Hírmorzsák 2013-10-02 (21:00)

A Denver Nuggets új vezetőedzője, Brian Shaw egy új stílust akar meghonosítani a gárdánál. Az ún. "smashmouth" kosárlabda alatt Shaw saját elmondása szerint azt érti, hogy a szó szoros értelmében szét lesz ütve annak a szája, aki pattanózni vagy egy szabad labdáért megy ellenük. Ő ezt a fizikailag kemény kosárlabdát szeretné látni támadásban és védekezésben is, emiatt változni is fog kicsit a gárda stílusa.

Továbbra is szeretnék kihasználni a földrajzi adottságok adta pluszokat - magaslat, kevesebb oxigén -, illetve a keret adta lehetőséget arra, hogy a rohanós kosárlabdával előnyt kovácsoljanak maguknak, viszont Shaw eddigi játékos- és edzői pályafutása során azt tanulta meg, hogy a sikerhez kell erős festékbeli jelenlét, jó támadójáték felállt védelem ellen is, jó védekezés és jó pattanózás.

A Toronto Raptors vezetősége és Dwayne Casey vezetőedző nagyon bíznak abban, hogy Rudy Gay hasznos, produktív játékossá vált azután, hogy a nyáron megműtötték és helyrehozták a szemét, felszedett 7 kiló izmot a felsőtestére és változtatott a dobómozdulatán is. Ez utóbbi és a szemműtét is fontos volt, hiszen tavaly nagyon visszaesett mezőnyszázaléka, csak 41.6%-ot produkált ebben a kategóriában, míg egy évvel korábban például még 45.5% volt a mutatója. Gay azt nyilatkozta, hogy nagyon sokat dolgozott, minden nap az a cél lebegett a szeme előtt, hogy jobb shooter akar lenni.

A Minnesota Timberwolves kiscsatára, Chase Budinger átesett artroszkópiás térdműtétjén, egyelőre meghatározatlan időre esett ki a játékból.

A Phoenix Suns lengyel centere, Marcin Gortat elmondása szerint tudja, hogy maximum 9 hónapja van hátra az együttesnél, de azt is tudja, hogy a kevesebb játékideje alatt meg kell mutatnia, mennyire hasznos tud lenni ha azt akarja, hogy a szabadügynökpiacon érdeklődjenek utána. Gortat szerint nagyon jó volt anno bekerülni a ligába és megpróbálni kiszorítani Dwight Howardot a Magic kezdőjéből, most viszont fordult a kocka, három ifjonc próbálja meg kitúrni őt a helyéről. Mindenki a megélhetéséért játszik, úgyhogy senkinek nem fogja ingyen adni a helyét, olyan keményen fog küzdeni, ahogyan eddig is tette, és amennyire csak az erejéből telik, hogy a ligában maradhasson.

A Los Angeles Lakers spanyol játékosa, Pau Gasol Mike Bresnahannek (Los Angeles Times) adott interjút. Gasol azt mondta, hogy nagyon örül annak, hogy szerződésének utolsó évében is a Lakers játékosa lehet. Örül, hogy a csapatnál maradt, mert nagyon sok mindent élt át az aranysárga-liláknál, többnyire csodálatos momentumokat, de voltak nehezebbek is. Szerinte ha egy "kapcsolat" ezek után is megmarad, akkor az annak erősségét, kiegyensúlyozottságát mutatja. Azt is hozzátette, hogy reméli, lesz lehetőség arra is, hogy még tovább nyújtsák az együtt töltött időt.

A Golden State Warriors ausztrál centere, Andrew Bogut Tim Kawakamival (San Jose Mercury News) beszélgetett. Elmondása szerint persze nem esett neki túl jól, hogy el akarták cserélni Dwight Howardért a nyáron, de ami volt, elmúlt, a Howard-sztorinak vége, ő pedig tovább akar lépni. Azt is megemlítette, hogy nemcsak hogy végig akarja játszani a Warriorsszal a teljes évet - tehát próbál egészséges maradni -, hanem azt se bánná, ha hosszabb távra maradni a franchise-nál. Kedveli a csapatot, a várost, a csapattársait, a szakmai stábot, a vezetőséget, úgyhogy nagyon szívesen hosszabbítana.

George Karl után újabb volt vezetőedző lett az ESPN szakértője - a Brooklyn Netstől eltávolított Avery Johnson is a csatorna alkalmazásába áll a most következő szezonban.

A Sacramento Kings swingmanje, John Salmons Jason Jonesszal (Sacramento Bee) beszélgetett, és elmondása szerint kicsit meglepte, hogy nem vásárolta ki a csapat amnesztiával. Nincs baja azzal, hogy maradt az együttesnél, szeret ott játszani, de ha őszinte akar lenni, akkor elmondása szerint nem erre számított, hanem arra, hogy elküldik.

A New York Knicks már váltott, ugyanis Chris Douglas-Robertsnek adtak nem garantált szerződést, és elküldték Justin Brownlee-t. A 2008-as draft 40. választottja megfordult az őt draftoló New Jersey Nets mellett a Milwaukee Bucksnál és a Dallas Mavericksnél is. 5 év alatt összesen 161 meccset játszott a ligában, 7.5 pontos karrierátlaga van. Az előző szezont a texasiaknál töltötte a swingman, de leginkább a D-Ligában.

Ha esetleg van 5-12 éves olvasónk és LeBron James-pólót tervezne, akkor itt a lehetőség. LeBron kiválasztja a legjobbat, a Nike pedig megcsinálja:

 

Délelőtti hírek

A másik Los Angeles-i együttes, a Lakers irányítója, Steve Nash Marc J. Spearsnek (Yahoo Sports) azt mondta, hogy szerinte csapattársa, Kobe Bryant a Hálaadásra, azaz november végére visszatér Achilles-ín szakadásából. Kobe a média napon azt mondta, hogy egyelőre nincs még meghatározott időpont, hogy mikorra akar, szeretne vagy kellene újra pályán lennie.

A Miami Heat sztárjának, LeBron Jamesnek mit sem értek a pár héttel korábbi intelmei az újságírók felé, amikor elmondta, hogy nem akar a jövő évi szabadügynöki státuszáról beszélni - most újra rákérdeztek nála. James semmi újat nem mondott, csak hogy jelenleg erre nem válaszol, majd jövő júniusban, addig viszont csak a bajnoki cím érdekli, mert tartozik ennyivel ennek a franchise-nak és a csapattársainak is. Dwyane Wade-től azt kérdezték, hogy mennyire érzi magán a felelősséget, hogy egészségesnek kell maradnia ahhoz, hogy James maradjon hosszútávon is, a floridaiak ikonja azonban elhárította a kérdést, mondván James döntése az James döntése lesz akkor is, ha ő egészséges és akkor is, ha nem. Azt fogja tenni csapattársa, ami neki és családjának a legjobb, ne akarjanak rá ilyen terhet pakolni.

Ugyancsak LeBronhoz és Bryanthez tartozik, hogy tegnap Michael Jordan egy videóinterjúban beszélgetett a 2k14-ről. Ebben elmondta, hogy sokkal fizikálisabb volt a játék akkor, amikor ő játszott - olyannyira kemény, amiről a mostaniaknak fogalma sem lehet. Mesélt az első találkozásáról OJ Mayóról, amikor megbüntette az akkor még középiskolai játékost a trashtalk miatt. Arról is mesélt, kivel játszana 1-1-et szívesen úgy, hogy mindketten a pályafutásuk csúcsán vannak. Itt előkerült többek között LeBron James és Kobe Bryant neve is, és Jordan szerint senkitől nem kapna ki - a kivétel Kobe lehetne, mert ő másolta, lopta a mozdulatait. A Lakers és a Heat sztárja is reagált twitteren. James elmondása szerint ő is elképzelt már hasonló felállást, de már soha nem tudják meg, mi lett volna a végeredmény. Kobe azt írta, hogy ez egy dominó-effektus, ő átvette MJ pár mozdulatát, a mostani fiatalok meg tőle vesznek át dolgokat.

A Houston Rockets új centere, Dwight Howard azt nyilatkozta Bill Reiternek (FOX Sports), hogy volt edzője, Stan Van Gundy azt tanácsolta neki, hogy írjon alá a texasi együtteshez - mint ismeretes, a középjátékos így is tett. Van Gundy és Howard 2007 és 2012 között dolgoztak együtt az Orlando Magicnél, és bár az utolsó évben voltak ellentétek köztük, mindketten elmondták a közelmúltban, hogy továbbra is baráti viszonyt ápolnak egymással.

Szintén a Rocketshez tartozik, hogy irányítójuk, Jeremy Lin a nyáron leginkább tripladobásán dolgozott - arra próbált rászokni, hogy felugrás közben kezdje meg a dobómozdulatot, és ne akkor, amikor a csúcspontján van. Lin elmondása szerint jóval jobban néz ki a dobómozdulata, természetesebb. Egészen nyáron ezen dolgoztak, és nagyon bízik a dobóedzőjében. Azt is hozzátette, hogy ez egy fejlődési folyamat része, egyszerre túl sok mindent nem lehet megváltoztatni a dobáson.

Tegnap már volt róla szó, hogy a Los Angeles Clippers új vezetőedzője, Doc Rivers brutálisan őszinte volt Chris Paullal a legelső találkozásukkor is - nem volt ez másképp a többiekkel sem. A gárda cserekettese, Jamal Crawford azt mondta, hogy a tréner nagyon egyenes volt, és egyből látszódott, hogy amikor ő mond valamit, akkor mindenki figyelme rá szegeződik. Bajnok volt, ott volt a végső győzelem közelében játékosként és edzőként is, Crawford szerint pedig ez mindenkiből tiszteletet vált ki. Paul is megszólalt, ő annyit tett hozzá, hogy amíg nem dob valaki 100%-kal mezőnyből vagy nem védekezi le az emberét az összes támadásban, addig van hova fejlődnie, és úgy érzi, Rivers, valamint az edzői stáb mindent megtesz azért, hogy ők egyre jobbak legyenek. A vezetőedző azt szeretné, ha DeAndre Jordan ott lenne az Év Védője szavazáson az elején, Blake Griffinnek pedig a gyűrűvel szembeni játékát kellene fejlesztenie.

A New Orleans Pelicans dobóhátvédje, Eric Gordon májusi bal bokaműtétjét követően a múlt héten kapott zöld utat az orvosoktól, hogy teljes intenzitással edzhet. Gordon a Times-Picayune-nak azt nyilatkozta, hogy két éve először érzi magát jól, mióta a csapatnál van. Mióta a New Orleans játékosa, több helyen is megsérült, és minden évben meg kellett műteni, most viszont úgy érzi, teljesen egészséges. Már két hete a csapatnál van, és elmondása szerint eddig is futott és a kosarasedzésekből is kivette a részét. Most azonban egy olyan szakaszhoz érkezett, ahol javulnia, fejlődnie kell, mert amit eddig csinált, az más volt, mint ami most következik majd az edzőtáborban. Gordonnal egyébként komolyan számolnak a szezonkezdetre, mert mint arról tegnap beszámoltunk, Tyreke Evans az eredeti tervek szerint a padon kezdi majd a szezont.

A Sacramento Kings hátvédjének, Jimmer Fredette-nek nem volt túl jó éve tavaly. Egyrészt játékideje átlag 18-ról 14 percre csökkent, másrészt nem túl konzisztens módon kapott játéklehetőséget, és sokszor kellett a labda nélkül, off-the-ball játszani. A hátvéd azt nyilatkozta, hogy reméli, idén sokkal jobban meghatározott szerepe lesz, és hogy a rotációi is állandóbb lesz. Fredette szerint tavaly nem tudták, ki mikor kerül pályára, hogy egyik nap játszik-e valaki aztán másnap nem. Annyit tudtak tenni, hogy folyamatosan készen álltak arra, hogy pályára fognak kerülni, és ez is a dolguk profi sportolóként, de ettől függetlenül nem volt könnyű ezt így végigcsinálniuk. Azt is elmondta, hogy irányítóként jobban szeret játszani, de minden lehetőséget örömmel fog fogadni.

Ugyancsak a Kingshez tartozik, hogy Brandon Heath is ott lesz az edzőtáborukban. Heath 2007-ben nem kelt el a drafton, és soha nem játszott az NBA-ben annak ellenére sem, hogy a nyári ligás küzdelmekben megfordult még a Sonicsnál is, majd ezt követően a Nets és a Clippers is próbálgatta. A hátvéd játszott a D-Ligában, legutóbb pedig a bolgár Lukoil Academic játékosa volt, ahol 39 meccsen 12 pontot és 4.7 gólpasszt átlagolt.

Annyi eldőlt, hogy Delonte West idén sem játszik az NBA-ben, legalábbis jó ideig biztosan nem, tekintve hogy hajnalban aláírt a kínai Fujian Xunxing együtteséhez.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus