Hírmorzsák 2014-08-24 (11:30)

Megtörtént a Love-csere, reakciók a Cleveland és a Timberwolves háza tájáról, valamint Thad Youngtól. A Suns az utolsó pillanatban még próbálkozott a Minnesotánál Bledsoe-val. Klay Thompson apja szerint a Warriors tulajdonosa elcserélte volna fiát Love-ért. A Sixers megtartja Shvedet és Mbah a Moute-t is. A Team USA 12 fős utazó kerete a vb-re. Cuban beszélt Nowitzkiről és Parsonsról. Leiweke szerint Ujiri a Raptors jövője, Ujiri nagyon nem örül főnöke távozásának. JR Smith a Knicks egyik vezére akar lenni. Kobe csereértéke nulla?

A tegnapi nap legnagyobb eseménye a Kevin Love-csere volt, amely hivatalosan is megtörtént, és azt is tudni, hogy Love 0-s mezben fog játszani. A Cleveland Cavaliers GM-je, David Griffin azt nyilatkozta, hogy nagyon különleges helyzet volt, hogy megszerezhették az erőcsatárt, ki kellett használniuk. Love még csak 25 éves, de már a liga legjobb játékosai közé tartozik - a tehetsége, sokoldalúsága, és az, hogy kitűnően illik a csapatba, nagyon fontos részei annak, hogy sikeres idényeket terveznek a következő évekre. Dicsérte a két távozó 1/1-est, Andrew Wigginst és Anthony Bennettet is, és mindkettejüknek a legjobbakat kívánta karrierjük további részére. Szerinte mindketten nagy tehetségek, akiknek nagyon hosszú és sikeres pályafutásuk lesz - a tulajdonos, Dan Gilbert ugyanezt írta a két kanadairól twitteren.

A csapat vezetőedzője, David Blatt egyelőre nem kommentálta az eseményeket, David Pick (eurobasket.com) információi szerint addig nem is fogja, amíg Love át nem megy az ilyenkor kötelező fizikai teszteken. Cavs egyébként beszélt Love-val már a nyáron, de szabályosan tették mindezt, a Minnesota Timberwolves ugyanis engedélyt adott nekik, hogy a nyári liga alatt találkozzanak a magasemberrel.

Brian Windhorst (ESPN) úgy tudja, hogy a TWolvesnak nem volt unalmas nyara, a Cleveland is többször kereste őket Love miatt, de összesen 12 csapat tett ajánlatot az erőcsatárért. Az egyik közülük a Phoenix Suns volt, amelyik még pénteken próbálkozott, az utolsó pillanatban: Eric Bledsoe-t ajánlották egy sign-and-trade keretein belül. A hátvéd az snt-ben is maximum szerződést akart volna, illetve egyébként is hetek óta megegyezett már a Timberwolves a Clevelanddel, úgyhogy nem is lett a dologból semmi.

Egy másik csapat a Golden State Warriors volt, ezzel kapcsolatban pedig Mychal Thompson, Klay Thompson édesapja nyilatkozott a Bay Area News Groupnak. Thompson szerint a vezetőség elcserélte volna fiát Love-ért, Jerry West és Steve Kerr azonban nem akarták odaadni a dobóhátvédet. Mychal Thompson azt hitte, az erőcsatár végül a Warriorsnál köt majd ki, mert úgy gondolta, hogy a tulajdonos, Joe Lacob mindenki más véleményét félresöpri majd, és a saját feje után megy.

A Minnesota elnöke és vezetőedzője, Flip Saunders elismerte, hogy nehéz volt Love-tól megválni, de azt is hozzátette, hogy mindenki elcserélhető, amennyiben olyan csomag érkezik érte, amely vagy rövid- vagy hosszútávon megéri a csapatnak. Saunders azt is elmondta, hogy kész lett volna Love-val kezdeni a szezont, ha nem érkezik egyetlen olyan ajánlat sem, ami tetszik neki. Az elnök azt is elmondta, szerinte egycsapásra egy nagyon gyors, élvezhető kosárlabdát játszó csapat lettek, és úgy gondolja, hogy Wiggins és az általuk 1/13-on húzott Zach LaVine a legjobb atletikus adottságokkal megáldott játékosok, akiket a draftról az utóbbi években ki lehetett választani.

A cserében szintén résztvevő Philadelphia Sixers játékosa, Thad Young szépen búcsúzott twitteren: "Köszönöm a Sixers-drukkereknek az elmúlt hét csodálatos évet. Az én szívemben és a családoméban is ott lesztek örökre.". Szintén a Sixershez tartozik, hogy Tom Moore (Calkins Media) forrásai szerint mindkét érkezőt, azaz Luc Richard Mbah a Moute-t és Alexey Shvedet is meg fogja tartani a Philly.

Vissza a Cavshez, de már nem a csere kapcsán: szerződést adtak tegnap a második körben, a 45. helyen draftolt Dwight Powellnek. A magasember a Stanfordra járt, utolsó idényében 14.0 pontot, 6.9 pattanót, 3.1 gólpasszt és 1.3 szerzett labdát átlagolt.

A másik nagy esemény tegnap hajnalban a Team USA keretének kihirdetése volt. A spanyolországi vb-n az alábbi 12 játékos fog részt venni: DeMarcus Cousins (Kings); Stephen Curry (Warriors); Anthony Davis (Pelicans); DeMar DeRozan (Raptors); Andre Drummond (Pistons); Kenneth Faried (Nuggets); Rudy Gay (Kings); James Harden (Rockets); Kyrie Irving (Cavaliers); Mason Plumlee (Nets); Derrick Rose (Bulls) és Klay Thompson (Warriors). A négy kimaradó tehát Damian Lillard, Kyle Korver, Chandler Parsons és Gordon Hayward.

A Dallas Mavericks tulajdonosa, Mark Cuban egy rádióadásban elmondta, hogy Dirk Nowitzki anélkül írt alá diszkont áron - 3 évre 25 millió dollárért -, hogy bármilyen biztosítékot kapott volna arra, hogy a csapat legalább egy nagy nevet szerezni fog ezen a nyáron. Cuban elmondása szerint leültek beszélgetni, és a német tudta, mik a terveik, mit próbálnak összehozni és azt hogyan próbálják megcsinálni. Tudta, hogy ha nem ír alá olcsóbban, mint amennyit egyébként kaphatna, akkor nem lesznek olyan jó esélyei, hogy egy bajnoki címért küzdő csapatban játszhasson.

Cuban arról is beszélt, hogy nem aggódik amiatt, hogy új játékosuk, Chandler Parsons láthatóan nagylábon él, mióta aláírt új kontraktusát - 3 évre 46 millió dollárt kap. Cuban szerint ez természetes, hiszen ha valakinek lejár az újoncszerződése és jó, akkor azt megfizetik. A tulaj szerint borzasztóan ritka az olyan eset, amikor valaki felveszi a pénzt és nem nagyon csinál vele semmit. Szerinte nincs is ezzel gond, mivel Parsons meg akarja mutatni, hogy megéri a pénzét, nagyon sokat dolgozik most is. Persze nem lehet tudni, hogy milyen lesz majd a szezonban, de Cuban bizakodó, mivel nem 1 vagy 2 évig, hanem 3 évig volt jó Parsons a Houston Rocketsnél.

A Toronto Raptors vezérigazgatója, Tim Leiweke a Toronto Sunnak azt nyilatkozta, hogy remélhetőleg utóda nemcsak ugyanannyira segítőkész lesz a GM, Masai Ujiri számára, mint ő, hanem sokkal jobban, okosabban is fogja elvégezni feladatát, hogy a lehető legtöbb segítséget adja meg Ujirinek. Leiweke hangsúlyozta, hogy Ujiri a franchise jövője, és nagyon kényelmes helyzetben érezheti magát az MLSE, hogy őt a soraiban tudhatják. Neki az volt a feladata, hogy találjon egy vezetőt, és Ujiri személyében meg is találta. Ez a nagyszerű vezér akkor is marad, ha ő lelép, és Ujiri lesz az, aki a következő szintekre emelheti a Raptorst.

A GM azt mondta, hogy nagyon sajnálja, hogy Leiweke legkésőbb jövő nyáron távozik, és ez igenis hatással van rá, mert nagyon jó kapcsolatot ápoltak, nemcsak a munkában, hanem azon kívül is. Kitűnően tudtak együtt dolgozni, mert mindig találtak megoldást arra, ha valamit véghez akartak vinni, vagy ha valamin túl kellett jutniuk. Szerinte Leiweke mindig kitalálta, hogyan lehet még jobb a Raptors.

A New York Knicks dobóhátvédje, JR Smith az ESPN New Yorknak adott interjújában elmondta, hogy mivel nagyon sok fiatal játékosuk van, ezért szeretne jobb vezető, a csapat egyik vezére lenni. Nagyon sok idős, tapasztalt játékos hagyta el őket az elmúlt két évben, úgy érzi, neki kell a helyükre lépni. Rasheed Wallace és Jason Kidd nagyon jó példát mutattak nekik, ő is ezt próbálja most tenni. Smith azt is elmondta, hogy az edző döntése, hogy kit játszat. Nekik annyi a feladatuk, hogy mindent megtegyenek, amit kérnek tőlük. Reményei szerint mindenki félre tudja tenni az egyéni ambícióit, és egy közös célért tudnak majd dolgozni.

A végére egy érdekes nyilatkozat egy meg nem nevezett GM-től, aki Chris Ballardnak (Sports Illustrated) adott interjújában elmondta, Kobe Bryant csereértéke nulla. A Los Angeles Lakers ikonját nem valószínű, hogy mozdítani akarja az aranysárga-lila alakulat, de ha ez lenne a szándékuk sem tudnák ezt megtenni a szakember szerint, mert ilyen szerződéssel senkinek nem kell Bryant.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus