Elhunyt Moses Malone

60 éves korában elhunyt az NBA háromszoros alapszakasz MVP-je, a Philadelphia Sixersszel bajnok és döntő MVP Moses Malone.

Több különböző hírforrás (ESPN, Yahoo Sports, USA Today) is megerősítette, hogy ma hajnalban elhunyt Moses Malone, a liga történetének egyik legjobb játékosa. Egykori csapattársa és egyik legjobb barátja, Calvin Murphy Marc Bermannek (FOX 26 Houston) elmondta, hogy Malone-t álmában érte a halál a virginiai Norfolkban, ahol egy golftornán vettek részt.

Márciusban, születésnapja alkalmából már írtunk pályafutásáról:

A center karrierje az ABA-ben kezdődött, majd 1976-ban, az ABA-NBA összeolvadás után érkezett a ligába. A Portland TrailBlazers vitte el, de még a szezon előtt elcserélték a Buffalo Braveshez (mai Los Angeles Clippers) egy 1978-as első körös draftjogért. A Braves se tartotta meg túl sokáig, két meccs után továbbadtak rajta egy 1977-es és egy 1978-as első körös pickért.

Hogy milyen nagy butaságot a Braves, az utána fényesen bebizonyosodott. Malone a következő 12 All-Star gálán ott volt, 6-szor nyerte meg a pattanó kategóriát, kora és az egész NBA történetének legjobb támadólepattanózója volt, és szinte konstans hozta brutális, magas szintű teljesítményét 1990-ig. Öt évet lehúzott a Rocketsnél, ahol kétszer, 1978/79-ben és 1981/82-ben az alapszakasz legértékesebb játékosának választották, kétszer volt All-NBA első és kétszer második csapattag, egyszer pedig a legjobb védekezőötösbe is nevezték.

1982 nyarán, regnáló MVP-ként írt alá a Philadelphiához, ahol felért a csúcsra is. Megismételte alapszakasz MVP címét, ő lett a döntő legértékesebb játékosa is, és bajnoki címet is ünnepelhetett a Dr. J-féle Sixersszel amellett, hogy az All-NBA és az All-Defensive első csapatokba is beválasztották. Még három idényt töltött Phillyben, de egy All-NBA első és egy második csapattagság mellett egyéni és csapatsikerek sem jutottak már neki.

1986 nyarán cserélték a Washington Bulletshez, ahol egyszer volt még All-NBA második csapattag. Itt két évet töltött, Atlantában hármat, Milwaukee-ban megint kettőt, Philly-ben 1993/94-ben egyet, majd a San Antonio Spursnél fejezte be a rá következő évben. 1995 nyarán ő volt az utolsó játékos, aki egykori ABA-sként vonult vissza. 2001-ben természetesen bekerült a Hírességek Csarnokába, előtte 1997-ben pedig az NBA történetének 50 legjobb játékosa közé választották.

Nyolc alkalommal szedte ő a legtöbb támadópattanót a ligában, 6731-gyel pedig a mai napig tartja a rekordot. 9481 védőpattanója a 6. helyre jó, összesítve pedig 16212-vel áll, amivel a lista ötödik helyén tanyázik jelenleg. Büntetőzésben is ott van a neve a listák elején, hiszen Karl Malone mögött a második a rádobott (11.864) és a bedobott (9018) egypontosokat tekintve, ha ABA-ből hozott statisztikáit is nézzük. A pontlistán is előkelő helyen áll, hiszen 27.409 pontjával a nyolcadik.

Több rekordot is tart. 21 szezont húzott le az ABA-ben és az NBA-ben, ezzel ő a csúcstartó. Az NBA történetének egyetlen játékosa, aki négy különböző csapatban is 20 pont, 10 pattanó fölött átlagolt legalább egy szezon során. Az első játékos volt, aki öt egymást követő idényben lepattanókirály lett (1980/81-1984/85). Az utolsó 1212 meccsén nem pontozódott ki, ez a leghosszabb ilyen jellegű sorozat a liga történetében.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus