Westbrook-show: itt az ötödik tripla-dupla

Westbrook tarthatatlan - Parker csillogott a Bulls ellen - remek edzői húzással nyert a Charlotte - ismét bizonyított a Jazz 

Russell Westbrook újabb tripla-duplával vezette győzelemre a Thundert, a Warriors pedig Steph Curry gyengébb napja ellenére lenyomta a Clipperst az észak-amerikai profi kosárliga  (NBA) vasárnapi játéknapján. Tony Parker csillogott, Tim Duncan szenvedett, a Spurs nyert a Bulls ellen, remek edzői húzással győzött a Charlotte Detroitban, ismét bizonyított a Jazz, a Boston kikapott Orlandóban, szűken verte a Dallas a Lakerst - íme a részletek!

A játéknap legszebb jelenetei videós rovatunkban megtekinthetők!

San Antonio Spurs – Chicago Bulls 116-105

Ez a régi Parker volt. A Spurs francia irányítója idén meg sem közelíti tavalyi formáját, amiben a sérülései is nagy szerepet játszottak – bár volt néhány jó meccse, ezt ma mind felülmúlta. Szezoncsúcsot jelentő 32 egységet rámolt be, folyamatosan támadta a gyűrűt és a harmadik negyedben sorozatban 15 pontot ő szerzett, egyszerűen képtelenek voltak mit kezdeni vele Brooksék. Tim Duncan viszont folytatta a Chicago elleni kálváriáját – azok után, hogy előző két ellenük vívott meccsén csak öt pontot szerzett átlagban, ma mezőnykosár nélkül (!), három egységgel zárt. 18 éves pályafutása alatt először fordult elő ilyen vele.

Átrohant ellenfelén a Spurs. A Bulls 22 eladott labdáját kegyetlenül megbüntette a címvédő, Leonard, Ginobili, Parker és Mills is folyamatosan kosarat szerzett ebből, végül gyorsindításból 35 egységet termeltek a hazaiak. Ezek nélkül bőven partiban lett volna a Chicago, mert a Gasol-Mirotic-Noah trió remeklésével és Brooks jó formájával 50%-kal dobtak, csak 17-tel kevesebbszer kísérletezhettek, mint a San Antonio – bár félidőre 18-cal vezettek a hazaiak, a harmadik negyedben Tony Parker kellett ahhoz, hogy ne tüntesse el az egészet a Bulls.

A Spurs legjobb dobói: Parker 32/3, Leonard 20, Ginobili 16/3
A Bulls legjobb dobói: Gasol 23, Brooks 22/3, Mirotic 19

Golden State Warriors – Los Angeles Clippers 106-98

Green és Livinston pótolták Curry pontjait. A Warriors irányítója csak 12 egységgel zárt és bár volt egy hatalmas triplája, ma nem ő vitte a Warriorst – megtette ezt helyette más. Klay Thompson fellépett társa gyengébb estéjét látva, valamint a padról 21 pontos szezoncsúccsal előrukkoló Livingston is sokat dobott a hazaiakon. Draymond Green amellett, hogy 23 pontot szórt be, védekezésben is nagyot alakított, neki is fontos szerepe volt abban, hogy DeAndre Jordannek csak két mezőnykísérlete lehessen – Steve Kerr szerint Green az Év Védője.

Rivers hiába pótolta Crawfordot. A Clippers hatodik embere nem léphetett ma pályára, de a helyére kerülő Austin Rivers hozta, amit Crawford szokott – 22 pontot rámolt be 8/14-es mezőnymutatóval, maximálisan élt a lehetőséggel. Viszont a Warriors teljesen elvette Jordan helyzeteit, Chris Paul előtt is lezárták a festéket (14 pont, 7/17 mezőnyből, 0/4 tripla, 5 eladott labda), ráadásul többször hagyta el a labdát a vendégcsapat – a harmadik negyed  végén 19-cel vezetett már a GSW és bár ezen kozmetikázott a Clippers, érdemben hozzászólni már nem tudott.

A Warriors legjobb dobói: Green 23/9, Thompson 21/9, Livingston 21
A Clippers legjobb dobói: Rivers 22/3, Redick 18/6, Paul 14

Brooklyn Nets – Utah Jazz 88-95

Egy rohanás döntött. Végig nagyon szorosan alakult a meccs, hol egyik, hol másik fél járt kicsivel előrébb, de hét pontnál nagyobb különbség egyik irányban sem alakult ki. Bő öt perccel a vége előtt aztán egy 10-0-s etapot futott a Jazz, amit elsősorban Gordon Haywardnak köszönhettek, innen pedig már nem tudott felzárkózni a Young-Lopez páros által húzott Nets. A hazaiak elsősorban jó védekezésükkel és pontos dobásaikkal tartották magukat addig annak ellenére, hogy hat hátvédjük közül csak Bogdanovic jutott tíz pont fölé.

Nagyon sokra viheti ez a Jazz. A Utah az utóbbi kilenc meccséből a hetediket húzta be és négymeccses idegenbeli túrájukon 3-1-gyel zártak – ráadásul hosszútávon óriási potenciál lehet ebben az együttesben. Mióta ezzel a kezdőötössel játszanak, 7-3 a mérlegük, a kőkemény védekezésük és remek palánk alatti munkájuk (ma 43-30-ra nyerték a pattanózást) mellett a kinti dobóik is megvannak – Exum például 4/4 triplát süllyesztett el most, de összességében is 45%-kal dobtak kintről. A Nets viszont ismét süllyed, sorozatban harmadik hazai meccsüket bukták el és kezdenek lemaradni a playoffért folytatott versenyben.

A Nets legjobb dobói : Lopez 19, Young 19/3, Bogdanovic 11/9
A Jazz legjobb dobói: Hayward 24/6, Favors 22, Exum 14/12

Detroit Pistons – Charlotte Hornets 101-108

Kidd-Gilchrist leszedte a remekelő Jacksont. Reggie Jackson tarthatatlannak bizonyult az első félidőben, Mo Williamsékkel szemben azt csinált, amit akart, már a nagyszünetig berámolt 21 pontot. A második félidőben Steve Clifford Kidd-Gilchristet tette az irányítóra védekezésben, ez pedig meghozta a sikert – Jackson csupán négy egységet szerzett innentől, végül 9/21-es mezőnymutatóval zárt, Meeks és Caldwell-Pope pedig nem tudott a helyébe lépni, így lehajrázta őket a Hornets.

A nagyszünet után elfogyott a Pistons. Miután Jackson pontjai elapadtak, a harmadik negyedben 5/5-ös mezőnymutatót produkáló Al Jefferson vezetésével megindult a Charlotte és folyamatosan dolgozta le a hátrányát – ugyan egy 10-0-s futás erejéig még összekapta magát a Detroit, de innentől a lefújásig már a vendégek akarata érvényesült. A remeklő Jefferson mellett Mo Williams is hozta magát (21 pont, 9 gólpassz), a Hornets 50%-kal dobott és 32 gólpasszt osztottak szét játékosai – eközben a hazaiaknál senki nem akadt, aki fel tudott volna lépni. Irány a playoff a Charlotte számára?

A Pistons legjobb dobói: Jackson 25/6, Monroe 18, Drummond 16
A Hornets legjobb dobói: Jefferson 24, Williams 21/3, Henderson 13/3

Orlando Magic – Boston Celtics 103-98

Harris és Harkless nyerte meg a végén. Már az első negyedben meglépett a Boston 31-17-re, később kereken húsz ponttal is vezettek a vendégek – a kissé fáradtnak tűnő Oladipót leszedték a pályáról, Bass, Smart és Thomas pedig hozták a pontokat. A harmadik negyed végétől azonban nagyot fordult a meccs, előlépett Harris és Harkless, ők ketten pedig 16 pontot rámoltak be a záró etapban – itt egy 12-0-s futással meglépetta Magic, majd a végén Smart támadóhibája eldöntötte a találkozót a javukra.

Jól működött a Magic védekezése, főleg belül. Az első negyedben még hét eladott labdát vétettek a hazaiak, ezeket kihasználva építette ki nagy előnyét a Boston, de ezt követően csak 35%-kal tüzeltek a vendégek. Ha Smart és Thomas vezérletével nem emeltek volna be 15 triplát, hamarabb eldőlt volna a mérkőzés, hiszen a festékből 52-26-ra (!) nyertek a hazaiak. Bár Vucsevics nem játszott, Dedmon nagyon hatékonyan szállt be helyette, Payton kis híján tripla-duplázott, így a Magic 6-6-ra áll Borrego regnálása alatt, a Celtics playoff-reményei viszont egyre halványulnak.

A Magic legjobb dobói: Oladipo 22/6, Harris 21/6, Payton 19
A Celtics legjobb dobói: Thomas 21/9, Bass 19/3, Smart 16/12

Oklahoma City Thunder – Toronto Raptors 108-104

Folytassa, Westbrook. Utolsó hat mérkőzéséből ötödik alkalommal ért el tripla-duplát a Thunder sztárja, ráadásul tette mindezt úgy, hogy karriercsúcs-beállítást jelentő 17 gólpasszt osztott ki 9/21-es mezőnyözése, 11 lepattanója mellé, bár az eladott labdák rovatba is 9 rovátkát húztak be neki. Egyedül azonban ma sem ment volna sokra, viszont kapott két fegyverhordozót, az első negyedben 13 pontot hintő, s végül dupla-dupláig jutó Kantert (9/14, 12 lepattanó), valamint a blokkmester Ibakát (21 pont, 7 lepattanó, 5 blokk). A hazaiak lepattanózásban 49-33 arányban múlták felül a vendégeket, mégis csak a harmadik negyed végére tudtak olyan előnyt kialakítani, melyet már biztosan megőriztek a lefújásig. Győzelmével a Thunder egyedüliként birtokolja a még rájátszást érő 8. helyet.

Lepattanók nélkül. Ross extra kinti dobóformája (6/9 hárompontos) és DeRozan sokoldalú játéka (11/22 mezőnyből, 9 gólpassz) tartotta életben sokáig a Toronto győzelmi reményeit, de a magasemberektől elmaradó pontokat, s a pattanók terén tapasztalt demoralizáló alulmaradást nem tudták kompenzálni. Két és fél negyeden át fej-fej mellett haladt a Raptors a hazaiakkal, de a harmadik játékrészben csak 18 pontot tettek az eredményjelzőre Lowry-ék, amiért később nagy árat fizettek. Nagyot küzdöttek az egyenlítésért a vendégek a záró etapban, 15 másodperccel a lefújás előtt DeRozan zsákolása két pontra hozta fel őket, de az egyenlítés már nem jött össze a kanadai alakulatnak.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 30/3, Ibaka - Kanter 21-21
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 24, Ross 20/18, Lowry 14/3

Los Angeles Lakers – Dallas Mavericks 93-100

Többre lesz szükség a későbbiekben. Nagyon sokáig úgy tűnt, hogy hiába Parsons visszatérése, kellemetlen pofonba szaladhat bele a Dallas. Szerencsére azonban Ellis (12/22 mezőnyből, 5/7 tripla) tartogatott egy extra negyedet, a harmadik játékrészben 18 ponttal, közte két demoralizáló triplával terhelte meg a hazaiak gyűrűjét, s a lélektani előnyt áthelyezte csapata oldalára. A Mavs 24-4-es mérleggel áll a negatív mutatóval rendelkező csapatok ellen, de csak 17-19-cel azok ellen, melyek legalább 50%-os mérleget birtokolnak. A rájátszásért folytatott harcban jobb teljesítményre lesz szüksége a Dallas-nak.

Három negyedig tartott a lendület. Ismét látványosan játszott a Lakers üdvöskéje, Clarkson (6/13, 6 lepattanó, 5 gólpassz), aki kapott támogatást a cserepadról is Boozer (8/15, 8 lepattanó) és Davis (5/8, 8 lepattanó, 3 blokk) személyében. Három negyeden át a Lakers diktálta a tempót, de a találkozó azon periódusában hagyták Ellis-nek, hogy elkapja a fonalat, s azt követően már nem volt visszaút a hazaiak számára. A záró játékrészben csak 16 pontig jutott a Lakers, mely a lepattanózás terén mutatott (47-33) fölényét hazai pályán kritikán alulinak mondható, 14%-os külső dobóformával annullálta.

A Lakers legjobb dobói: Boozer 17, Johnson 15/3, Clarkson 15
A Mavericks legjobb dobói: Ellis 31/15, Aminu 13/3, Nowitzki 12/6

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus