Hírmorzsák 2014-05-22 (11:00)

Gentry a Utah-val interjúzik, Scott a Lakersszel tárgyalt. Kupchak a Lakers nyári terveiről (draft, edzők). Fisher az Oklahoma játékos-segédedzője lehet jövőre, megnyerte a Billy Hunter elleni pert. David Griffint rögtön elkezdték hívogatni az 1/1-gyel kapcsolatban. Ohión kívül mindenhol változtatnának a draftrendszeren. A Cavs még mindig hisz abban, hogy LeBron csatlakozik hozzájuk a nyáron. Újabb lehetséges Cavs-edzők (Adrian Griffin, Gentry, Fitzdale, Del Negro). A Hawks nyári célpontjai (Hawes, Ariza, Jordan Hill). Horford a vb-n nem játszik, az edzőtáborra készen fog állni. Garcia nem döntött még a játékosopciójáról. Ha kell, a Celtics még egy szezont beáldoz. Draft-spekulációk Chad Fordtól (Cavs, Bucks, Magic, Jazz, Celtics, Lakers).

Marc J. Spears (Yahoo Sports) forrásai szerint a Utah Jazz a közeljövőben leül interjúzni Alvin Gentryvel, a Los Angeles Clippers segédedzőjével. A Jazz korábban Adrian Griffinnel is beszélgetett, de náluk nagyon sok név van a kalapban, hosszú edzőkeresésre lehet számítani esetükben. Gentry egyébként szóba került már a Cleveland Cavaliersnél is - igaz, velük interjúidőpontot még nem egyeztetett -, de a hírek szerint könnyen lehet, hogy Steve Kerr vagy Michael Malone segédedzője lesz a következő idénytől. Szerződése van még egyébként a Clippersnél, és nagyban neki tulajdonítják azt a támadójátékot, amellyel Chris Paulék 108.8 pontot átlagoltak az idényben.

A Los Angeles Lakers tegnap nem csak az idősebbik Mike Dunleavy-vel, hanem Chris Broussard (ESPN) információi szerint Byron Scott-tal is interjúzott a saját vezetőedzői posztjukkal kapcsolatban. Scott korábban volt a New Jersey Nets, a New Orleans Hornets és a Cleveland Cavaliers főedzője is, mielőtt utóbbi helyről tavaly nyáron menesztették volna. A hírek szerint vele csak sokadik B tervként számolnak az aranysárga-liláknál, amennyiben nem jön össze egyik kinézett tréner leigazolása sem, ugyanis úgy gondolják, hogy nem fog állást kapni sehol, így hetek, hónapok múlva is megegyezhetnek vele.

Az aranysárga-lilák GM-je, Mitch Kupchak tegnap sajtótájékoztatót tartott, amelyen elárulta, hogy egyáltalán nem mondaná, hogy szerencsétlenül jöttek ki a lotteryből. Persze reménykedtek abban, hogy bekerülnek a Top3-ba, vagy legalább azon a helyen maradnak, ahol voltak, de kerülhettek volna a 9. pozícióba is. Arra is reagált, hogy a Boston Celtics GM-je, Danny Ainge szerint túlhype-olt a draft, nincsenek franchise-t megváltoztató játékosok. Kupchak szerint Ainge azt gondol, amit akar, de ezt szerinte nem lehet most még megítélni. Példának Damian Lillardöt hozta fel, akiről szerinte senki nem gondolta volna a draft napján, hogy olyan játékos lesz 1-2 éven belül, amilyen. Reménykednek abban, hogy ők is egy ilyen kosarast fognak majd ki.

Kupchak úgy fogalmazott, hogy az edzőkeresésben még nagyon az elején járnak, csak leülnek beszélgetni a kinézettekkel, aztán majd akik érdekesek, azok számára lesz egy második interjú is, de egyelőre azt sem jelentenék ki, hogy fiatal vagy tapasztalt edzőt keresnek. Olyan trénert akarnak, aki felfogja azt, hogy Kobe Bryant is a csapatban van, és a legtöbbet tudja kihozni belőle, legyen szó akár a pontszerzésről, vagy arról, hogy mások számára teremtse meg a helyzetet. A draftra visszatérve annyit mondott még, hogy a listájukon lévő első 15-20 nevet el fogják hívni privát edzésre, mert ez jó lehetőség arra, hogy esetleg azt is megfontolják, hogy lejjebb cseréljenek - ha úgy érzik, hogy később is elérhető lesz az általuk kedvelt játékos -, illetve megismerhetik a kosarasokat személyesen is, ez pedig sosem árt.

Az edzőkeringőhöz térjünk még vissza egy kicsit: az Oklahoma City Thunder játékosának, Derek Fishernek nem a New York Knicks az egyetlen opciója arra, hogy elkezdje tréneri karrierjét, ugyanis Sam Amick (USA Today) értesülései szerint jövőre maradhat még egy évet a Thundernél játékosként úgy, hogy közben Scott Brooks segédje lenne. Bár a jelenlegi kollektív szerződés tiltja, hogy játékos és tréner is legyen egyben valaki, segédedzői feladatokat elláthat Fisher amellett, hogy aktív kosarasként is jelen van a csapatnál.

Szintén Fisherhez tartozik, hogy a Játékosok Szakszervezetének volt elnöke, Billy Hunter ejtette az ellene, illetve pénzügyi tanácsadója, Jamie Wior elleni vádjait, miután egyértelművé vált, hogy nem nyerhet az ellenük indított perben. Az NBPA ellen továbbra is zajlik a tárgyalása, amelyben a menesztésével kapcsolatos körülményeket vitatja, illetve a 10.5 millió dolláros, szerződéséből hátralévő összeget követeli. Hunternek egyébként nem volt olcsó a Fisherék elleni ügy: 200.000 dollárt ki kell fizetnie Fisherék ügyvédi költségeire.

A Cleveland Cavaliers GM-je, David Griffin az ESPN-nek elárulta, hogy miután megvolt a lottery, még a TV kamerák előtt örült, de már azonnal elkezdték felhívni a többi csapattól arról érdeklődve, hogy mit kell tenniük, hogy megszerezzék az 1/1-es picket, úgyhogy nagyon aktív következő egy hónapra számít a draftig. Griffin elmondásra szerint mindenre nyitottak, ami leginkább segíti előrelépésüket. Érdekesség, hogy tavaly is a Clevelandé volt az 1/1, akkor ők hívogattak a hírek szerint több csapatot is, de akkor senkinek nem kellett a draftjog - legalábbis nem olyan áron, amilyenen még Chris Grant árulta - most fordult a kocka.

Ehhez, illetve a négy éven belül harmadjára "bemákolt" első választáshoz tartozik a nap egyik képe, amelyen az ESPN azt kérdezte olvasóitól, kell-e változtatni a draftrendszeren. Ohio államon kívül mindenhol többségben voltak azok, akik szerint igen, kellene (Cleveland Ohióban van).

A Cavshez tartozik az is, hogy Marc Stein (ESPN) forrásai szerint továbbra is erősen hisznek abban, hogy LeBron James idén nyáron visszatér az együtteshez. Stein úgy tudja, hogy az 1/1-et hajlandóak olyan, már bizonyított játékosra cserélni, akinek a megszerzése meggyőzheti Jamest arról, hogy válassza volt csapatát a nyáron. Szintén erősítheti pozíciójukat, hogy a Miami Heat segédedzője, David Fitzdale is esélyes a Cavs vezetőedzői posztjára - bár Brian Windhorst (ESPN) tegnap azt írta, hogy tapasztalatlan, újonc edző kezei alatt nem akar dolgozni LeBron.

Mary Schmitt Boyer (The Plain Dealer) forrásai szerint a Cleveland tulajdonosa, Dan Gilbert nagyon sokra tartja az egyelőre még játékosként tevékenykedő, de lassan pályafutása végére érő Chauncey Billupsot, ő azonban többször is elmondta már, hogy inkább GM lenne, mint edző. A ma, illetve tegnap már megszellőztetett Hollins, Mark Jackson, Karl, Fitzdale, Gentry ötös mellett itt is felmerült a Jazznél már említett Adrian Griffin, illetve Vinny Del Negro neve is, mint lehetséges következő vezetőedző.

Sam Amico (FOX Sports Ohio) információi szerint az Atlanta Hawks három embert nézett ki a nyáron: Spencer Hawest, Trevor Arizát és Jordan Hill-t, őket szeretnék leigazolni az off-szezon folyamán. Szintén az Atlantához tartozik, hogy Marc J. Spears (Yahoo Sports) információi szerint a gárda centere, az idény közben vállsérülést szenvedő Al Horford nem lesz ott a Dominikai Köztársaság válogatottjában az idei spanyolországi világbajnokságon, viszont a Hawks edzőtáborának kezdetére 100%-os állapotban lesz.

Horford honfitársa, a Houston Rockets swingmanje, Francisco Garcia egyelőre nem tudott dönteni arról, lehívja-e játékosopcióját a következő idényre. A kosaras Mark Bermannek (FOX 26 Houston) azt mondta, hogy hajlik arra, hogy maradjon jövőre is a texasiak játékosa, de jöttek már ki tegnap olyan információk is róla Sam Amick (USA Today) tollából, hogy lemond erről a szerződésről, és nyáron megpróbál egy zsírosabb és/vagy hosszabb kontraktust kötni valahol.

Steve Bulpett (Boston Herald) forrásai szerint a Boston Celtics nagyon szeretne komoly erősítéseket végrehajtani, de nem fognak belemenni bármibe csak azért, hogy cseréljenek, és a csapat fel van készülve arra, hogy ha nem sikerül valami nagyobb léptékű javulást eszközölni a játékosállományban, akkor egy újabb gyenge évük következik.

Ehhez kapcsolódóan jöjjön Chad Ford tollából néhány gondolat a drafttal kapcsolatban.

Ford szerint a Cleveland Cavaliers listájának tetején ugyan Jabari Parker áll, de Andrew Wigginst fogják kiválasztani végül az 1/1-en, és ha cserélik a picket, akkor azt csak fiatal, sztár kaliberű játékosért teszik majd, mint Love. Ford szerint a Milwaukee Bucksnál Joel Embiid és Wiggins mellett nem Parker, hanem Dante Exum áll a Top3-ban. Az Orlando Magic a negyedik helyen irányítót akar szerezni, ők Exum mellett Marcus Smarton gondolkodnak. Ford azt is hozzátette, hogy a 12. helyen egy jó kinti dobót akarnak húzni a floridaiak.

Az ESPN-es szakírója szerint a Utah Jazz Noah Vonlehet viszi az ötödik helyen, ha csak nem cserélnek fel Exumért. A Celtics valószínűleg megpróbálja elcserélni a pickjét egy már bizonyított játékosra, de ha mégis megtartják a 6. draftjogot, akkor Aaron Gordon lehet a kiválasztottjuk. A Los Angeles Lakers ugyanígy cserélni akar Ford szerint, és ha náluk marad az 1/7, akkor Smartot, Julius Randle-t vagy Dario Saricot vihetik. A szakíró szerint Mitch McGary, Jarnell Stokes és Elfrid Payton az a három játékos, akiket később vihetnek el, ám profi karrierjük alatt nagyot dobbanthatnak.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus