Hírmorzsák 2014-04-20 (10:30)

Jelentősen nő a fizetési sapka jövőre. Egyre jobb esélyeket lát a Bulls és a Rockets is Anthony leigazolására. Wade nem lesz perclimiten a rájátszásban. Megvan a lottery előtti draftsorrend. Calathes 20 meccses eltiltást kapott. A draftkorhatárt mindenképpen növelni akarja az NBA, változások lehetnek az NCAA-ben is emiatt. A Lakers elcserélheti a pickjét. Jim Buss félreáll, ha nem javul eleget a Lakers. Phil Jackson közölte a játékosokkal: változások lesznek a nyáron. Woodson nem akar Jacksonnal találkozni, ha kirúgják. Ha Richard Jefferson nem tud PO-csapathoz menni a nyáron, szívesen marad Utah-ban. Obradovic iránt több csapat is érdeklődik.

A CBA mindenttudója, Larry Coon szerint 7.7 százalékkal nőni fog a fizetési sapka és a luxusadó szintje is az idei évhez képest. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 58.679 millió, illetve 71.748 millió dolláros határok 63.2 millió, illetve 77.0 millió dollárig fognak kitolódni. A 2015/16-os szezonra is megvan már az elméleti sapka: tovább fog nőni a jelenlegi állapotok szerint a cap, 66.5 millió dollár lesz, a luxusadó szintjét pedig 81.0 millió dollárnál fogják meghúzni. Ezek a számok egyelőre csak előrejelzések, a hivatalos adatokat júliusban jelenti majd be az NBA. A liga bevételeit 4.66 millárd dollárra becsülték eredetileg, ám 4.75 milliárd dollár lett a ténylegesen befolyt összeg. A játékosok számára 50% garantált (2.33 milliárd helyett 2.384 milliárd), így vagy 54.5 millió dollárt kapnak, vagy a tényleges és a becsült bevétel különbségének 60.5 százalékát.

Azt Coon is hozzátette, hogy a Houston Rockets és a Chicago Bulls számára ez sokkal reálisabbá teszi Carmelo Anthony leigazolását, de Marc Stein (ESPN) úgy tudja, hogy a Bulls az utóbbi időben ettől függetlenül is úgy érezte, egyre jobb esélyeik vannak a New York Knicks sztárjának nyáron történő leigazolására. Az persze továbbra is áll, hogy Carlos Boozert amnesztiával el kell küldeniük, és még emellett is muszáj lesz fizetéstől megszabadulniuk ahhoz, hogy versenyképes ajánlatot tudjanak tenni. Stein forrásai azt is megerősítették, hogy a Rockets is úgy gondolja, jó esélyeik vannak Melo megszerzésére, lesz tehát harc a kiscsatárért.

Ha már a Bulls: a gárda centere, Joakim Noah kihagyta a pénteki edzést, mert elhunyt gyerekkori mentora, Tyrone Green. A francia középjátékos tegnap már visszatért az együtteshez, ma pedig ott lesz a csapatban a Washington Wizards elleni PO-párharc első ütközeténél.

Ugyancsak a rájátszás ma kezdődő sorozataihoz tartozik, hogy a Miami Heat vezetőedzője, Erik Spoelstra azt nyilatkozta, Dwyane Wade nem lesz perclimiten. A tréner úgy fogalmazott, hogy a dobóhátvéd testbeszédéből fog olvasni, mennyit is használhatja adott meccsen. A Heat egyébként ma késő délután, a Charlotte Bobcats ellen indítja a PO-ot.

A New York Knicks új elnöke, Phil Jackson és tulajdonosa, James Dolan meglátogatta a csapatot az öltözőben az alapszakasz utolsó meccsét követően, és Jackson megmondta a játékosoknak: változások lesznek a nyáron. Az egyik meg nem nevezett kosaras a New York Daily Newsnak azt nyilatkozta, hogy az elnök őszinte volt, csalódástkeltőnek nevezte az idényt, és közölte velük, nem mindenki lesz itt a mostaniak közül a következő szezon kezdetén. Jackson azt is elmondta, hogy szerinte hálásnak kell lenniük azért a munkáért, amit Mike Woodson végzett velük. Azt tudni, hogy az edzőlegenda Anthonyt megpróbálja megtartani, de mellette egyik játékos helye sem biztos, Melónak pedig több komoly kérője is lesz az off-szezonban.

Az ESPN forrásai szerint egyébként Mike Woodson nem szeretne Jacksonnal face-to-face találkozni addig, amíg nem tudja, meg akarják-e tartani, vele képzelik-e el a jövőt vagy sem. A tréner a héten azt mondta, hogy elég szó esett egész idényben az állásáról, és csak annyit remél, hogy a közeljövőben megtudja, hol folytathatja karrierjét. Stephen A. Smith (ESPN) úgy tudja, hogy Woodson inkább azt preferálná, hogy az ügynökét keresse meg Jackson, ha azt akarja közölni, hogy ki van rúgva, mint hogy személyesen találkozzanak, és akkor árulja el ezt neki.

Szintén a New York Daily News hozta le szombat hajnalban, hogy a Utah Jazz menesztette vezetőedzőjét, Tyrone Corbint, ezt azonban tegnap a csapat és Corbin ügynöke is cáfolta.

A Jazz veterán kiscsatára, Richard Jefferson idén szabadügynök lesz, a 34 éves játékos pedig egyértelműen PO-csapathoz szeretne igazolni. Jefferson a Deseret Newsnak azt nyilatkozta, hogy ilyen idős korban az az első, hogy a rájátszásban játszhass. Ha ez nem jön össze, akkor nagyon szívesen maradna Utah-ban, mert nagyszerű csapattársai voltak idén, a szakmai stáb minőségi, a szurkolók pedig fantasztikusak.

Péntek este pénzfeldobással eldöntötték a lottery előtti draftsorrendet. Ami talán a legfontosabb, hogy a Utah Jazz megnyerte az összevetést a Boston Celticsszel szemben, ők választanak negyedikként. A két csapat esélyei az 1/1-re szinte azonosak, hiszen a mormonföldiek 10.4%-kal, míg a Boston 10.3%-kal indul neki a lotterynek (104, illetve 103 labdával), ám alapvetően a Jazz húz előrébb, ez pedig akkor ér sokat, ha egyik együttest sem sorsolják előrébb. A 17-18. helyen a Brooklyn nyert a Washingtonnal szemben - előbbi pickje Bostonba, utóbbié Phoenixbe megy. A 19-20. helyen a Chicago nyert a Torontóval szemben. A 24-25-26. pozícióban pedig a Portland nyert (a draftjog megy Charlotte-ba) a Houston és a Miami előtt. A teljes lottery előtti sorrendet, illetve a Top14 esélyeit az 1/1-re ezen a linken megtaláljátok.

Alig pár órával később volt másik bejelentés is a liga részéről: a Memphis Grizzlies irányítóját, Nick Calathest 20 meccsre eltiltotta a liga a drogszabályok megsértése miatt. Mivel a büntetés azonnal megkezdődik, így a görög játékos az idei rájátszást egészen biztosan kihagyja. A Yahoo Sports forrásai szerint Tamoxifennel bukott meg Calathes, ami a táplálékkiegészítőjében volt jelen. Egy ligaforrás azt mondta, hogy nem volt szándékosságra utaló jel, a kosaras szervezetében és az általa szedett kiegészítőben sem találtak tesztoszteront vagy teljesítménynövelő szert.

Board of Governors ülés volt a héten, a liga komisszárja, Adam Silver pedig ezt követően azt nyilatkozta Brian Windhorstnak (ESPN), hogy a legfontosabb téma a draftkorhatár növelése lesz a következő időszakban. Silver arról is beszélt, hogy megpróbálják megkönnyíteni az egyetemi kosárról való átállást a profik közé. Az NCAA-vel több szabályváltozásról is beszélgetnek, többek között a támadóidő csökkentéséről, illetve bizonyos pénzbeli juttatásokról a játékosok számára.

A Los Angeles Lakers GM-je, Mitch Kupchak azt nyilatkozta az ESPN-nek, hogy lehetséges az, hogy elcserélik idei draftjogukat, ami jelenleg, a lottery előtt a 6. pozícióban van - ez egyébként több mint 30 éve a legmagasabb pick, amit a Lakers birtokol. Az esetleges lépés annak érdekében történhetne, hogy felgyorsítsák az újjáépülési folyamatot a cserével - a Lakersnek lesz sapka alatti helye, így fizetést is tud átvenni, ha ezért a pickért sztárt kap.

Szintén a Lakershez tartozik, hogy Jim Buss érdekes nyilatkozatot tett Mike Bresnahannek (Los Angeles Times). Buss azt mondta, hogy amennyiben nem tér vissza a nyugati elitbe a csapat - ez pedig nála azt jelenti, hogy eséllyel indulnak a nyugati főcsoport és az egész liga megnyerésére -, akkor le fog mondani. Azt nem tudja, hogy kirúghatja-e magát tulajdonosként, de félre fog állni és hagyja, hogy a család többi része eldöntse, ki irányítja a továbbiakban az együttest, mert akkor világos lesz, hogy ő nem alkalmas a feladatra. Azt is hozzátette Buss, hogy nincs kétsége afelől, egyszer újra sikeresek lesznek, úgyhogy a családnak esze ágában sincs eladni a Lakerst.

Az aranysárga-liláknál idén 8 pontot és 8.8 gólpasszt átlagoló Kendall Marshall szerződésének jövő évi csapatopcióját valószínűleg lehívja a Lakers, az irányító pedig úgy tervezi, hogy ott lesz a gárda nyári ligás csapatában.

Több európai hírforrás is megerősítette, hogy a jelenleg Törökországban dolgozó, európai edzőlegenda, Zeljko Obradovic már több olyan együttes érdeklődését is felkeltette, akik nem jutottak be a rájátszásba.

A Houston Rockets a D-Ligába, a Rio Grande Valley Vipershez küldte Robert Covingtont és Isaiah Canaant, mivel tegnap a Vipersnek PO-meccse volt. Valószínűleg ma visszatérnek Houstonba, mivel a Rockets ma kezd a Portland TrailBlazers ellen.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus