Cserélt a Rockets és a Nuggets - Lawson Houstonban

Ma hajnalban cserélt a Houston Rockets és a Denver Nuggets - Ty Lawson a texasiaknál folytatja pályafutását.

Adrian Wojnarowski (Yahoo Sports) jelentette ma hajnalban, hogy megegyezett egymással a Houston Rockets és a Denver Nuggets, Ty Lawson a texasiakhoz került egy 2017-es második körös pickkel karöltve - cserébe a Rockets Kostas Papnikolaou-t, Nick Johnsont, Joey Dorsey-t, Pablo Prigionit és egy lottery védett 2016-os első köröst adott.

A Houston ezzel nagyjából kész van, még ha nagyon sokan is távoztak. A második és a harmadik számú irányítóból hozták Lawsont, aki Patrick Beverley-vel fog osztozni az egyes poszt percein - hogy milyen leosztásban, az egyelőre nagy kérdés, hiszen Lawsont jobb játékosnak tartják, James Harden mellé viszont Beverley játékstílusa kitűnően illik. Dorsey Clint Capela térnyerésével egyre fölöslegesebbé vált, főleg, hogy Donatas Motiejunas is felépült elvileg a nyáron, ráadásul Montrezl Harrell is érkezett a drafton. A görög kiscsatár, Papanikolaou Corey Brewer érkezését követően teljesen kiszorult a rotációból, a posztjára draftolták Sam Dekkert, ráadásul megtartották KJ McDanielst is, így szintén feláldozható volt.

Az más kérdés, hogy Lawson hogyan tud majd beilleszkedni a Rocketsbe. Annyi biztos, hogy itt jóval jobb esélyei lesznek a végső győzelemre, mint bármikor voltak a Nuggets-cel, talán emiatt megembereli magát és a kosárlabdára koncentrál majd, nem az ivásra vagy a csapaton belüli fúrásra. Hogy vele vagy Beverley-vel számolnak-e első számú irányítóként, mennyi small-ball-t használ majd Kevin McHale (úgy, hogy mindketten fent legyenek a pályán), az csak a szezon során derül ki, de azt is érdekes lesz látni, hogyan befolyásolja majd James Harden játékát az, ha egy olyan játékmester van mellette, mint Lawson, aki kiválóan szolgálja ki a társakat, de elég sokszor van a kezében a labda.

Pénzügyileg a Rockets fizetési listája idén kisebb, jövőre nagyobb mértékben nőtt ezzel a tranzakcióval. A kimenő fizetések összesen 8.4 millió dollárt tesznek ki, míg Lawson idén 12.4 milliót tesz zsebre, így 4 millióval nőtt a texasiak payrollja. Jövőre csak Nick Johnson rendelkezett garantált szerződéssel a távozók közül, így Lawson 13.2 milliója több mint 12.2 millió dolláros növekedést jelent. Az új szerződésekkel és ezzel a cserével kijelenthető, hogy jövő nyáron nem nagyon fog tudni miből erősíteni a Houston, ez a keret fut neki a szezonnak idén és kisebb változtatásokat leszámítva jó eséllyel jövőre is a szezonnak.

A túloldalon az egy első körös pick valószínűleg a legtöbb, amit most kaphattak Lawsonért, ezzel mentették, ami menthető - valószínűleg nem nagyon bíztak abban, hogy az értékét még sikerül feljebb tornázni, vagy mindenképpen a szezonkezdet előtt akartak tőle megszabadulni, ebben az esetben pedig biztosan ez volt a legtöbb, amit kisajtolhattak érte. Sokat is spórolt a Denver, hiszen Johnsont leszámítva minden érkező lejáró szerződéssel bír és 4 milliót már ebben az idényben is lecsíptek.

Papanikolaou szerződése október 4-én lesz csak garantált, nála eldönthetik, meg akarják-e nézni vagy sem - utóbbi esetben 4.7 milliós szerződésétől következmények nélkül szabadulhatnak meg a jelzett időpontig. A Denver kifejezetten sok nem amerikai játékossal rendelkezik most (Mudiay, Jokics, Nurkic, Lauvergne), lehet, hogy vele is próbálkoznak még. Nick Johnson fiatal és egész jó dolgokat mutatott a Rocketsnél, úgyhogy vele akár még számolhatnak is hosszabb távon - Prigionival és Dorsey-val valószínűleg nincsenek komolyabb terveik, ők az első adandó alkalommal távoznak is Denverből.

Annyit biztosan elértek, hogy Lawson nem mérgezi tovább a levegőt, és valószínűleg ezt sokkal fontosabbnak gondolták, mint azt, hogy esetleg még valamit kicsikarjanak a Rocketsből - ne feledjük, februárban még két első körös volt az irányító ára, és a hírek szerint nem régiben is még egy jó fiatalt kértek egy első körös pick mellé azért, hogy elcseréljék Lawsont. Emmanuel Mudiay helye és játékideje viszont ezzel a lépéssel megvan, Jameer Nelson mentorálása alatt kezdheti el NBA karrierjét és Lawson, mint a csapat egyik, ha nem a legjobb játékosa, nem mérgezi az "agyát" erősen destruktív hozzáállásával.

A Nuggets pénzügyileg kiváló helyzetbe hozta magát - a rengeteg fiatal mellett hiába van ott már Wilson Chandler és Kenneth Faried nagy szerződése is, jövő nyáron mindössze 40 millió dolláron áll a klub összességében. Ez azt jelenti, hogy Danilo Gallinari esetleges új szerződésével is nagyon jó pozícióban lesznek, ha sikerül valamit villanatani ezzel a tapasztalatlan, de tehetséges maggal - ha nem, akkor az idei off-szezonból kiindulva teljesen mindegy, mennyi költőpénzük lesz.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus