Zsinórban hatnál a Memphis, újra lejtőn a Brooklyn

Mára virradóra 12 felvonásos meccsdömpinget bonyolítottak le az észak-amerikai profi kosárlabdaligában, s a játéknap talán legnagyobb érdeklődést vonzó összecsapását az Indiana nyerte a hármas kudarcszériában lévő Brooklyn ellen. Ezen felül rengeteg érdekesség történt, hiszen Houstonban született egy tripla dupla, az Oklahoma City meglepő helyszínen kapott ki zsinórban 10 megnyert csata után, Gregg Popovich pedig megelőzte Red Auerbachot az örökranglistán. Nem feledkezhetünk meg Kevin Love, a szokásosnál is brutálisabb statisztikáiról, valamint Anthony Davis újabb nagyon masszív benti játékáról sem, valamint a Carmelo Anthony - LeBron James párharcról és a Portland - Toronto rangadó érdekes alakulásáról sem. Jöjjenek a részletek!

(A játéknap legszebb, legérdekesebb videóit az "Amiről a Festékben beszélnek" című rovatunkban lehet megtekinteni!)

Indiana Pacers - Brooklyn Nets 97-96

A végén megremegtek a vendégek. 05:10-zel a vége előtt két pontra zárkózott a Nets, ám innentől előjött a Thunder ellen is nyomasztóan gyenge lepattanózásuk, hiába védekezték ki a Pacers támadásait, ha folyamatosan a hazaiaknál landoltak a támadólepattanók. Stephenson büntetőivel és West kosarával el is lépett az Indiana, Joe Johnson kosara 8,5 mp-cel a vége előtt későinek bizonyult.

Lepattanók és pontok is kellettek volna a végén. A Brooklyn a negatív NBA-csúcsot jelentő 17 lepattanó után ezúttal is csak 27-et gyűjtött be (ebből tízet Garnett), miközben a Pacers 46-ot, ráadásul a Nets három legjobb dobója, Livingston, Johnson és Pierce csupán hét egységet szerzett az utolsó negyedben 2/15-ös mezőnymutatóval, így hiába jutott a Nets minden kezdője tíz pont fölé, a hajrában hiányzott egy vezér. Johnson büntetőinél egyébként a hazai közönség a "Not an All Star" rigmussal jelezte, hogy helyette Stephensonnak kellene szerepelnie a gálán, aki 14 ponttal (5/8 mezőnyből), hét lepattanóval és négy gólpasszal zárt.

A Pacers legjobb dobói: George 20/6, Hibbert 20, West 17 
A Nets legjobb dobói: Livingston 24, Johnson 16/6, Pierce 15/6

 

Washington Wizards - Oklahoma City Thunder 96 - 81

Durant szériája után a Thunderé is megszakadt. Tegnap a liga legjobb dobójának 30 pont feletti sorozata ért véget, de az OKC még célba ért, most viszont a nyugati listavezető is kapitulált, valamint a vezér is "csak" 26 egységig jutott. Mivel mellett csak Ibaka (14 pont, 8 lepattanó, 4 blokk) volt dicsérhető, gyakorlatilag meg is van, hogy miért kapott ki ilyen simán a Russell Westbrook nélküli vendég gárda.

John Wall masszív dupla duplája. A Wizards megint tehet egy kísérletet arra, hogy 50 százalék fölé kússzon, ugyanis most nyert a korábbi 1/1-es főszereplésével. A Wizards irányítója 17 pontja mellett 15 gólpasszt és 6 labdaszerzést is jegyzett, gyakorlatilag ő jelentette a felek közti különbséget - az OKC kiegészítőembereinek betlijével egyetemben.

A Wizards legjobb dobói: Ariza 18/9, Nené 17/3, Wall 17
A Thunder legjobb dobói: Durant 26, Ibaka 14, R. Jackson 12

 

Atlanta Hawks - Minnesota Timberwolves 120 - 113

Kevin Love megint kevés volt egyedül. 43 pont és 19 lepattanó érkezett a vendégek franchise playerétől, ám a többiek megint elmaradtak a várakozásoktól - leszámítva Rubio 11 gólpasszát és 5 labdaszerzését, valamint Kevin Martin gyenge dobószázalékkal összeszedett 17 egységét.

Korver a csúcson. megvan zsinórban a 115. meccse is a veteránnak, melyen legalább egy triplát értékesíteni tudott, továbbá 24 pontjával a győztes Hawks legjobbja volt.

Atlantában nem foglalkoznak a sérülésekkel. Horford és Antics nélkül nem túl masszív ötös poszton a Hawks, ám Nikola Pekovics hiányzása miatt ez nem ütött vissza a Minnesota ellen sem, a 120 dobott pont hazai részről pedig mindent elmond a Budenholzer-tanítványok mentális állapotáról, önbizalmáról.

A Hawks legjobb dobói: Korver 24/9, Millsap 20, D. Carroll 19/6
A Timberwolves legjobb dobói: Love 43/6, Kev. Martin 17/3, Barea 12/6

 

Detroit Pistons - Philadelphia 76ers 113 - 96

A palánk alatt dőlt el. Andre Drummond (22 pont, 14 lepattanó, 5 blokk) vezetésével már az első félidőben 15 támadólepattanót szedett a festékben sokkal erősebb és magasabb Pistons, majd végül 58-44-re hozta a pattanó-csatát a hazai gárda, így könnyedén le is rázta a 18-at szóró Wroten húzta Philadelphiát.

Carter-Williams hiánya volt a másik ok. A Sixers újonca rengeteget hiányzik, s amikor nem áll csapata rendelkezésére, szinte képtelen is nyerni a Brown-legénység, így történt ez ma is.

Négyen is elértek a 20-as határt. Nem mindennapi tettet hajtottak végre a vendéglátók, ugyanis az említett Drummond mellett Greg Monroe (21 pont, 12 lepattanó, 4 szerzett labda), Brandon Jennings (20 pont, 4 gólpassz) és Kyle Singler (20 pont, 10 lepattanó) is megdobta minimum a 20 pontot, ráadásul hárman közülük 20-10-es produkciót tettek le az asztalra.

A Pistons legjobb dobói: Drummond 22, Monroe 21, Singler 20/9, Jennings 20/6
A 76ers legjobb dobói: Wroten 18, E. Williams 15/9, Turner 15

 

Houston Rockets - Cleveland Cavaliers 106 - 92

Jeremy Lin első tripla duplája. A Rockets irányítója visszakerült a padra James Harden (28 pont, 4 gólpassz) visszatértével, de 15 pontos, 11 lepattanós, 10 gólpasszos performansza bizonyítja, hogy csereként is hasonlóan hatékony tud lenni, mint kezdőként volt korábban.

Patrick Beverley furcsa produkciója. Évtizedek óta nem volt olyan a ligában, hogy valaki legalább 10 lepattanót, 8 gólpasszt és 5 labdaszerzést tett volna le az asztalra - dobott pont nélkül, ám ez a fiatal egyesnek most összejött.

Sosem látott mélységben a Cavs. Már 15-tel van több veresége, mint győzelme a Clevelandnek, pedig Luol Deng (24 pont) és Kyrie Irving (21 pont, 7 gólpassz), valamint Dion Waiters (19 pont) is kitett magáért. Mike Brown állását már csak a csoda mentheti meg.

A Rockets legjobb dobói: Harden 28/9, D. Howard 26, T. Jones 17/3
A Cavaliers legjobb dobói: Deng 24/9, Irving 21/6, Waiters 19/6

 

Memphis Grizzlies - Milwaukee Bucks 99 - 90

Calathes, a tökéletes pótlék? Hiába érkezett ötös diadalszériával a tarsolyában a Memphis erre a találkozóra, Mike Conley korábbi elvesztése sötét felhőket tolt Grizzlies fölé, ám a görög-amerikai újonc a maga 22 pontos, 5 lepattanós, 3 gólpasszos produkciójával erre az estére kiderítette az eget a város felett.

Zach Randolph sem lassít. A hazaiak veteránja 23 pontos, 10 lepattanós dupla duplát szállított, ráadásul Marc Gasol (19 pont, 6 lepattanó, 2 blokk) is egyre inkább formába lenül kihagyása után, ezzel megvan zsinórban a hatodik is a rájátszás felé közelítő Grizzlies-nek.

A Grizzlies legjobb dobói: Z. Randolph 23, Calathes 22/12, M. Gasol 19
A Bucks legjobb dobói: Knight 23/6, Ilyasova 14/6, Middleton 12/6

 

New Orleans Pelicans - Chicago Bulls 88 - 79

Anthony Davis ütős visszatérése. Az NOP ifjonca 24 ponttal, 8 lepattanóval és 6 blokkal zárt, amivel Patrick Ewing után ő lett az első olyan játékos, aki zsinórban három meccsen legalább 22 pontot és 6 szerelést tudott felmutatni.

Elég volt egy extra. A Holiday, Smith, Anderson triót nélkülöző New Orleansban csak a tavalyi 1/1-es villogott, viszont mind a 10 pályára lépő hazai kosaras dobott minimum négy pontot, ami a kiválóan működő csapatvédekezéssel együtt diadalt ért.

DJ Augustin. Az öröm az ürömben. Tavaly Nate Robinsont hozta fel igen komoly szintre a semmiből a Bulls, köszönhetően a sok sérülés miatti extra lehetőségnek, most hasonló a helyzet a ma 23 ponttal és 7 gólpasszal jelentkező DJ Augustin esetében.

A Pelicans legjobb dobói: A. Davis 24, T. Evans 11, E. Gordon 9/3
A Bulls legjobb dobói: Augustin 23/3, T. Gibson 17, Noah 14

 

San Antonio Spurs - Sacramento Kings 95 - 93

Megvan Popvich történelmi győzelme. Ha kellett is rá várnia a Green, Leonard, Ginobili, Splitter (ő ma visszatért) négyesfogat hiányzása miatt, de most megelőzte a bostoni legendát, Red Auerbachot a Spurs trénere és immáron egyedül ő a liga történetének 10. legtöbb alapszakasz-győzelmét felmutatni tudó trénere.

Gay kezében volt a Kings sorsa. A 23 pontos, 7 lepattanós, 6 gólpasszos, 5 labdát szerző bedobó a hajrában szépen megcsinálta magának a helyzetet, de hibázott, így alulmaradt a DeMarcus Cousinst továbbra is kényszerből jegelő Sacramento.

Tim Duncan robbantott. A fontos kiegészítőemberek távolléte miatt nem volt meglepő, hogy feljebb kapcsolt a veterán vezér, aki 23 ponttal, 17 lepattanóval, 5 gólpasszal és 2 blokkal fejezte be az összecsapást, igaz elrontott két fontos büntetőt, ám azok nem bosszulták meg magukat.

A Spurs legjobb dobói: Duncan 23, Parker 18/3, Mills 15/6
A Kings legjobb dobói: I. Thomas 26/6, Gay 23/3, Derrick Williams 14/3

 

New York Knicks - Miami Heat 91-106

James mellé Wade is fellépett. A regnáló MVP 30 ponttal, 8 lepattanóval, 7 gólpasszal és 6 labdaszerzéssel zárt, de az utóbbi időben látványosan szenvedő Wade-nek is kijött a lépés, 10/15-ös mezőnymutatóval 22-t szórt, ebből hetet az utolsó negyedben. A Knicksnél a 26 pontos Anthony mellé a Shumpert helyére a kezdőbe kerülő Smith dobott 20-at, ám míg a Heatnél Battier, Chalmers, Andersen és Cole is biztos pont volt támadásban, a hazaiaknál csak Hardaway Jr-ra lehetett számítani a két scorer mellett.

A végén lépett el a Miami. A floridaiak a találkozó nagy részében vezettek, kézben tartották a meccset, de Anthony révén közel tudott maradni a New York. Aztán az utolsó negyedben James és Wade együtt 15 pontot szereztek, és lezárták az összecsapást.

A Heat a festékben nyert. 48 pontot szereztek erről a területről a vendégek, a Knicks csak 30-at, pedig a Miaminál Chris Bosh csupán négy egységet tudott hozzátenni, de a Chandler által vezényelt hazai védelem ezúttal nem igazán működött.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 26/3, Smith 20/12, Hardaway Jr 17/9
A Heat legjobb dobói: James 30/3, Wade 22, Battier 16/12

 

Phoenix Suns - Charlotte Bobcats 105-95

Dragic szétszedte a Bobcats védelmét. A vendégek védekezése idén remekül helytáll, az arizonaiak irányítóját viszont ez sem lassíthatta le, 25 pontot szerzett 10/14-es mezőnymutatóval, mellé öt lepattanót és négy gólpasszt is jegyzett. Vezérletével a Suns majdnem 50%-kal célzott mezőnyből, valamint 3/10-es mezőnymutatón és 11 ponton tartotta Ramon Sessionst, a Bobcats karmesterét.  Dragic egyébként zsinórban negyedszer dobott legalább húsz pontot legalább 50%-os mutatóval.

Jeffersonnak nem ment, a lepattanók a Sunsé lettek. Big Al a Lakers elleni 40 pontos este után ezúttal tíz pontot és hat lepattanót jegyzett csak, ráadásul 4/15-tel célzott mezőnyből. A lecsorgó labdákból így csupán 34-et szerzett meg csapata, miközben a Phoenix 51-et.

Hamar eldőlt. Amint a második negyed vége felé visszajöttek a kezdők, egy 9-0-s rohanással ellépett a Suns 59-41-re, ezzel a találkozó érdemi része véget is ért. A harmadik negyed végén már 90-63-ra vezettek, a záró játékrészben pedig nem szakadtak meg, a vége így is fölényes győzelem lett.

A Suns legjobb dobói: Dragic 25/3, Marcus Morris 15/6, Markieff Morris 13 
A Bobcats legjobb dobói: Tolliver 14/9, Pargo 12/6, Kidd-Gilchrist, Sessions, McRoberts, Zeller 11-11.

 

Portland Trail Blazers – Toronto Raptors 106 – 103

Majdnem elszórakozta a Trail Blazers. Félidőben 57-40-re vezetett a hazai csapat, az All-Starra meghívott LaMarcus Aldridge (27 pont, 15 lepattanó) és Damian Lillard (21 pont, 7 gólpassz, 6 pattanó) mellé felnőtt Wes Matthews is (21 pont, 5 tripla) – és még a negyedik negyed közepén is kényelmes, 98-84-es előnyben voltak. Ekkor azonban a Raptors magára talált, Lowry és DeRozan vezetésével kivágott egy 19-4-es sorozatot, és 25 másodperccel a vége előtt már ők vezettek 103-102-re. Lillard azonban előbb futtából bevágott egy tempót, majd Matthews harcolt ki feldobást, amivel ment az idő, utána pedig Aldridge csente el a lasztit DeRozantől – Batum pedig 0.1 szekundummal a vége előtt bevitte a célba csapatát két jó büntetővel.

A Raptors megmutatta, hogy illik komolyan venni. Az All-Star főmeccsén először fellépő DeMar DeRozan igazolta, hogy jó döntés volt meghívni, és Kyle Lowry is jelezte, hogy talán őt is meg kellett volna invitálni – a végjátékban nagyobbnál nagyobb kosarakat szereztek, bár a legvégén DeRozan volt a negatív hős. Valanciunas végig állta a sarat Aldridge ellenében, 8/11-gyel dobott mezőnyből, nevesebb ellenfelét pedig segített 8/22-n tartani. Összességében a Raptorsnak nem sok hiányzott az újabb meglepetéshez, talán ha az influenzás Greivis Vasquez is játszhatott volna, meglett volna a bravúrgyőzelem. A Raptors ezzel a vereséggel visszacsúszott a keleti 4. helyre, a Blazers viszont tapad a Spursre a nyugati 2-3. pozícióban.

A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 27, Matthews 21/15, Lillard 21/3.
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 36/6, Lowry 23/9, Valanciunas 18.

 

Los Angeles Clippers – Utah Jazz 102-87

Egy félidőig bírta a Jazz. Félidőben 42-42-re állt a csata, a végül 23 pontig és 14 pattanóig jutó török center, Enes Kanter 13 egységére támaszkodott leginkább a vendégcsapat. Fordulás után viszont hiába játszott jól Kanter és Richard Jefferson 19 pont 60 százalékos mezőnnyel), a Hayward-Burke hátvédpáros 5/26-os mezőnymutatóját egyszerűen nem bírták el. Ilyen esetekben szokott érkezni a padról Alec Burks (4 pont, 1/8) – ő viszont ma a többi cserével (összesen 15 egység, 9 pattanó, 4 gólpassz) együtt nagyon halovány volt.

Jamal Crawford volt a hős. A korábban Legjobb Hatodik Embernek is választott hátvéd a Warriors elleni vereség során kiábrándítóan játszott, két nappal később viszont javított. Karrierje során ez volt az 50. olyan meccse, amikor csereként legalább 25 pontot szerzett, amivel az aktív játékosok között a legjobb. A 15 nap alatt 10. meccsét játszó Clippersen a triplavonal környékén érződött a fáradtság, a harmadik negyed közepéig nem sikerült hármast dobniuk, azonban Crawford lendülete és Blake Griffin nagyon erőszakos palánk alatti játéka végül meghozta a sikert. A Clippers 4. helyen áll Nyugaton, hazai pályán pedig 20-3-mal – ez a Thunderrel együtt a második legjobb mutató, csak a Pacers előzi meg őket (22-2).

A Clippers legjobb dobói: Crawford 27/3, Griffin 25, Collison 11/3.
A Jazz legjobb dobói: Kanter 23, Jefferson 19/12, Hayward 15/3.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus