Hírmorzsák 2014-05-12 (12:00)

Kerrt nem akarja túlfizetni a Knicks. Már Joe Lacob is Stan Van Gundyt akarja a Warriorsnél. A Lakers a hónap vége felé végezhet az edzőkereséssel. Donald Sterling elnézést kért kijelentései miatt, nem tartja magát rasszistának, és Magicet nem tartja jó példaképnek. Shelly Sterling is elveszíti 50%-át, amennyiben férjét "kiszavazza" a többi tulaj. Arthur és Nate Robinson maradna Denverben. Brand hónapokat pihen, aztán dönt az esetleges folytatásról. Az év újoncát beáldozhatja a Philly, ha Exumot draftolják. Parker, Wiggins és Embiid sem lesz ott az eheti draftfelmérőn. Ainge szerint a privát edzések és ezek a felmérők sem érnek már annyit, mint korábban. Papanikolaou jövője bizonytalan.

Frank Isola (New York Daily News) forrásai szerint Steve Kerr egyre közelebb van ahhoz, hogy a New York Knicks vezetőedzője legyen, mindkét fél erőteljesen reménykedik abban, hogy a hét elején megegyezésre jutnak. Adrian Wojnarowski (Yahoo Sports) úgy tudja, hogy a gond még mindig a szerződés részleteinél van, a csapat nem akarja túlfizetni Kerrt, akit megpróbálnak inkább újonc trénerként kezelni ilyen szempontból, mint sztárként. Kerr egyébként Phil Jackson elnök egyetlen opciója - azóta jóban vannak, hogy Kerr Chicagóban játékosa volt az edzőlegendának, és minden bizonnyal a Triangle-t fogja ő is erőltetni.

Szintén Wojnarowski jelentette, hogy napok óta nem beszélt már egymással a Golden State Warriors és Kerr, úgyhogy ahogy azt már tegnap délután írtuk, ők gyakorlatilag lemondtak róla, és most már Joe Lacob is csatlakozott a vezetőség azon álláspontjához, hogy Stan Van Gundyt kell megszerezniük. Marc Stein (ESPN) értesülései szerint záros határidőn belül meglesz az ex-orlandói edző interjúja az oaklandiekkel.

A Los Angeles Lakers sem kezdte el egyelőre az interjúzást, de hamarosan megindulhatnak a telefonos beszélgetések a kinézett jelöltekkel, a hónap vége felé pedig a személyes találkozókat is lezavarhatja az aranysárga-lila együttes Dave McMenamin (ESPN) forrásai szerint. McMenamin úgy tudja, hogy bármennyire is nem az az első Kobe Bryantnek, hogy olyan trénert igazoljanak, akivel jóban vannak a játékosok, a vezetőség számára fontos lesz a sztár és az új edző közötti jó kapcsolat.

Los Angeles másik felében a ma hajnali nagy fordítás mellett természetesen Donald Sterlingről beszélnek még a legtöbben. A Clippers tulajdonosa tegnap Anderson Cooperrel (CNN) ült le beszélgetni. Sterling elnézést és megbocsájtást kért rasszista kijelentései miatt, tudja, hogy hibát követett el. Imádja az NBA-t, a partnereit is, és nem szeretné, ha 35 év után egyetlen hiba miatt ítélnék el, vagy ez alapján ítélnék meg az emberek. Elmondása szerint nem rasszista, de hatalmas bakit követett el. A sorsa a többi tulajdonos kezében van - ha ők úgy érzik, hogy érdemes még egy esélyre, akkor megkapja, ha nem, akkor nem.

Sterlinget arról is kérdezte Cooper, hogy elnézést kért-e Magic Johnsontól. A tulaj azt válaszolta, hogy ha bármi rosszat mondott, akkor bocsánatot kér. Szerinte Magic jó ember, de azt is hozzátette, hogy nem gondolja úgy, hogy a Lakers ikonja mindent tőle telhetőt megtett volna a kisebbségekért, és szerinte nem Magic a legjobb példakép a Los Angeles-i gyerekek számára.

A liga reagált Shelly Sterling múlt heti kijelentéseire, hogy harcolni fog az 50%-os tulajdonrészéért, és nem akarja, hogy eladassák vele is részesedését. Az NBA szóvivője szerint a liga szabályzata azt mondja ki, hogy amennyiben a ténylegesen csapatot irányító tulajdonost - ez Donald Sterling, és Shelly Sterling kifejezetten hangsúlyozta is, hogy nem akar ebbe a szerepbe kerülni - 3/4-es szavazással megfosztják tulajdonrészétől, illetve eladásra kényszerítik, úgy a többi tulajdonos is elveszíti részesedését a csapatban, teljesen függetlenül attól, hogy rokonokról van-e szó vagy sem. Azt is hozzátette a liga, hogy ebbe minden egyes tulaj beleegyezik, mikor egy franchise-t birtokba vesz.

Shelly egyébként Barbara Waltersszel (ABC) beszélgetett, és interjúja során azt is elmondta, hogy szerinte zavarodott elmeállapotában mondta azokat a kijelentéseket férje, amiért végül is ekkora bajba került. A szakértők szerint ezzel nem sok javított pozíciójukon. Nem lesz azonban egyszerű megszabadulni a Sterlingektől - LeBron James az Associated Pressnek azt nyilatkozta, hogy a játékosok nem akarnak ilyen vezetéknevű embert látni a Clippersnél semmilyen szerepkörben -, Chris Mannix (Sports Illustrated) véleménye szerint például két év is lehet a jogi procedúra, mire kitúrják a családot a csapattól, az pedig szinte biztos, hogy a következő idényben még ők lesznek a gárda tulajdonosai.

Christopher Dempsey (Denver Post) információi szerint a Denver Nuggets egy magas, védekezésben jó kettest szeretne szerezni a drafton, valamint olyan idősebb játékost a szabadügynökpiacon, aki a fiatalok vezére tud lenni. Jelenlegi keretükből Nate Robinsonnak és Darrell Arthurnek játékosopciója van a következő szezonra, de mindketten azt mondták a Denver Postnak, hogy maradni akarnak a Nuggetsnél.

Az Atlanta Hawks magasembere, Elton Brand Chris Vivlamore-ral (Atlanta Journal-Constitution) ült le egy interjú erejéig, amelyben arról beszélt, hogyan képzeli a további jövőjét. Brand elmondása szerint pihenni fog most egy ideig, a családjával tölti az idejét, aztán beszél velük arról, mi legyen. A fia óriási kosárfanatikus, ő nem bánná, ha továbbra is láthatná édesapját játszani, de a felesége más tészta, majd kiderül Brand szerint, hogy mit szól az ötlethez, hogy lehúzzon még egy évet. Pár hónapot ki fog hagyni, aztán megnézi, van-e még ereje egy újabb szezonra. Ezt valószínűleg Atlantában töltené, legalábbis egy korábbi interjújában Brand azt mondta, hogy vagy visszavonul, vagy a Hawksnál játszik jövőre is.

Térjünk rá kicsit a draftra. Több hírforrás is lehozta már, hogy a Philadelphia Sixers beáldozhatja az idei év legjobb újoncának választott Michael Carter-Williamst, ha Dante Exum kiválasztása mellett döntenek. Az ausztrál kosaras játékát Sam Hinkie tanulmányozta az utóbbi időben, Brett Brown vezetőedzőnek pedig személyes tapasztalata is van vele, ugyanis 15 évesen meghívták Exumot az ausztrál válogatottba - Brown volt az ausztrálok szövetségi kapitánya.

Az biztos, hogy az eheti chicagói felmérő legérdekesebb játékosa lesz Exum, hiszen sok GM és vezető most találkozhat vele először. Az is felé tereli a figyelmet, hogy a játékosbörze három legjobban várt embere, Jabari Parker, Andrew Wiggins és Joel Embiid sem lesz ott a felmérőn. Scott Howard-Cooper (nba.com) szerint ez Parkernél okozhatja a legtöbb fejtörést, ugyanis több csapat vezetőségében is úgy gondolták, hogy nem volt túl jó fizikai formában az előző idényben.

A Boston Celtics GM-je, Danny Ainge el is mondta a Boston Heraldnak, hogy például erről a chicagói felmérőről, de a privát edzésekből sem tudnak már meg annyi dolgot, mint korábban - maximum azt, hogy a játékosok milyen fizikai felkészítést végeztek a szezon vége óta. Ainge azokat a játékosokat azonban kedveli, akik elmennek az ilyen megmérettetésekre, mert meg akarják mutatni, hogy szeretik ezt a játékot. Nagyon sok fiatalt néznek meg ilyenkor, úgyhogy ha a top draftee-kkal kapcsolatban nem is szereznek új infókat, ettől még nagyon hasznosak tudnak lenni az ilyen alkalmak.

A görög Kostas Papanikolaou két éve a 48. helyen kelt el a drafton, jelenleg a Houston Rocketsnél van a játékjoga. A kosaras a EuroHoopsnak elmondta, nem változtak az elképzelései az NBA-vel kapcsolatban: ha jó helyzetben érzi magát, át fog menni Amerikába. Jelenleg csak a Barcelonára koncentrál, mert új a csapatban, de nagyon jól bántak vele, és sokat segítettek neki abban, hogy folyamatosan fejlődjön. Nem tudja még, mi fog történni, hogy ezen a nyáron vagy a következőn átmegy-e az NBA-be vagy sem.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus