A Detroit Pistons kirakta Josh Smith-t

A Detroit Pistons kirakta keretéből Josh Smith-t!

Az az eddigi statisztikákból leszűrhető volt, hogy Smith-nek nem megy idén sem, Stan Van Gundy sem tudta megtalálni a helyét, arról viszont nem voltak eddig hírek, hogy csapatbomlasztó lenne Smith. Cserében nem tudtak megszabadulni tőle, így a Pistons vezetősége lépett: egyszerűen szabadlistára tették a kosarast, ami nem egy olyan különös dolog egyébként, de ennyi pénzt kereső játékosoknál szinte soha nem történik meg.

Smith ugyanis két napig waiveren lesz, ez idő alatt jelenlegi szerződésével együtt bárki lehívhatja - 2017 nyaráig 13.5 millió dollár évente, teljesen esélytelen, hogy bármelyik együttes is rástartoljon. Két nap után bárki által szabadon igazolható lesz, de a Detroitnak ki kell fizetnie az évi 13.5 millió dollárt - tehát ha mondjuk 2 millióért leszerződik a Sacramento Kingshez, akkor is 13.5 millió dollárt utal a számlájára a Pistons, meg akkor is, ha Houstonba megy évi 5 millióért. Pénzügyileg tehát hatalmasat bukott a Detroit, de ezek szerint ennyire nem akarták a csapat körül tudni Smith-t.

A hivatalos verzióban azt mondta Van Gundy, hogy egy ilyen sokoldalú, 10 éve profi kosarassal fair módon akartak eljárni, szerették volna, ha szabadon választhatja meg, hol folytatja pályafutását. Másra helyezik már a hangsúlyt, a fiatalokat akarják fejleszteni, illetve növelni akarják más játékosok szerepkörét. A valóság azért az, hogy minden újságíró lehozta, az elmúlt napokban mindenkire próbálták rásózni Smith-t, de mindenki egy első körössel együtt vette volna csak át.

UPDATE: Adrian Wojnarowski (Yahoo Sports) jelentése szerint stretch provisiont használnak majd a következő két idényre, ami azt jelenti, hogy nem két évig évi 13.5 millióval fogja nyomni a fizetési sapkát - amit így is megtesz egyébként, hogy kivásárolják, függetlenül attól, hogy nem lesz már a keret tagja -, hanem 2év*2+1 évig (ez a stretch provision szabály), azaz öt évig évi 27/5, tehát 5.4 millió dollárral.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus