Hírmorzsák 2014-04-30 (12:15)

Megvan Sterling büntetése - az egész liga Adam Silvert támogatja. Licitháború lehet a Clippersért, de Sterling a végsőkig ragaszkodni fog csapatához. Rivers nem lesz a LAC vezetőedzője, ha jövőre is Sterling a tulaj. Az NBA válaszreklámja a rasszizmusra (videó). A Warriors bojkottálta volna a ma hajnali meccset. Mark Jackson most Jerry Westet nem szeretné a csapat közelében? A Warriors segédedzőinek bűnei. Shaq egy fogyatékos embert parodizált. Kerrt gyorsan meg akarja szerezni a Knicks. A Memphis és az Oklahoma történelmet írt. Jövő héten adják át a többi díjat. Kirabolták George-ot. Blairt eltiltották. A Bobcats Nelsont és Afflalót akarja.

Tegnap este Adam Silver bejelentette, hogy "bűnösnek" találták a Los Angeles Clippers tulajdonosát, Donald Sterlinget az ellene felhozott vádpontokban, úgyhogy egyrészt 2.5 millió dolláros pénzbírságot szabtak ki rá (a lehető legnagyobbat), másrészt örök életre eltiltották az NBA meccsek, edzések és bármilyen, a ligához köthető rendezvény vagy esemény látogatásától, harmadrészt pedig Silver azt mondta, hogy mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy Sterlinget rávegyék, adja el a franchise-t - az eltiltása ebben az esetben is érvényben marad. Sterling egyébként a legrégebbi tulajdonos a ligában, de ez hamarosan változhat, valószínűleg változni is fog.

Gyakorlatilag az összes csapat, illetve tulajdonos hivatalos közleményben jelezte, hogy egyetért a döntéssel és támogatják Silvert, a játékosok pedig twitteren fejezték ki elégedettségüket a büntetéssel kapcsolatban.

Adrian Wojnarowski (Yahoo Sports) szerint licit lesz a csapat megszerzéséért, így 1 milliárd dollár fölé is mehet az eladási ár - 1981-ben 12.5 millióért vette a gárdát Sterling, nem kell tehát olyan nagyon sajnálni -, a Wall Street Journal azonban úgy tudja, hogy 700 millió dollártól egészen 1.5 milliárdig terjedhet az az összeg, amiért végül elkel majd a Clippers. Magic Johnson és a Guggenheim Partners mellett a Golden State Warriorsért sikertelenül induló Larry Ellison és a szórakoztatóiparból meggazdagodó David Geffen is megpróbálja majd megszerezni a csapatot - utóbbi négy évvel ezelőtt 600 millió dollárt ajánlott érte, ez most biztosan kevés lesz. Wojnarowski információi szerint egyébként hiába tagadta Magic Johnson, hogy szeretné megszerezni a Clipperst, a tegnapi nap nagy részét azzal töltötte partnereivel, hogy kitalálják, hogyan tudnak jó pozícióba kerülni.

Szintén Wojnarowski hozta le, hogy Doc Rivers nem tér vissza a következő idényre a csapathoz, amennyiben Sterling marad a tulajdonos. A tréner korábban elismert szakkommentátor volt, úgyhogy nem nagyon lesz gondja munkát találni, de a commish döntése és a büntetés valószínűleg megoldotta, megoldja ezt a helyzetet.

Sterling egyébként nem sokkal Silver bejelentése előtt még Jim Gray-jel (FOX News) beszélgetett, és azt mondta neki, hogy nem eladó a franchise. Wojnarowski egyik forrása szerint a csapat teljesítménye került előtérbe, így a tulaj már nem volt annyira releváns, mint korábban. Ezzel az esettel újra ő került reflektorfénybe, ezért a végsőkig fog küzdeni, hogy nála maradjon az együttes. Hiába azonban szándéka, hogy megtartsa a csapatot, Zach Lowe (Grantland) forrásai szerint a liga fogja irányítani a gárda adásvételét, amennyiben a Board of Governors ülésén sikerül túllépniük a 3/4-es arányt ennek érdekében.

A Sterling-történethez tartozik, hogy Wojnarowski azt is lehozta, hogy a nyári JJ Redick-féle hármascsere majdnem kútba esett, mert a tulajdonos nem nagyon szerette volna meglépni ezt a tranzakciót. Woj forrása szerint az volt a gond, hogy Redicknek 7 milliós fizetése lett, Sterling pedig nem akart ennyi pénzt fizetni egy fehér játékosnak, túl soknak tartotta az összeget.

Az NBA "We Are One" reklámja a botrány után:

Még komolyabb dolgok is történhettek volna egyébként, ha Silver nem ilyen súlyos büntetést oszt ki, ugyanis a Golden State Warriors játékosai, élükön Stephen Curryvel, Andre Iguodalával, David Lee-vel és Jermaine O'Neallel, azt tervezték, hogy a feldobás után levonulnak a pályáról az ötödik mérkőzést követően. Korábban is akartak már tiltakozni Sterling ellen a Warriors kosarasai, de szerettek volna esélyt adni a komisszárnak, hogy meghozza döntését. A terv része volt az is, hogy megpróbáljanak beszélni a Clippers játékosaival, hogy ők is csatlakozzanak hozzájuk. Curry azt nyilatkozta, hogy a következményekkel később szembenéztek volna, de nem akartak játszani.

A Golden State-nél egyébként továbbra sincs minden rendben. A korábban már említett Zach Lowe (Grantland) úgy tudja, hogy Mark Jackson vezetőedző most azt kérte a vezetőségtől, hogy a tanácsadóként dolgozó Jerry Westet ne engedjék a csapat közelébe edzéseken és egyéb eseményeken - indokot nem tudni. Jackson a Clippers elleni ötödik meccset követően egyszerűen hazugságnak nevezte ezt a pletykát, azt is elmondta, hogy West most is ott volt az edzésen velük.

Mint ismeretes, két segédedzőtől, Brian Scalabrine-től és Darren Ermantől is megszabadult a közelmúltban a Warriors. Chris Broussard (ESPN) infói alapján előbbivel az volt a gond, hogy a menesztése előtt hetekig nem beszélt Mark Jacksonnal, sőt, a többi segédedzővel sem, egyszerűen ignorálta őket, és még az utazások során is máshova ült, mint a többi tréner. Utóbbi titkos hangfelvételeket készített edzők közötti beszélgetésekről, vagy olyan diskurzusokról, amelyeket a trénerek a játékosokkal folytattak, emiatt kellett távoznia. A hírek szerint azért csinálta ezt, mert az egyik felvétel szerint más edzők megpróbálták aláásni a munkáját, illetve a játékosok előtt befeketíteni őt. Ermant egyébként a Boston Celtics szerződtette tegnap, a játékosmegfigyelés vezetője lett.

Most, hogy ha nem is lezárult, de egy következő fejezetbe lépett a Donald Sterling-saga, újra a kosárlabdáé lehet a főszerep. Az All-NBA és az All-Defensive csapatok, valamint az MVP és az Év Újonca díjak a jövő héten kerülnek kiosztásra.

Ide tartozik, hogy Kevin Durant lesz valószínűleg a legértékesebb játékos, ám könnyen lehet, hogy csapata az első körben búcsúzik, miután ma hajnalban is kikaptak a Memphis Grizzliestől, így 2-3-as vesztésre állnak. Legutóbb Dirk Nowitzki (2007) esetében volt arra példa, hogy az aktuális MVP már az első körben búcsúzik, de megtörtént ez korábban Wes Unselddel (1969) és Moses Malone-nal is (1979, 1982). Kareem Abdul-Jabbar első Lakerses idényében (1976) úgy is a legértékesebb lett az alapszakaszban, hogy nem jutott PO-ba együttese.

A Memphis-Oklahoma City párharcé a napi statisztika is: a liga történetében először történt olyan, hogy egy párharc során négy egymást követő mérkőzés is hosszabbításban dőljön el.

A rájátszáshoz tartozik, hogy a Dallas Mavericks erőcsatárát, DeJuan Blairt egy mérkőzésre eltiltotta a liga, miutána fejbe rúgta Tiago Splittert a San Antonio Spurs elleni negyedik találkozón.

Az Indiana Pacers az Oklahoma City Thunderhez hasonlóan 2-3-mal áll, Paul George-ot ráadásul kirabolták hétfőn - elvitték többek között a kiscsatár 15.000 értékű, gyémánt All-Star gyűrűjét is.

Már az off-szezonhoz tartozik, hogy a Miami Heat tulajdonosa, Mickey Arison egy rádióműsorban azt nyilatkozta, 100%-ig biztos benne, hogy sikerül megtartaniuk LeBron Jamest, Chris Bosh-t és Dwyane Wade-t is, mindhárman maradnak a floridaiaknál. Arison reményei szerint nem is lesz kérdés, hogy együtt tudják tartani a nagy hármast, de pár hét, hónap múlva kiderül minden.

Marc Stein (ESPN) úgy tudja, hogy a Charlotte Bobcats megpróbálja majd megszerezni a nyáron az Orlando Magictől Jameer Nelsont és Arron Afflalót is - a hírek szerint Steve Clifford vezetőedző mindkettejük játékát nagyon kedveli. Az irányító 8 millió dolláros lejáró lesz jövőre, de csak 2 milliót kell neki fizetni, amennyiben július 15. előtt kirakja csapata. Afflalo jövőre 7.5 milliós szerződéssel rendelkezik, 2015-16-ra pedig 7.5 milliós játékos opciója van, de kétséges, hogy lehívja-e, mivel idei teljesítménye meghaladta ezt az összeget.

Szintén Stein hozta le, hogy a New York Knicks még a rájátszás első körének befejezése előtt szeretne megegyezni Steve Kerr-rel, hogy legyen a gárda következő vezetőedzője. Kerr Phil Jackson elnök első számú választása, és attól tartanak a Knicksnél, hogy minél több együttes esik ki a PO-ból, annál több vezetőedzői állás lesz szabad - például a Golden State Warriorsé.

Botrányból van most bőven: Shaquille O'Neal egy instagram képen egy fogyatékos embert (Jahmel Binion) parodizált - később elnézést kért tőle.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus