Hírmorzsák 2014-06-16 (11:15)

Bosh hiába garantálta a Heat győzelmét, a Spurs a bajnok, - bizonyos szempontból - minden idők legdominánsabb döntőbeli teljesítményével. Leonard az MVP, érdekes társaságba került ezzel. Bill Russell szerint Duncan a legjobb magasember a liga történetében. Ginobili még 1-2 évet játszani akar. LeBron nem döntött még a jövőjéről, beszélt Wade pihentetésének negatív hatásairól. Ray Allen pár napon belül dönt, visszavonul-e. Beasley szívesen maradna a Miaminél. Tucker már nagyon várja a szabadügynökpiacot. Gerald Green már a következő idényre melegít (videó). Szerdán interjúzik Blatt a Cavsszel. Fisher szerint a játékosállomány változtatása nélkül is 45 győzelem fölé kerülhet a Knicks jövőre. Porzingis mégsem lesz ott a drafton.

A ma hajnal legnagyobb eseménye természetesen a döntő ötödik, záró meccse volt, amelyet a San Antonio Spurs 104-87 arányban megnyert, ezzel 4-1-gyel behúzta a párharcot és a bajnoki címet is. A döntő MVP-je Kawhi Leonard lett, aki az NBA történetének hatodik olyan játékosa, aki úgy kapja meg ezt a címet, hogy adott évben nem volt All-Star - az előző öt ilyen kosaras Chauncey Billups (2004), Joe Dumars (1989), Cedric Maxwell (1981), Wes Unseld (1977) és Willis Reed (1973) voltak.

A Spurs a Gregg Popovich - Tim Duncan érában ötödik elsőségét jegyezte, 2007 óta viszont ez volt az első bajnoki címük. Az első csapat lettek, amely egy döntőben három egymást követő találkozón is legalább 15 ponttal diadalmaskodott. Szintén rekord, hogy 528-458 arányban nyert összesítve a Spurs, ami 70 pontos különbség - ekkora vagy ennél nagyobb differenciával még egyik csapat sem lett bajnok. Bill Russelltől a USA Today azt kérdezte, hova helyezi ez a cím Duncant az NBA történetének magasemberei között, a bostoni legenda pedig azt válaszolta, hogy szerinte Duncan a lista legelején van.

A Spurshöz tartozik, hogy tegnap argentin dobóhátvédjük, Manu Ginobili is nyilatkozott, és Popovich-hoz hasonlóan ő sem gondolkodik a visszavonuláson, legalábbis nem azonnal. Ginobili a Project Spursnek azt nyilatkozta, hogy egy vagy két évig még mindenképpen játszani akar, bármi is lesz a finálé végeredménye - nem bármi lett, hanem győzelem.

A Miami Heat magasembere, Chris Bosh is még tegnap állt a sajtó nyilvánossága elé, amikor kijelentette, hogy egész egyszerűen nem fogják elbukni az ötödik meccset, vegyék ezt az újságírók garanciának vagy aminek akarják, de nem fognak veszíteni. Veszítettek.

Csapattársa, LeBron James már az elveszített ötödik meccs után nyilatkozta, hogy még csak nem is gondolt arra, hogyan fog dönteni a nyáron, marad-e jelenlegi szerződésében, marad-e a Miami Heatnél vagy sem. Szerinte most ez a legutolsó dolog, ami a fejekben jár, majd amikor újra erre a témára kérdeztek, akkor már kicsit keményebben válaszolt: úgy gondolja, hogy mindenképpen ki akarnak belőle húzni valamilyen választ, ő azonban nem fogja megtenni ezt a szívességet a médiának.

Dwyane Wade egészségesebb volt ebben a rájátszásban, mint tavaly ilyenkor, ám a floridaiak megfizették annak az árát, hogy folyamatosan pihentették őt év közben. LeBron azt nyilatkozta erről, hogy az alapszakaszban nagyon sokszor ideges volt, mert voltak olyan játékosok, akik hol játszottak, hol nem. Ő a legtöbbre egy csapat kémiáját és a kialakult, berögződött szokásokat tartja, és az, hogy voltak olyan játékosok, akikről sosem tudták, játszanak-e vagy sem, komoly hatással voltak az együttesre, nem pozitív értelemben.

A Miami dobóhátvédje, Ray Allen azt mondta a riportereknek, hogy pár napon belül eldönti, merre húz a szíve, visszatér-e még a következő idényben is vagy visszavonul.

Másik csapattársuk, Michael Beasley nem nagyon került pályára az alapszakasz végétől kezdve, de a csatár Ira Windermannek (Sun-Sentinel) elárulta, nagyon szívesen hosszabbítana a floridai klubbal. Beasley azt is elmondta, hogy hiába "dolgozott" még májusban és júniusban is - ehhez ő nem nagyon szokott hozzá a korábbiakban -, sokkal gyorsabban elrepült számára ez az év, mint a korábbiak. Azt nem tudja miért, de valószínűsíthetően azért, mert jól érezte magát a Heatnél.

A Phoenix Suns kiscsatára, PJ Tucker is a szabadügynökpiacról beszélt. Elmondása szerint ez az időszak mindig egy kicsit őrült, nem biztos benne, hogy a csapatok mindig tisztában vannak azzal, melyik másik együttes lép a tyúkszemükre, jelentkezik be egy adott játékosnál, ezért nagyon várja már július elsejét és izgatott. Azt is hozzátette, nem tudja, a Suns merre akar elindulni. Azt tudja, hogy jó évei voltak, és hogy a csapat is kedveli, de ez egy üzlet, mindig is az volt, mindig is az lesz. Lehet, hogy draftolnak a helyére valakit, mert azt gondolják, az a játékos is képes lesz hozni azt a teljesítményt, amit ő felmutatott. Lehet, hogy lemondanak róla, lehet, hogy nem, nem tudja, de érdeklődve várja az eseményeket.

Ha már Suns, Gerald Green a következő szezonra melegít:

Adrian Wojnarowski (Yahoo Sports) forrásai szerint a Cleveland Cavaliers szerdán interjúzik David Blatt-tel. Az ohiói alakulatnak gyorsan kell lépnie a Maccabi Tel-Avivtól nemrég lelépő tréner esetében, ugyanis a hírek szerint Steve Kerr, a Golden State Warriors vezetőedzője hajlandó várni Blattre, hogy legyen a segédedzője, csak nem tudni, meddig ilyen türelmes. Ha nem lép a Cavs belátható időn belül, akkor Wojnarowski értesülései szerint Blatt el fogja fogadni az oaklandi együttes ajánlatát, és Kerr segédje lesz.

Bár Phil Jackson megpróbál kicsit alakítani idén nyáron a New York Knicks keretén, az új vezetőedző, Derek Fisher szerint változtatások nélkül is képesek lehetnek 8-10 győzelemmel többet szerezni a következő idényben. Fisher Ian Begley-nek (ESPN New York) azt nyilatkozta, hogy szerinte a siker és a bukás között nincs olyan nagy távolság, mint azt az emberek gondolják. Úgy gondolja, hogy ha az idei, 37 győzelmet elérő Knickset vesszük alapul, náluk is van pár dolog, amit a játékosállomány megváltoztatása nélkül is lehet alakítani, és ebben az esetben 45 győzelem fölé kerülhetnek a 2014/15-ös idényben.

A drafthoz kapcsolódik, hogy a 212 centi magas lett erőcsatár, Kristaps Porzingis kihúzatta magát az idei játékosbörzéről, és visszatér spanyol csapatához, a Cajasol Sevillához még egy évre. A 18 éves magasember a DraftExpress legutóbbi listáján a 15. helyen szerepelt, ám a hírek szerint úgy gondolja, hogy jövőre még előrébb kerülhet majd a rangsorban.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus