Wiggins remekelt, vendégsikerek a rangadókon

Az 1/1-es 18 pontot szórt, de csapata kikapott a Pacerstől. Két hosszabbítást is láthattunk, a Heat és a Bulls másodjára is vereséget szenvedett, a Houston pedig az utolsó pillanatban nyert Dallasban. Brook Lopez vezérletével a Nets is legyőzte a Maccabit, DeRozan és Lowry extrája ellenére a Kings visszavágott a Torontónak, a Warriors pedig nyerni tudott a Clippers otthonában. Nézzük a részleteket!

 

(A játéknap legszebb, legérdekesebb jeleneteit ide kattintva tekinthetitek meg.)

Indiana  Pacers – Minnesota Timberwolves 103-90

Wiggins azonnal letette a névjegyét. Az idei 1/1-es rögtön bizonyította képességeit, hiszen csapata legeredményesebb játékosaként zárta első NBA-mérkőzését. Ugyan mezőnyből nem volt hatékony (4/11, 2/2 tripla), de tíz büntetőt harcolt ki, amiből nyolcat értékesített is. A hármasok mellett dobott kosarat pozícióból és „repülésből” is, 18 egysége mellé ráadásul négy pattanó, három gólpassz és három blokk is társult.

George Hill remekelt. Stephenson és George hiányában az irányító vállalta magára a vezér szerepét és győzelemre is vezette csapatát – húsz percet töltött a parketten, ez alatt 17 pontot szerzett 6/9-es mezőny- és 4/5-ös büntetőmutatóval,  emellé leszedett hat lepattanót, kiosztott hét gólpasszt és ellopott két labdát is. Az első és a harmadik negyedet 26 egységgel nyerte a Pacers, Hill pedig ebben kulcsszereplő volt.

LaVine és Rubio nem, Dieng igen. Sokan reméltek nagy meccset LaVine-től, ám az ifjoncnak nem igazán ment, 2/9-es mezőnymutatója mellett öt labdát is eladott, bár az öt lepattanó és négy gólpassz jól mutat. Hasonlóan járt Ricky Rubio is, aki egyetlen kosarat tudott szerezni, Gorgui Dieng viszont remekelt, 16 pontos, 10 pattanós dupla-duplát szállított kezdő centerként.

A Pacers legjobb dobói: Hill 17/3, Whittington 11, L. Allen 10
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 18/6, Dieng 16, Young 12

Brooklyn Nets – Maccabi Tel-Aviv 111-94

Brook Lopez dominált. A tavalyi szezon nagy részét sérülés miatt kihagyó center azt csinált a Maccabi gyűrűje alatt, amit akart, 23 perc alatt húsz pontot rámolt be, alig rontott dobást – pozícióból, belépésből, alley-oopból, büntetőből is eredményes tudott lenni, az Euroliga győztesének nem volt rá ellenszere. Ennek ellenére annyira nem uralta a festéket a Brooklyn, mint tette azt a Cavs, hiszen a lepattanózást és az innen szerzett pontokat is nagyjából egálra hozták Randle-ék.

Pargo húzta a Maccabit. Az ex-NBA-s hátvéd rengeteget (25 dobást) vállalt magára, de élt is a lehetőséggel, hiszen 27 ponttal terhelte meg a Nets kosarát – ráadásul kiosztott hét gólpasszt és leszedett hat lepattanót is. Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy a Maccabi kevesebbet rotált és többet voltak fent a kezdők, így Pargo például 39 percet töltött a parketten. Ennek ellenére csak az utolsó negyedben tudtak zárkózni, addig folyamatosan növelte az első negyedben megszerzett kilencpontos fórját a Nets.

A Nets legjobb dobói: Lopez 20, Williams 17, J. Johnson 14/6
A Maccabi legjobb dobói: Pargo 27/3, Randle 16, Landesberg 14/6

Miami Heat – Orlando Magic 101-108 – hosszabbítás után

Napier majdnem, Marble ténylegesen megnyerte. 93-93-nál a Heat újonc egyeséhez került a labda és két mp-cel a vége előtt kiharcolt, majd be is dobott két büntetőt. A fennmaradó idő azonban elég volt a Magicnek és Nicholson kettesével egalizáltak, majd az újonc Devyn Marble berámolt nyolc pontot a ráadásban – végül 13-mal zárt, a Magic pedig behúzta a meccset.

Ennis nagy fogás lehet. A preseasonben figyelhettünk fel James Ennis nevére a Heatnél, a kiscsatár pazarul formában kosarazott – ma például 14 pontos, 10 lepattanós dupla-duplát szállított a padról 29 percet játszva, emellé pedig kiosztott öt  gólpasszt is. A kispadról másnak most nem igazán ment, de Luol Deng kezdőként már az első negyedben kilenc pontig jutott, ő és Bosh is voltak a Heat legjobb pontszerzői.

A Magic belső emberei bizonyítottak. Nik Vucsevics 16 pontja mellé ugyan csak hat pattanót szedet le, de a pad végéről beszálló Dewayne Dedmon 10 lecsorgója és hét pontja is szépen mutat, ugyanakkor (bár nem klasszikus magas, de négyest játszott) Harris is hasznosan játszott – meg is nyerte a lepattanócsatát az Orlando.

A Heat legjobb dobói: Deng 18/3, Bosh 18, Ennis 14/3
A Magic legjobb dobói: Vucevic 16, Harris 15/6, Fournier-Marble 13/6-13/9

Detroit Pistons – Chicago Bulls 111-109 - hosszabbítás után

Működött ez a Pistons. Caron Butler érkezésével Josh Smith négyesben, Drummond ötösben, Monroe pedig a padon kezdett – utóbbi pedig innen beszállva volt vezér, hiszen 24 pontot szórt és leszedett kilenc lepattanót is. Ugyanakkor, bár Butlernek nem ment a dobást (pont nélkül zárt), Meeks, Caldwell-Pope és Jerebko révén kintről is veszélyes volt a Detroit – és akkor még Butler mellett Jenningsnek sem ment (de kiosztott tíz gólpasszt), valamint Augustin nem is vállalt kintről.

Most a kinti emberek hozták a pontokat a Bullsban. Noah nem játszott, Pau Gasol pedig inkább másban nyújtott kiemelkedőt (10 pattanó, öt gólpassz, két blokk), így Gibsonon (17 pont, 8/10) kívül nem innen érkeztek a pontok. Bepörkölt azonban három-három triplát Brooks és Dunleavy is, 18 pontot szórt Jimmy Butler, de Snell is elérte a tíz egységet – ő mentette hosszabbításra a meccset.

Akinek tegnap ment, ma nem. Derrick Rose szűk negyedóra alatt kosár nélkül szerzett hat pontot, a büntetőket jól harcolta ki, ezen kívül sok hasznosat nem csinált támadásban. Mirotic mindössze egyetlen dobást vállalt és 14 perc alatt kipontozódott, McDermott 3/12-őt hozott össze mezőnyből (11 pont, 8 pattanó) – de legalább aktív volt.

A Pistons legjobb dobói: Monroe 24, Caldwell-Pope 18/12, Jerebko 14/6
A Bulls legjobb dobói: Butler 18, Brooks 18/9, Gibson 17

Dallas Mavericks – Houston Rockets 108-111

Papanikolaou nyerte meg. A Rockets két hete szerződtette a 24 éves kiscsatárt, aki rögtön tizenkét ponttal járult hozzá a texasi rivális legyőzéséhez. Bár csupán 3/11-es mezőnymutatót hozott össze, az utolsó pillanatban tripladobás közben faultolta őt Crowder, ő pedig könyörtelenül bedobta mindhárom büntetőjét, ezzel elkerülve a hosszabbítást és kicsikarva a győzelmet.

Howard és Chandler nagyot harcolt. A két center végigbirkózta a meccset – pontosabban nem az egészet, ugyanis Howard a harmadik negyedben kipontozódott. Addig sem remekelt, a régi-új dallasi riválisa ellen 1/6-os mezőnymutatót hozott össze és csupán negyedórát tudott pályán tölteni. Chandler is öt személyivel zárt, emellé viszont 10 ponttal és hat lepattanóval jelentkezett.

Parsons bizonyított. A Rocketstől a Mavshez igazoló kiscsatár 14 pontjával új csapata legeredményesebb játékosa lett, két triplája mellett hibátlanul büntetőzött és két labdát is szerzett. a helyére igazolt Ariza is csipkedte magát, ő is berámolt 12 egységet, de a Houston legjobb pontszerzője a padról 18-at dobó Motiejunas volt, aki remekül használta ki Howard személyi hibáit.

A Mavericks legjobb dobói: Parsons 14/6, Ellis 13, Villanueva 13/9
A Rockets legjobb dobói: Motiejunas 18, Harden 17/3, Ariza-Papanikolaou 12/6-12/6

Utah Jazz - Portland Trail Blazers 92-73

A cseresor összeszoktatása. A Trail Blazers kezdőjátékosai jól ismerik egymást (tavaly majdnem az összes meccsen a mai hajnali kezdőötösével állt fel a gárda) – úgy tűnik, a preseasont az újjászervezett kispad felépítésére szánják. A kezdők egységesen 19 perc 49 másodpercet töltöttek a parketten, a teljes második félidőt kiülték.

Wes Matthews jól van. Pár napja szívritmuszavar lépett fel a kiváló triplaspecialistánál, de szerencsére nem volt komoly a baj, és ma már ott lehetett társaival a parketten. 

A kispad nem volt rossz – de jó se. Bár ennyi játékidőt nyilvánvalóan nem fognak kapni a későbbiekben, a Portland második vonalában Chris Kaman 10 ponttal és 7 pattanóval, Barton 12 ponttal és 3 labdalopással zárt. Ami pár kevésbé pozitív, az a többiek (Meyers Leonard, Steve Blake, CJ McCollum, Joel Freeland, Dorrell Wright, Thomas Robinson) produkciója volt – az említett hat játékos 23 mezőnykísérletből egyet tudott pontokra váltani. 

A kezdőötös összeszoktatása. A Jazznél idén szintet akarnak lépni, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a tavalyi kezdők jobban játszanak. A mai meccsen minden kezdő elérte a 10 pontos határt, Favors dupla-duplázott is (10 pont, 11 lepattanó) – a mérkőzés legérdekesebb jelenete egyébként a török nagyember, Enes Kanter hármasa volt. 

Rudy Gobert alakul, Dante Exum egyelőre csendes. A francia válogatott óriása a kispadról 8 pontot és 11 pattanót szállított, amit 2-2 blokkal és labdaszerzéssel egészített ki – az ő javulása kulcsfontosságú lehet a Jazz továbblépésében is. A drafton kifogott ausztrál hátvéd közel 30 percet játszott, ehhez képest a 4 pont (1/5 mezőnyből, 2/2 büntető), 2 gólpassz, 3 pattanó, 1-1 blokk és labdalopás nem annyira ütős. 

A Jazz legjobb dobói: Burks 12, Burke, Hayward 11/6-11/6, Kanter 11/3.
A Trail Blazers legjobb dobói: Barton 12/6, Kaman 10, McCollum 9/3, Lillard, Aldridge 9-9.

Sacramento Kings - Toronto Raptors 113-106

Alakul a Kings csapatjátéka? Évekig alapvető gond a labdák elosztása, most talán elindultak valamerre Sacramentóban. A Sessions-Collison irányítóduó 11 gólpasszt osztott ki, senki nem érte el a 20 pontos határt, de hatan is legalább 10 pontot dobtak – és ebben nem volt benne a kilencig jutó Rudy Gay. 

Nik Stauskas beköszönt. Az újoncot a dobásai miatt draftolták, ő pedig nem is tétlenkedett: a kezdőcsapat tagjaként hat kísérletéből ötöt beszórt, és bár a védekezésben akadtak gondjai, jó úton halad. 

Cousins nagy formában. Kevesebb, mint 18 perc alatt 19 pontot szerzett a nagyember – mezőnyből 6/7-tel dolgozott, és kiharcolt 12 büntetőt is (igaz, csak hetet értékesített). A Jonas Valanciunas vezette védelem, akivel a világbajnokságon is csatáztak, nem igazán tudott mit kezdeni vele. 

Omri Casspi visszatér? Az izraeli kiscsatár rengeteg sérüléssel bajlódott az utóbbi években, most viszont egészségesnek tűnt: 15 pontot termelt be, ő is tucatnyi büntetőt harcolt ki (és ugyanolyan hatásfokkal is dobta be őket, mint Cousins). Ha tartja a formáját, nagy segítség lehet, ha Rudy Gay-nek rossz napja van. 

A hátvédek és más semmi. A Lowry-DeRozan duó kiváló dobásokkal jutott el 48 egységig, a kispadról pedig a Lou Williams-Jordan Hamilton páros is 21 ponttal tolta a szekeret. Bár Terrence Ross nem játszott, ez nem lehet magyarázat a többi csapatrész, különösen a palánk alatti védekezés hiányosságaira: Valanciunas és Amir Johnson nagyon gyenge meccsen van túl. 

Bruno Caboclo továbbra is rejtély. A nagyon fiatal, nagyon előkelő helyen elhozott "brazil Kevin Durant" 15 percet kapott, két triplakísérletéből mindkettő utat talált a gyűrűbe, viszont a játék többi szegmensében nem sok mindent tett hozzá. 

A Kings legjobb dobói: Cousins 19, Casspi 15, Stauskas 13/6.
A Raptors legjobb dobói: Lowry 25/15, DeRozan 23/6, Hamilton 12.

Los Angeles Clippers – Golden State Warriors 94-112

Thompson remekelt, Curry kipontozódott. A GSW hátvédpárosa ellentétes utakat járt be ezen az estén, előbbi bizonyította, hogy nem csak a triplákból él (már), hiszen mindössze kettőt emelt rá kintről – ennek ellenére 50% feletti mutatóval szállított húsz pontot, jól büntetőzött és megszerzett négy labdát, csapata legeredményesebb játékosa volt. Currynek nem ment mezőnyből, büntetőire hagyatkozva szerzett 12 egységet, de Chris Paulról kipontozódott a harmadik negyedben, nem tudta igazán szervezni csapata játékát.

Bizonyított a GSW-pad. Nedovictól sokat lehetett várni már tavaly is, amit nem igazán váltott be, most viszont Curry hiányában jól tevékenykedett, beszórt 12 pontot és jól működött alatta a csapat. Draymond Green is 12-ig jutott nyolc lepattanóval, Leandro Barbosa is hatékonyan kosarazott, de Barnes is elérte a tízet.

Griffin nem kapott kintről segítséget. A Clippers erőcsatára gond nélkül hozta a 24 pontos, 12 lepattanós dupla-duplát, egy triplát is értékesített, illetve 5/6 büntetője is megsüvegelendő, ő volt a hazaiak vezére. A periméterről azonban nem nagyon jöttek a pontok, Redicknek és Barnesnak nem ment, Paul és Crawford kevesebbet vállalt, mint kellett volna és előbbi nem tudott betalálni kintről – a Clippers mindössze 26%-kal célzott a vonalon túlról, mezőnyből pedig épphogy elérték a 40%-ot.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 24/3, Paul 14, Crawford 14/6
A Warriors legjobb dobói: Thompson 20/3, Curry-Green-Nedovic 12-12/6-12/3

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus