Hírmorzsák 2014-09-10 (10:30)

Billups visszavonult - úgy érezte, nem tudott volna egészséges maradni hosszútávon, de mindenért nagyon keményen megküzdött és saját korának egyik legjobb irányítója volt. Monroe-t két meccsre eltiltotta a liga ittas vezetés miatt. Zoran Dragic iránt öt csapat is érdeklődik. Ferry-t megbüntették, de nem rúgták ki, elnézést kért. Deng a tőle megszokott, magas színvonalú nyilatkozatot adott ki válaszként. Edzőtábor-szerződések: Kings (Trey Johnson), Hornets (Lauderdale), Knicks (Galloway, Wear), Jazz (Kevin Murphy).

A Detroit Pistons legutóbbi bajnokcsapatának vezére, Chauncey Billups úgy döntött, hogy 17 szezon elég volt neki az NBA-ből és visszavonult. A játékmester azután lett szabadügynök idén nyáron, hogy a Pistons lemondott 2.5 milliós opciójáról a következő idényre - ez nem is csoda, hiszen különböző sérülések miatt 186 meccset hagyott ki Billups az elmúlt három szezonban. Volt arról szó, hogy még a Cleveland Cavaliersnél játszana a következő idényben, volt is náluk privát edzésen, de a befejezés mellett döntött.

A visszavonuló klasszis azt mondta, itt volt az ideje ennek, tudja, mikor kell abbahagyni. Még mindig nagyon szereti a játékot, szeretett is volna kosárlabdázni a következő szezonban is, de nem hagyhatta figyelmen kívül, hogy három éve nem volt egészséges. El tudott volna érni egy olyan szintre, hogy tudott volna játszani, de nem tudta volna ezt a szintet tartani hosszútávon. Nem tudott volna ahhoz mérten játszani, ahogy szeretett volna, így tudta, hogy itt az ideje abbahagyni. Úgy érzi, nagyon sokat köszönhet a kosárlabdának, és úgy gondolja, ő is hasonlóan sokat tett a sportért a játékával és a játékhoz való hozzáállásával. Az egyik legjobb játékos akart lenni a posztján saját korszakában, és szerinte el is érte ezt. Mindent megérdemelten ért el, senki nem kínált fel neki tálcán semmit, minden egyes dologért keményen megdolgozott.

Nincs jó napja a detroitiaknak, Greg Monroe-t ugyanis két meccsre eltiltotta a liga - erre a két mérkőzésre fizetést sem kap -, miután Michiganben állítólag ittasan vezetett.

Több szerződéskötés történt természetesen tegnap is. A Utah Jazz Kevin Murphyvel egyezett meg - a dobóhátvédet még a Jazz draftolta a 2012-es draft 47. helyén, de tavaly nyáron a Golden State Warriorshoz került csere keretein belül. A Charlotte Hornetsnél Dallas Lauderdale próbálkozhat majd az edzőtáborban. A 25 éves magasember tavaly a Portland TrailBlazersnél tehette meg ugyanezt, de csak a D-Ligában kapott utána szerepet, 8.7 pontot és 7.5 pattanót átlagolt ott.

A Sacramento Kings Trey Johnsonnak ad lehetőséget - a dobóhátvéd legutóbb Izraelben és Venezuelában játszott, de korábban három szezon alatt 23 meccs erejéig megfordult az NBA-ben is, legutóbb 2011/12-ben. Az is eldőlt viszont, hogy az orosz Dmitrij Kulagin és a Sacramento egyelőre nem tudott megegyezni, az orosz kettes a Zenit Szentpétervárral kötött egyéves megállapodást. A New York Knicks Langston Galloway-jel és Travis Wearrel írt alá, hogy ott lehessenek az edzőtáborban - mindketten ott voltak a Knicks nyári ligás együttesénél.

A RealGM információi szerint Zoran Dragic iránt több együttes is érdeklődik, és a állítólag négy csapattal beszélgetett is a szlovén dobóhátvéd arról, hogy esetleg azonnal áttegye székhelyét a tengerentúlra. Ez a négy csapat a Miami Heat, az Orlando Magic, a San Antonio Spurs és a Dallas Mavericks. Marc Stein (ESPN) tegnap a Phoenix Sunsot is említette azok között az együttesek között, akik sokkal több hajlandóságot mutatnak Dragic megszerzésére, mint a többi gárda.

Az Orlando Magic a szakmai stábot szélesítette, Jay Hernandez lesz az egyik segédedzőjük a következő idényben, és a játékosok fejlesztésével is foglalkozni fog. Hernandez arról híres, hogy 2004-ben megalapította a Pro Hoops, Inc. céget, amely kosárlabda edzéseket tart csapatok és külön egyének számára is minden korosztályban, és elég elismert lett Amerikában az utóbbi 10 évben.

Az Atlanta Hawksnál természetesen tovább folytatódott a botrány. Danny Ferry állítólag csak több játékosmegfigyelőjétől idézte azokat a mondatokat, amelyeket tegnap reggel már közöltünk, nem a saját véleménye volt. Steve Koonin vezérigazgató ettől függetlenül megbüntette a GM-et, de nem bocsájtotta el. A büntetésről konkrétan egyelőre semmit nem tudni - valószínűleg pénzmegvonásról van szó -, de Koonin lenyilatkozta, hogy az ő felelőssége és vállalja, Ferry marad a csapatnál. A szakvezető természetesen elnézést kért a tőle elhangzottakért, nagyon sajnálja az esetet, és elmondta, hogy tanulni fog belőle.

Luol Deng is kiadott egy nyilatkozatot. Elmondása szerint nem is kevés afrikai van benne, hanem nagyon is sok, és erre nagyon büszke, egész életében a származásából érzett büszkeségre és erőre épített. El sem tud annál nagyobb kiváltságot képzelni, hogy azt csinálhatja, amit szeret, és közben a szeretteit, a hazáját és Afrikát képviselheti. Sajnos azonban nem ilyen kontextusban került elő vele kapcsolatban a kontinens, ahol született, ezt pedig nagyon sajnálja. Szerinte a szabadügynökpiacon csak a hozzáállásának, a sportolói képességeinek kellene előkerülnie, és nagyon csalódott amiatt, hogy ilyen sztereotípiák egyáltalán élnek, és el is hangozhatnak egy üzleti megbeszélésen.

Azt is hozzátette, hogy a csapatot sem lehet teljes egészében elítélni, ez ugyanolyan általánosítás lenne, mint ami elhangzott vele kapcsolatban, annak pedig nagyon örül, hogy voltak olyanok a Hawksnál, akik nem értettek egyet a minősítésével és felszólaltak emiatt. Ettől az egy kommenttől sem a csapatot, sem a ligát nem lehet elítélni vagy megítélni szerinte, annak viszont nagyon örül, hogy egy olyan gárdánál van, akik azért akarták őt megszerezni, ami valójában ő maga.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus