Bucks – Atlanta Hawks 86-97

Mindig jól jön egy biztos kéz. Feledtetni kívánta a Raptors-tól elszenvedett nagyarányú vereséget az Atlanta, ennek fényében nagyon hamar magához ragadta a kezdeményezést. A harmadik negyedben azonban homok került az addig -a sok eladott labda ellenére (összesen 20)- jól működő gépezetbe és egészen két pontig engedték fel ellenfelüket a vendégek. Ekkor jöttek Korver percei. A hátvéd villámgyorsan bevágott három triplát és az Atlanta 24-9-es rohammal nyitotta a záró játékrészt, ahol eldöntötte a mérkőzés kimenetelét. A győzelemből oroszlánrészt vállalt a masszív dupla-duplát szállító Millsap (10/21 mezőnyből, 16 lepattanó, 2 blokk), aki a csapat megszerzett 16 támadólepattanójából 8-at gyűjtött be.

Azok a fránya második esélyek. Annak ellenére, hogy pontszegény első negyedet produkált a hazai alakulat, nem omlott össze ellenfele szorításában. A harmadik negyedben kifejezetten tetszetősen és hatékonyan támadott a Bucks, mely 64%-os pontossággal dobott a mérkőzés ezen szakaszában, két pontra zárkózott fel a korábbi tetemes hátrányból. Azonban Korver és csapata nagyon hamar szétzúzta a fordításról szőtt álmokat. A legnagyobb problémát az jelentette a hazaiaknak, hogy 24 eladott labdájukon felül 16 támadólepattanót engedélyeztek a Hawks-nak.

A Bucks legjobb dobói: Middleton 19/3, Antetokounmpo 19, Mayo 15/6
A Hawks legjobb dobói: Millsap 23/3, Horford 15, Korver 12/12, Schröder 12/3

Detroit Pistons – Washington Wizards 106-89

Reggie Jackson bemutatkozott. A Thundertől megszerzett egyes elég görcsösen kezdett és első nyolc dobását elrontotta – a második félidőben aztán javult és végül 17 ponttal (7/18 mezőnyből), 5 pattanóval és 5 gólpasszal zárt. Nem kellett tőle az extra, ugyanis mellette Caldwell-Pope ficánkolt (26 pont), a Drummond-Monroe páros hozta a szokásos mély dupla-duplákat, a padról pedig Tolliver és Meeks jelentette a tűzerőt – a Pistons ma elbírta Jackson próbálkozásait, minden láncszem a helyén volt.

Komoly gödörben a Washington. Bradley Beal nélkül a fővárosiak védekezése nyomokban emlékeztet csak a jóra, ezt pedig ma Caldwell-Pope bizonyította – ráadásul John Wall ismét csak 5/16-tal dolgozott mezőnyből. Ugyan a Gortat-Humphries duó dominált az első félidőben, a nagyszünet után őket is megfogta a Detroit (bár a center azért 24 pontig eljutott), innentől pedig nem volt esélyük a vendégeknek – a nagyszünet után 59-37-re nyertek Monroe-ék. A Wizards a Cavs elleni hatalmas zakó után semmivel nem nézett ki jobban és folyamatosan süllyednek a tabellán…

A Pistons legjobb dobói: Calwell-Pope 26/18, Drummond 18, Jackson 17/3
A Wizards legjobb dobói: Gortat 24, Temple 12/9, Humphries 11

Indiana Pacers – Golden State Warriors 104-98

Thompson 39 pontja is kevés volt a mumus ellen. A Warriors pihentette Steph Curry-t, hátvédtársa azonban remekül pótolta – már az első negyedben 15 egységet rámolt be, végül 39-cel zárt. A védekezésük viszont elég lagymatag volt ahhoz, hogy ez kevés legyen, ráadásul elöl is elég egyoldalúnak bizonyultak, hiszen a nyitó tizenkét perc után 40% alatt maradtak mezőnyből. Csapatként jobban játszott az Indiana és bár Thompson hármasával egy pontra zárkózott a ligaelső másfél perccel a vége előtt, nem tudták megállítani a hazaiakat. A GSW így az utóbbi 14 meccséből a 12.-et is elveszítette Indianában, Hillék pedig a hatodik sikerüket aratták hét fellépés alatt.

Stuckey újra csillogott. A hátvéd legutóbb harminc ponttal vezette győzelemre csapatát, majd megsérült – a kisebb fájdalom ellenére pályára lépett ma. Ha már ott volt, újra eljutott harmincig (11/17) és ellensúlyozta Thompson pontjait, a labdát remekül járató Pacers húzóembere volt ma is. A hajrában aztán CJ Miles is hozzászólt, ő süllyesztette el a döntő triplát, teljessé téve a hazai kispad sikerét: a második sor 61 pontot rámolt be, míg a GSW-cserék csak 35-öt, ez jelentette a különbséget.

A Pacers legjobb dobói: Stuckey 30/6, Miles 13/9, Watson 12/3, G. Hill 12/6
A Warriors legjobb dobói: Thompson 39/15, Iguodala 14/6, Barbosa 9/3

Orlando Magic – Philadelphia 76ers 103-98

Vucsevics és Payton elintézte. Az irányító és a center már most remek párost alkot, főleg akkor, amikor Vucsevicsnek ennyire megy a játék – 31 ponttal és 14 lepattanóval zárt, főleg Payton belőtt labdáiból villogott. Mellettük Frye, Oladipo és Willie Green is hozta, amit kellett, így tűzerőben ma sem volt hiány – az más kérdés, hogy a mostanság sokat dicsért védekezésen komoly lyukak tátongtak, amit még a Philly is ki tudott használni. Ezzel együtt is megvan a hőn áhított sorozatban harmadik siker, „az előrelépés megkérdőjelezhetetlen”.

Nem adta könnyen a Sixers. Ha mindenkit elcserélnek a Philadelphiából, akkor is lesz mindig valaki, aki meglepetést okoz, ma Sampson rámolt be 16 pontot 6/9-es mezőnymutatóval és tartotta életben a vendégeket. Ugyan a negyedik negyedben egy 10-0-s etappal meglógott a Magic, még innen is vissza tudott kapaszkodni a Philly és az utolsó percben is csak egyetlen pont volt közte, Vucsevicsre azonban nem volt opciójuk, a center két kosárral megnyerte a találkozót a végén.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 31, Oladipo 17/3, Green 16/6
A 76ers legjobb dobói: Covington 16/9, Sampson 16/6, Canaan 14/12

Oklahoma City Thunder – Denver Nuggets 119-94

Westbrook előadást tartott. Kevin Durant újfent kihagyta a találkozót, társa azonban nem lassított: ugyan most nem jutott harminc pont fölé, minden betörése összerántotta a védekezést és ma elsősorban társait kereste. Csak a második negyedben 10 gólpasszt osztott szét, végül karriercsúcsot jelentő 17 asszisztig jutott, az ő labdáiból villogott az új center, Enes Kanter (20 pont, 12 pattanó), valamint Ibaka (20 pont, 8 pattanó) is – utóbbi igazi szörnyeteg volt a festékben, hiszen nyolc blokkot osztott ki.

Percek alatt eldőlt. Az első támadások után látszott, hogy ma itt nem lesz pardon és Westbrook vezetésével úgy szedi szét a Denvert az OKC, ahogy szeretné – már az első negyedet 36-18-ra nyerte Scott Brooks csapata. Durant nélkül is tökéletesen működött a játék, 31 gólpasszt osztottak szét, 52%-kal dobtak, 60-42-re nyerték a pattanózást – a vendégeknél egyedül a Lawson-Gallinari duót nem érheti túl nagy kritika. Lehet, hogy ahogy tavaly Westbrook sérülése MVP-címet ért Durant számára, idén fordítva is megtörténik?

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 21/6, Ibaka 20, Kanter 20
A Nuggets legjobb dobói: Lawson 17, Gallinari 16/9, Nurkic 10

Dallas Mavericks – Charlotte Hornets 92-81

Stoudemire azonnal bizonyított. A Knickstől megszerzett magasember ma cserecenterként lépett pályára, mindössze 11 percet kapott – ez alatt azonban abszolút dominált, 14 pontot rámolt be. Az látszott, hogy élvezte a játékot Harrisszel és hogy illik a rendszerbe, így nagy fogás lehet még a texasiaknak. A Dallas-győzelmet viszont nem ő, hanem Monta Ellis szállította elsősorban, amellett, hogy megfelelően védekeztek, a dobóhátvéd is megtalálta a formáját – 23 pontig jutott, a negyedik negyedben több fontos kosarat is elsüllyesztett, így sikerre vitte csapatát.

Mo Williams folytatja. Bár ma nem ültek a veterán irányító triplái, így is beszórt 22 pontot, ennek a Hornetsnek pedig elsősorban a tűzerőre van szüksége – ma azonban ez is kevésnek bizonyult. Al Jefferson teljesen eltűnt Tyson Chandler mellett (8 pont, 4/16 mezőnyből, igaz, leszedett 17 pattanót), a Henderson-Zeller páros együtt 1/10-et gurított mezőnyből és Lance Stephenson is csak 5/15-tel dolgozott – a 36%-os mezőnymutató jól jelzi, hogy mi hiányzott a győzelemhez.

A Mavericks legjobb dobói: Ellis 23, Stoudemire 14, Chandler 12
A Hornets legjobb dobói: Mo Williams 22/9, Ma. Williams 15/6, Kidd-Gilchrist 15

Portland Trail Blazers – Memphis Grizzlies 92-98

A Portland elbénázta. Félidőben egálban volt a LaMarcus Aldridge-ot ujjsérülés miatt nélkülöző hazai gárda, majd Lillard (18 pont, 7 gólpassz, 5 lepattanó) vezetésével állva hagyta ellenfelét a harmadik negyedben: 39-26-ra nyerte ezt a játékrészt. Bár mindkét dobóhátvéd, Wesley Matthews (0/7 mezőnyből) és Arron Afflalo (2/6) indiszponált volt támadásban, védőoldalon nagyon hasznosan játszottak – úgy tűnt, hogy a kispadról érkező Steve Blake, valamint Dorell Wright remeklése elég lesz a sikerhez. Végül nem lett az, a 3. negyed végén hiába szórt be a csapat másfél perc alatt 4 hárompontost, az utolsó 12 percben a Grizzlies megrázta magát, és ellentmondást nem tűrően húzta be idei 40. győzelmét.

Zach Randolph a hős. Az erőcsatár Aldridge hiányzása miatt kicsit légüres térben mozgott, mindössze 6 pontnál állt a 3. negyed végén. A negyedikben azonban négy perc alatt beszórt 9 egységet, erre a lendületre építve tudta megfordítani a meccset a Memphis. Az addig szintén halovány Conley (15 pont, 8 gólpassz, 6 lepattanó) elkezdte megtalálni a csapattársakat, majd a végjátékban Gasol és Lee villogott – emellett Damian Lillardot eladott labdába és rengeteg rossz dobásba hajszolták, a Portland irányítója még büntetőből sem tudott betalálni.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 18/6, Batum 17/9, Blake 13/12.
A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 21, Lee 19/6, Conley 15/3, Randolph 15.

Los Angeles Lakers – Boston Celtics 118-111 – h. u.

Kis előny nem előny. Szinte végig jobban állt a vendég Boston a kissé megkopott fényű örökrangadón, Evan Turner és Marcus Smart rossz estéjét a csapathoz nemrég kerülő Jae Crowder (22 pont 8/14-es mezőnnyel, 7 pattanó) és Isaiah Thomas (21 pont, 6/13) kompenzálta. A Lakers azonban nem akart leszakadni, Thomas ráadásul két felesleges technikai miatt kiállíttatta magát, a hazaiak pedig a rendes játékidő végére megfordították az állást – Nick Young kihagyott büntetője kellett, hogy Avery Bradley hosszabbításra menthessen az utolsó másodpercben. A ráadásban teljesen elvesztette a fonalat a Celtics, Jeremy Linnel nem tudtak mit kezdeni – a 2010-es vesztes nagydöntő óta mumussá vált számukra a Lakers, azóta 2-7 a mérlegük a riválissal szemben.

Jeremy Lin és a kispad volt a siker kulcsa. A kezdőcsapatból egyedül Carlos Boozer dicsérhető, de ő sem maradéktalanul – amit azonban a Lakers három cseréje összehozott, az nem mindennapi. Lin 25 pontját 67 százalékos pontossággal szerezte és kiosztott 6 gólpasszt, Wesley Johnson két dobást rontva jutott el 22 egységig, Nick Young pedig szintén a 20-as határt ostromolta. A cseréktől összességében 84 pont, 16 gólpassz, 25 pattanó és 4 blokk érkezett – erre a lendületre nem lehetett válasza a Bostonnak. A hosszabbításban Jeremy Lin csillogott, két kosara között hármat előkészített - amihez nyúlt, arannyá változott. Így sincs persze ok az ünneplésre, hiszen utóbbi 18 meccséből mindössze a másodikat nyerte meg a Los Angeles.

A Lakers legjobb dobói: Lin 25/3, Johnson 22/6, Young 19/9.
A Celtics legjobb dobói: Crowder 22/3, Thomas 21/9, Bradley 20/12.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus