Trash Talk – Amerikába jöttem

Az október 17-ei Trash Talkban a major ligákban befutó külföldiekről lesz szó – apropóján annak is, hogy Szaniszló Csabi és Bazska Manchesterben járt az NBA Global Games egyik állomásán. Itt számos, a kosárlabda alapjait nem Amerikában elsajátító legendával beszélgettek: Vlade Divacs, Predrag ’Peja’ Sztojakovics, illetve az NBA történetének leghosszabb nevű játékosa, Dikembe Mutombo válaszolt a kérdéseikre. 

Az NBA-ben Hakeem Olajuwon volt a nagy úttörő, hiszen 1984-ben draftelsőként kelt el az akkor még nigériai állampolgárságú center. Európából szintén a 80-as évek közepén kezdtek szivárogni a játékosok (a korai európai NBA-kosarasokat bemutató sorozatunkban a kezdetektől 1996-ig össze is gyűjtöttük őket), majd a 90-es évek második felétől egyre nagyobb méreteket ölt a beáramlás, manapság például francia játékosokból egy komplett 12-es keretet ki lehetne állítani. 

Az Egyesült Államokba távozásnak sok oka lehet: szakmai (az európai kosarasok nagy többsége), politikai engedély megkapása (volt Jugoszlávia, Szovjetunió) – de sok afrikai játékos tanulni ment, és lett belőle profi kosaras később. Egyébként több honfitársunk (korábban Somogyi Gergely, legutóbb Papp Márk és Golomán György) is azt az utat választotta, hogy egy amerikai középiskolában mutatja meg magát, így teremtve esélyt egy esetleges NCAA-szereplésre, így bekerülve az amerikai tehetséggondozási rendszerbe. Mi erről a véleményetek: jó-e ez az út?

Szerintetek miben adnak, adtak többet a kívülről érkező játékosok az NBA-nek, milyen hatásuk van a sportág fejlődésére – illetve mi az, amiben az "idegenlégiós” kosarasok egyértelműen jobbak "hazai” társaiknál?

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus