Alapjaiban rendülhet meg az amerikai egyetemi kosárlabda

A Yahoo! Sports két újságírója ledobta az atombombát: körülbelül 20 amerikai egyetem játékosai sérthették meg a szabályzatot az FBI nyomozása szerint. 

Pat Forde és Pete Thamel, a Yahoo! Sports újságírója több száz oldalnyi FBI-dokumentumot nézhetett meg, amelyekben több, mint 4000 lehallgatott telefonhívás tartalmát rögzítették írásban, emellett 25 NBA-játékos, illetve jelenlegi NCAA-spíler, és körülbelül 20 egyetemi kosárlabda program érintett az ügyben. 

A nyomozás feltárt egy komplett játékostoborzási metódust, ami teljesen szembe megy az NCAA szabályaival, és lényege, hogy a játékosok kölcsönöket kaptak Andy Millertől és két üzlettársától, akik az ismert ASM Sports ügynökséget képviselték korábban, és céljuk az volt, hogy ezek a játékosok az NBA-be kerülve velük szerződjenek le (ez nem minden esetben következett be). A kölcsönök kifizetéséről rendelkezésre állnak dokumentumok, ezek alapján olyan játékosok érintettek az ügyben, mint Kyle Lowry, Dennis Smith Jr., Kyle Kuzma, Markelle Fultz, Kyle O'Quinn, Isaiah Whitehead, Fred VanVleet, Nerlens Noel, Jarell Martin, Bam Adebayo, Diamond Stone és Christian Eyenga. Mellettük olyan, idén első körbe várható játékosok vannak a listán, mint Miles Bridges, Collin Sexton és Wendell Carter Jr. A kifizetések között vannak 100 dollár alatti gyorséttermi számlák és nagyobb kölcsönök is, utóbbiakban többek között Dennis Smith Jr., Jarell Martin, Isaiah Whitehead, Malcolm Brogdon, Bam Adebayo, Markelle Fultz, Kyle Kuzma és Kyle Lowry is érintett. 

A Yahoo! Sports újságírói szerint azonban nem csak a játékosok lehetnek érintettek, hanem az egyetemi programok is, többek között a Duke, North Carolina, Texas, Kentucky, Michigan State, USC és Alabama. Az NCAA elnöke, Mark Emmert kiadott egy közleményt, amelyben többek között az áll, hogy ha ezek a vádak igazak, akkor ezek rendszerszintű hibák, és azonnal ki kell azokat javítani, és azoknak, akik az effajta ügyletekben részt vesznek, nincs helyük az egyetemi sportban. Az NCAA igazgatótanácsa már egy éve létrehozott egy független bizottságot Condoleezza Rice irányításával, amelynek fő célkitűzése az NCAA megtisztítása – az ő munkájuk most még jobban felértékelődik. 

Az ESPN-es Mark Schlabach úgy tudja, az FBI szalagjain olyan korábbi beszélgetés is akad, ahol Sean Miller vezetőedző (egyben 2015 és 2017 között az U19-es Team USA szakvezetője) és Andy Miller egyik üzlettársa arról beszélnek, hogy 100 ezer dollárt fizetnek DeAndre Aytonnak, a 2018-as draftosztály egyik lottery-be várt, 216 centis bahamai tehetségének, hogy biztosan az Arizona Egyetemet válassza. 

Andy Miller egyébként korábban közismert játékosügynök volt, a Draft Express szerint ügyfelei közé tartozott többek között Serge Ibaka, Kevin Garnett, Chauncey Billups, Tyronn Lue, Kenyon Martin, Antonio McDyess, Timofej Mozgov, Austin Rivers, Myles Turner és Dwight Howard is. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus