Westbrook tripla-duplája az Atlantának is sok volt

Westbrook kilencedik TD-ja elsüllyesztette a Hawkst - NBA-csúcsok és három túlóra Brooklynban - előzött a Bulls - Paul visszavágott Wallnak

Russell Westbrook kilencedik tripla-duplájával a Thunder legyőzte a keleti első Atlantát az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) pénteki játéknapján. LeBron James remek utolsó perceivel verte a Cavs a Pacerst, Chris Paul visszavágott John Wallnak, Nikola Mirotic és Joakim Noah vezette győzelemre a Bullst a Toronto ellen, a Memphis nyert Dallasban, a Miami a Denveren is átlépett. A Spursnek nem okozott gondot a Boston, Elfrid Payton tripla-duplájával a Magic legyőzte a Portlandet, Brooklynban pedig extra centerteljesítmények, több NBA-csúcs és három hosszabbítás is született – íme a részletek!

A játéknap legszebb jeleneteit videós rovatunkban összegyűjtöttük!

Orlando Magic – Portland Trail Blazers 111-104

Payton szenzációs volt. A Magic újonc irányítója legutóbb pályafutása első tripla-dupláját jegyezte, ez pedig annyira megtetszett neki, hogy ma megismételte. Már az első félidőben látszott, hogy nagy estét játszik a fiatal karmester, 7/7 dobását értékesítette és a többi mutatóban is remekelt – aztán a negyedik negyedben az ő vezérletével fordított az Orlando, végül 10/13-as mezőnymutatóval és csupán egyetlen eladott labdával zárt. Főleg Vucsevics és Oladipo használták a labdáit és bár mindketten sokat hibáztak, a trió 66 pontot szórt be, ezzel a hazaiak hatmeccses bukószériát törtek meg.

Védekezni kell. Sorozatban harmadik mérkőzését bukta el a Blazers és elsősorban gyenge védekezésük okolható emiatt. A festékben 54-42-re kikaptak, a Payton által vezetett Orlando 13 pontos fórt épített ki már az első félidőben és bár az ismét parádézó, 31-et szóró Aldridge révén fordítottak, a negyedik negyed már újfent a vendéglátókról szólt. Összesen négy (!) labdát szerzett a Portland és csupán 13 gólpasszt osztottak szét Lillardék, mindkét oldalon kissé esetlegesnek tűntek – ha nem másznak ki ebből a gödörből, napokon belül akár a nyugati hetedik helyig is süllyedhetnek.

A Magic legjobb dobói: Payton 22, Oladipo 22/6, Vucsevics 22
A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 31/6, Lillard 18, McCollum 15/6

Philadelphia 76ers – New York Knicks 97-81

Noel felírta magát az Év Újonca szavazásra. Bár szinte biztos, hogy Andrew Wiggins kapja a díjat (megérdemelten), a Sixers újonc centere parádés számokat hoz ebben a hónapban: 12,6 pontja és 10,5 pattanója mellé 2 blokkot és majdnem 3 labdaszerzést tud felmutatni. Ma mindegyik számán javított, 23 ponttal karriercsúcsot gyártott, emellé 14 lepattanót csípett meg, szerzett öt labdát és kiosztott három sapkát – ő jelentette a különbséget a két gárda között. Már a nagyszünetig eljutott 14 egységig, majd a harmadik negyedben még hozzátett nyolcat és itt el is dőlt a derbi – a center számai pedig az újonc Shaquille O’Nealt idézik…

Shved karriercsúcsa nem ért győzelmet. A vendégeknél is volt egy nagy egyéni teljesítmény, a szezont még Philadelphiában kezdő Alex Shved parádézott – 25 ponttal eddigi pályafutása legjobbját hozta. Már az első félidőben eljutott 16 egységig 4/4 triplával, végül 7/8 (!) hármassal zárt, de Galloway eltűnt mellette, Bargnanit lejátszotta Noel, rajtuk kívül pedig csak Larkin tett hozzá mérhető pontmennyiséget – egy félidőt bírt a Knicks látótávolságon belül. A Philly ezzel a sikerrel az utóbbi hét meccsből a negyediket nyerte meg és egyértelműen látszott, hogy mennyivel szervezettebb csapat, mint a New York.

A 76ers legjobb dobói: Noel 23, Smith 15/3, Mbah a Moute 14/6
A Knicks legjobb dobói: Shved 25/21, Bargnani 17, Larkin 13/3

Brooklyn Nets – Milwaukee Bucks 129-127 – háromszori h. u.

A Nets bírta jobban a maratoni meccset. A két csapat novemberi ütközetéhez hasonlóan most is csak a harmadik hosszabbítás végén jutottak dűlőre a felek, de ezúttal a Brooklyn jött ki ebből győztesen. Az első félidő a Milwaukee-é volt, a második már a hazaiaké, az utolsó dobást mindkét fél elrontotta, jöhetett a ráadás. Itt hasonló volt a helyzet, majd a második túlórában már nagyon érződött a fáradtság, de Joe Johnson hármasa után itt sem dőlt el a derbi. A harmadik hosszabbítást aztán Brook Lopez indította egy 2+1-gyel és itt extra energiát talált a Nets, most betaláltak fontos pillanatban és végül sikerült behúzniuk a találkozót.

Extra centerteljesítmények. A hazaiaknál Lopez volt a húzóember, 32 pontja mellé szezoncsúcsot jelentő 18 lepattanót gyűjtött be és kiosztott öt blokkot, mindezekből bőven villantott a hosszabbításokban is. A túloldalon némi meglepetésre Zaza Pachulia volt szenzációs, aki 22 pontja mellé 21 lepattanót gyűjtött be, melyből 18 (!!!) támadó volt (ez idei NBA-csúcs), ráadásul pluszban kiosztott hét gólpasszt. Az ő pattanói által a Bucks felállított két másik NBA-csúcsot is, ugyanis 81 lepattanót kaparintottak meg, amire idén még senki nem volt képes – ennek köszönhetően 129 dobást vállalhattak, ami szintén idei ligarekord.

A Nets legjobb dobói: Lopez 32, Young 24/9, Johnson 20/12
A Bucks legjobb dobói: Middleton 29/12, Antetokounmpo 23, Pachulia 22

Cleveland Cavaliers – Indiana Pacers 95-92

James hozta a meccset a végén. Szorosan alakult a találkozó, nem tudott meglépni igazán egyik fél sem, a negyedik negyedben aztán kézbe vette a dolgokat a négyszeres MVP.  Ebben a periódusban egymaga 13 pontot vállalt, amiből 11-et sorozatban szórt be az utolsó percekben – ezzel juttatta csapatát előnyhöz, majd amikor a Pacers válaszolt, ismét ő villant. Végül 29 egységgel zárt és bár ehhez 26 mezőnykísérletre volt szüksége, nem tudott vele mit kezdeni az Indiana – Irvinget és Love-ot viszont megfogták.

Tovább süllyed a Pacers. Az Indiana sorozatban negyedik vereségét könyvelte el, amivel már két meccs a hátrányuk a hetedik Miamival szemben – azt viszont hozzá kell tenni, hogy az előző találkozókhoz képest ma kifejezetten jól játszottak. George Hill és Roy Hibbert is remekelt és bár Stuckey vagy éppen West nagyon rossz napot fogott ki, újra látszott a koncepció és főleg jól működött a védekezésük – azt nem nagyon lehet felróni nekik, hogy ha már az Irving-Love párost összesen hét mezőnykosáron tartották, miért nem fogták meg a hajrában Jamest is…

A Cavaliers legjobb dobói: James 29/6, Irving 13/3, Mozgov 12
A Pacers legjobb dobói: G. Hill 24/12, Hibbert 20, Scola 14

Miami Heat – Denver Nuggets 108-91

A negyedik negyedben dőlt el. Az első játékrészben a Nuggets járt előrébb, a másodikban aztán robbantott a Heat, Dragic vezérletével 14 pontot vertek a vendégekre és magabiztos előnyt építettek ki. Ugyan innentől folyamatosan próbált zárkózni a Denver, a záró etapban védekezésben is csavart egyet a Miami, Lawsonék az első 14 dobásukból 13-at elrontottak, sőt, még a büntetőiket is elhibázták – ez elég volt a floridaiak győzelméhez. Erik Spoelstra csapata sorozatban harmadik győzelmét könyvelhette el, két meccsre leszakította üldözőit és csak 1,5 meccsre van a hatodik Buckstól – ugyanakkor most hat nap alatt négy idegenbeli rangadót kell megvívniuk, ami azonnal fordíthat a dolgok menetén.

Védekezésben voltak gondok a Denvernél. A negyedik negyedbeli dobóformáról már szóltunk a vendégek kapcsán, ami nyilvánvalóan nagy szerepet játszott a vereségükben – emellett azonban csak az első játékrészben tudták limitálni a Miamit. Bár a Faried-Nurkic páros remekelt a gyűrű alatt, a Heatnél a periméterről Wade, Dragic és Deng is hatékonyan tudott dolgozni, 53%-kal dobtak mezőnyből a hazaiak és képtelen volt erre mit lépni a Nuggets – ezzel a jó széria után sorozatban harmadszor szenvedtek vereséget Lawsonék.

A Heat legjobb dobói: Wade 22, Dragic 18, Deng 15/9
A Nuggets legjobb dobói: Faried 20, Nurkic 16, Foye 16/12

Chicago Bulls – Toronto Raptors 108-92

Minek irányító, ha van Noah? Nyilvánvalóan több olyan figurája van a Bullsnak, ahol Noah adhatja az utolsó passzt, de azért az mégsem mindennapi, hogy a center 14 gólpasszt oszt szét. Ezekből a játékokból nagyon hatékonyan dolgoztak a társak és ismét Mirotic volt a legponterősebb: az újonc ezúttal 29 egységével beállította karriercsúcsát és Gibson limitált visszatérése ellenére rendkívül szabadon játszhatott. A Chicago játékosai végül 32 gólpassznál álltak meg és bár Pau Gasol dobásait el tudta venni a Raptors, a vendégeknek egy pillanatig sem volt esélyük.

Előzött a Bulls. Ezzel a győzelemmel a hazaiak megelőzték a Torontót és felléptek a keleti harmadik helyre. Kyle Lowry nem léphetett pályára hátsérülése miatt, ráadásul Lou Williams is csak 1/9-es mezőnymutatót szenvedett össze, így hiába szórt 27-et DeRozan, nem lehetett esélyük. Szintén komoly faktor volt a mérkőzésen, hogy Noah-ék mellett teljesen eltűnt Valanciunas és Amir Johnson is, a festékben 54-26-ra nyert a Chicago, ráadásul rohanni sem tudtak a vendégek, egyetlen pontot sem szereztek leindításból.

A Bulls legjobb dobói: Mirotic 29/9, Dunleavy 21/9, Gasol 11, Brooks 11/3
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 27/9, Patterson 17/9, Vasquez 11/3

Oklahoma City Thunder – Atlanta Hawks 123-115

Westbrook elvitte magával a csapatot. Hamar tudatosult mindenkiben, hogy nem a védekezés hatékonysága dönti majd el a győztes kilétét, látva, hogy a csapatok 69 pontot szórtak az első játékrészben. Westbrook a tőle megszokotthoz képest jóval több energiát mozgósított, mellyel motiválta a társakat, átragadt rájuk a hátvéd elsöprő lendülete. A már evidensnek számító tripla-dupláját ismét szállította (8/24 mezőnyből, 17/17 büntető, 10 lepattanó, 14 gólpassz, 6 eladott labda), mellyel megalapozta a negyedik negyedbeli hengerlést. Ő egymaga 17 pontot, Morrow (6/10 hárompontos) három triplát szórt a záró játékrészben, de a szezoncsúcsig jutó Waiters (11/18) is aktív részese volt a győzelem kiharcolásának.  

Rosszul zárt túra. Az első félidőben látott játék alapján úgy tűnt, hogy a Hawks simán túldobja a hazaiakat. A vendégek, akiknél a végül karriercsúccsal záró Antic (6/9 mezőnyből, 4/6 tripla) már a félidőben 18 egységnél járt, 58%-os hatékonysággal dobtak. A harmadik negyedben 12 ponttal lépett el a Hawks, de egy rövidzárlat lecsökkentette az előnyt, melyből még maradt azért a záró játékrészre – ott viszont olyan lendületet vettek a hazaiak, mellyel az Atlanta játékosai nem tudtak mit kezdeni, le kellett mondaniuk a győzelemről. Sorozatban hat idegenbeli mérkőzést vívta a Hawks az elmúlt időszakban, az első négyből hármat ugyan megnyert, de Warriors-tól és ma a Thundertől elszenvedett vereség alaposan elrontotta a túra végét. 

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 36/9, Waiters 26/6, Morrow 21/18
A Hawks legjobb dobói: Antic 22/12, Schröder 21/9, Millsap 19/3

Dallas Mavericks – Memphis Grizzlies 101-112

A csapatmunka diadala. Jól sikerült Conley visszatérése, aki ugyan nem úgy kezdte a mérkőzést, mint remélte, de a második félidőre összekapta magát, 13 pontot hintett a fordulás után. Rajta kívül további hat csapattársa jutott tíz pont fölé, a két hónap után helyet cserélő Green - Allen duóra jótékony hatással bírt, hogy előbbi a padról érkezett, utóbbi pedig a kezdőben nyithatta a mérkőzést. A tíz kihagyott büntető ellenére a csapatjáték és a harmadik negyedbeli 24 pontos fórt eredményező jó dobóforma hozta meg a vendégek számára a sikert.

Esély nélkül. A találkozó első periódusát leszámítva csak a Memphis nyomában járt, s próbálta üldözni ellenfelét a Mavs. Ez egy darabig sikerült ugyan a hazaiaknak, akik bár 17 eladott labdát hoztak össze, a gyorsindításokból 26 ponttal próbáltak kompenzálni. De a harmadik játékrészben már 24 pontosra rúgott a hátrányuk, Stoudemire pedig frusztráltságát nem tudta titkolni, miután egy befújt, ám erősen véleményes szabálytalan zárás után kireklamálta magának, hogy kiállítsák. A Dallas ott bukta el a mérkőzést, hogy a második negyedben 27%-kal, az első félidőben pedig 34%-kal dobott mezőnyből, valamint amikor a negyedik negyedben felzárkóztak, akkor Parsons nagyot hibázott védekezésben – a Memphis pedig végleg eldöntötte a mérkőzést.

A Mavericks legjobb dobói: Harris 16/9, Nowitzki 16/3
A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 21, Green 15/6, Gasol 15

San Antonio Spurs – Boston Celtics 101-89

Bajnokhoz méltó győzelem. Egy percig sem hagyta nyitva a győzelemmel kapcsolatos kérdéseket a Spurs, a feldobás után kontroll alá vették Leonardék a mérkőzést és különösebb erőlködés nélkül, magabiztosan hozták a sikert. Green, Mills és Belinelli egyaránt 2/10-es mezőnymutatóval zárt, ám a hátvédek gyenge dobóformáját a magasemberek hatékonysága feledtetni tudta: a Splitter, Duncan, Leonard trió 50 pontot, 19 lepattanót és 7 szerzett labdát jegyzett. Jól járatta a labdát a Spurs, melyet mi sem bizonyít jobban, mint az a 31 gólpassz, amit kiosztottak a gárda játékosai.

Távolban az ellenfél. Alig öt perc telt el a mérkőzésből, s rögtön több mint tíz pontos hazai fórt mutatott az eredményjelző. A Boston csak tisztes távolságból figyelte a Spurs játékát a folytatásban, s csak annyira futotta a vendégektől, hogy a harmadik negyed elején 12 pontra megközelítsék Parkeréket. Amellett, hogy a kezdőcsapatból csak Turner és Bradley hozott támadásban értékelhetőt, a cserék inkább dobtak, mintsem találtak, 11/39-es mezőnymutatóval zártak. 

A Spurs legjobb dobói: Leonard 22/6, Splitter 18, Parker 15
A Celtics legjobb dobói: Turner 17/3, Bradley 16/3, Crowder 14/3

Sacramento Kings – Charlotte Hornets 101-91

Gay mindent megoldott. Hazai szempontból nagyon jó alaphangot adott a találkozónak, hogy a távoli dobások terén rendre csak szenvedő Kings 5/6-os triplamutatóval zárta az első negyedet. A csapat ponttermésének közel harmadát szállító Gay (11/20 mezőnyből, 9 lepattanó, 4 gólpassz) nagy elánnal kosarazott, a társak pedig átgondoltan játszottak, egyikük sem vállalt kilencnél több dobást. A feladatok elosztása eredményezte az, hogy egy pillanatig sem forgott veszélyben a hazaiak győzelme, végig vezetve húzták be a mérkőzést. 

Végig hátrányban. A vendég együttes minden erejét felemésztette, hogy mérkőzésben tartsa magát. Annak ellenére, hogy ellenfelét 22 eladott labdába kergette a Hornets, nem igazán tudtak élni Walkerék a kínálkozó lehetőségekkel, ugyanis mezőnybeli dobáspontosságuk még a 40%-ot sem érte el. A cseréktől ugyan érkezett 22 pont, viszont Mo Williams csak 3/15-ös dobásmutatóval tudott "segíteni". Jefferson, Henderson és Walker nagyon egyedül voltak a csapat élén, ők sem tudtak mit tenni azért, hogy együttesük a Kings közelébe tudjon férkőzni.

A Kings legjobb dobói: Gay 33/6, Williams 13/3, Casspi 10/3
A Hornets legjobb dobói: Henderson 20, Walker 18/3, Jefferson 17

Golden State Warriors – New Orleans Pelicans 112-96

Uralkodó Warriors. Különösebb problémát nem okozott a hazaiak számára, hogy Curry (4/17 mezőnyből, 11 gólpassz) ezen az estén nem találta a sikeres dobások már betéve tudott receptjét, első 13 próbálkozásából csak egyet váltott kosárra, viszont dupla-dupla állt neve mellett a lefújáskor. Rajta kívül az érdemi játékperceket kapó játékosok kivétel nélkül jó dobóformát hoztak, átrohantak az ellenfélen, 29 pontot szereztek csak gyorsindításból, a festékben pedig 58-30 arányban domináltak. Könnyedén hozta a kötelező feladatot, győzelmet a Warriors.

Nagyon hiányzott Davis. Látni kell azt a különbséget, ami a Davis nélkül és a vele felálló Pelicans között fellelhető. A magasember újabb sérülését követően ugyan a csapattal együtt melegített, de pályára nem került a rajta kívül további három húzóemberét nélkülöző vendégeknél. Olyan apró örömök érték csak a Pelicanst, mint Ajinca jó játéka, valamint a padról érkező Withey (5/9, 9 lepattanó, 3 gólpassz) és Cole (7/13, 4 gólpassz) összesen 30 pontja, ezen kívül viszont pusztán egyetlen negyeden át tudtak partiban lenni a vendéglátókkal.

A Warriors legjobb dobói: Barnes 22/3, Curry 16/6, Speights 13/3
A Pelicans legjobb dobói: Cole 16/6, Pondexter 15/9, Ajinca 15

Los Angeles Clippers – Washington Wizards 113-99

Harsány este a kezdőktől. A Clippers kezdőjéből négy játékos is kiemelkedő estét tudhat maga mögött, talán nem nagy túlzás azt állítani, hogy a kvartett vitte célba a hazai gárdát. Jordan nagy munkát végzett, sok időt töltött a parketten és a mástól kevésbé, ám tőle megszokott formájú dupla-duplát hozta (10 pont, 23 lepattanó, 3 blokk). Griffin inkább a pontszerzésben jeleskedett, míg Redick ma bedobott négy triplája után már 162 hárompontosnál jár a idényben, mellyel átírta Crawford előző szezonban felállított franchise-rekordját. A nap hőse egyértelműen Paul (12/21 mezőnyből, 15 gólpassz, 6 lepattanó) volt, aki szinte azt csinált a támadó oldalon, amit csak akart, s győzelemre vezette a közönséget maximálisan kiszolgáló Clippers-t.

Teljességgel elnyomva. Egyszer vezetett, akkor is csak 17 másodpercig a találkozó folyamán a fővárosi gárda. Amellett, hogy lepattanózásban (36-46) alulmaradtak, nem találtak ellenszert Wallék a hazaiak gyorsindításaira, pedig lehetőségeikhez mérten pontosan játszottak, csupán 9 eladott labdát jegyeztek fel nekik. Már az első negyedben eldőlt, hogy csak futhat az eredmény és az ellenfél után a Wizards, mivel 14 pontos hátrányt szedett össze. Kilenc perccel a lefújás előtt hat pontra ugyan visszajött a csapat, de mivel a következő négy percben csak két pontot jegyzett, lemondhatott az egyenlítés reményéről. Öt győztesen megvívott találkozó után kapott ki újra a Washington. 

A Clippers legjobb dobói: Paul 30/3, Redick 26/12, Griffin 22
A Wizards legjobb dobói: Wall 19/3, Beal 18/9, Nené 14

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus